Ukočenost u rukama i nogama može biti uzrokovana iz niza razloga koji mogu biti i blagi i ozbiljni po prirodi. Ovo se smatra kao važan simptom određenih poremećaja, posebno neuroloških poremećaja. Ovaj članak objašnjava njihove razloge detaljno.

Periferna neuropatija, stanje nastalo usled oštećenja nerava, često dovodi do bola, zajedno sa ukočenošću u nogama i rukama. Uzroci kao što su alkoholizam i nekontrolisani dijabetes mogu dovesti do toga.Zdrav način života je ključ da se eliminiše ova bolest u izvesnoj meri. Mora da ste često primetili osećaj u rukama i nogama kao bockanje igle (parestezija). Ukočenost se može doživeti kada se pritisak primeni na rukama ili nogama, ili kada oni ostaju u istom položaju duže vreme. Utrnulost i peckanje može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i smatra se potpuno normalnim. Međutim, ukočenost koja je ekstremna i traje nekoliko sati je ozbiljan problem i ne treba ga zanemariti. Ova vrsta obamrlosti može biti uzrokovana zbog različitih faktora, i odgovarajuća dijagnoza je od suštinske važnosti za pravilno lečenje.

trnjenje i ukocenost ruku

Uzroci

Utrnule ruke i noge mogu biti uzrok iz različitih razloga, od nedostatka hranljivih materija do ozbiljne bolesti. Stanje dovodi do periferne neuropatije je takođe često. Dole su navedeni neki od njenih najčešćih uzroka.

Dijabetes

Utrnulost ruku i stopala je važan simptom dijabetesa, naročito dijabetesa tip 2. Visok nivo šećera u krvi za dijabetičare izaziva nervni sistem da loše radi i na kraju dovodi do njegovog oštećenja. Klinika Mejo navodi da skoro 50 odsto od svih ljudi sa dijabetesom razvije neku vrstu neuropatije. Neophodno je da zadržati nivoe šećera u krvi pod kontrolom kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije, kao što je oštećenje nerava.

Anksioznost i migrene kao razlog

Dva od najčešćih uzroka ukočenosti u nogama i rukama su: anksiozni napad ili predstojeća migrena. Anksioznost kod osobe dovodi do određenih fizioloških promena kao što su ubrzani srčani rad i plitko disanje, kao i ukočenost. Slično tome, početak jedne migrene obično prati ukočenost i težinu u rukama, stopalima, vratu i ustima.

Nedostatak vitamina

Nedostatak neophodnih vitamina kao što su vitamin B1, B6, B12, vitamina E i niacina može biti štetno, pogotovo za zdravlje nerava. Nedostatak vitamina može da izazove ukočenost, zajedno sa hladnim rukama i nogama, umor, slabost mišića i gubitak osećaja. Tako je, dakle, krajnje neophodno da se konzumira hrana koja obezbeđuje neophodne vitamine i minerale da bi ovi simptomi izostali.

Multipla Skleroza

Utrnulost, slabost, i peckanje u ekstremitetima je važan simptom multiple skleroze, naročito tokom početnih faza. Multipla skleroza se karakteriše postepenim gubitkom omotača mijelina koji je zaštitni omot nervnih ćelija. Ovo dovodi do oštećenja nerava, takođe poznatog kao neurodegeneracija, koja je nepovratna.

Šlog i ukočenost ruku i nogu

Moždani udar je uzrokovan privremenim gubitkom prokrvljenosti mozga, tj prekinute funkcije mozga. Neosetljivost na obe strane tela može biti znak da patite od moždanog udara, u tom slučaju, možda će vam biti teško da se podignete na obe ruke istovremeno. Tražite hitnu medicinsku pomoć u ovom slučaju.

Rejnoov Sindrom

Rejnoov sindrom je poremećaj u kome se javljaju grčevi krvnih sudova ili zbog veoma niske temperature ili zbog naglog, snažnog emotivnog ispada. Ti grčevi blokiraju ili ograničavaju dotok krvi u oblastima kao što su vrh nosa, ušiju, prstiju i stopala što dovodi do ukočenosti u ovim oblastima.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je prouzrokovan povredom nerava oko zgloba. Utrnulost prstiju ruku, osim malog prsta, predstavlja jedan od najvažnijih znakova ovog problema.

Angina

Angina je poremećaj koji se karakteriše smanjenim snabdevanjem kiseonika do srca zbog zadebljanja arterija. Neosetljivost leve strane u pratnji sa bolom je važan simptom ovog poremećaja.

Bolest perifernih arterija

Bolest perifernih arterija je poremećaj nastao usled akumulacije plaka (masne materije) u arterijama. Ova akumulacija dovodi do suženja i očvršćavanja arterija koja ograničava protok krvi. Ukočenost u prstima, rukama i nogama zajedno sa hladnim rukama i nogama su važni simptomi ove bolesti.

Drugi uzroci

Postoji nekoliko drugih uzroka koji mogu dovesti do bolnog osećaja u rukama i nogama. Neki od njih su: ujedi insekata i životinja, neželjeni efekti određenih oblika lekova, kao što su lekovi za hemoterapiju, oštećenje nerava usled konzumiranja duvana, alkohola, olovo, seksualno prenosive bolesti, kao što je HIV / AIDS i sifilis, kompresije nerva ili povrede itd.

Dijagnoza i lečenje

U zavisnosti od težine simptoma i vaše medicinske istorije – ako imate zdravstvena stanja kao što su dijabetes, srčani problemi – lekovi koje uzimate, životni stil koji pratite, itd, vaš lekar može predložiti analize krvi i testove za snimanje dase  dijagnostikuje uzrok, zavisno od toga koje će lečenje uslediti. Na primer, ako je uzrok iza ovih simptoma dijabetes, vaš lekar će vas posavetovati da preduzmete efikasne mere za kontrolu nivoa šećera u krvi vežbanjem i pravilnom ishranom. Ako imate višak kilograma, pokušajte da ostvarite pravu težinu. Čak i dok vežbate, važno je da se osigura da se održava pravilan položaj bi se izbegle povrede, koje takođe mogu izazvati ukočenost u telu.

Kako možemo da primetimo, većina uzroka može se sprečiti kroz promene u načinu života. Na primer, zamenom soka sa vodom, koristeći maslinovo ulje umesto maslaca, stepenicama umesto liftom, prebacivanje kafe na zeleni čaj, i provodjenje vremena sa prijateljima u teretani umesto u baru, možete eliminisati hronične bolesti kao što su dijabetes, problemi srca, gojaznost, kao i mnoge druge zdravstvene probleme. Međutim, mora se napomenuti da u određenim uslovima, kao što je multipla skleroza, određena količina obamrlosti i gubitka osećaja se doživljava sve vreme i možda neće biti izlečiva. Stoga, ako je ukočenost konstantna, onda je potrebno da se stanje proveri od strane stručnjaka.

U lakšim slučajevima, uvek možete pokušati neke domaće lekove kao što su istezanje i masaža te oblasti. Masirati područje, ili sa uljem ili jednostavno pritiskom prstima povećava protok krvi i može eliminisati ukočenost, ali ne kada se uzrok odnosi na ozbiljan zdravstveni problem. Vaš prvi korak uvek treba da bude da se konsultuje lekar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply