Šta izaziva pucanje kapilara na nogama

Kapilari su najmanji krvni sudovi u telu, koji dostavljaju hranljive materije i kiseonik organima i uklanjaju hemijske otpadne materije. Kapilari su vrlo tanki i krhki. Popucali kapilari ispod površine kože mogu se pojaviti kao modrice ili paukolike vene. Šta izaziva pucanje kapilara na nogama? Postoje mnogi potencijalni uzroci za ovu neugodnu pojavu, uključujući povrede i poremećaj cirkulacije.

Ispucali kapilari na nogama – uzrok:

Nasleđe i hormoni

Nasleđe i hormonalne promene, uključujući adolescenciju, trudnoću, menopauzu ili hormonske terapije – su sve primarni uzroci, kada su popucali kapilari u pitanju. Korišćenje pilula za kontracepciju ili drugi tretman estrogenom mogu oslabiti zidove krvnih sudova i dovesti do paukolikih vena, što su ispucali kapilari na nogama, kao i proširenih vena, što su veće vene u nogama koje su postale nefunkcionalne i proširene sa krvlju.

popucali kapilari na nogama

Hronična venska insuficijencija

Gojaznost, neaktivnost ili starenja mogu dovesti do hronične venske insuficijencije, potencijalno opasnog zdravstvenog stanja u kome se krv nakuplja u donjem delu nogu, jer akcija pumpanja vena nije dovoljno jaka da vrati krv u srce i zadrži je u cirkulaciji. Kapilari ispod kože nogu se mogu upaliti usled preteranog pritiska nakupljene krvi, stvarajući oznake izmenjene boje na nogama. Bez odgovarajućeg lečenja, ispucali kapilari u ovim oblastima mogu da se razviju u ulcerisane rane. Održavanje zdrave telesne težine i angažovanje u redovnom vežbanju su ključni za normalnu cirkulaciju u nogama, izbegavajući i minimizirajući razvoj novih popucalih kapilara i drugih znakova poremećaja cirkulacije u nogama.

Modrice

Modrice su tamne mrlje koje se pojavljuju na koži, a nastaju pod uticajem udarca ili povrede koji razbijaju kapilare ispod površine kože. Ispucali kapilari i masnice na nogama mogu nastati sudaranjem sa nameštajem ili drugim uticajima. Ruke i noge su najčešće lokacije za modrice. Kako starimo, kapilari su slabiji, pa se popucali kapilari i rezultujuće modrice javljaju češće. Koža postaje tanja sa godinama, i masnice usled popucalih kapilara mogu biti vidljive, naročito u oblastima kao što su potkolenice koje nemaju zaštitni masan sloj. Ovo čini da modrice usled ispucalih kapilara postanu vidljivije.

Kako ukloniti popucale kapilare

Popucali kapilari se najviše uklanjaju iz estetskih razloga. Kako ukloniti popucale kapilare? Postoji nekoliko metoda, neke su manje, a neke više invazivne.

Za početak, lekari će preporučiti da nosite kompresione čarape, koje daju podršku venama. Nošenje kompresionih čarapa može smanjiti pojavu paukolikih i proširenih vena, jer čvrsta tkanina navlake pomaže da se podupru vene i poboljša protok krvi.

Popucali kapilari – lečenje:

Skleroterapija u lekarskoj ordinaciji. Koristeći tanku iglu, doktor će ubrizgati poseban rastvor u krvnim sudovima nogu u ovom postupku. Ovaj rastvor iritira sluzokožu krvnih sudova i dovodi do toga da se stvori ugrušak krvi. Nekoliko nedelja nakon injekcije skleroterapije, paukolike i proširene vene nestaju. U nekim slučajevima, potrebno je nekoliko injekcija pre nego što paukolike ili proširene vene nestanu.

Uklanjanje kapilara laserom je veoma popularna metoda. U okviru dve do pet sesija od po 20 minuta terapije, lekar usmerava direktne jake impulse svetlosti na nogu, zbog čega male paukolike i proširene vene nestaju. Laserska terapija, kada su popucali kapilari u pitanju, može izazvati bol, crvenilo i izmenjenu boju kože, mada možete da se vratite svojim redovnim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Endovenozna tehnika. Za neposredno olakšanje ispucalih kapilara, konzervativni postupak koji se zove ablacija vena je dostupan. Za ovu proceduru je potrebno manje od sat vremena, tretman omogućava trenutni povratak svakodnevnim aktivnostima i ima stopu uspešnosti između 93 i 95%. Prilikom obavljanja ablacije vena, radiolog ubacuje tanku cev u venu u nozi i dodaje je veni u butini. Laserski ili radiofrekventni talas zagreva unutrašnjost vene, usled čega se vena zatvara i odseca protok krvi. Kao rezultat toga, krv se više ne nakuplja i popucali kapilari nestaju.

Operacija za najveće popucale vene u nogama. Lekar pravi sitne posekotine na nozi da hirurški ukloni vene. Hirurgija za paukolike ili proširene vene je sigurna, ali postoje brojni rizici, uključujući i krvarenje, reakciju na anesteziju, infekciju rane, ožiljke, oštećenje nerava i stvaranje krvnih ugrušaka. Vreme oporavka za ovaj tretman je takođe dug, u rasponu od jedne do četiri nedelje.

Kako se rešiti popucalih kapilara prirodnim putem

Prirodni lek, kada su ispucali kapilari u nogama u pitanju, treba najpre potražiti u zdravoj ishrani. Pre svega, treba konzumirati što više voća i povrća bogatih vitaminima C i K. Takođe, mažite zahvaćene oblasti kože prirodnim uljima sa vitaminom E. Ulje belog luka i jabukovo sirće su odličan prirodni lek za popucale kapilare na nogama. Treba konzumirati i čaj od koprive, koji poboljšava cirkulaciju. Ekstrakt semena grožđa takođe daje odlične rezultate.

Kako se rešiti popucalih kapilara prirodnim putem?

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je odličan prirodni lek za popucale kapilare. Prirodno čisti telo, a takođe poboljšava protok krvi i cirkulaciju. Kada krv počne da teče prirodno, težina i oticanje usled proširenih vena će se smanjiti u velikoj meri.

Nanesite nerazblaženo jabukovo sirće na kožu preko popucalih kapilara i nežno masirajte područje. Radite to svaki dan pre odlaska u krevet i opet ujutru. Pratite ovaj prirodni lek nekoliko meseci i popucali kapilari će nestati.

Dodati dve kašičice jabukovog sirćeta u čašu vode i dobro promešati. Pijte ovu mešavinu dva puta dnevno u trajanju od najmanje mesec dana da vidite pozitivne rezultate.

pucanje kapilara na nogama

Aleva paprika

Aleva paprika se smatra čudesnim tretmanom za proširene vene i popucale kapilare. Kao veoma bogat izvor vitamina C i bioflavonoida, povećava cirkulaciju krvi i olakšava bol preopterećenih, otečenih vena.

Dodati jednu kašičicu aleve paprike u prahu u šolju tople vode i dobro promešajte.

Ovu mešavinu popijte tri puta dnevno, tokom jednog ili dva meseca.

Maslinovo ulje

Povećanje cirkulacije krvi je od suštinskog značaja za lečenje popucalih kapilara. Masiranje maslinovim uljem može pomoći da povećate cirkulaciju, čime se smanjuje bol i upala.

Pomešajte jednake količine maslinovog ulja i ulja vitamina E i zagrejati malo. Masirajte kožu preko ispucalih kapilara sa toplim uljem nekoliko minuta. Radite to dva puta dnevno, tokom jednog do dva meseca.

Beli luk

Beli luk je odličan prirodni lek za popucale kapilare i smanjenje inflamacije i simptoma proširenih vena. On takođe pomaže da razbijete štetne toksine u krvnim sudovima i poboljšava cirkulaciju.

Iseckajte do šest čena belog luka i stavite ih u čistu staklenu teglu. Ekstrakujte sok od tri pomorandže i dodajte ga u teglu. Dodati dve kašike maslinovog ulja.

Neka smeša odstoji oko 12 sati.

Protresti teglu i onda staviti nekoliko kapi rastvora na prste. Masirajte upaljene vene sa ovim rastvorom kružnim pokretima tokom 15 minuta.

Umotajte područje sa pamučnom krpom i ostavite preko noći.

Ponovite svakodnevno tokom nekoliko meseci.

Isto tako, uključite svež beli luk u svojoj ishrani.

Peršun

Ispucali kapilari mogu nestati uz pomoć ovog prirodnog leka! Peršun je bogat vitaminom C, moćan antioksidans koji podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u popravci i reprodukciji ćelija. On takođe sadrži rutin, koji igra ključnu ulogu u jačanju kapilara i stoga je veoma koristan u smanjenju simptoma proširenih vena.

Stavite da provri 5 minuta šaka seckanog svežeg peršuna u jednoj šolji vode.

Skinuti sa vatre, poklopiti i omogućiti da se rastvor malo ohladi i bude mlak. Zatim procedite.

Dodati jednu kap svakog od esencijalnih ulja ruže i nevena.

Stavite ovaj rastvor u frižider na nekoliko minuta.

Koristeći vatu, primenite rastvor na pogođenim oblastima.

Radite ovo svakodnevno nekoliko meseci da vidite pozitivne rezultate.

Listovi vinove loze

Lišće vinove loze ima dobru količinu flavonoida, koji pomažu da zadržite vene i kapilare zdravim. Listovi imaju opore, antiinflamatorne, antioksidantne i homeostatičke osobine koje su veoma korisne za lečenje proširenih vena i popucalih kapilara.

Stavite da provri jedna čaša listova vinove loze u četiri šolje vode 10 do 15 minuta. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se postane mlako.

Sipati ovo u kofu i potopite noge u dotični rastvor na pet minuta.

Zatim stavite noge u drugu kofu ispunjenu hladnom vodom na 10 sekundi.

Radite to tri ili četiri puta, zaključno sa potapanjem nogu u hladnu vodu.

Nakon toga, masirajte noge u uzlaznom pravcu sa ricinusovim uljem.

Završite stavljajući noge u povišenom položaju na nekoliko minuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply