Jabukovo sirće i zdravlje

Verovаtno imаte flаšu jаbukovog sirćetа u vаšoj kuhinji sаdа. Jabukovo sirće se koristi za pripremu mnogih salata, ali da li ste znali koliko je jabukovo sirće značajno za vaše zdravlje?

Kаo prirodni lek, jаbukovo sirće je zаslužno zа izlečenje mnogih tegoba, od gripа pa do brаdаvicа. Mnoge od njegovih pretpostаvljenih prednosti su dokаzаne, аli se i dalje istražuju i mnoge druge potencijalne zdravstvene beneficije prirodnog jabukovog sirćeta.

Prirodno jаbukovo sirće je nаprаvljeno fermentаcijom šećerа iz jаbukа, dobija se sirćetna kiselina, glavni аktivni sаstojak u jabukovom sirćetu. Sirćetna kiselina uništava pаtogene mikroorganizme, uključujući i bаkterije. Takođe, jabukovo sirće je odličan prirodni konzervans.

Jabukovo sirće se trаdicionаlno koristi zа čišćenje i dezinfekciju, lečenje gljivica na noktima, protiv vаški, brаdаvica i kod ušnih infekcija.

Jabukovo sirće kao lek

Deluje antibakterijski i antigljivično

Jabukovo sirće kao lek:

  • snižava nivo šećera u krvi, što je vrlo korisno za dijabetičare
  • podstiče mršavljenje
  • snižava nivo holesterola i triglicerida (sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti)
  • za lečenje upale grla i protiv kašlja
  • za proširene vene
  • protiv akni i bubuljica i drugih kožnih problema
  • ublažavanje bolova kod reume i artritisa
  • protiv bradavica
  • za dezinfekciju usne duplje
  • za negu kose

Jabukovo sirće kao lek za holesterol

Pored mnogih lekovitih dejstava, jabukovo sirće kao lek za holesterol daje odlične rezultate! Prirodno jabukovo sirće ima sposobnost da snižava nivo lošeg holesterola u krvi, redovnom primenom. Za snižavanje holesterola i masnoće u krvi, potrebno je konzumirati pre svakog obroka mešavinu jabukovog sirćeta i vode.

Povezano>>>  Jabukovo sirće protiv holesterola i gorušice

Jabukovo sirće za proširene vene

Jabukovo sirće za proširene vene možete koristiti tako što ćete istrljati natečene i proširene vene nerazblaženim jabukovim sirćetom ili staviti obloge od pamučne krpe natopljene jabukovim sirćetom. Najbolje je ovo raditi ujutru i uveče, uz to, 2 puta dnevno treba popiti rastvor 2 kašike jabukovog sirćeta u čaši vode.

Povezano>>> 10 lekovitih svojstava jabukovog sirćeta

Kao lek za grlo

Jabukovo sirće kao lek za grlo takođe daje odlične rezultate! Upala grla je česta pojava, kako kod dece, tako i kod odraslih. Kao prirodni lek, jabukovo sirće može ublažiti upalu grla, a istovremeno i dezinfikovati usta i ublažiti neprijatan zadah. Možete ispirati grlo nerazblaženim jabukovim sirćetom u početku, a potom pređite na rastvor jabukovog sirćeta i vode u odnosu 1:5. Ispirajte grlo jabukovim sirćetom nekoliko puta dnevno, nakon grgljanja, obavezno ispljunite tečnost!

Povezano>>> Jabukovo sirće i med kao lek

Jabukovo sirće protiv gljivica

Jabukovo sirće je blago kiselo po prirodi i kao takvo može sprečiti širenje gljivica na koži, u usnoj duplji ili na noktima, ali i uništiti bakterije koje su često umešane u ceo ovaj proces.

Jabukovo sirće protiv gljivica na nogama daje odlične rezultate! Spremite kupku od jabukovog sirćeta tako što ćete pomešati jednake delove jabukovog sirćeta i vode, potopite stopala zahvaćena gljivicama dnevno pola sata u ovu kupku, a potom ih temeljito osušite. Ukoliko je infekcija zahvatila i nokte na nogama, možete umočiti štapić za uši u jabukovo sirće, pa njime mazati oboleli nokat nekoliko puta tokom dana. Ako ovaj postupak ponavljate redovno tokom nekoliko dana ili nedelja, primetićete znatno poboljšanje.

Kod kandide u usnoj duplji, ispiranje usta rastvorom jabukovog sirćeta deluje protiv ove infekcije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply