8 odličnih načina za izbacivanje kamena iz bubrega

Kamen u bubregu može da se pojavi iz mnogo razloga. Može da se razvije ako vam je povećana gustina urina, a to dovodi do stapanja kiselih soli i minerala i formiranja kamena. Ovo kamenčići i pesak mogu da se jave u različitim delovima urinarnog trakta – od bubrega pa čitavim putem do bešike. Možda će vam biti lakše ako izbacite kamen iz bubrega ali proces izbacivanja može da bude veoma bolan. Dobro je što ne izaziva trajna oštećenja dok se izbacuje, što znači da ćete povremeno morati da pijete mnogo vode i uzimate lekove protiv bolova da biste izbacili kamen iz bubrega. Ipak, nije uvek tako lako izbaciti kamen iz bubrega čak i prirodnim putem.

Kako ćete znati da li imate kamen u bubregu

Pre nego što isprobate neki od prirodnih lekova i načina za izbacivanje kamena iz bubrega, morate biti sigurni da ga zaista imate. Obično se ne javljaju simptomi dok se kamen ne pokrene u bubregu. Nekad može da prođe do mokraćnih kanala i prouzrokuje izvesne znake i simptome, kao što je bol prilikom mokrenja, bol u leđima i boku, ispod rebara i ružičasta, smeđa ili crvena mokraća.

Bol može da bude veoma jak ali obično nailazi u talasima. Možete početi češće da mokrite i iskusite neke druge simptome kao što su mučnina, zamućena mokraća neprijatnog mirisa, drhtavica i groznica, izlučivanje malih količina mokraće. Morate posetiti lekara ukoliko je bol tako jak, ako imate krv u mokraći ili imate bol sa groznicom i drhtavicom.Slične simptome mogu da izazovu i sitni kamenčići i pesak.

kako izbaciti kamen iz bubrega

Prirodni lekovi za razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega

Premda postoje različiti načini za izbacivanje kamena iz bubrega, ono što će delovati kod vas obično zavisi od veličine kamena. Imaćete dobre rezultate sa prirodnim lekovima ako je kamen manji od 3mm. Uz pomoć kućnog tretmana može da se izbaci samo 20% kamenja koje je veličine najmanje 8mm. Moraćete da potražite profesionalnu medicinsku pomoć za kamen veći od 1cm.

Evo nekih proverenih, efikasnih prirodnih lekova za izbacivanje kamena iz bubrega.

1. Pijte dovoljno vode

Unošenje velike količine vode uvek pomaže da se ispere kamen iz bubrega. Da biste videli rezultate, možda ćete morati da pijete i po 2,8l vode dnevno. Ako vam je mokraća bistra, to znači da pijete dovoljno vode.

2. Koristite limun za razbijanje kamena

Dok povećavate unos vode, možete i da iscedite limun u vodu da biste razbili kamen. Limunov sok sadrži limunsku kiselinu koja razlaže kamenje na bazi kalcijuma i tako vam olakšava izbacivanje. Trebalo bi da konzumirate do 125ml čistog limunovog soka dnevno.

3. Smanjite unos soli i proteina

Ograničite unos soli i proteina iz mesa jer so povećava nivo kalcijuma u mokraći, dok proteini povećavaju nivo oksalata, kalcijuma i mokraćne kiseline u urinu. Proteini iz mesa sadrže mnogo sumpora što problem čini još gorim.

4. Dodajte vlakna ishrani

Uključite u ishranu više svežeg povrća i celih zrna kada pokušavate da izbacite kamen iz bubrega. Većina namirnica bogatih vlaknima sadrži fitin koji smanjuje kristalizaciju kalcijumovih soli i sprečava pojavu kamena u bubregu. Uvedite u ishranu pšenicu, kukuruz, pirinčane mekinje, jabuku, bobice, artičoke itd.

5. Izbegavajte bezalkoholna pića

Kada izbacujete kamen iz bubrega, morate da izbegavate bezalkoholna pića. Kofeinska pića će takođe pogoršati stvari jer sadrže fosfornu kiselinu koja komplikuje stanje. Možete da koristite čajeve i kafu bez kofeina ali i dalje je najbolje da pijete samo vodu i ništa drugo.

6. Radite prave vežbe

Dok pokušavate da izbacite kamen iz bubrega, trebalo bi redovno da radite lagane do umerene vežbe. Na taj način se kamen kreće i lakše se izbacuje. Držite se lakih vežbi, kao što je šetnja, da biste izbegli bolove dok vežbate. Ako osetite bilo kakav bol usled kretanja kamena, odmorite se.

7. Maslinovo ulje i limun za kamen u bubregu

Limun sadrži citrat , glavni inhibitor kalcijuma koji je odgovoran za stvaranje kamenja u bubregu i on čini da vaš urin prođe normalno sa smanjenjem potencijalom da formira kamena u bubregu . Sok od limuna razbija i rastvara kamenje u bubregu i omogućava da lako prođe iz bubrega do bešike.Maslinovo ulje pomaže da razbijeni kamenčići i pesak prođu kroz urinarni trakt..

  • Izmešajte jednake količine ( četvrtina šolje ) soka od limuna i maslinovog ulja .
  • Pijte ovaj napitak za topljenje kamena u bubregu sa velikom količinom vode .
  • Napitak od maslinovog ulja i limuna uzimajte 2 – 3 puta dnevno na prazan stomak.

8. Peršun za kamen u bubregu

Peršun je bogat vitaminima i mineralima kao što su vitamin A , B i C , kalijum , bakar , tiamin… koji pomažu da se očiste bubrezi.Peršun takođe pomaže u čišćenju toksina i drugih štetnih materija iz tela . Peršun je efikasan narodni lek za izbacivanje kamena iz bubrega i poboljšanje njihove funkcije.

Recept za čaj od peršuna:

  • Skuvati svež peršun
  • Procediti i ostaviti da se ohladi nekoliko minuta
  • Piti 3 puta dnevno po jednu veću šolju na prazan stomak

Povezano>>>  Tamjan i proso najbolji prirodni lekovi za kamen u bubregu

Medicinske procedure za izbacivanje kamena iz bubrega

Kada kućni lekovi ne mogu da pomognu i kada imate veći kamen, najbolje je pribeći medicinskoj proceduri. Vaš lekar može da predloži različite mogućnosti lečenja imajući u vidu vaše stanje i veličinu kamena.

Zvučni talasi za razbijanje većeg kamenja

Ovo izvode lekari tokom procedure koja se zove vantelesna litotripsija udarnim talasima (ESWL) (ili samo ekstrakorporalna litotripsija – prim. Prev.) koja podrazumeva upotrebu zvučnih talasa koji proizvode snažne vibracije koje razbijaju kamen. Procedura obično traje 45 – 60 minuta.

Mogu da se jave neki sporedni efekti poput modrica na stomaku ili leđima, krvi u mokraći, krvarenja oko bubrega i bolova tokom prolaska kamena kroz urinarni trakt.

Saznajte>>> Otarasite se peska i kamena u bubregu prirodnim putem za samo 6 dana

Razbijanje manjeg kamenja ureteroskopijom

Lekari koriste tanku sondu sa kamerom kako bi se oslobodili manjeg kamenja u bubregu ili mokraćnim kanalima. Lekari koriste specijalne instrumente za razbijanje većeg kamena u manje delove koji će kasnije biti izbačeni kroz urin. Tokom procedure se koristi lokalna ili opšta anestezija.

Saznajte više>>> Evo kako da zaustavite bol u bubrezima i eliminišete pesak i kamen

Uklanjanje velikog kamena u bubregu operacijom

Lekari to rade tokom procedure koja se zove perkutana nefrolitotomija i koja podrazumeva upotrebu malog teleskopa kojim se pogleda bubreg, a potom kroz rez na leđima uvede instrument kojim se uklanja kamen. Bićete u opštoj anesteziji i možda ćete morati da provedete nekoliko dana u bolnici.

Više>>> Čaj za kamen u bubregu

Lečenje uzroka

Osim ovih mogućnosti, vaš lekar može i da razmotri uzrok koji je doveo do pojave kamena u bubregu. Na primer, do toga može da dođe usled preterano aktivnih paratiroidnih žlezda usled čega nivo kalcijuma raste i proizvodi kalcijum fosfatno kamenje. U ovom slučaju se preporučuje operacija paratiroidne žlezde kako bi vas poštedeli briga zbog izbacivanja kamena iz bubrega.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply