herpes-problemi-lice

Sadržaj:
– Kako izgleda herpes
– Herpes na usni
– Na koži
– Licu
– Na genitalijama
– U trudnoći
– Kod beba i dece
– Lečenje

Smatra se da sa herpesom muku muči više od 60 % stanovništva. Iako se herpes najčešće javlja na usni, kao takozvana groznica, činjenica je da se on može javiti na svim delovima tela, pa čak i na genitalijama.

Kad se kaže herpes simpleks, misli se na dve vrste virusa koje pripadaju istoj grupi.HSV-1 obično je odgovoran za plikove i groznicu na usnama, to jest labijalni herpes, koji nastaje kad virus napadne senzorne ganglione moždanih živaca. S druge strane, HSV-2 uglavnom je krivac za infekciju na genitalijama, a tad je napadnut kičmeni stub. Međutim, treba imati u vidu da u nekim slučajevima usne može napasti HSV-2, a genitalije HSV-1.

Virus herpesa može biti u organizmu a da pritom nije praćen nikakvim simptomima. Okidač za njegovo ispoljavanje mogu biti izlaganje suncu, menstruacija, stresne situacije te oslabljen imunološki sistem.

U principu, herpes simpleks ne izaziva nikakve naročite komplikacije, dok se za herpes zoster to ne može reći. Bez obzira koji od ova dva tipa virusa je u pitanju, činjenica je da još uvek nije otkriven u potpunosti tačan razlog za njihovu pojavu, ali postoji velika verovatnoća da se herpes javlja kada dođe do pada imuniteta, pa se zato za osnov lečenja uzima upravo jačanje odbrambenih snaga organizma.

Kako izgleda herpes

Kada govorimo o tome kako izgleda herpes, gotovo sigurno ste imali prilike da ga vidite, čak i ako niste vi lično imali herpes. Naime, reč je o sitnim mehurićima, koji su usko grupisani na jednom mestu, a najčešće na usni, koži, licu i na genitalijama. U većini slučajeva herpes izbija par sati, a nakon par dana se mehurići sasuše i polako nestaju.

 

Labijalni herpes karakterišu mali, bolni plikovi ispunjeni tečnošću, koji se najčešće pojavljuju na rubovima usana. Nekoliko dana pre nego što se pojave, može se osetiti peckanje oko usta ili nosa, a česti su i povišena telesna temperatura, upala grla i otekli limfni čvorovi na vratu. S druge strane, ako je u pitanju genitalni herpes, mali crveni plikovi, ili čak otvorene ranice, uočavaju se na genitalijama ili unutrašnjoj strani butina. Propratni simptomi često su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bolno mokrenje i otekle limfne žlezde u delu prepona, dok je kod žena primetno pojačano lučenje vaginalnog sekreta. Herpesu su izloženije osobe sa HIV-om, ljudi koji se od kancera leče hemoterapijom te oni što koriste kortikosteroide. Herpes nije moguće potpuno izlečiti (jednom aktiviran virus može se ponovo aktivirati), ali simptomi herpesa se mogu držati pod kontrolom.

Herpes na usni

Najčešće se javlja herpes na usni, što je zapravo groznica na usni. U većini slučajeva, herpes na usni ne ostavlja traga, a nestaje nakon 10 – ak dana. Svakako je preporuka koristiti neki od prirodnih lekova za njegovo lečenje, kako biste izbegli neprijatno peckanje i svrab koji ga prate.

Herpes na koži

U principu, ako se javi herpes na koži na nekom delu tela, može se dogoditi da je u pitanju takozvani herpes zoster. Zato je uvek savet da ako se pojavi herpes na koži zatražite stručni savet dermatologa kako bi utvrdio o kom tipu virusa, odnosno herpesa se radi, te vam prepisao odgovarajuću terapiju, budući da se herpes na koži često može iskomlikovati, u smislu da preraste u bakterijsku infekciju.

Na licu

Na licu se najčešće javlja takozvani herpes simpleks, a može se javiti na bilo kom delu lica, ne samo na usni. Najčešće se javlja na obrazima, ali i oko očiju i na ušima. Međutim, ono što je specifično kada se javi herpes na licu jeste da se u većini slučajeva javlja samo sa jedne strane lica.

Herpes na genitalijama

Kada se pojavi herpes na genitalijama, onda je reč o takozvanom herpes simpleksu tipa 2, koji se neretko naziva i genitalni herpes. U pojedinim situacijama uzrok može biti i virus tipa 1, ali izuzetno retko. Spada u red seksualno prenosivih oboljenja, a prenosi se najčešće usled nezaštićenog seksualnog odnosa ili oralnim seksom.
Uzevši u obzir da može da dođe do komplikacija, sevetuje se sa lečenjem početi odmah, odnosno prilikom prvih znaka prisustva infekcije odmah treba zatražiti pomoć lekara.

Herpes virus HSV-1 najčešće se prenosi pljuvačkom. Stoga izbegavajte ljubljenje s osobom koja ima ranice na ustima, nemojte koristiti isti pribor za jelo ili ličnu higijenu. Takođe, osobe koje je napao herpes ne bi trebalo da upražnjavaju oralni seks, budući da tako mogu preneti virus na partnerove genitalije. S druge strane, herpes virus HSV-2 najčešće se prenosi seksualnim putem, a jedan od najboljih vidova prevencije jeste korišćenje prezervativa, uz primenu lubrikanta, kako bi se smanjilo trenje tokom odnosa, koje može iritirati kožu, a tako i povećati rizik od pojave plikova i ranica. Hrana može biti dobar saveznik u prevenciji i ublažavanju simptoma herpesa.

Herpes u trudnoći

Ako se i pojavi herpes u trudnoći, to je jasan znak da trudnica mora pod hitno da jača svoj imunitet. Lečenje u ovom slučaju je svakako najbolje da bude potpuno prirodno. Herpes u trudnoći, u principu ne može da dovede ni do kakvih komplikacija, ali ukoliko se ni pored primene narodnih lekova ne povuče nakon 10 – ak dana, svakako je najbolje obratiti se lekaru, kako biste dobili adekvatnu terapiju ukoliko je potrebno.

Herpes kod beba i dece

Herpes kod beba i dece se takođe javlja, stim što ako se javi herpes kod beba treba biti naročito obazriv. Naime, postoje indicije da se herpes kod beba javlja ako majka boluje od njega, pa je zato izuzetno važno da napomenete to svom ginekologu, jer se herpes prenosi na bebe najčešće tokom porođaja. Zato ne zaboravite to da naglasite, jer će lekari tom prilikom imati mogućnost da preduzmu sve neophodne mere kako bi sprečili da i vaša beba dobije herpes. Ovo je izuzetno važno, jer bebe, kao što znamo nemaju izgrađen imuni sistem, pa infekcija ovim virusom može da bude vrlo opasna po njihovo zdravlje, te da izazove niz komplikacija. Herpes kod dece se najčešće javlja kao posledica pada imuniteta i to u većini slučajeva nakon preležanih ovčijih boginja, koje izaziva isti virus.

Ako vas muči herpes, a uživate u čokoladi, trebalo bi da zaboravite na tu slatku poslasticu, bar kad je u pitanju konzumiranje u velikim količinama. Naime, u njoj ima arginina, amino-kiseline koja ide naruku herpes virusu. Ne preporučuju se ni ovas i ovsena kaša, pšenica (ali pšenične klice mogu se jesti), sočivo, grašak, orašasti plodovi, susam i druge semenke, ali ni sok od pomorandže. Takođe, hrana i napici koji podstiču stvaranje kisele sredine u organizmu trebalo bi da budu izbačeni iz jelovnika – zaboravite na kafu i alkohol, crveno meso te brzu i prerađenu hranu, naročito onu koja je puna veštačkih zaslađivača, u šta spadaju i gazirani i energetski napici.

Herpes lečenje

Svako ko ima problem sa herpesom, koji se najčešće javlja na usni u vidu takozvane groznice, ima i neki svoj način za njeno lečenje. Neko stavlja malo kaladonta na mesto gde se pojavio herpes, neko stavlja industrijski spravljenu mast na bazi aciklovira, neko malo neparfimisanog pudera kako bi herpes što pre zasušio, a neko ima i drugačije načine za lečenje.

Osnov lečenja herpesa se sastoji od podizanja imuniteta, budući da je osnovni uzročnik za njegovu pojavu upravo pad odbrambenih snaga organizma.

Preporučuje se i koristiti oblog od sode bikarbone: napravite blagi rastvor sode bikarbone, pa u njega umočite vaticu i nanesite na herpes. Postoji još jedan način korišćenja sode bikarbone, koji je još jednostavniji od ovog: nakvasite komad vatice mlakom vodom, pa po njoj pospite malo praha sode bikarbone i tako je nanesite na herpes.
Ako želite da lečenje herpesa sprovodite na prirodan način, što je preporuka u svakom slučaju, a posebno kod trudnica, kojima je gotovo zabranjeno korišćenje masti na bazi aciklovira, kojima se inače leči herpes, onda su tu prirodni lekovi poput: propolisa, aloe vere, mešavine belog luka i limuna koja se nanosi na herpes. Na tržištu su prisutne i mnoge kreme na bazi bilja za ovu namenu.

Propolis i cink: Nepobedivi tandem protiv herpesa
Osim povrća iz porodice krstašica, za lečenje herpesa odlično deluje : zeleno lisnato povrće, posebno spanać, koji je bogat cinkom. Istraživanja su pokazala daje ovaj mineral jednako efikasan i kad su u pitanju HSV-1 i HSV-2. Osim u zelenom lisnatom povrću, ima ga u pečurkama, pasulju i semenkama bundeve i tikvice. S druge strane, propolis se preporučuje ljudima koji se bore s herpesom, naročito ako je u pitanju genitalni herpes. Naime, propolis može ubrzavati zaceljivanje plikova i ublažiti bol koji uzrokuje herpes, s tim što ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe sa astmom ili drugim bolestima respiratornog-trakta.

Ne zaboravite vitamine
Vitamini su veoma bitni u ublažavanju simptoma herpesa. Pre svega, preporučuje se dovoljan unos vitamina C, što ćete obezbediti ako jedete južno voća, paprike, paradajz (naročito kuvani), jagode, lisnato zeleno povrće, krompir, lubenicu i crveno bobičasto voće. S druge strane, zeleno lisnato povrće dobar je izvor i vitamina E, mada se on u tretiranju herpesa najbolje pokazao kao deb kreme za topikalnu upotrebu na pogođenim područjima. Preporučuje se i vitamin D, koji jača imunološki sistem i pomaže mu da se bori s infekcijama, a čiji je najbolji izvor sunčeva svetlost. Najzad, vitamini B-kompleksa takođe su dragoceni – osim što podstiču povlačenje plikova, ovi vitamini, naročito B12, pomažu u borbi sa stresom, koji je često okidač za herpes. Od začina se naročito preporučuje kurkuma, koja jača imunološki sistem, čineći ga spremnijim za borbu s herpes virusom.

Ishrana
Kako bi se izbegao recidiv (ponovna pojava herpesa), treba voditi računa o ishrani i načinu života. Glavni okidači za pojavu herpesa mogu biti stres, prehlada, umor i loša ishrana. Lizin i arginin su amino-kiseline koje imaju važnu ulogu u funkcionisanju organizma. Važno je samo uspostaviti balans između njih. U slučaju herpesa, kao i njegove prevencije, potrebno je uzimati više lizina, a manje arginina. Međutim, ne treba ga potpuno zanemariti, jer ima druga pozitivna dejstva – ubrzava zaceljivanje rana i potpomaže imunološke reakcije. Namirnice koje su bogate lizinom, a koje treba što više da jedemo jesu: celo zrno žitarica (posebno kinoa i pšenične klice), mahunarke, riba, jaja, pasulj, sir, jogurt, meso, mleko, pivski kvasac. Namirnice s velikom količinom arginina, koje treba izbegavati jesu: čokolada, meso, kikiriki, kofein, susam, soja, semenke suncokreta i bundeve.Recidivi herpesa su nam podsetnik da je vreme da počenemo brinuti o sebi. Jedite više svežeg voća i povrća. Od suplemenata i dodataka hrane mogu vam pomoći: vitamin C, cink, propolis, aloja i ehinacea.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply