bakterija u krvi

Prisustvo bakterija u krvi se zove bakterijemija. Ovo stanje se mora lečiti antibioticima. Ako želite da ubrzate oporavak nakon početnog tretmana, jedite beli luk, med i kurkumu kako biste ojačali imuni sistem. Dovoljno tečnosti i tuširanje mlakom vodom ublažavaju groznicu.

Kad se jave bakterije u krvi uvek je prisutna mogućnost jake reakcije imunog sistema na infekciju, a ta reakcija je sepsa. Zbog toga je veoma važno da potpuno ispoštujete savete lekara u pogledu terapije. Sve prirodne metode lečenja su samo dodaci prepisanoj terapiji.

Štetne bakterije su prisutne svuda oko nas i mogu izazvati mnoštvo infekcija. Ni krvotok nije potpuno zaštićen od napada ovih mikroskopskih stvorenja.

Dakle, šta može izazvati pojavu bakterija u krvi?

Bakterijske infekcije, npr. pneumonija, infekcije urinarnog trakta ili čir na koži mogu dovesti do infekcije krvi bakterijama. Bakterije u krvi se mogu javiti i posle operacije ili popravke ili vađenja zuba. Čak i svakodnevne aktivnosti, npr. jače pranje zuba, prilikom kog dođe do krvarenja iz desni, može dovesti do toga da bakterije koje žive u ustima dospeju u krvotok. Imuni sistem je uglavnom sposoban da se izbori sa manjim problemima i da eliminiše bakterije iz krvi. Međutim, ponekad stvari izmaknu kontroli, kada bakterije počnu brzo da se razmnožavaju i da izazivaju druge infekcije. Najveća opasnost kod bakterija u krvi je to što mogu dovesti do sepse.

Ako imate oslabljen imuni sistem ili velik broj bakterija u krvi duže vreme, može doći do veoma jake reakcije imunog sistema. Tada se kao posledica upale oslobađaju određene biohemijske supstance i javlja se šok.To stanje se zove sepsa. Sepsa utiče na krvotok, što sprečava dotok kiseonika i hranljivih materija u sve organe i na kraju dolazi do otkazivanja rada pojedinih organa. Ako se ne reaguje na vreme, sepsa prelazi u septički šok. Sepsa je veoma opasno stanje i u oko 40 posto slučajeva je fatalna. Septički šok je još opasniji i izaziva smrt u 60 posto slučajeva.

Bakterijemija se obično leči antibioticima, a pošto može izazvati ozbiljne komplikacije, veoma je važno da pijete prepisane antibiotike. Ako želite da ubrzate oporavak, pokušajte sa prirodnim metodama jačanja imunog sistema kako bi se vaše telo samo izborilo sa patogenim bakterijama u krvi.

Uzimajte dovoljno tečnosti i odmarajte se

Dajte svom telu priliku da se odmori i oporavi ako imate povišenu temperaturu. Takođe, veoma je važno da pijete dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju. Pijte samo vodu, jer kafa, čajevi i alkohol mogu pogoršati dehidrataciju.

Tuširanje mlakom vodom

Mlaka voda će vam rashladiti organizam i smanjiti temperaturu. Nemojte se tuširati potpuno hladnom vodom, jer drhtavica može pogoršati temperaturu, a istovremeno sužava krvne sudove, što u ovakvom stanju nije poželjno.


Med

Med je tradicionalni lek za lečenje rana i infekcija. Dokazano je da ima antibakterijska svojstva i da deluje kao imunomodulator, tako da je sjajan suplement kada je reč o lečenju bakterijemije i sepse.


Mungo pasulj

Mungo pasulj u poslednje vreme privlači pažnju naučnika zbog svoje hranljive vrednosti. Dokazano je i da je ovaj pasulj efikasna zaštita od letalne sepse. Jedno ispitivanje sprovedeno na miševima je pokazalo da u čak 70% slučajeva mungo pasulj sprečava smrtni ishod kod sepse. Smatra se da je to posledica inhibicije proteina HMGB1, koji igra značajnu ulogu kod sistemske upale. Klice mungo pasulja imaju antibakterijska svojstva i mogu se koristiti kao dopuna klasičnoj terapiji.


Beli luk

Svima je poznato da je beli luk fantastičan prirodni antibiotik. Beli luk sadrži aliin i kada izgnječimo beli luk, aliin se pretvara u alicin, koji efikasno uništava bakterije. Takođe, beli luk sadrži i komponentu sukroza metil-3-formil-4-metilpentanoat (SMFM), koja deluje kao inhibitor stvaranja proinflamatornih citokina. Dakle, ako se borite sa bakterijama u krvi, navalite na beli luk.


Kurkuma

Kao i beli luk, kurkuma je poznati prirodni antibiotik. Smatra se da je to zasluga njenog antioksidatnog sastojka kurkumina. Nekoliko ispitivanja na životinjama je pokazalo da kurkumin ima zaštitni efekat kada je u pitanju sepsa. Kurkumin sprečava oštećenja tkiva i utiče na protein TNF-alfa, koji igra važnu ulogu u sistemskoj upali. Začinite jela kurkumom ili pijte čaj od kurkume kako biste ojačali imuni sistem i lakše pobedili bakterije u krvi.


Bakterijemija i sepsa zahtevaju hitno lečenje!

Mada se termini “sepsa”, “bakterijemija” i “trovanje krvi” često koriste kao sinonimi, to nije ista stvar. Sepsa se može javiti i kada nisu prisutne bakterije u krvi. Mada su bakterije najčešći uzrok sepse, sepsu mogu izazvati i virusne i gljivične infekcije.

Sepsa je urgentno medicinsko stanje i zahteva hitno lečenje. Glavni simptomi sepse su groznica, drhtavica, preskakanje srca, otežano disanje i/ili dezorijentacija. Cilj tretmana je lečenje infekcije, sprečavanje opadanja krvnog pritiska i zaštita vitalnih organa. Lečenje se obično sprovodi antibioticima i unosom tečnosti. Ako dođe do ozbiljnijih komplikacija, radi se dijaliza, pacijent se stavlja na aparat za disanje ili se radi operacija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply