opadanje trepavica

Neke promene na telu su sasvim očekivane – ili, u najmanju ruku, kada se i dese nismo iznenađeni. Jedna od takvih stvari je npr. kosa koja s vremenom postaje seda. Međutim, ponekad naše telo radi stvari koje baš i ne očekujemo. Tu spada i opadanje trepavica. Nije baš česta pojava da nekome opadaju trepavice, a verovatno niste ni razmišljali o tome, ali eto – dešava se.Opadanje trepavica se stručno naziva madaroza. Šta je uzrok opadanja trepavica? Ima li simptoma koje možete i sami primetite? Da li trepavice uopšte i služe nečemu? Pogledajmo odgovore na sva ova pitanja.

Da li trepavice igraju neku ulogu u zdravlju očiju?

Šta znači to što su trepavice počele da vam opadaju? Da li to ima uticaja na zdravlje vaših očiju? Trepavice su „prva linija odbrane“ očiju od iritanasa i drugih stvari koje mogu oštetiti oči. Na trepavicama se skupljaju prašina, prljavština, polen i slične stvari, koje svakako ne bi trebalo da dospeju u oči. I obrve štite oči tako što sprečavaju da znoj curi u oči (znoj sadrži so koja iritira oči). Trepavice štite oči i tako što filtriraju sunčevu svetlost.

da li trepavice rastu kad otpadnu

I poslednje, ali ne i najmanje važno, trepavice su neka vrsta sistema upozorenja da je nešto suviše blizu očima. Slično kao brkovi kod mačaka, trepavice su jako osetljive i ako ih nešto dodirne, to odmah osetimo. To je znak da treba da pomerite glavu ili sklonite s puta ono što može oštetiti vaše oči.

Opadanje trepavica uzroci

Ako vam trepavice opadaju, verovatno se pitate zbog čega se to dešava. Postoji mnogo uzroka za opadanje trepavica. Neki su prilično česti, neki su retki. Uzroci opadanja trepavica su:

Blefaritis

Jedan od glavnih uzroka opadanja trepavica je blefaritis, upala očnih kapaka. Ova upala se može javiti zbog raznih infekcija (stafilokoke, lepra, parazitske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije), povrede očnih kapaka ili alergije. U slučajevima hroničnog blefaritisa, opadanje trepavica počinje kada često trljamo oči zbog iritacije i svraba.

Autoimune bolesti

Postoji nekoliko autoimunih bolesti koje mogu izazvati opadanje trepavice. Alopecija je autoimuna bolest koja izaziva opadanje dlaka sa tela. Sklerodermija i diskoidni lupus su druge dve autoimune bolesti koje kao simptom mogu imati opadanje trepavica.

Problemi sa tiroidnom žlezdom

Poremećaji tiroidne žlezde, hipotiroidizam i hipertiroidizam, su poznati po tome da izazivaju opadanje trepavica.

Lekovi

Postoje neke vrste lekova i tretmana koji kao nuspojavu mogu imati nuspojave kao što su opadanje trepavica. Ti lekovi uključuju neke antikoalgulanse, lekove za regulaciju rada štitne žlezde, lekove protiv holesterola i visokog pritiska. I hemioterapija može izazvati opadanje trepavica.

>>> Šta je dobro za rast trepavica

Izrasline na očnim kapcima

Mada je ovo retka pojava, izrasline na očnim kapcima – ciste, tumori ili čmičci (nekancerogene izrasline) mogu rezultirati opadanjem trepavica.

Sada kada imate jasniju sliko o tome šta sve izaziva madarozu, prelazimo na simptome.

Simptomi madaroze

Glavni simptom opadanja trepavica je ono što mu i samo ime kaže – opadanje trepavica. Uz to se ponekad pojavljuju i drugi simptomi. Pre nego što opadnu, trepavice postaju ređe i krtije. Osim toga, primetićete da lakše opadaju i da nisu osetljive kao ranije. Možda ćete primetiti i da vam trepavice opadaju kada stavljate maskaru. Naravno, za sve to postoji lek.

Lečenje

Gubitak trepavica može dovesti do povlačenja u sebe i anksioznosti, jer to veoma loše može uticati na izgled. Ako primetite da se kod vas javila madaroza, važno je da pronađete pravi tretman. Postoji nekoliko stvari kojima možete sprečiti ili bar usporiti i ublažiti opadanje trepavica.

Da li trepavice rastu ponovo kad otpadnu ?

Da trepavice mogu ponovo da izrastu kad jednom otpadnu.možete da pospešite njihov rast tako što ćete koristiti neko sredstvo za rast trepavica.Danas postoje brojni serumi za rast trepavica koji su veoma popularni, njihova mana je pre svega cena.Rezultate daju oni koji su kvalitetni i skuplji.Ali postoje i sredstva koja mogu pospešiti rast trepavica na prirodan način ovo važi i u slučajevima kada trepavice otpadnu zbog nekog razloga.

Kako obnoviti trepavice prirodnim putem ?

Proteini i masne kiseline

Povećavanje količine proteina i masnih kiselina u ishrani vam može pomoći da ojačate trepavice i podstaknete njihov ponovni rast.

Ricinusovo ulje

Verovali ili ne, ricinusovo ulje je odlično za zaštitu od opadanja trepavica. Nanesite ricinusovo ulje na očne kapke i trepavice. Ricinusovo ulje podstiče rast trepavica i pomaže u ublažavanju upala i infekcija.

Osim ovih nabrojanih stvari, najvažnija stvar je da lečite pravi uzrok opadanja trepavica. Kada otklonite uzrok, videćete kako će vam nove trepavice brzo porasti.Ricinusovo ulje nije skupo i možete ga nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane.

>>> Ricinusovo ulje za rast trepavica da li je efikasno ?

Biotin (vitamin H)

Biotin je nutrijent koji je veoma koristan za oporavak kože, ubrzavanje metabolizma i ojačavanje kose i trepavica.

Boraks

Boraks pomaže da se oslobodite različitih infekcija i toksina koji mogu izazvati opadanje trepavica. Potrebno je da malo razredite boraks ako ga koristite za trepavice.

>>> Ricinusovo ulje upotreba za trepavice, obrve, kosu…

Kozmetika

Budite pažljivi sa šminkom i kozmetikom. Nikada ne koristite staru šminku. Kada krenete u krevet, uklonite svu šminku sa lica pre nego što pođete na spavanje. Ne koristite veštačke trepavice, a ako baš morate, radite to što ređe. Sve ove stvari mogu doprineti opadanju trepavica.

Nekoliko reči na kraju

Opadanje trepavica može biti problematično. Iako nisu najuočljivija stvar na licu, nedostatak trepavica je primetan i može izazvati neprijatnost. Dobre vesti su da je većinu uzroka opadanja trepavica lako otkloniti. Kada izlečite uzrok, trepavice će vam ponovo izrasti. U međuvremenu, pokušajte sa nekim od navedenih kućnih lekova. Zato, sledeći put kada primetite da vam opadaju trepavice, ne paničite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply