maslacak-cvet

Maslačak je jedan od najlepših simbola procvetalih livada je istovremeno i jedan od najdelotvornijih lekova koji vam ne bi smeo nedostajati u kućnoj apoteci. A poseduje i nekoliko prednosti – ima ga svuda oko nas, skoro preko cele godine, ništa ne košta i izvanrednog je ukusa.

Maslačak Taraxacum officinale se smatra najrasprostranjenijim korovom. U velikoj meri se javlja na livadama, pašnjacima, proplancima i u baštama. Dok ga neki smatraju ukrasnom biljkom, drugi koriste razne herbicide kako bi ga se oslobodili. Ono što su naši preci znali o ovoj biljci je već davno pokrio zaborav, a to je velika šteta. Naše prabake i bake su maslačak koristile za pripremanje kako hladnih, tako i toplih jela. Bio je sastavni deo salata i čorbi, od njega se pravio med ili lažno vino. Danas su ove poslastice zaboravljene, zato nam je želja da iskoristimo znanja naših predaka i da pripremimo gozbu od maslačka. A time ćemo samo još više ojačati naše zdravlje!

Sastav

Maslačak u sebi skriva koktel blagotvornih i delotvornih materija. Osim tanina, fruktoze, fitostrela, inulina, sluzastih materija, aminokiselina, natrijumovih soli, kalijuma, mangana, sumpora, silicijumske kiseline, L-askorbinske kiseline i fosfora, sadrži i gorke materije taraksin, taraksaterin i laktupikrin. Sadržaj nekih materija, međutim, varira zavisno od godišnjeg doba. Najviše inulina ima najesen, količina taraksina se povećava tokom letnjih meseci-jula i avgusta.A u maslačku, što nije zanemarljivo, ima i vitamina A, B2, C i D.

Korišćenje

Maslačak ima veoma dugu tradiciju korišćenja u travarstvu. Još su stari Grci njegovo lekovito mleko koristili za pege i fleke na koži, kao i za lečenje upale očiju. Maslačak se koristio i kod premora i malaksalosti. Danas se koristi uglavnom za unutrašnju upotrebu. Ne obraćajte pažnju na njegov blago gorak ukus. To je zbog gorkih materija, a te materije imaju zadatak da u organizmu podstiču izlučivanje enzima za varenje i želudačne kiseline. Maslačak, pored ostalog, podstiče varenje i apetit. Gorke materije u organizmu podstiču i rad srca, kao i celog kardiovaskularnog sistema uopšte. Imaju čak i pozitivno dejstvo na cirkulaciju i pročišćavanje krvi. Kao uostalom i svaka mlada prolećna biljka. Gorke materije imaju još jednu važnu ulogu u organizmu – potpomažu stvaranje žuči i olakšavaju joj put u dvanaestopalačno crevo i opuštaju spazme u žučnim putevima. A isto tako mogu i da rastvaraju kamenje u žučnoj kesi. Maslačak leči i jetru, a ukoliko je oštećena, on je i regeneriše. U slučaju da češće konzumirate alkohol ili uzimate veću količinu lekova, maslačak bi trebalo da postane sastavni deo vašeg jelovnika, a odličan je i kod oboljenja kao što su mononukleoza, žutica ili ciroza jetre. Maslačak je neizostavan i kod lečenja zatvora, jer intenzivno podstiče peristaltiku creva, čime olakšava i izbacivanje stolice. Slično dejstvo maslačka je primećeno i kod pacijenata sa usporenim izlučivanjem mokraće, kao i kod kamena u bubregu. Maslačak je dobar i za dijabetičare, jer reguliše količinu šećera u krvi. Nije zanemarljivo ni to da ubrzava metabolizam, što znači da je preporučljiv za sve one koji bi želeli da izgube neki kilogram.

Umesto lekara

Osim gore navedenog delovanja, maslačak podstiče i rad pankreasa, poboljšava poremećaje limfotoka, pomaže smanjenje prevelike količine estrogena kod endometrioze, kao i kod uvećanja slezine; smiruje napetost i bolove u grudima tokom menstruacije (a nju inače i izaziva), dobra je dopuna kod neredovnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma i klimakterijuma (i to kako kod žena, tako i kod muškaraca), deluje preventivno i na osteoporozu. Njegovo mleko se može koristiti, ako se na koži pojave bradavice, plikovi ili kod ujeda insekata. Međutim, ukoliko imate osetljivu kožu, prvo isprobajte mleko maslačka na malom delu kože (npr. na podlaktici). Kod osetljivih pojedinaca, mleko maslačka može izazvati svrab i osip.

Budite oprezni!

U trenutku kada uberete list ili cvet maslačka, neophodno je da ga odmah obradite ili konzumirate. Životvorna energija biljke se brzo gubi, čim se ona ubere. Zato je bitno što pre je konzumirati – pojesti je presnu ili od nje pripremiti sok ili salatu. Može se i termički obraditi, ali treba računati s tim da njeno dejstvo neće biti 100%.

Maslačak bolji od spanaća

Slično kao kopriva ili blitva, i mladi listovi maslačka se mogu dinstati sa belim lukom kao spanać. Zahvaljujući njihovom specifičnom ukusu, listove maslačka treba kombinovati sa nekim drugim povrćem ili biljem.

Samolečenje maslačkom

Maslačak je zaista jedna od najomiljenijih fitoterapija. List, cvet i koren – sve se može jesti. Barem u slučaju maslačka. lakoto možda ne zvuči veoma primamljivo, probajte. Bitno je probati. Onda ćete shvatiti zašto maslačak nazivaju kraljem livada i bašti. Ne samo da prelepo izgleda, već ima i izvanredan ukus.

1 Probavni trakt

Za to najbolje pomažu ekstrakti iz korena maslačka. Oni, naime, povećavaju lučenje želudačnih sokova, čime podstiču varenje, a time i apetit. Koren se može koristiti i zajedno sa mladim listovima. Koren treba ili sitno iseckati ili narendati. Listove sitno iseckati. U četvrt litra vode staviti dve kafene kašičice idealno sveže biljke i pustiti da baci ključ. Potom ostaviti da četvrt sata odstoji. Piti dve šolje dnevno.

2. Žuč i jetra

Ukoliko imate probleme sa ova dva organa, ne biste smeli koristiti maslačak bez prethodne konsultacije sa iskusnim travarem, jer biste lako mogli da izazovete probleme. Uopšteno govoreći, trebalo bi da vam čaj od korena maslačka pomogne. Ali, neophodno vam je precizno doziranje i uputstvo za upotrebu koje bi vam propisao travar upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem i dijagnozom.

3. Menstrualni bolovi

Maslačak može ženama da donese olakšanje tokom „onih dana”, jer je u stanju da iz organizma izbaci suvišne hormone. Time dolazi do opuštanja, pa i bolovi u donjem trbuhu prestaju. Najbolja je kombinacija čaja od maslačka i obloga od svežih listova koji se stavljaju na trbuh. Dejstvo je takoreći trenutno.

4. Maslačak za bradavice

Zaboravite na preskupe preparate iz apoteka. Prošetajte do najbliže ledine i sami sebi pomozite.Mleko maslačka se od pamtiveka koristi kao lek za bradavice i to sa veoma dobrim rezultatima. Uberite stabljiku maslačka i mlekom koje se na njoj pojavi namažite pogođeno mesto. To ponavljajte 2-3 puta dnevno. Ovo blagotvorno mleko istovremeno deluje i na plikove, a i kao tonik posle ujeda insekata. Ali oprez – kada kožu namažete mlekom maslačka, sklanjajte se sa sunca! Kod osetljivijih pojedinaca bi mogao da se javi svrab i osip.

5. Maslačak za izbacivanje tečnosti iz organizma

Ukoliko vas muči problem zadržavanja tečnosti u organizmu, onda bi za vas bilo najbolje da koristite čaj od svežih listova maslačka, ili kafu od samlevenog korena maslačka. Maslačak će vaš organizam savršeno očistiti i izbaciti višak tečnosti iz njega. A pored toga, u poređenju sa konvencionalnim diureticima ima tu prednost da pritom ne izaziva izbacivanje dragocenog kalijuma. Znači, pomoći će vam da se izborite sa ovim problemom i to bez ikakvih neželjenih propratnih dejstava. Zahvaljujući ovakvom delovanju maslačka može se postići i smanjenje težine, ukoliko želimo da oslabimo. Za to je, naravno, neophodno pre svega regulisati jelovnik i način života, ali uz sve to – slabljenje će ići lakše uz sadejstvo maslačka.

6. Šećerna bolest i žutica

Ukoliko tokom celog perioda cvetanja maslačka budete jeli deset strukova maslačka dnevno, moći ćete svoje oboljenje da držite u okviru podnošljivih granica. Ako je vaše oboljenje blažeg oblika, onda ćete ga čak i izlečiti. Stabljike maslačka sadrže veliku količinu inulina koji smanjuje nivo šećera u krvi.

Najnovija naučna otkrića u vezi maslačka

U 2008. godini je obavljena klinička studija koja je jednoznačno dokazala blagotvorno dejstvo čaja od listova maslačka. Na osnovu rezultata ove studije, čaj od maslačka smanjuje broj ćelija raka dojke, jajnika i prostate. To je potvrdila i slična studija obavljena 2011. godine. Na ove vrste raka deluju isključivo listovi biljke. Naučnici su saopštili da bi maslačak trebalo smatrati netoksičnim antikancerogenim sredstvom!
POVEZANO >>>Maslačak med sirup salata čaj
Čaj od maslačaka

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply