Efikasni lekovi za lečenje bolova u ušima

Bol u ušima može biti oštar i probadajuć , ili dosadan i tegoban. Možda ćete odmah znati uzrok, a možda ćete se mučiti da utvrdite šta nije u redu kada Vaše dete vuče ušnu školjku i plače od bola. Bolovi u ušima mogu biti onesposobljujući , ali ne opravdavaju uvek rundu antibiotika. U stvari , možete naći sve što je potrebno za olakašanje bola u svom ormariću, ili čak u svojoj kuhinji.

Uzroci

Postoji mnogo mogućih uzroka za bol u ušima. Šupljine u zibima, sinusne infekcije, vosak u ušima, upala krajnika, i škripanje zubima su relativno česti uzroci. Svakako najčešća infekcija uha je akutni otitis medija (AOM), ili infekcija srednjeg uha. Odlikuje se otečenim i inficiranim delovima srednjeg uha. Bol povezan sa AOM-om uzrokovanaje time što je tečnost zarobljena iza bubne opne. Simptomi mogu uključivati groznicu, bolove unutar uha, blagi gubitak sluh , i mučnina. Bebe i deca mogu biti nemirna i mogu povlačiti uši.

bolovi u usima lecenje

Nema potrebe za antibioticima

U najnovijim preporukama za lečenje ukazuju na to da lekari treba da se fokusiraju na upravljanje bolom, a ne na antibiotike, za upalu uha. To je zato što infekcija uha često prođe sama, a preterana upotreba antibiotika može da dovede do infekcije rezistentne na antibiotike.

Kada se koriste prirodni lekovi

Najbolji domaći lek za bol u uhu zavisi od uzroka. Ako je kriva šupljina u zubu, na primer, Vaš bol u uhu može da se poboljša kada posetite zubara. Međutim, ako je to infekcija uha (koja često prestaje bez antibiotika), upotreba prirodnog leka može ućiniti bolest podnošljivom dok se Vaše telo bori protiv infekcije. Mnoge infekcije uha prođu same za nedelju dana ili dve, sa simptomima koji počinju da  jenjavaju posle nekoliko dana. Obavezno se konsultujte sa pedijatrom Vašeg deteta ako dete ima bolove u uhu, posebno ako je Vaše dete do 2 godine starosti (i svakako ako bol u uhu prati groznica). Vaš lekar može da da smernice o tome da li treba prvo probati domaće narodne lekove, ili uzeti u obzir antibiotik.

Analgetici ili lekovi za olakšanje bola bez receptaAmerička akademija za pedijatriju predlaže analgetike, kao što je ibuprofen i acetaminofen za kontrolu bola u vezi sa upalom uha. Oni su bezbedni za upotrebu sa ili bez antibiotika, samo budite sigurni da sledite uputstva za doziranje na etiketi. Ovi lekovi takođe mogu pomoći u smanjenju temperature.

Razgovarajte sa svojim lekarom o odgovarajućoj dozi za decu. Varijante za odojčad i decu su dostupne za mnoge vrste lekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Nije bezbedno za decu mlađu od 16 godina da uzimaju aspirin.

Hladne ili tople obloge

Ljudi često koriste pakete leda ili tople obloge, kao i termofor ili vlažnu krpu, za ublažavanje bolova, a isto se može uraditi za bol u uhu. Ova metoda je bezbedna za decu i odrasle. Postavite led ili tople obloge preko uha.

Kapi ulja

Narodni lek, i nema ozbiljnih naučnih dokaza da kapi ulja u ušnom kanalu mogu ublažiti bol u uhu. Ali nekoliko kapi zagrejanog maslinovog ulja u uhu je bezopasno i može biti umereno efikasna metoda. I dalje je dobra ideja da se prvo razmotri ova metoda sa doktorom, posebno kada se radi o deci.

Uverite se da ulje nije toplije od Vašee telesne temperature koristeći toplomer, kako bi se izbeglo oštećenje bubne opne.

Skretanje pažnje

Ako dete muči bol u uhu, dajte sve od sebe da im olakšate tako što ćete i skrenuti pažnju od bola. Pustite mu omiljeni film, donesite mu novu bojanku, dajte mu da se igra na telefonu ili tabletu, ponudite mu omiljenu užinu, ili jednostavno pronađite druge stvari kako bi se fokusilo na njih.

Ovaj metod takođe pomaže i kod odraslih. Priuštite sebi dobru knjigu ili omiljeni film da skrenete misli sa bolova u uhu.Naturopatske kapiNaturopatske kapi za uši se mogu naći na internetu i u nekim apotekama. Jedna studija je pokazala da ove kapi sadrže biljne ekstrakte na bazi maslinovog ulja koji mogu biti jednako, ili čak i više, efikasni kao i tradicionalnie kapi za uši koje se kupuje bez recepta.

Tretman kiropraktičara

Ako odete kod kiropraktičara na blage prepravke, možete otkriti da će jedan takav sastanak ublažiti Vašu bol u uhu koliko i bol u leđima. Jedna studija je pokazala da je 93 odsto učesnika imala poboljšanje nakon kiropraktičarskih usluga, a 43 posto njih posle samo jednog ili dva tretmana.

Zaključak
Iako ne postoji mnogo dokaza o alternativnim tretmanima za bolove u uhu, mnogi kućni narodni lekovi mogu ublažiti bol.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply