Ako vas muči glavobolja, a zujanje u ušima ivam ne džpnira – obavezno izmerite krvni pritisak. Isto učinite i ko vam se vrti u glavi ili osećate mučninu, ali i ukoliko se brz0 zamarate, imate osećaj težine u grudima, čini vam se da slabije vidite, a disanje vam je ispresečano. Svi ti simptomi mogu ukazivati na povišen krvni pritisak, to jest hipertenziju, koja muči gotovo trećinu svetske populacije starije od 18 godina. S obzirom na to da visok pritisak sa sobom nosi i oštećenje krvnih sudova, on je jedan od glavnih faktora rizika za nasj£k ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja, poput sračne slabosti, Uvećanja srčanog mišića, ajpro^dero-ze, srčanog i moždanog udara (sloga).

Važnost preventivnog merenja

Hipertenzija je poznata kao tihi ubica, jer mogu proći i godine pre nego što se pojave prvi simptomi – polovina osoba sa ovim problemom i ne zna da im je zdravlje ugroženo. Pod normalnim vrednostima podrazumevaju se 120/80 mmHg – brojevi predstavljaju pritisak koji je prisutan pri izbacivanju krvi iz srca (sistolni ili gornji pritisak) i onaj koji nastaje kada se krv uliva u srce (dijastolni odnosno donji pritisak). Redovno merenje krvnog pritiska od ključne je važnosti za prevenciju, ali i blagovremeno reagovanje u slučaju hipertenzije, jer je pojava prvih simptoma često znak ozbiljnih oštećenja krvnih sudova srca, mozga,bubrega ili oka.

(Ne)poznati uzroci

Tačan uzrok nastanka hipertenzije u 95 odsto slučajeva nije poznat, i tada se govori o primarnoj, to jest idiopatskoj hipertenziji. Smatra se da na njenu pojavu mogu uticati genetske predispozicije, gojaznost – najčešće uzrokovana nepravilnom ishranom, konzumiranje alkohola i cigareta, manjak fizičke aktivnosti i izloženost stresnim situacijama. Sekundarna hipertenzija dijagnostikuje se u oko pet odsto slučajeva i njen uzrok leži u oboljenjima kao što su dijabetes, bolesti srca, bubrega, nadbubrežnih žlezda ili hormonski disbalans u organizmu. Hipertenzija se može javiti i kao pcjsledica uzimanja lekova – kortikosteroida ili kontraceptivnih pilula, a posebno su izložene trudnice.

snizite krvni pritisak prirodnim lekovima

Postavljanje dijagnoze

Pritisak uvek treba meriti najmanje tri puta uzastopno i to nakon mirovanja, najbolje u kućnim uslovima. Jedino se tako može steći uvid u pravo stanje. Naime, istraživanja su pokazala da pritisak može biti povišen posle fizičke aktivnosti, ali i tokom posete lekaru, što znači da oni koji u određenom trenutku imaju povišen krvni pritisak, nisu nužno i oboleli od hipertenzije.

Dijagnoza se potvrđuje hojterom krvnog pritiska koji se nosi 24 časa, a stetoskopom se prove-rava da li se na srcu čuju šumovi, koji mogu biti pokazatelji suženih arterija ili otežanog protoka krvi. Neretko su neophodne i dodatne laboratorijske analize, EKG te ultrazvučni pregled srca.

Kako se leči

Ukoliko su vrednosti krvnog pritiska od 140/90 do 159/99 mmHg, govori se o blagoj hipertenziji. Vrednosti od 160/100 do 179/109 ukazuju na umerenu, a na tešku hipertenziju upućuju vrednosti više od 180/110 mmHg. Pored promené životnih navika i smanjenja telesne težine, regulisanje krvnog pritiska može se postići i primenom različitih grupa lekova, u zavisnosti od stadijuma hipertenzije, i to isključivo po preporuci lekara. Koriste se ATI i Beta-blokatori, diuretici, ACE inhibitori i blokatori kalcijumskih kanala i alfa i beta-receptora, s tim što se u sučajevima hipertenzije bez simptoma, koja nema poznat uzrok, u početku može primenjivati više terapi dok se ne pronađe odgovarajuća. Propisanu terapiju treba uzimati redovno u suprotnom se može javiti hipertenzivna krize, odnosno nagli skok krvnog pritiska koji zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Promenite način ishrane

Osobe čije vrednosti krvnog pritiska iznose od 121/81 mmHg do 139/89 mmHg smatraju se pacijentima sa prehipertenzivnim stanjem. Njima se ne daju lekovi, već se preporučuje promena stila života – najvažniji su redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, te promena jelovnika. Umesto kuhinjske soli u jela treba ubacivati himalajsku ili nerafinisanu morsku, crveno meso trebalo bi zameniti masnom ribom, bogatom dragocenim kiselinama koje pomažu u borbi protiv hipertenzije, a mahunarke, kao i što više svežeg voća i povrća, trebalo bi da budu nezaobilazne stavke u dnevnom meniju. Od začina se naročito preporučuju beli luk, crni biber, bosiljak i origano. Kalijum i magnezijum mogu sniziti visok krvni pritisak, pa se savetuju specijaliteti s paradajzom, sojom i sočivom, kao i integralnim žitaricama i orašastim plodovima.

Problematičan homocistein

Iako je veoma važan za proizvodnju proteina i obnavljanje tkiva, istraživanja su pokazala da povišen nivo homocisteina u krvi može biti okidač za nastanak ne samo hipertenzije, već i ateroskleroze i infarkta. Zbog toga je važno da na preventivnim laboratorijskim pregledima, pored nivoa holesterola i triglicerida, obavezno kontrolišete i nivo te amino-kiseline – prihvatljivima se smatraju vrednosti od 6 do 12 mmol/1, mada svaku vrednost viša od 10 mmol/1 treba posmatrati kao znak za uzbunu. Nepravilna ishrana i manjak fizičke aktivnosti mogu poremetiti nivo homocisteina, koji je najbolje sniziti redovnim unosom vitamina B6, B9 i B12 – dostupni su u obliku suplemenata, mada se preporučuje konzumiranje namirnica koje njima obiluju, pre svega, sunefikretovog semena, masne ribe, avokada, spanaća i brokolija.

Najdeiotvornije tinkture

Tinktura od lista bokvice može doprineti snižavanju krvnog pritiska, a spravlja se tako što se 4 kašike sitno iseckanog lista preliju sa 2 dl alkohola. Nakon što 2 nedelje odstoji na suvom i tamnom mestu, procedi se i svakodnevno uzima po 30 kapi razblaženih u čaši vode. Tinktura od gloga takođe je delotvorna, a pravi se tako što še 20 g cveta i lista gloga prelije sa 1 dl alkohola. Pošto odstoji 21 dan, procedi se i uzima 3-5 puta dnevno pre jela, po 15 kapi razmućenih u čaši vode. Ako se tinktura razredi u vodi u razmeri 1:5, može se uzimati po 20 kapi pre doručka i večere. Tinkturu od gloga dozvoljeno je neprekidno koristiti najviše tri nedelje, nakon čega se mora napraviti pauza od najmanje sedam dana.

Glog kao saveznik

Pored tinkture, može se piti i čaj od gloga, koji se spravlja tako što se kašika glogovog cveta sipa u 3 dl hladne vode i zagreva. Sklanja se sa šporeta čim proključa, a nakon što odstoji 30 minuta, procedi se i pije po 1 šolja tri puta dnevno, uz dodatak malo limunovog soka. Glog je posebno delotvoran ako se kombinuje s imelom rastavićem. Čaj se priprema tako što se 2 velike kašike mešavine od po 25 g imele, rastavića i zdrobljenog ploda gloga kuvaju 10 minuta u 4 dl vode. Nakon što odstoji dva sata, pije se po 1 šolja ujutru i uveče.

Koristite imelu i troskot za smanjenje krvnog pritiska

Imela se može i samostalno koristiti u slučaju hipertenzije i to tako što se 1/2 kašičice praška od osušene i istucane biljke ili 1 kašičica suvog lišća i grančica pomeša sa 2 dl tople vode i ostavi da odstoji tri sata. Treba popiti po 1 dl ujutru i pre spavanja. Jedna kašičica praška može se razmutiti u 2 dl vode, a nakon što odstoji 8 sati, procedi se i pije u gutljajima tokom dana. Delotvoran je i čaj koji se pravi tako što 2 kašičice napitka preliju s 2,5 dl ključale vode,procedi se nakon 5 minuta i pije ujutru i pre spavanja. Imelino dejstvo pored rastavića jača i troskot – treba pomešati 40 g listova imele, 30 g rastavića i 30 g troskota. Jednu kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode, a nakon što odstoji 10 minuta, procediti i piti u gutljajima tokom dana.

DOBITNA KOMBINACIJA

Pored toga što je nezaobilazan sastojak raznih jela, od belog luka mogu se napraviti delotvorni preprati za snižavanje krvnog pritiska, naročito ako se kombinuje s limunom ili maslinovim uljem. Jednu oljuštenu i samlevenu glavicu belog luka treba staviti u staklenu teglu i preliti sa 2 dl maslinovog ulja. Izmešati, a nakon što poklopljeno odstoji 24 – sata, procediti kroz gazu i piti pola sata pre jela, 3 puta dnevno po 1 kašiku napitka, pomešanu s 1 kašikom soka od limuna. Može se pomešati i 1 dl maslinovog ulja s 1 pasiranim čenom belog luka i 1 rendanom jabukom. Tome treba dodati 100 g mlevenog lanenog semena, koje je popareno vrelom vodom i ostavljeno da odstoji preko noći. Po 1 kašiku mešavine treba uzimati 3 puta dnevno, pola sata pre jela tokom 3 nedelje. Svakog jutra treba popiti čašu limunade na prazan stomak, dok bi poneki čen belog luka trebalo pojesti uz svaki obrok – neprijatan zadah može se neutralisati žvakanjem peršuna.

Cimеt je prirodni lek koji smanjuje krvni pritisak

Nеkоlikо studiја је pоtvrdilа dа se sistоlni (gоrnji) i diјаstоlni (dоnji) pritisаk kоd оdrаslih smаnjuје sа upоtrеbоm оvоg pоznаtоg аrоmаtičnog zаčinа – cimеtа.

Аkо ubаcitе pоlа kаšičicе cimеtа u svојu svаkоdnеvnu ishrаnu, tо ćе biti lаkšе dа kоntrоlišеtе visоk krvni pritisаk.

Zа brz еfеkat, otоpite mаlо cimеtа u ustima i progutajte .

Bеli luk gоtоvо оdmаh smаnjuје krvni pritisаk

Оvа zdrаvа hrаnа gоtоvо оdmаh smаnjuје krvni pritisаk. Beli luk dеluје nа krvnе sudоvе tаkо dа ih оpuštа i širi, čini da krv lаkšе prоtičе čimе sе smаnjuје krvni pritisаk.

Zа brzu redukciju krvnоg pritiskа, jedite svеž čеn bеlоg lukа sа pаrčеtоm hlеbа ili ga isеckаjte i stаvite u sаlаtu.