nakupljanje vode u nogama

Otoci na nogama su problem kod mnogih osoba kako starijih tako i mladih.Otečeni članci i stopala kao i otečeni listovi su simptomi edema i pokazuju da se voda u nogama zadržava.U ovom članku saznajte zašto se nakuplja voda u nogama kod mladih i starijih osoba i kako smanjiti otok jednostavnim vežbama i prirodnim lekovima.Prirodni lekovi za nakupljanje vode u nogama uspešno mogu smanjiti otok ako uzrok nije neka veoma ozbiljna bolest.

Zadržavanje vode u nogama, ili edem, je zdravstveni problem koji nastaje zbog abnormalnog nakupljanja vode ili drugih tečnosti u telesnim tkivima. Mada se suvišna voda može nakupljati bilo gde u organizmu, najčešće se skuplja u člancima i nogama. Otoci obično nastaju zbog velike količine suvišne tečnosti koja se skuplja u stopalima, člancima i nogama. Edem je simptom, a ne bolest i uzroci su šarenoliki – od manjih problema sa cirkulacijom, preko trudnoće, pa do ozbiljnih medicinskih problema.

Važno je da se uverite da voda u nogama nije posledica nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, na primer problema sa srcem ili bubrezima.Otok na nogama obično nestaje kada se izleči pravi uzrok.

voda u nogama

Ako su teža oboljenja isključena kao uzrok, voda u nogama se leči uz pomoć prirodnih lekova i diuretika. U ovom članku ćemo opisati neke vežbe i prirodne metode izbacivanja suvišne vode iz organizma, čime se rešava i zadržavanje vode u nogama.

Slično >>> Zadržavanje vode u organizmu – simptomi, uzrok, izbacivanje

Zadržavanje vode u nogama ili edem u nogama obično karakterišu otečeni članci. Pošto je članak zglob koji vezuje stopalo i nogu, u njemu se nalazi velika mreža krvnih sudova. Kada su ovi krvni sudovi suženi, dolazi do loše cirkulacije i rezultat je voda u nogama.

Povezano>>>   Oticanje nogu, stopala i gležnjeva svi mogući uzroci

Kada su krvni sudovi skupljeni, obično oteknu i njihovi zidovi postaju propustljivi, što dovodi do curenja tečnosti u obližnji međućelijski prostor.

Ako vaš limfni sistem ne funkcioniše kako treba, dolazi do nakupljanja vode u tkivima umesto do drenaže vode kroz limfne čvorove.

Nakupljanje vode u nogama može izazvati komplikacije ako se u tkivima nađu i hidrofilne komponente, nalik ugljenim hidratima, koje apsorbuju vodu i dovode do otoka.

Voda u nogama simptomi

Ako imate otok na nogama, jasno je da je u pitanju edem, ali postoje još neki simptomi koji ukazuju na zadržavanje tečnosti u organizmu:

 • Otečeni udovi
 • Kada pritisnete kožu, ostaje rupica
 • Naduto lice
 • Nadimanje
 • Bolovi u mišićima
 • Poteškoće sa disanjem

Voda u nogama uzrok

Uzroci zadržavanja vode u nogama

Zadržavanje vode može biti izazvano različitim oboljenjima. Ako je neki ozbiljan zdravstveni problem uzrok za nakupljanje vode i otok, odmah se obratite lekaru kako bi se taj uzrok lečio. Ipak, kod većine ljudi koje muči voda u nogama, problem je izazvan nekim lakšim poremećajima:

 • Nuspojave nekih lekova
 • Dugo sedenje ili stajanje
 • Povrede
 • Loša cirkulacija
 • Jedenje mnogo soli
 • Visok ili nizak pritisak
 • Izlaganje visokim temperaturama, ili velika nadmorska visina
 • Naglo povećanje fizičke aktivnosti

Ovo su glavni razlozi zašto otiču zglobovi na nogama a loša cirkulacija, pritisak i nuspojave nekih lekova su najčešći uzroci zbog kojih se javlja voda u nogama kod starijih osoba.

Kako smanjiti otok na nogama ?

Uz vežbe i prirodne načine lečenja koje ćemo navesti u daljem tekstu, lako se mogu olakšati simptomi i smanjiti otok na nogama.

Vežbe za izbacivanje vode

Ljudskom organizmu je potrebna fizička aktivnost i vežbanje kako bi se održala zdrava cirkulacija i optimalan nivo tečnosti u tkivima. Na taj način se sprečava zadržavanje vode u organizmu. Ako ne vežbate dovoljno, javlja se velik rizik od zadržavanja vode u nogama, jer se cirkulacija u nogama pogoršava. Zato postavite sebi za cilj da vežbate bar pola sata dnevno kako biste sprečili nakupljanje vode i otoke u nogama.

Povezano>>> Višak i prirodno izbacivanje vode iz organizma

Nije neophodno da radite teške i naporne vežbe da biste sprečili otok u nogama. Važno je samo da vežbate redovno, a jednostavne vežbe su najbolje kad je problem voda u nogama. Kada vežbate, važno je da napravite i nekoliko pauza od po par minuta, da ne biste preopteretili noge, jer i to može dovesti do kontraefekta, tj. zadržavanja vode.

Umesto da kupujete skupu sportsku opremu, kupite samo par kvalitetnih patika i nađite nekoga ko će vežbati sa vama.

I masaže su odličan način da sprečite zadržavanje vode u nogama. Ako imate teži edem, bolje je da pitate profesionalca za savet oko vežbanja.

Pokušajte sa ovim jednostavnim vežbama ako želite da poboljšate cirkulaciju u nogama i izbacite suvišnu vodu iz njih.

1.

Ova vežba služi za poboljšavanje cirkulacije i bolju pokretljivost članaka.

Sedite na patos tako da vam jedna noga bude podvijena, a druga ispružena. Neka vam ruke opušteno padaju sa strane. Istegnite nogu tako da prsti budu upereni napred i istegnite je koliko god možete. Ostanite u tom položaju pet sekundi. Zatim savijte stopalo ka sebi koliko god možete i ostanite u tom položaju još pet sekundi. Ponovite vežbu deset puta, a zatim ponovite ceo proces i sa drugom nogom.

2.

Ove jednostavne vežbe poboljšavaju pokretljivost i cirkulaciju u nogama. Sedite na stolicu. Neka vam leđa budu uspravna, a stopala na podu. Stavite ruke na butine i polako ispravljajte jednu nogu tako da bude paralelna sa patosom. Izbrojte do 30, pa spustite nogu. Zatim je vratite u prvobitan položaj i ponovite postupak sa drugom nogom.

Masaža sa loptom

Ovakva masaža odlično poboljšava cirkulaciju u nogama. Sedite na stolicu tako da vam stopala budu na podu. Uzmite tenisku ili neku sličnu lopticu i stavite je na pod ispod stopala. Zatim nežno „vodite“ lopticu stopalom oko minut. Zatim ponovite postupak sa drugom nogom. Nastavite da radite ovu vežbu oko 10 minuta, sa obe noge.

Medicinske kompresivne čarape

Ove čarape poboljšavaju cirkulaciju čime se sprečava da se nakupi voda u nogama, dok obične čarape u nekim slučajevima i pogoršavaju problem, jer sprečavaju normalnu cirkulaciju. Medicinske kompresivne čarape stvaraju pritisak na noge i sprečavaju zadržavanje vode u nogama. Najjači pritisak je na člancima, jer se u većini slučajeva voda u nogama javlja kao posledica loše cirkulacije u krvnim sudovima oko članaka.

Podignite noge kako biste ublažili otoke

Podignite noge tako što ćete leći na krevet i podići noge na neko jastuče. Radite ovo najmanje jednom dnevno, 5-10 minuta. To će pomoći u drenaži suvišne tečnosti iz nogu i poboljšaće vam cirkulaciju.

Saznajte više>>> Prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma (izmokravanje)

Zdravom ishrana protiv zadržavanja tečnosti u nogama

Ako želite da se trajno rešite oticanja nogu, morate se pridržavati zdrave ishrane sa malo soli i mnogo vlakana, i morate piti mnogo vode kako biste sprečili zadržavanje vode u organizmu.

So i voda u nogama

Za većinu blažih otoka u nogama, glavni krivac je natrijum. So je veoma važna za održavanje pravilnog odnosa elektrolita, soli itečnosti u telu. Previše soli znači da će vaš organizam pokušati da zadrži što više vode u sebi. Sigurno ste primetili da se nakon obroka sa mnogo soli osećate naduto. Ako jedete hranu sa malo soli, to će vam dosta pomoći ako vam se zadržava voda u nogama. Ljudima koji imaju ovakvih problema ne preporučuje se više od dva grama soli na dan (što je oko pola kafene kašičice) posebno kad se nakuplja voda u nogama kod starijih osoba.

Jedan od najlakših načina da izbacite suvišnu so jeste da smanjite unos hrane koja zahteva mnogo soli za pripremu. Zdrava i prirodna hrana, koja nije industrijski prerađena, sadrži malo soli. Brza hrana i industrijski prerađene namirnice imaju mnogo soli, što znači da ćete u sebe uneti mnogo više od ona preporučena dva grama na dan ako jedete ovakve namirnice.

Najzdravije namirnice koje sadrže malo natrijuma su:

 • Sveže voće i povrće (konzervirano povrće obično sadrži so, pa ga izbegavajte)
 • Mleko
 • Jogurt
 • Sveže meso i riba

Potrudite se da izbegavate hranu koja sadrži mnogo soli. Procenjuje se da samo 11 posto soli koju pojedemo tokom dana „dolazi“ iz soli koju sami dodajemo hrani; 12 posto od ukupnog unosa soli jeste prirodan natrijum a preostalih 77 posto dolazi iz raznih pakovanih namirnica i brze hrane. Ako prestanete da jedete takvu hranu, ili je smanjite na minimum, vaš unos soli će drastično opasti i simptomi edema kakav je voda u nogama će se povući u roku od par dana. Izbegavajte suhomesnate proizvode. Najbolje je da sami pripremate svoju hranu, jer je to najbolji i najpouzdaniji način da kontrolišete unos soli i rešite se problema kakavi su otekli zglobovi na nogama, otoci stopala i listova.

Voda u nogama lečenje

Za lečenje edema se najčešće daju diuretici, koji izbacuju suvišnu vodu iz organizma i sprečavaju njeno nakupljanje u nogama. Diuretici funkcionišu tako što sprečavaju reapsorpciju vode u bubrezima. To dovodi do pojačanog izlučivanja urina i brzog smanjivanja količine vode u organizmu pa se povlači i voda nakupljena u nogama.

Prirodni načini lečenja edema

Ako biste se pre opredelili za prirodne načine lečenja oticanja nogu, prvo bi trebalo da posegnete za biljkama koje imaju diuretski efekat. Ove biljke blago podstiču cirkulaciju, smanjuju zadržavanje vode i izbacuju suvišnu vodu iz organizma, a da pritom ne dolazi do gubitka minerala i elektrolita iz organizma kao kad se preduzima lečenje lekovima diureticima.Za lečenje osim čajeva, možete uzimati i biljne suplemente.

Ipak, neka vam i čajevi i suplementi budu samo privremeno rešenje za lečenje, dok ne poradite na dugoročnom rešenju – dok ne smršate, ne počnete da vežbate redovno i ne promenite način ishrane. I suplementi dosta podstiču cirkulaciju.

Pre nego što počnete sa suplementima za izbacivanje vode, pričajte sa svojim lekarom, jer mnoge od ovih biljaka imaju i neželjena dejstva, a mogu imati interakcije sa nekim lekovima. Na primer, trudnice ne bi smele da uzimaju peršun, jer je poznato da on izaziva kontrakcije materice.

Ovde navodimo biljke koje uspešno smanjuju otoke nogu tako što pomažu u izbacivanju suvišne vode iz organizma, stvaraju balans elektrolita ili ojačavaju krvne sudove.

Prirodni lekovi za oticanje nogu

Postoji dosta kućnih lekova uz pomoć kojih možete ublažiti simptome i sprečiti oticanje nogu i zadržavanje vode u nogama. Nemojte počinjati sa ovakvim metodama za lečenje pre nego što se konsultujete sa lekarom, jer je važno da on isključi druge uzroke, koji mogu biti veoma ozbiljni.

Ovde navodimo prirodne načine za lečenje, za koje je dokazano da su efikasni protiv oticanja nogu i zadržavanja vode.

Promene u načinu ishrane

Izbacite iz ishrane sve potencijalne alergene – mleko, pšenicu, soju, kukuruz, hranu punu aditiva i veštačkih boja i konzervanasa. Smanjite unos soli tako što ćete iz ishrane izbaciti prerađenu i pakovanu hranu. So se nalazi čak i u slatkim sokovima i pićima!

Počnite da jedete što više povrća i voća koje deluje kao diuretik: peršun, špargle, cveklu, grožđe, grašak, ananas, bundevu, crni luk, beli luk i praziluk.

Jedite hranu bogatu vitaminima iz B grupe, jer će ona ojačati vaše krvne sudove i sprečiti otoke. Namirnice bogate integralnim žitaricama, lisnato povrće, kelj, alge i spanać su odlični izvori vitamina B.

Povećajte i unos antioksidanasa – borovnice, višnje, trešnje, bundeve, paradajz i paprika su odlični izvori antioksidanasa.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je izvrsno za ublažavanje otoka jer sadrži dosta kalijuma. Jabukovo sirće ima antiupalna svojstva, što je takođe vrlo dobro kad je u pitanju voda u nogama. Ubacite dve kašike jabukovog sirćeta u čašu vode i pijte ovu mešavinu dva puta dnevno.

Epsom so

Epsom so je odličan način lečenja otoka u nogama, pošto sadrži mnogo magnezijuma. Epsom so ublažava upale i može ublažiti otoke. Lezite u toplu kupku u koju ste ubacili epsom so i držite noge blago podignute. Uskoro ćete osetiti veliko olakšanje.

Masaža

Redovna masaža odlično deluje protiv oteklih nogu. Masirajte otekle noge odozdo na gore. Tako ćete lagano „povlačiti“ tečnost na gore i poboljšati cirkulaciju.Nakupljena voda u nogama će se povući a otok smanjiti.

Smanjite unos soli

Jedan od glavnih uzroka zadržavanje vode u nogama je ishrana koja sadrži mnogo soli. Smanjivanjem unosa soli ćete ublažiti i simptome edema (ako je uzrok previše soli). Unos previše soli loše utiče na balans elektrolita u organizmu, što dovodi do zadržavanja suvišne tečnosti. Stručnjaci ne preporučuju unos više od 2.300 mg soli na dan.

Mnogo soli se nalazi u industrijskim proizvodima, kao i u prerađenim i pakovanim namirnicama, ali često i u jelima iz restorana. Jedući ovakvu hranu unosimo najviše soli, mada za to ni ne znamo! Počnite da češće jedete kod kuće – uskoro ćete primetiti poboljšanje opšteg zdravlja i stanja organizma.

Lekovito bilje protiv edema

Da naglasimo još jednom: pre nego što počnete sa čajevima ili suplementima za izbacivanje suvišne vode iz organizma, pitajte lekara za savet, jer ove biljke imaju i neželjena dejstva!

Kopriva protiv zadržavanja tečnosti u organizmu

Kopriva je čest lek za edem, jer odlično ublažava upale i podstiče izbacivanje suvišne vode iz organizma. Čaj od koprive odlično ublažava upale i bol u zglobovima i podstiče eliminaciju suvišne tečnosti iz organizma.

Maslačak za izbacivanje suvišne tečnosti

Maslačak je jedna od najbezbednijih biljaka koje deluju kao diuretik. Maslačak podstiče izbacivanje suvišne tečnosti, ali i nadomešćuje kalijum i održava neophodni balans elektrolita u telu. Koren maslačka možete uzimati u vidu suplemenata – dokazano je da ovi suplementi izazivaju češće mokrenje i izbacivanje više vode iz organizma.

Uvin čaj protiv upala

Upale su čest uzrok oticanja nogu. Uvin čaj je nadaleko poznat po tome da ublažava upale i sprečava nakupljanje tečnosti u organizmu. Ekstrakt uve može efikasno ublažiti oticanje nogu zahvaljujući svom sastojku arbutinu.

Peršun

Peršun se često koristi kao začin, ali ima i odlična lekovita svojstva. Peršun deluje protiv upala u telu i ublažava otok s obzirom da je prirodni diuretik.

Ne zaboravite da trudnice ne bi smele da uzimaju peršun, bilo u vidu čaja, bilo u vidu suplemenata. Smatra se da uzimanje peršuna u trudnoći povećava rizik od spontanog pobačaja.

Ginko biloba za bolju cirkulaciju

Ginko biloba je veliko drveće koje potiče iz Azije. Semenke ovog drveta se koriste u lekovite svrhe, a dobre su i za lečenje otoka. Ginko biloba je takođe odlična za ublažavanje upala i otoka, a suplementi ove biljke poboljšavaju stanje krvnih sudova.

Saznali ste uzrok za zdržavanje vode u nogama i kako smanjiti otekline ako ih ne izazivaju neke ozbiljne bolesti.Pre svega krenite sa vežbama i smanjivanjem unosa soli a ako se otok ne može smanjiti obavezno se javite lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply