jabuka-dlan

Jabukovo sirće i zdravlje

Verovаtno imаte flаšu jаbukovog sirćetа u vаšoj kuhinji sаdа. Jabukovo sirće se koristi za pripremu mnogih salata, ali da li ste znali koliko je jabukovo sirće značajno za vaše zdravlje?

Kаo prirodni lek, jаbukovo sirće je zаslužno zа izlečenje mnogih tegoba, od gripа pa do brаdаvicа. Mnoge od njegovih pretpostаvljenih prednosti su dokаzаne, аli se i dalje istražuju i mnoge druge potencijalne zdravstvene beneficije prirodnog jabukovog sirćeta.

Prirodno jаbukovo sirće je nаprаvljeno fermentаcijom šećerа iz jаbukа, dobija se sirćetna kiselina, glavni аktivni sаstojak u jabukovom sirćetu. Sirćetna kiselina uništava pаtogene mikroorganizme, uključujući i bаkterije. Takođe, jabukovo sirće je odličan prirodni konzervans.

Jabukovo sirće se trаdicionаlno koristi zа čišćenje i dezinfekciju, lečenje gljivica na noktima, protiv vаški, brаdаvica i kod ušnih infekcija.

Jabukovo sirće kao lek

Deluje antibakterijski i antigljivično

Jabukovo sirće kao lek:

  • snižava nivo šećera u krvi, što je vrlo korisno za dijabetičare
  • podstiče mršavljenje
  • snižava nivo holesterola i triglicerida (sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti)
  • za lečenje upale grla i protiv kašlja
  • za proširene vene
  • protiv akni i bubuljica i drugih kožnih problema
  • ublažavanje bolova kod reume i artritisa
  • protiv bradavica
  • za dezinfekciju usne duplje
  • za negu kose

Jabukovo sirće kao lek za holesterol

Pored mnogih lekovitih dejstava, jabukovo sirće kao lek za holesterol daje odlične rezultate! Prirodno jabukovo sirće ima sposobnost da snižava nivo lošeg holesterola u krvi, redovnom primenom. Za snižavanje holesterola i masnoće u krvi, potrebno je konzumirati pre svakog obroka mešavinu jabukovog sirćeta i vode.

Povezano>>>  Jabukovo sirće protiv holesterola i gorušice

Jabukovo sirće za proširene vene

Jabukovo sirće za proširene vene možete koristiti tako što ćete istrljati natečene i proširene vene nerazblaženim jabukovim sirćetom ili staviti obloge od pamučne krpe natopljene jabukovim sirćetom. Najbolje je ovo raditi ujutru i uveče, uz to, 2 puta dnevno treba popiti rastvor 2 kašike jabukovog sirćeta u čaši vode.

Povezano>>> 10 lekovitih svojstava jabukovog sirćeta

Kao lek za grlo

Jabukovo sirće kao lek za grlo takođe daje odlične rezultate! Upala grla je česta pojava, kako kod dece, tako i kod odraslih. Kao prirodni lek, jabukovo sirće može ublažiti upalu grla, a istovremeno i dezinfikovati usta i ublažiti neprijatan zadah. Možete ispirati grlo nerazblaženim jabukovim sirćetom u početku, a potom pređite na rastvor jabukovog sirćeta i vode u odnosu 1:5. Ispirajte grlo jabukovim sirćetom nekoliko puta dnevno, nakon grgljanja, obavezno ispljunite tečnost!

Povezano>>> Jabukovo sirće i med kao lek

Jabukovo sirće protiv gljivica

Jabukovo sirće je blago kiselo po prirodi i kao takvo može sprečiti širenje gljivica na koži, u usnoj duplji ili na noktima, ali i uništiti bakterije koje su često umešane u ceo ovaj proces.

Jabukovo sirće protiv gljivica na nogama daje odlične rezultate! Spremite kupku od jabukovog sirćeta tako što ćete pomešati jednake delove jabukovog sirćeta i vode, potopite stopala zahvaćena gljivicama dnevno pola sata u ovu kupku, a potom ih temeljito osušite. Ukoliko je infekcija zahvatila i nokte na nogama, možete umočiti štapić za uši u jabukovo sirće, pa njime mazati oboleli nokat nekoliko puta tokom dana. Ako ovaj postupak ponavljate redovno tokom nekoliko dana ili nedelja, primetićete znatno poboljšanje.

Kod kandide u usnoj duplji, ispiranje usta rastvorom jabukovog sirćeta deluje protiv ove infekcije.

Jabukovo sirće za kosu

Mada se češće pominje jabukovo sirće za mršavljenje, te kao pomoć za različite vrste neprijatnosti, pa i oboljenja, činjenica je da ako redovno koristite jabukovo sirće za kosu, ona će biti zdravija, mekša i sjajnija.

Jabukovo sirće za kosu su naše mame i bake obilato koristile, budući da u njihovo vreme nije bilo različitih gotovih preparata za negu kose kojih danas ima pregršt. A ne treba zaboraviti da je njihova kosa bila mnogo zdravija, upravo zato što su je vrlo često ispirale mešavinom jabukovog sirćeta i vode, nakon pranja, te da govovo nije postojao problem peruti, koji danas ima gotovo svaka osoba.

Takođe, jedno od odličnih prirodnih sredstava za pranje kose, ukoliko želite da izbegnete korišćenje industrijskih šampona svakako je i kombinacija jabukovog sirćeta i sode bikarbone.

Iako mnogima ne godi baš miris koje ima jabukovo sirće, činjenica je da ovaj miris već tokom sušenja iščezava, a kosa dugo ostaje zdrava i sjajna, ukoliko se njime tretira.

Zašto se koristi jabukovo sirće za kosu ?

Jabukovo sirće za kosu se koristi za njeno jačanje na prvom mestu, te za poboljšanje kvaliteta kose. A postoje i različite varijacije recepata koje se koriste za posvetljavanje svetle kose, te za održavanje boje kada je u pitanju tamna kosa, ali i za posvetljavanje kose na kojoj su vađeni pramenovi.

 

Uz to, jabukovo sirće za kosu se koristi i za uklanjanje peruti i uopšeno da bi vaša kosa imala zdraviji i prirodniji izgled, ali i kao odlično prirodno sredstvo za zaštitu od hlora koga ima u vodi na bazenima.

Kako se koristi jabukovo sirće za kosu ?

Ako koristite jabukovo sirće za kosu koja pati od peruti, trebalo bi da pomešate istu količinu sirćeta i vode, a potom da ovu mešavinu nanesete na vlasište i samu dlaku. Umotajte kosu zatim u peškir i ostavite da deluje oko pola sata ( optimalno vreme je od 15 minuta minimalno do 60 minuta maksimalno ). Kosu isperite samo vodom i osušite. Trebalo bi da primenjujete ovaj tretman jednom u 7 dana dok ne postignete željeni efekat.

Maska na bazi jabukovog sirćeta se koristi za poboljšanje kvaliteta kose, a nakon ovog tretmana kosa postaje mekša. Maska se priprema od 2 belanceta, 1 supene kašike maslinovog ulja i nepune kafene kašičice jabukovog sirćeta. Utrljava se u koren kose, zatim prekrije plastičnom kesom i ostavi da deluje oko pola sata, pa ispira.

Za one koji žele da zaštite svoju kosu od negativnog uticaja koji na nju ima hlor koji se dodaje vodi u bazeni, dovoljno je da nanesete malo razblaženog jabukovog sirćeta na kosu i ostavite da deluje 15 – ak minuta pre nego što uđete u bazen i vaša farbana kosa će ostati netaknuta.

Jabukovo sirće za kosu za slučaj da želite da posvetlite inače prirodnu plavu kosu se koristi tako što se 500 mililitara vode stavi da prokuva, a zatim se doda 2 supene kašike jabukovog sirćeta i sve zajedno kuva još 10 – ak minuta na tihoj vatri. Ovom mešavinom se ispira kosa nakon pranja. Za slučaj da želite da posvetlite kosu, a imate pramenove pripremate rastvor jabukovog sirćeta i soka od limuna u odnosu 1 prema 1, stim što smesu pretočite u bocu koja ima rasprskivač i nanosite samo na delove kose koji imaju pramenove. Trebalo bi da deluje između 10 i 15 minuta, a nakon toga isprerite kosu mlakom vodom. Idealno je ako ovu mešavinu koristite tokom letnjih meseci, pa sušite kosu na suncu.

I na kraju, za sve one osobe koje imaju tamnu boju kose, a žele da ona bude intenzivnija i duže traje, preporuka je da nanesu masku koja se spravlja od istog odnosa soja sosa i jabukovog sirćeta. Ova maska se nanosi na čistu kosu koja je oprana šamponom, a koristi se praktično umesto balzama.