Šta izaziva bolove i čireve ispod jezika ili na jeziku? Da li se ovaj bol može otkloniti? Kako je najbolje lečiti ovaj problem?

Uzroci bola ispod jezika

Postoji mnogo oboljenja i poremećaja koji mogu rezultirati bolovima ili abnormalnosti na jeziku ili ispod njega. Najčešći problemi su čvorići, ranice i čirevi, a simptomi su bolovi, oticanje i peckanje. Problemi vezani za jezik mogu se javiti kao rezultat infekcija, tumora, hroničnih bolesti, povreda ili toksina.

Upala jezika se stručnim rečnikom naziva glositis. Bolovi u jeziku se označavaju kao glosodinija. Upala se može javiti sa strane, na vrhu, na začelju jezika ili po celom jeziku. Pošto ove lezije na jeziku mogu biti izazvane sasvim različitim stvarima, tretman i prognoza će zavisiti od uzroka.

Problemi sa jezikom su zaista frustrirajući, pošto jezik koristimo gotovo stalno, za pričanje ili jelo. Ako su znaci i simptomi vidljivi, to problem čini još težim. Neki od problema koji se mogu javiti su:

 • Oticanje
 • Diskoloracija
 • Promena teksture jezika
 • Problemi sa čulom ukusa
 • Bolovi i bolni čirevi i ranice

Ako je bol jak i ako nije izazvan ujedom ili opekotinom od vruće hrane, obavezno se javite lekaru. Moguće je da je uzrok neka druga bolest i lečenjem te bolesti će nestati i problemi sa jezikom. Nabrajamo najčešće uzroke bolova u jeziku.

bol ispod jezika

Osetljivost

Jezik može postati osetljiv zbog infekcije ili povrede. Često se dešava da se ujedete za jezik dok jedete ili pričate. Ovakvi problemi mogu potrajati danima i jezik može jako boleti. Povrede jezika, a posebno oštećenje papila, može rezultirati upalom i disfunkcijom čula ukusa. Mogu se javiti mali, bolni čvorići na jeziku, a stanje se često pogoršava kada jedemo vruću hranu. Bolne lezije u ustima se mogu javiti zbog deficita nekih vitamina, npr. vitamina B12 i folne kiseline. Deficit ovih nutrijenata može dovesti i do anemije, tako da nije čudno što se uz anemiju često javljaju i ranice u ustima i osetljiv jezik. Aftozni ulkusi (afte) su male ranice bele ili žute bore, ali nisu rezultat herpesa. Ako korisite paste za zube sa abrazivnim sastojcima, to može povećati rizik od dobijanja afti u ustima. I neke namirnice mogu izazvati pojavu ovih čireva.

Aftozni čirevi (afte) u ustima

Afte se mogu javiti bilo gde u ustima, a najčešće se javljaju ispod jezike. Oštećenje tkiva u ustima zbog ujeda ili neke druge povrede može dovesti do pojave afti. Ova pojava nije sasvim jasna ni stručnjacima i afte često nestaju same od sebe bez ikakvog tretmana.

Virusne infekcije

Reč je o virusnim infekcijama koje izazivaju bolesti ruku, stopala i usta, kao i čireve. Herpes je česta vrsta virusne infekcije koja se javlja u ili na ustima. Obično su rezultat herpesa čirevi propraćeni bolovima.

Proteze na zubima

Proteze često deluju kao alergeni i može se javiti hipersenzitivnost. I mimo toga, proteze u ustima izazivaju trenje i iritaciju, što na kraju često dovodi do upale.

Drugi uzroci

Ostali uzroci koji mogu rezultirati upaljenim i bolnim jezikom su stres, anksioznost i hormonalni poremećaji (često izazivaju čireve). U nekim slučajevima se čirevi javljaju zbog pušenja. Srećom, sami se povuku u roku od nedelju ili dve dana, ali se obično ponovo i vraćaju.

Uzroci bolova na levoj i desnoj strani jezika

Karcinom u usnoj duplji se najčešće javlja na jeziku, ali sa strane i ispod jezika.

Drugi uzroci ovakve vrste bolova su oni koje smo već naveli:

 • Virusne infekcije
 • Aftozni čirevi
 • Pirsinzi na jeziku
 • Deficit vitamina B12 i folne kiseline
 • Afte na jeziku, koje se mogu pojaviti bilo gde u ustima

Uzroci bolova u jeziku

Uzroci su brojni, a najčeći su:

 • Glosofaringealna neuralgija – ovaj izraz se odnosi na epizode iritacije nerava u jeziku, koje izazivaju bolan jezik.
 • Kandidijaza u ustima – ova gljivična infekcija izazva beli sloj na jeziku, a često i ranice na jeziku. Velika je verovatnoća da ćete dobiti ovu infekciju ako pijete antibiotike, imate slab imunitet, imate dijabetes ili ne vodite dovoljno računa o higijeni usta i zuba.
 • Geografski jezik – ovo oboljenje je dobilo naziv po tome što jezik podseća na geografsku kartu. Na jeziku se javljaju neravnomerni reljefi i bele brazde. Mogu se pojaviti i crveni pečati koji su ponekad bolni, a posebno ih iritira začinjena hrana i pojedina pića. U nekim slučajevima javlja se i osećaj peckanja na jeziku.
 • Iritacija usta – iritacija usta često nastaje zbog jakog trenja na jeziku ili zbog prekomerne upotrebe raznih vodica za usta, koje mogu izazvati upalu tkiva. To može izazvati pojačanu osetljivost jezika na kisela pića i na neke namirnice.
 • Nuspojave nekih lekova – osetljivost jezika se može javiti kao nuspojava određenih lekova, uključujući i nesteroidne lekove protiv upala. Beta-blokeri i neke vodice za ispiranje usta mogu izazvati bol na jeziku, a posebno tečnosti za ispiranje usta na bazi alkohola.
 • Romboidni glositis – ovo je često rezultat gljivične infekcije i manifestuje se u vidu crvenog, upaljenog „pečata“ na sredini ili zadnjem delu jezika.
 • Pemfigus vulgaris – javlja se u vidu bolnik plikova, koji se ne nalaze samo na ustima, nosu i u grlu, već i na celoj koži, genitalijama i anusu.
 • „Sindrom peckanja u ustima“ podrazumeva poremećaj kada se jave bolovi u vrhu jezika koji se najčešće opisuju kao peckanje.
 • Crveni ravan lišaj – kao i u slučaju pemfigusa vulgaris, ovaj problem se može javiti i u ustima i na koži u vidu osipa koji svrbi. U ustima se javljaju brazde koje izgledaju kao čipka. Prisutni su i bolni pečati na jeziku.
 • Polomljen zub može iritirati ivice jezika i izazvati bolove.
 • Prenesen bol – reč je o bolovima koji se javlja u drugom delovima tela, ali i u ustima. Na primer, bolovi izazvani anginom pektoris se mogu osećati u zubima, vilici i jeziku.
 • Melerov glositis
 • Prolazni jezični papilitis
 • Behčetova bolest

Kako lečiti bolove u jeziku ?

Postoji mnogo načina da olakšate bolove u jeziku i da sprečite njihovu ponovnu pojavu. Pošto je jezik veoma osetljiv deo tela, najvažnije je da lečite pravi uzrok ovih bolova. Ako je bol uporan i traje duže od nedelju dana, obratite se lekaru kako bi vam prepisao lekove. U međuvremenu, pokušajte sa nekim od ovih prirodnih lekova za bolan jezik.

Hidrogen-peroksid

Hidrogen se koristi u medicini zbog svojih antiseptičkih svojstava. U slučaju infekcija, hidrogen uništava bakterije i mnoge vrste gljivica. Koristite samo hidrogen koncentrovan 3 posto. Najbolje je da ga razblažite sa vodom, natopite parče vate u rastvor i stavite vatu na bolno mesto nekoliko sekundi.Takođe za smanjenje neprijatnosti koje izaziva bolan jezik možete mućkati hidrogen peroksid u ustima.

Jogurt

Jogurt je sjajan probiotik koji uništava patogene bakterije u ustima. Ovi probiotici poboljšavaju odgovor imunog sistema na iritanse i na taj način se sprečavaju upale.

Ishrana i vitamini

Pošto je u mnogim slučajevima za bol jezika uzrok nutritivni deficit, a posebno deficit vitamina, gvožđa i folne kiseline, najbolje je da jedete hranu koja je bogata ovim hranljivim sastojcima. Namirnice koje su bogate svim ovim nutrijentima su jaja, riba, obogaćene žitarice, nemlevene žitarice i voće.

So

So je prirodan antiseptik koji ublažava bol i upale. U jednu šolju (oko 250 ml) vode izmešajte jednu kašičicu soli da se rastopi. Koristite ovaj rastvor za ispiranje usta i grla kako biste uništili mikrobe.

Aloja

Poznato je koliko je aloja lekovita i njome možete lečiti praktično sve bolesti. Ima jaka antiupalna svojstva i smanjuje otoke i bolove koji nastaju zbog otoka. Najbolje je da odsečete svež list aloje i iscedite gel iz njega, i da onda tim gelom namažete bolno mesto. Ponavljajte ovo koliko god je potrebno.

Sladić

Ova biljka ima antiupalna svojstva. Napravite pastu od sladića, da imate oko jednu kašičicu paste. Namažite njome deo jezika koji vas boli i sačekajte nekoliko minuta, a zatim pljunite. Možete napraviti i rastvor u većoj količini vode i koristiti tu vodu za ispiranje usta.

Glicerin

Glicerin je efikasan lek kod infekcija usta, što uključuje i infekcije jezika i čireve u ustima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply