Želite očuvati i poboljšati zdravlje?

Trebaju vam jači imunitet, više energije i vitalnosti?

Nastojite da se oslobodite probavnih smetnji?

Ako vas muče ovi problemi, odgovor je gljiva kombuha.

Riječ je o gljivi od koje se pravi fermentisani napitak, koji možete bezbrižno konzumirati svaki dan.

Kombuha gljiva je porijeklom iz Azije, a preko Rusije je došla u Nemačku.

Odatle se proširila svetom, stekavši milione obožavatelja.

Ljudi od davnina svedoče o njenoj lekovitosti. Knjige iz starih vremena navode da se kombuca čaj koristio protiv brojnih bolesti, od banalnih do teških.

Gljiva se drži u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem.

Kombucu lako možete uzgajati i sami, a uz pravilno postupanje biće vam veran suputnik kroz čitav život.

Iako je smatraju lekovitom, možete je piti kao osvježavajuće piće i dok ste zdravi. Ne propustite da je podelite s prijateljima.

Od ove gljive i čaja, pravi se taj čuveni napitak koji je blago kiselkastog-slatkog ukusa, čak i slabo gaziran! Eliksir zdravlja iz vaše tegle poznat kao kombuha čaj!

Savet:

Ukoliko ste navikli da pijete gazirane napitke, a želite da pređete na zdraviji režim ishrane, ovaj napitak može biti dobra zamena!

Kombuha čaj bogat je B vitamnima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogata je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Kako napraviti kombuha napitak – čaj?

Za pravljenje napitka ili čaja od kombuha gljive potrebno je sledeće:

  1. Kombuha gljiva
  2. Crni i zeleni čaj (ili bilo koji drugi kao što je nana, kamilica…)
  3. Šećer
  4. Staklena posuda, najbolje dvolitarska ili veća tegla
  5. Gaza

Skuvajte u 2 litre vode čaj od 100 gr šećera i po ukusu stavite zajedno crni i zeleni čaj (odprilike po dve filter kesice ili srazmerno tome u rifuzi).

Kada se čaj ohladi sipajte ga u staklenu posudu i položite kombuhu tako da pliva na površini čaja. Posudu je potrebno obaviti krpom i zatvoriti otvor tegle sa gazom. Veoma je važno da posuda bude na tamnom mestu koje je na sobnoj temperaturi. Sam postupak stvaranja kombuha napitak ima i niz propratnih efekata kao što je specifičan miris pri fermentaciji. Vremenski period za spravljenje napitka je oko 7 dana. Posle toga potrebno je procediti napitak i ponoviti postupak kuvanja crnog i zelenog čaja sa šećerom, s tim što uzimate 2 dl već spremljenog napitka i sipate u novi napitak, a samu gljvu properite pod hladnom vodom i vratite u staklenu posudu.  Pošto gljiva stavara glukonsku kiselinu, a ona daje kiselost čaju, potrebno je da napitak bude blage kiselosti, tako da se optimalna kiselost postiže posle 7 dana, mada se postupak može skratiti ili produžiti, ali ne manje od 5 dana.

Kako se gaji kombuha kod kuće

Najbolja stvar kod ovog napitka je što ga možete jednostavno pripremiti kod svoje kuće, pod uslovom da imate starter kulturu, odnosno komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu. Kada to imate, dalji postupak je jednostavan. Sve što vam treba pored toga je čaj i šećer. Tačan postupak pripreme kombuhe objasnićemo kroz 3 koraka.

1 korak – pripremite čaj

Stavite vodu da proključa. Potrebno vam je 7 čaša vode. Nakon toga sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi. Dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi.

Najbolje je skuvati neki jak čaj. Obično se koriste crni čaj,  beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Nije poželjno staviti bilo koji biljni čaj. Biljke koje su bogate eteričnim uljima nisu pogodne, jer ulje ispliva na površinu vode u vidu tačkica, a tu treba da se pojavi i vaša gljiva. Ovo ulje smanjuje PH vrednost napitka, otežava formiranje nove kuture i može biti jedan od uzroka stvaranja buđi na kombuha gljivi, što nije poželjan ishod.

2 korak – dodajte kombuha gljivu

Čaj koji se ohladio sipajte u čistu staklenu teglu. Uzmite komad stare kombuhe i stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

Gaza nije najsrećnije rešenje jer kroz nju mogu da prodru bekterije i vinske mušice, a ni celofan nije najbolji, jer vazduh koji nastaje fermentacijom ne može da izađe.

3 korak – sačekajte proces fermentacije i rast nove gljive

Gore navedeni koraci sami po sebi nisu dovoljni. Potrebno je da starter kultura počne da deluje i za to je potrebno da prođe određeno vreme. Sve to ovako iskombinovano čuva se na sobnoj temperaturi, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ukoliko nemate mesto zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Šta se onda dešava?

Prvo se na površini pojave sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini  čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva.

Postavlja se pitanje, koliko dugo treba da se pripremi ovaj napitak i kada je spreman za upotrebu?

To pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi. U hladnijoj  (ali ne sasvim hladnoj) sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu. Treba da postane neprovidna, debljine oko 5 milimetara.

Uzgajanje kombuhe sa sobom nosi i mogućnost da ne ispadne sve kako treba, a tada ovaj napitak može biti štetan po zdravlje, posebno ako počnete redovno da ga takvog konzumirate. Ipak,  videćete to po mirisu i ukusu onoga što je pred vama. Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

Znaćete da nešto nije u redu ako:

  • vidite tragove buđi na gljivi
  • osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom

Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali  i loših bakterija i gljivica. Da do toga ne bi došlo jako je važno da koristite čist pribor, bez ostataka hrane, da stavite čaj u čistu teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama.

Ukoliko vam  napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti. Bacite ga! Nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.

Kako se koristi kombuha napitak

Nakon što je proces fermentacije završen, procedite čaj, a samu gljivu izvadite čistim priborom ili rukama. Nju treba da, uz malo starog čaja, ostaviti za sledeću upotrebu. Ostatak sipajte u staklenu flašu i čuvate u frižideru dok ne popijete.

Kombuha čaj pijete 3 puta dnevno, s tim što se ujutru pije na prazan stomak.

Ukoliko vam ukus ne prija, možete je pomešati sa malo čaja,soka ili razrediti sa vodom.

Dešava se da  neko vreme ne želite da koristite gljivu i pravite napitak. Tada je čuvajte  u zatvorenoj staklenoj posudi prekrivenu sa malo čaja.

Ako želite da ponovite proces, staru gljivu  uvek sipajte u novi čaj koji ste skuvali. Ona  će vremenom postati debela, kvrgava, mogu se po njoj javiti braon tačke. Iz tog razloga, mnogi preporučuju da se od stare gljive odvoji samo novoizrasli deo (primetićete da je tanji) i da se samo on stavi u novu turu, premda možete koristiti i celu staru gljivu.

Pošto se može desiti da tura  koju pravite ne uspe i da se ukvari, nije loše imati uvek jedan deo gljive u rezervi u staklenoj tegli sa malo čaja. Tako ste sigurni da uvek možete ponoviti proces.

Gde nabaviti kombuhu i koja je cena

Kod nas je moguće nabaviti gotov napitak  u prodavnicama zdrave hrane i cena mu je oko 170-200 dinara za jedan litar. Ukoliko u njemu ima vidljive gljivice, iz nje možete početi gajiti svoju čajnu gljivicu na način koji smo gore opisali.

Kombuhu možete nabaviti i od nekoga ko je već ima, jer se ona stalno razmnožava. Običaj je da se ona poklanja, a oni koji je prodaju značajno variraju sa cenama, pa je možete naći po ceni od 400 do 1000 dinara. Iako je danas popularno upustiti se u kupovinu preko interneta, najbolje je da gljivu nabavite od nekoga koga poznajete i znate da je pravilno rukovao njom i držao je u čistom okruženju.

Kako se koristi kombuha za mršavljenje

Ova čajna gljiva je postala hit među poznatim ličnostima – naročito u Holivudu ! Razlog je poznat: skida masne naslage i  topi višak kilograma. Kombuha gljiva poboljšava varenje i bolju apsorpciju hrane ,ubrzava metabolizam i samim tim omogućuje skidanje kilograma.

Ukoliko kombuha napitak zameni kafu i sokove, smanjićete dnevni unos kalorija i sigurno ćete smršati.Međutim ovo pravilo je dosad imalo efekta samo kod gojaznih tj. pretilih ljudi.Zabeleženi su slučajevi da je kombucha imala suprotan efekat kod mršavih ljudi-naime oni su dobili na težini.

Dakle, ako želite da povratite vitalnost organizmu koristite kombuhu, Osim što deluje kod brojnih medicinskih stanja, poželjno je ovaj napitak koristiti i preventivno. Kombuha se osim u vidu napitka, odnosno osim za pospešivanje unutrašnjeg stanja vašeg organizma može koristiti i za spoljašnju upotrebu. Ona je odlična za ispiranje rana, ali i lečenje stomatitisa tako što ćete ispirati ista kombuhom više puta na dan ili je možete koristiti za lečenje upale, isto ispiranjem ali grla.

Iskustva sa kombuhom

Iskustva su ono što je ovu gljivu održalo sve ovo vreme (a vekovi su u pitanju) i ona su uglavnom pozitivna. Mnogi tvrde da su uz nju smršali, što i nije nemoguće imajući u vidu da ubrzava metabolizam i  pobojšava varenje. Ipak, nije magična na tom polju i bez smanjenog unosa kalorija neće doneti rezultate.

S obzirom na bogatsvo B vitaminima i organskim kiselinama, moguće je da ima više od placebo efekta.

Oni koji su je koristili tvrde da ima zanimljiv ukus i da im se zahvaljujući njoj povećao nivo energije, pa čak i libido. Poznato je da probiotici regulišu zdravlje creva i da je njihovo besprekorno funkcionisanje važno za dobar imunitet.

To je ono što kombuha čaj pre svega i jeste – probiotik. Otuda njeno pozitivno dejstvo na zdravlje u celini.

Kombuha nuspojave?

Iako su relativno retka, negativna isksutva odnose se na stomačne probleme, infekcije a zabeležene su i alergijske reakcije na ovaj napitak. Usled promene crevne mikroflore neke osobe mogu osetiti nadutost u stomaku. Iako nije poznato da kod zdravih osoba ima neželjena dejstva, preporučuje se da je trudnice ipak izbegavaju, posebno kombuha čaj pravljen kod kuće,  koji pored dobrih može sadržati i loše bakterije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply