Oticanje stopala može biti simptom mnogih ozbiljnih bolesti poput problema sa srcem, bubrezima ili lošom cirkulacijom. Obavezno se obratite lekaru što pre ako su vam noge otečene i imate još neke druge probleme, poput otežanog disanja, groznice, modrica po koži i bolova u grudima. Takođe, ako vam je otečena samo jedna noga, a druga nije, takođe posetite doktora, jer ovo često može biti znak teže venske tromboze. Neki lekovi takođe mogu izazvati nadutost stopala, poput pilula za kontracepciju, antidepresiva i lekova protiv visokog pritiska.

Međutim, otečena stopala nisu uvek znak nekog teškog oboljenja, već mogu biti samo neprijatnost. Ovo se obično dešava ljudima koji provode mnogo vremena sedeći, kao i onima koji se prilagođavaju na vlažnu klimu, pa često imaju i blag osećaj dehidriranosti.

U svakom slučaju, treba razmotriti koji je uzrok za oticanje stopala kako biste se uverili da uzrok nije neka ozbiljnija bolest. Možete lako sami videti da li je u pitanju običan otok ili edem. U slučaju edema, kada pritisnete natečeni deo, ostane nagnječen još nekoliko sekundi. To može biti znak problema sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Često se oticanje stopala može sprečiti nekim jednostavnim tehnikama koje možete i sami uraditi. Ovde navodimo primere koje možete primeniti kako biste sprečili oticanje stopala ili se oslobodili postojećih otoka.

oticanje stopala

1. Vežbajte
Vežba stimuliše cirkulaciju i sprečava da se krv zadržava u vašim donjim ekstremitetima. Ako su vam noge upaljene ili vas bole, plivanje je idealno rešenje. Kada plivate, pritisak nije na stopalima što vam olakšava neprijatnost. Zato idite do najbližeg bazena, jezera ili mora. Ako vežbate jogu, radite vežbe koje podrazumevaju podizanje stopala iznad glave. Ovo se zove inverzija i ima mnoge pogodnosti po zdravlje, uključujući poboljšavanje imuniteta i varenja. Zato počnite sa „stojem na rukama“ čim osetite da vam stopala otiču i osetićete olakšanje.

2. Podižite noge
Ako niste toliko uvežbani da možete da uradite stoj na rukama, pokušajte da podignete noge tako što ćete ih staviti na neku višu površinu, da budu postavljene više u odnosu na ravan grudi. Radite ovo po pola sata tri puta dnevno i uskoro ćete videti razliku. Kada ležite u krevetu, stavite jastuče ispod članaka. Ovo će pomoći u izbacivanju suvišne tečnosti iz stopala, tako da će je organizam apsorbovati ili će se prosto izlučiti mokrenjem.

3. Ako predugo sedite, ustanite i malo prošetajte
Ako vas na poslu šef pita šta radite, objasnite da pokušavate da sprečite oticanje stopala. Šetnja od po 10 minuta tri puta dnevno bi trebala da bude dovoljna da spreči otečena stopala.

4. Kada putujete, obujte čarape za stezanje
Poznato je da je teško navući ove čarape, ali one svakako služe svrsi. Pomažu krvnim sudovima da održe elastičnost, tako da se krv ne zadržava u donjem delu nogu, a dodatno sprečavaju i proširene vene. Obavezno ih obuvajte kada putujete duže vreme. Takođe, ovakve čarape mogu biti korisne i ako već imate upalu nogu.

5. Hranite se zdravo i izbegavajte previše soli
Malo soli je svakako dobro, zapravo neophodno je organizmu da bi pravilno funkcionisao. Međutim, previše soli može izazvati zadržavanje vode u organizmu i zato treba izbegavati previše soli. I kofein je poznat kao „krivac“ za ovakve stvari. Zato smanjite unos soli i kafe koliko god možete. Ako imate višak kilograma, pokušajte da smršate koliko možete kako biste smanjili pritisak na mišiće, zglobove i kosti. Čak i manji gubitak kilograma pomaže u smanjenju oticanja stopala.

6. Prestanite da pušite
Pušenje je jedna od 10 navika sa kojima morate prestati ukoliko želite da budete zdravi. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali razmislite o tome koliko dobrog vam može doneti prestanak pušenja. Manje otečena stopala su samo jedna stvar koju donosi prestanak pušenja. Takođe, pušenje je povezano sa mnogim, mnogo ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji, između ostalog, mogu izazvati oticanje nogu.

7. Pijte mnogo vode
Većina ljudi zaboravlja da pije dovoljno tečnosti. Kada pijemo dovoljno vode tokom celog dana, hidriramo sva tkiva i tako detoksikujemo organizam. So i kofein, koji su povezani sa upalom stopala, se lakše izbacuju iz organizma ako pijemo dovoljno vode. 8-10 čaša vode dnevno je neki utvrđen standard. Pijte i više vode ako konzumirate alkohol. Gledajte da uvek uz sebe imate flašicu vode. Ako želite da obogatite vodu antioksidansima, dodajte u nju sok od limuna ili limete.

8. Masirajte bolna područja
Ili, još bolje, nađite nekoga ko će to da radi. Masaža stopala je vrlo opuštajuća i poboljšava cirkulaciju. Masirajte stopala nežnim, ali čvrstim pokretima.

9. Potopite stopala u Epsom so i osetićete olakšanje
So Epsom je postala dosta poznata i dosta je dobra za noge i stopala. Ako želite da se potpuno opustite, sipajte nekoliko šolja morske soli u vodu u kojoj se kupate i potpuno se opustite u vodi. Esencijalna ulja takođe mogu pomoći u olakšavanju bolova i neprijatnosti. Neka od popularnijih su esencijalna ulja nane, eukaliptusa, limuna i lavande, za koja svi znamo da imaju antiupalna svojstva.

10. Uzimajte suplemente na bazi magnezijuma
Obično su upale stopala, koje rezultiraju bolnim otocima, povezane sa deficitom magnezijuma u organizmu. Samo 350 mg magnezijuma dnevno može učiniti čuda, ali pre nego što počnete da uzimate ove suplemente, popričajte sa svojim lekarom.Održavajte svoje noge zdravim i bezbolnim. Uvek se setite kako su vas godinama dobro služile i uzvratite im uslugu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply