Hemoroidi predstavlju crevne kesice koje se nalaze slobodno u spoljnoj sredini. Kada govorimo o pojavi hemoroida u fiziološkim uslovima, onda govorimo o njihovoj funkciji pomaganja kontrolisanju izbacivanja stolice iz organizma. Kada je reč o hemoroidima koji su posledica loše ishrane ili kakve crevne bolesti, onda govorimo o jastučićima koji zjape iz analnog otvora i osobi stvaraju neugodnost prilikom sedenja i vršenju velike nužde. Po svom sastavu, oni su arterio – venski kanali povezani vezivnim tkivom.

Mnogo značajniji jesu unutrašnji hemoroidi kod kojih je česta pojava rektalnog krvarenja – spoljašnji hemoroidi uglavnom prouzrokuju bol i često otiču, usled sklonosti ka infekciji. Najčešći uzrok nastanka hemoroida jeste neredovno pražnjenje, odnosno, smanjen unos vlakana kroz ishranu – time se stolica adekvatno ne stvara i ne razgrađuje, te usled velikog narpezanja dolazi do pojave ispadanja “jastučića” napolje. Najčešći znaci i simptomi nastanka hemoroida jesu:

– bezbolna krvarenja koja nastaju za vreme pokreta creva, krv je svetlo crvene boje a primeti se najčešće na donjem vešu, slučajno

– svrab i iritacija predela oko analnog otvora

– osećaj bola ili nelagodnosti u slučaju ako se hemoroid nadraži ili povredi

– oticanje žlezda u predelu genitalija

– hemoroid često biva crven i otečen, a usled čestih krvarenja, može biti i tvorevina na sebi u obliku ožiljka

Najčešći uzroci nastanka hemoroida jesu:

– nepravilnost u radu creva usled nakupljanja masnih ćelija i nedostatka vlakana

– višesatno sedenje na toaletnoj dasci ili na stolici

– prolivi koji se javljaju više puta u toku dana ili nemogućnost obavljanja nužde

– preterana kilaža – gojazne osobe uglavnom razviju hemoroide

– ishrana koja ne uključuje dovoljnu količinu vlakana

– uzrok može biti i neka sistemska bolest koja opterećuje creva

Hemoroidi su najčešće bezbolni i ne izazivaju ozbiljne komplikacije, ali posledice mogu biti vidljive. Anemija, kao najčešći uzrok nastanka hemoroida, nastaje prilikom hroničnih krvarenja uz povećan gubitak krvi a leči se nadoknadom izgubljenih elektrolita. Ukoliko je hemoroid velikih dimenzija, može doći do uklještenja kada osoba oseti veliki bol usled narušavanja krvnih sudova koji prolaze hemoroidom.

Zašto hemoroidi krvare?

Hemoroidi krvare ukoliko dođe do povrede “jastučića” koji izlaze iz analnog otvora. Hemoroidi često krvare jer su izloženi uticaju spoljne sredine – bilo kakav nagli pokret ili okrznuće može dovesti do nastanka krvarenja. Ipak, samo krvarenje ne traje dugo, potrebno je oko 5 minuta da bi se krv koagulisala i da bi krvarenje prestalo. Unutrašni hemoroidi, sa druge strane, mogu dovesti do intenzivnijeg krvarenje, gde može doći do ozbiljnijeg gubitka krvi i posledičnog nastanka anemije. Unutrašnji hemoroidi često krvare usled poremećaja u radu creva, a takođe, konzumiranje ljute i začinjene hrane mogu da provociraju nastanak oštećenja strukture hemoroida.

Hemoroidi – krvarenje

Hronično krvarenje hemoroida, za razliku od trenutnog i u vidu nekoliko kapi, može nastati kao rezultat neke maligne promene u organizmu – na primer, rak debelog creva može da prouzrokuje krvarenje i da se to krvarenje prenese i na hemoroide koji vrlo brzo pucaju i daju ozbiljnije krvarenje. Krvarenje nastaje i ukoliko su vene i arterije u hemoroidu natekle, odnosno, ukoliko je pritisak u predelu anusa veliki i prenosi se na lumen krvnih sudova.

Krvarenje hemoroida u trudnoći

Trudnoća je stanje gde postoji povećan pritisak u donjem delu stomaka od strane povećane materice. U trudnoći, često dolazi do proširenja vena ekstremiteta, ali i vena analnog otvora i genitalija, kao i hemoroida. Trudnice često ne mogu da održavaju ni minimalan nivo fizičke aktivnosti u trudnoći – često sede i po više sati dnevno, te to olakšava nastanak hemoroida koji su iz više razloga potisnuti na dole.

U prvim mesecima trudnoće, hemoroidi se zaista retko javljaju, ali već od 5.meseca trudnoće, pojava hemoroida je jako učestala, dok većina trudnica na porođaju, usled naprezanja muskulature stomaka, “povuče” creva koja ispadaju vani. Promena odnosa hormona utiče i na normalan rad creva – trudnice često ne mogu redovno da vrše veliku nuždu, te je to faktor više za proširenje vena hemoroida. Trudnice koje su u prošlosti imali hemoroide u trudnoći, imaju velike šanse za ponovni razvoj hemoroida, koji se posle trudnoće, u periodu od 2 – 3 nedelje u potpunosti povlače.

Krvarenje hemoroida – terapija

Lečenje hemoroida najbolje se vrši prirodnim metodama – topla voda na najbrži način rešava problem hemoroida koji krvare! Napravite toplu kupku sa blagotvornim biljkama, kao što je majčina dušica, a potom se potopite u kadu na oko 10 minuta, 2 puta dnevno. Hemoroidi će, pod uticajem tople vode ,lagano se povlačiti ka unutra, a krvarenje ubrzo nestati.

Dijeta se može primenjivati, a mi Vam savetujemo konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima – zeleno povrće, paprika, paradajz, avokado, krastavac, citrusno voće, maline, jagode, kupine, orahe, lešnike, bademe, ječam, ovas, pšenicu.

Hemoroidi krvarenje – lečenje

Ukoliko je došlo do razvoja komplikacija, kao što je veliko krvarenje ili uvrnuće hemoroida, koristi se medikamentozna terapija kako bi se ublažio bol i sprečio dalji nastavak komplikacija krvarenja. Mi Vam preporučujemo analgetike, kao što je analgin, koji nema neželjene efekte, a koji će nastali bol usled uvrnuća hemoroida smanjiti u veoma kratkom periodu. Ukoliko hemoroidi perzistiraju, odnosno, ne prolaze sami od sebe, onda se moraju primenjivati ozbiljnije terapijske procedure.

Na prvom mestu, nalazi se vezivanje hemoroida gumenom trakom. Osnovna ideja ove terapije jeste da vene i arterije hemoroida izgube cirkulaciju, odnosno, da se hemoroid umrtvi, kako bi lakše otpao. Naravno, ovu proceduru ni u kom slučaju ne smete primenjivati na svoju ruku zato što je ovo opasna tehnika koja može dovesti do nastanka ozbiljnog krvarenja. Prilikom izvedbe ove terapijske procedure, treba dobro sterilisati gumicu kako ne bi došlo do nepotrebne bakterijske infekcije.

Sledeća procedura koja se razmatra jeste skleroterapija – ova procedura se sastoji iz ubrizgavanja hemijske supstance koja momentalno “gasi”cirkulaciju i na taj način hemoroid ostavlja bez nutritivnih supstanci i bez koje ne može da se održava celost hemoroida. Sledeća tehnika je veštački zaustavljeno krvarenje metodom arteficijalne koagulacije – ova metoda se vrši infracrvenim svetlom ili laserom, hemoroidi bivaju stvrdnuti i otpadaju za oko nekoliko minuta. U obzir se razmatra i hirurško odstranjivanje hemoroida, a dolazi u obzir ukoliko nijedna od pomenutih terapijskih procedura nije bila od koristi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply