Dragoljub biljka (lat. Tropaeolum majus) je cvetnica iz porodice Tropaeolaceae, poreklom sa Anda u Boliviji severno do Kolumbije. To je jednogodišnja zeljasta biljka sa stabljikama koje rastu do 1 metar ili više. Grmolike vrste su obično niže, a penjajuće sorte su znatno više. Listovi su veliki, skoro kružni, izraženih žila, 3 do 15 cm prečnika, zeleni do zelenkastoplavi na licu, svetliji na naličju; oni su štitasti, sa 5-30 cm dugom peteljkom blizu sredine lista. Cvetovi su 2.5-6 cm prečnika, sa pet latica, osam prašnika; boja im varira od žute, preko narandžaste do crvene, nabrani i često tamniji na bazi latica. Plod je 2 cm širok šizokarpijum, tro-segmentiran, svaki segment sa jednim velikim semenom dugim 1-1.5 sm.

Dragoljub biljka se dosta uzgaja, kao ukrasna i kao lekovita biljka.

Dragoljub cveće uzgoj

Dragoljub cveće je jedna od omiljenih biljaka za uzgoj, zbog svoje jednostavnosti, raznovrsnosti i ukusa, i naravno lepote. Dragoljub cveće za uzgoj zahteva vrlo malo pažnje da napreduje u vašoj bašti. Samo im dajte malo zemljišta, vode i mesta za rast i oni će biti srećni! I Cvetovi i listovi dragoljuba su jestivi sve dok se ne koriste pesticidi. Oni daju biberast ukus salatama i jelima od testa, a cvetovi će dodati hit boju i ukus. Semenke dragoljuba su takođe jestive, kao i kada su mlade i zelene i porede ih sa kaparom kada se ukisele. Semenke čak nude i vitamin C.

cvet dragoljub

Dragoljub najbolje raste u polu-zanemarenom području. Ako ih hranite previše, biljke će rasti ogromne i zelene, ali nećete dobiti mnogo cveća. Samo proverite da li zemljište dobro odvodi vodu, da ne bude previše vlažna podloga.

Dragoljub cveće možete posaditi u svom dvorišnom vrtu ili u saksiji.

Da biste brže dobili mladicu, potopite seme dragoljuba (koje je veliko i prilično teško) u toploj vodi preko noći, a zatim ga postavite direktno u baštu ilisaksiju gde želite da raste. Seme treba zasaditi u proleće kada je prošla opasnost od mrazeva. Kada se primi, dragoljub će nastaviti da se širi i cveta do prvog mraza, sa vrlo malo rada ili zalivanja od strane vas. On će rasti u senci, ali ćete dobiti uglavnom lišće. Jarki cvetovi dragoljuba vole svetlost i oni će najbolje cvetati na suncu.

Gajenje dragoljuba u saksiji

Osim u dvorištu/bašti, gajenje dragoljuba u saksiji takođe može biti odličan izbor. Dragoljub je prelepa biljka, koja je pritom i lekovita, a može se gajiti u saksiji na terasi ali u sobi pored prozora preko zime. Dragoljub raste kao kompaktna biljka u saksiji ili će puzanjem rasti ka gore, uz određenu potporu – sve zavisi za koju sortu dragoljuba se odlučite.

Precvale cvetove treba redovno uklanjati, kako bi biljka bujno cvetala tokom čitavog leta pa sve do oktobra. Kod gajenja dragoljuba u saksiji, potrebno je prihranjivanje, ali svega jednom u mesec dana. Biljka je otporna na nešto niže temperature, ali kada počnu prvi mrazevi, dragoljub ugine.

Sadnja

U maju se preporučuje setva dragoljuba u leje, a u aprilu se seme ove biljke može posejati u žardinjere (saksije).

Dragoljub cveće treba saditi uz obaveznu potporu (npr. u vidu mrežice ili kočića) ili biljku možete saditi u viseće saksije – inače, potpora je potrebna ako želite da biljka raste u vis i da se penje ka gore, a kako dragoljub ima slabe i tanke stabljike, ovo je prosto neophodno. Biljku obavezno privežite za potporu!

Ako su u pitanju grmolike sorte dragoljuba, njih treba pustiti da rastu po zemljištu u vašoj bašti/dvorištu i tako će napraviti prelep cvetni pokrivač. Ove sorte zato treba saditi sa razmakom od oko 40-50 cm.

Dragoljub cveće se sadi na topla i sunčana mesta ili polusunčana na proleće, a biljci prija suvo i peskovito tlo, dobro drenirano i da nije preterano plodno. Ako je zemljište previše plodno i obogaćeno, biljka će slabo cvetati, stvara listove, a cvetova skoro i da nema. Upravo ovo je razlog zašto biljku ne treba prihranjivati ili je sasvim retko prihranjivati đubrivom.

dragoljub cvet

Dragoljub cvet nega i održavanje

Kao što smo rekli, nega i održavanje dragoljub cveta ne zahteva puno muke. Prihrana je potrebna na oko 4 nedelje. Dragoljub je otporan i na nešto niže temperature. Obratite pažnju, ako na vašoj biljci nema novih cvetova, znači da nema dovoljno sunca ili da joj ne odgovara zemljište, a možda ste preterali sa prihranom. Treba izbegavati glinovito zemljište za uzgoj dragoljuba. Kada počnu prvi mrazevi, sama biljka ugine, zajedno sa cvetovima.

Dragoljub cveće nije zahtevno ni po pitanju zalivanja. Zalivajte ga retko, u skladu sa vremenskim prilikama i temperaturama. Da znate, biljka veoma dobro podnosi periode suše, ali i umereno hladne dane.

Biljka dragoljub za kosu

Da li ste znali da je ova ukrasna biljka odličan lek protiv opadanja kose?

Biljka dragoljub predstavlja pravi prirodni lek za borbu protiv opadanja kose, veoma čestog problema današnjice. Ovo lekovito dejstvo, biljka dragoljub duguje svom blagotvornom sastavu, naime, dragoljub sadrži sumporne heterozide i takođe ima antibakterijsko dejstvo.

Tinktura od listova dragoljuba, koprive i šimšira u kombinaciji je odličan i veoma cenjen prirodni lek protiv opadanja kose. Po 100 g navedenih sastojaka usitniti i pomešati, pa ih zatim preliti sa 500 ml alkohola, pustiti da odstoji 2 nedelje, uz svakodnevno mućkanje sadržaja. Po isteku 2 nedelje, procedite tinkturu i koristite je kao lek protiv opadanja kose. Kako se koristi tinktura sa dragoljubom protiv opadanja kose? Svakodnevno mažite kožu glave ovom tinkturom tokom perioda od 3 nedelje, i to jednom dnevno, pustite da odstoji na koži sat vremena i onda isperite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply