voda-hidratacija

Do nagomilavanja tečnosti u organizmu dolazi usled različitih stanja i promena kojima je svako od nas u nekom trenutku izložen. Najčešće se nakupljanje vode u organizmu javlja kod pripadnica nežnijeg pola i to uglavnom pred menstrualni ciklus ili u doba menopauze, a neretko se javlja i kod onih osoba koje sede ili stoje veći deo dana ili, pak unose izuzetno slanu, jaku i masnu, odnosno konzerviranu hranu.

U nekim stanjima i bolestima dolazi do zadržavanja vode u organizmu, što se medicinski naziva hiperhidracija. To praktično znači da tada dolazi do povećanja zapremine ekstraćelijske tečnosti. Ovo stanje može da uzrokuje poremaćaj metabolizma elektrolita i to natrijuma, kalijuma, hlora, magnezijuma i kalcijuma.

Zadržavanje tečnosti u organizmu može da nastane i zbog srčanih i bubrežnih oboljenja, šećerne bolesti i otkazivanja funkcije jetre. Ne tako ozbiljno, ali ništa manje uznemirujuće, može da bude i zadržavanje vode uzrokovano hormonskom neravnotežom, toksičnošću, čestim korišćenjem soli u ishrani, prekomernim stresom, kao i manjkom određenih nutrijenata, posebno magnezijuma i kalijuma.

Izbacivanje viška tečnosti iz organizma

U suštini, za izbacivanje vode iz organizma je na prvom mestu neophodno ustanoviti precizan uzrok, uzevši u obzir da do ove pojave dolazi i kada su u pitanju neka ozbiljnija oboljenja bubrega ili srca.
Tek nakon što se ustanovi razlog, može da započne proces izbacivanja viška tečnosti iz organizma na adekvatan način.

Nakupljanje vode u organizmu

Ako se primeti nakupljanje vode u organizmu, najpre bi trebalo regulisati telesnu težinu, te životne navike dovesti u red. Tu se na prvom mestu misli na adekvatnu ishranu, dovoljan svakodnevni unos tečnosti i optimalnu fizičku aktivnost.

Ukoliko se i pored toga nastavi nakupljanje vode u organizmu, svakako je najbolje potražiti savet stručnjaka, koji će utvrditi pravi uzrok.

Višak vode u organizmu simptomi

Kada je u pitanju višak vode u organizmu, simptomi su vrlo lako uočljivi, budući da se najčešće javlja nadutost stomaka, ali i nogu, a ponekad i ruku. U simptome spadaju i oticanje lica, a ponekad se može javiti i otok, odnosno edem oko pluća, ali i u trbušnoj šupljini, kada je svakako neophodno potražiti savet stručnjaka, uzevši u obzir da se u tim slučajevima najčešće za lečenje prepisuju takozvani diuretici, koji pomažu izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Simptomi zadržavanja viška vode u organizmu obično javljaju u jutarnjim satima, a ispoljavaju se otokom nogu, posebno oko gležnjeva, otokom prstiju šaka i kesica ispod očiju u predelu donjeg kapka. Osim toga podbulošću lica, zamaranjem pri kretanju uzbrdo, povišenim krvnim pritiskom praćenim glavoboljom. Takođe zbog zadržavanja viška tečnosti, može da se javlja i otok stomaka i grudi.

Kad telo zadržava vodu koju ne može da izluči, razvija se edem. Edem je neprijatan i estetski problem, ali može da bude i pretnja opasna po život, što zavisi od uzroka nastanka.

Višak vode dovodi do opterećenja organizma i raznih organa, a posebno kardiovaskularnog i bubrežnog sistema, što ukoliko ovakvo stanje traje duže, može dovesti do kardijalnog edema i srčanog popuštanja. Osim toga i povišenog krvnog pritiska, proširenih vena, slabosti bubrega koja se karakteriše smanjenim volumenom krvi u cirkulaciji, zastoja u jetri i smanjenja razgradnje hormona aldosterona.

 

Kako izbaciti višak vode iz organizma

Odgovor na pitanje kako izbaciti višak vode iz organizma je kompleksan, budući da je potrebno uraditi više stvari kako biste se izborili sa ovim problemom, a najpre je bitno da ustanovite uzrok za nastanak nagomilavanja tečnosti u vašem organizmu.

U principu je neoophodno da korigujete ishranu, te da smanjite unos soli i šećera, kao i gaziranih napitaka i industrijski spravljene hrane. Zatim i valjalo da svakodnevno vežbate barem pola sata ili idete u brzu šetnju, te da unosite oko 2 litra vode tokom svakog dana.

Zadržavanje viška vode nastaje zbog apsolutnog ili relativnog viška vode u odnosu na natrijum. Shodno tome, razlikuje se zadržavanje vode u organizmu sa podjednakim viškom soli i vode, zatim zadržavanje sa pretežnim viškom vode i hiperhidracija sa pretežnim viškom soli.Prva se najčešće javlja srčanim bolesnicima (kardijalni edemi), druga nastaje kad bubrezi nisu u stanju da izluče višak vode ili kad postoji neovarajuće lučenje antidirueznog honimna. Ova hiperhidracija manifestuje se kao trovanje vodom praćeno glavoboljoom, mučninom, povraćanjem, zbunjenošću, konvulzijama i komom. Od zadražavanja vode usled pretežnog viška soli pate bolesnici sa edemima i povećanim izbacivanjem vode iz organizma zbog visoke temperature, dijareje ubrzanog i produbljenog disanja.

Najbolji čaj za izbacivanje vode

Kao najbolji čaj za izbacivanje tečnosti se najčešće pominje čaj od brusnice, uzevši u obzir da je ovo voće odličan prirodni diuretik, te da pomaže kod različitih infekcija mokraćnih kanala. Takođe, dobro je konzumirati i uvin, ali i čaj od lista peršuna, koji takođe spadaju u odlične prirodne diuretike.

Lečenje
Da bi se medicinski sanirao problem zadržavanja viška vode u organizmu neophodno je najpre otklonoti glavni uzrok, a to je lečenje osnovne bolesti i stanja koja su dovela do poremećaja metabolizma vode i elektrolita.Zatim potrebno je regulisati način ishrane,  izbacivanjem soli, kretanjem, limfnom drenažom, a po potrebi i primenom diuretika, lekova za izbacivanje viška vode iz organizma.Primena diuretika dozvoljena je samo uz savet i kontrolu lekara. Pre primene lekova za izbacivanje viška vode iz organizma preporučuje se proba sa pramenom režima ishrane.

Prirodni lek za izbacivanje vode iz organizma

Svakako je najbolje najpre isprobati prirodni lek za izbacivanje tečnosti iz organizma, koji bi trebalo da ima pozitivne efekte, ukoliko uvedete i određene korekcije u ishranu, te unosite dovoljno tečnosti, odnosno aktivirate se u fizičkom smislu.

Jedan od najboljih prirodnih lekova za izbacivanje viška vode iz organizma je peršun (nekoliko kašičica suvog peršunovog lista prelite šoljom kipuće vode).Prirodni lekovi za izbacivanje viška vode iz organizma  su i anis, borovnica, celer, beli luk, korijander, limun, muskatni oraščić, menta, patlidžan, đumbir. Jedna od boljih biljaka koja je odličan prirodni lek za izbacivanje viška tečnosti iz organizma   je i kopriva.

U prirodni lek za izbacivanje tečnosti iz organizma spadaju : trešnje, đumbir, limun, ali i zobene pahuljice, plavi paradajz, lubenica, krastavac, celer, zeleni čaj, kao i paradajz, zelena salata, rotkive, ren i druge namirnice.

Hrana bogata kalijumom za izbacivanje vode iz tela

Često se za izbacivanje viška tečnosti iz organizma savetuje unositi namirnice koje sadrže visok nivo kalijuma. Hrana bogata kalijumom za izbacivanje vode iz tela, koju bi trebalo konzumirati su na prvom mestu banane, ali i jogurt, paradajz, te jagode.

Vodite računa o tome da ove namirnice treba pažljivo konzumirati ukoliko kod osobe postoji oboljenje bubrega, jer tada usled preteranog unosa ovakvih vrsta namirnica može doći do pojave bolova u mišićima, ali i aritmije. Upravo iz tog razloga se savetuje ne preterivati sa unosom hrane koja je bogata kalijumom.

Žene su češće pogođene sakupljanjem vode u organizmu više nego muškarci zbog estrogena koji podstiče stvaranje aldosterona. Jer, hormon aldosteron pospešuje zadržavanje vode i natrijuma u organizmu. Pri tome, žene su izloženije zadržavanju vode u periodu predmenstrualnog i menstrualnog ciklusa, periodu trudnoće, posle porođaja i periodu laktacije, kao i u predmenopauzi i menopauzi. Takođe, žene koje uzimaju kontraceptivne pilule na hormonskoj bazi izloženije su povećanom zadržavanju viška vode u organizmu.

Višak kilograma i celulit

Višak tečnosti, odnosno vode u organizmu donosi tri do pet kilograma više telesne težine. To je problem znatno prisutniji među ženama nego muškarcima. Upravo taj višak vode je uzrok što u mnogim dijetama u prvih sedam do deset dana dolazi do smanjenja telesne težine za tri do pet kilograma. Celulit se takođe javlja kao posledica zadržavanja vode u organizmu. Zato je ključna fizička aktivnosti jer ženski hormonski sastav utiče naf stvaranje celulita.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply