Kim je aromatični začin koji sprečava gasove i mučninu, pospešuje varenje i snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Kim, začinsko bilje se od davnina koristi kako u ishrani, tako i u lekovite svrhe, poreklom je iz Azije, a najviše se uzgaja u Rusiji. Holandiji i skandinavskim zemljama. Kim, začin je izuzetno aromatičan i prijatnog, pomalo ljutkastog ukusa. Semenke kima bogate su proteinima, ugljenim hidratima, zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, a 100 g ovog začina sadrži 375 kalorija. Kim obiluje i dijetetskim vlaknima, te mineralima kao što su gvožđe, bakar, cink, kalijum, kalcijum, selen, fosfor i magnezijum. Osim toga, sadrži kumin-aldehid i pirazin, eterična ulja koja mu daju ukus i miris. Semenke kima takode su bogat izvor fenolnih antioksidansa kao sto su karoten, zeaksantin i lutein.

Olakšava varenje i deluje protiv nadutosti i gasova

Studija objavljena u magazinu “Food Chemistrv” dokazuje da začin kim pozitivno utiče na probavili sistem, sprečava pojavu gasova i mučnine. Stimuliše izlučivanje enzima pankreasa koji olakšava varenje i deluje protiv nadutosti i gasova. Rezultati istraživanja objavljeni 2013. godine u magazinu “Middle East journal of Pigestive Diseases” pokazali su da taj aromatični začin sprečava nadutost koja se najčešće javlja usled PMS-a. konstipacije, lošeg varenja ili sindroma iritabilnog kolona. Ima antiparazitska svojstva, te blagotvorno deluje na creva, ublažava kolike i izbacuje gasove. Studija objavljena 2014. godine u časopisu “Com-plementarv Therapies in Clinical Practice” pokazala je da kim utiče na redukciju procenta masti u organizmu, snižava nivo lošeg holesterola i triglicerida, Osim toga, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Istraživanje sprovedeno 1998. godine na laboratorijskim miševima pokazalo je da je onima koji su hranjeni kimom tokom osam nedelja nakon tog perioda snižen nivo šećera u krvi i urinu. Da kim pomaže u slučaju hipoglikemije, potvrdila je i studija objavljena 2005. godine u časopisu “Internation journal od Food Science”.

kim zacin kao lek

Štiti zdrave ćelije od raka

S obzirom na to da je izuzetno bogat gvožđem, kim pomaže u lečenju anemije koja nastaje usled nedostatka tog minerala. Pored toga, pojačava lučenje mlečnih žlezda i pospešuje laktaciju, pa se preporučuje dojiljama i trudnicama. Antloksidantna i antinflamalorna svojstva kima poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, te ublažavaju posledice stresa. Osim loga, kim poboljšava cirkulaciju i usporava napredovanje Alchajmerove bolesti, dok vitamini B i E, koje takođe sadrži, blagotvorno utiču na nervni sistem i pospešuju mentalno zdravlje. Kim ima antikancerogena svojstva, podsltiče proizvodnju odbrambenih ćelija, štiti zdrave od oštećenja, a uništava maligne. Taj začin blagotvorno deluje na zdravlje kostiju, jača ih i povećava njihovu gustinu. Sadrži estrogena jedinjenja koja pomažu u lečenju osteoporoze u postmenopauzi. Takođe, sadrži melatonin, hormon koji je efikasan u lečenju nesanice i drugih poremećaja spavanja.

Čaj od semena kima

Seme kima je drevni lek za digestivne probleme, nadutost, gasove, pa čak i bronhitis. Topao čaj od kima pomaže varenju i jedan je od najboljih načina da iskoristite lekovita svojstva ovog začina. Dobro je da kod kuće uvek imate seme kima pri ruci….

Čaj od kima recept: Za jednu šolju čaja koristimo oko dve kašičice semena kima. Sledite jednostavne korake ispod:

1. Stavite vodu da provri.

2. Stavite seme kima u šolju.

3. Sipajte vrelu vodu preko kima.

4. Pokrijte šolju tacnom.

5. Ostavite najmanje 15 minuta.

6. Procedite, zasladite medom i čaj je spreman za upotrebu.

Alternativno, možete da kuvate semenke kima u vreloj vodi 15 -20 minuta, da bi ste izvukli maksimum od ovog lekovitog začina. Za još jači čaj od kima ostavite semenke u vodi nekoliko sati ili pak celu noć.Najbolje je, da napravite veću količinu čaja a možete ga čuvati i do nedelju dana u frižideru, samo ga jednostavno zagrejte kad vam je potreban.

Čaj od kima za grčeve kod beba

Čaj od kima je širom sveta poznat kao lek za grčeve kod beba. Priprema se na isti način kao i za odrasle, samo koristite jednu kešičicu semena kima za šolju vode. Ako beba neće da pije ovaj čaj, možete u njega, da rastvorite mlečnu formulu za bebe.

Za bolji apetit

Gubitak apetita je čest problem sa kojim se suočavamo u savremenom svetu zbog naše nesposobnosti da živimo bez stresa i da pripremamo kvalitetnu hranu.Takođe mnogi su zavisni od navika poput pušenja koje smanjuje naš apetit za polovinu.Čaj od kima je dobar lek za loš apetita. Ako se konzumira svakog dana, tokom vremena, primetićete postepeno poboljšanje apetita.

Kim može pomoći osobama koje imaju problema sa nesanicom jer sadrži dosta magnezijuma, a ovaj je mineral direktno povezan sa kvalitetom i trajanjem sna.Začin kim takođe poboljšava metabolizam čime se indirektno smanjuju problemi sa spavanjem i pojava nesanice.

Napomena: kim treba koristiti u ograničenim količinama, jer previše začina može da izazove loše varenje i čir na želucu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply