Cvekla, povrće koje je samo po sebi puno minerala i vitamina mnogima nije omiljena, bez obzira na njenu lekovitost i čudotvorna dejstva zbog čega je čak zovu “super hrana”. Ona je jedna od retkih biljaka kod koje možete jesti i koren i lišće jer su oba dela jako bogata hranljivim materijama. Kao narodni, potpuno prirodni lek, cvekla se koristi poslednjih 2000 godina a prvi su počeli da je uzgajaju Rimljani. Danas je glavni sastojak mnogih tradicionalnih jela poput boršča (supa od cvekle) koji se smatra specijalitetom u Rusiji.

S obzirom na njena lekovita dejstva, ovo povrće ima široku primenu, konzumiranje cvekle se preporučuje anemičnim osobama, osobama koje imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom kao i porodiljama kod kojih je zdrava ishrana u trudnoći primarna. Ono što je bitno napomenuti je da kao lek je najbolje koristiti sirovu cveklu i sveže sokove (kupovne sokove treba izbegavati).

cvekla lek u trudnoci

Cvekla za anemiju

Ukoliko vam je dijagnostifikovana anemija, cvekla je najbolji prirodni lek za popravljanje loše krvne slike. Ovaj dragocen izvor gvožđa se preporučuje da se uzima u vidu sveže ceđenog soka. Samo u jednoj šolji ima 1,1mg gvožđa zbog čega se često kaže da se ovim povrćem najbrže leči anemija. Dovoljne su dve do tri šolje dnevno za prvo poboljšanje rezultata, pokazala su mnoga istraživanja. Ukoliko pojedete jednu šolju sveže cvekle dnevno, uneli ste 148 mikrograma folne kiseline, što je 37 odsto od 400 grama koje dnevno treba da se unese. Redovnim unosom ove biljke koja pomaže regeneraciju crvenih krvnih zrnaca vaša krvna slika će se popraviti i više nećete biti malokrvni. Takođe, bitno je napomenuti i da listovi cvekle sadrže više gvožđa nego spanać. Anemiju može izazvati više spoljašnih faktora poput slabe ishrane, bolesti bubrega i slično.

Cvekla kao lek za rak

Opšte je poznato da je unošenje sirove hrane zdravije nego unos hrane koja je obrađena (prženje, pečenje) upravo zato jer se ovim procesima gube osnovne hranljive materije. Iako se cvekla smatra glavnim prirodnim lekom za leukemiju, konzumiranje iste dalo je odlične rezultate kada su u pitanju mnoge maligne bolesti poput raka. Cvekla se smatra jakim antikancerogenom s obzirom da poseduje citostatički efekat i smatra se osnovnim prirodnim lekom kada su kancerogena oboljenja u pitanju. Mnoga istraživanja potvrdila su delotvornost ovog povrća kada je konkretno u pitanju rak dojke i rak debelog creva. Sastojci iz cvekle usporavaju razvoj raka za čak 12,5 odsto, pokazala su istraživanja, zbog čega se preporučuje unošenje dve do tri šolje sveže ceđenog soka dnevno radi ostvarivanja antikancerogenog efekta. Najbitniji sastojak ovog povrća je svakako betanin koji je ključni kada je u pitanju borba sa rakom.

Cvekla za imunitet

Cvekla sadrži skoro sve minerale, kalijum, kalcijum, vitamin c, folnu kiselinu, gvožđe i ostale hranljive materije koji utiču na stvaranje i održavanje dobrog imuniteta. Nije vam potrebna gomila povrća da biste bili zdravi jer u cvekli imate skoro sve hranljive materije koje su vam neophodne za imunitet. Preporučuje se da se svako jutro pre doručka popije jedna čaša soka od cvekle. Pored toga što će vam ojačati imunitet, istovremeno će vam ubrzati metabolizam i štititi vas od infekcija. Recept je jednostavan, konzumirajte redovno svež sok od cvekle i recite zbogom prehladama i virusima koji na vas neće ostavljati posledice. S obzirom da je vitamin c rastvorljiv u vodi, za najbolje rezultate ne bi trebalo da barite cveklu već da je isključivo jedete sirovu, bilo kao povrće ili kao sok. S obzirom na mnoga lekovita dejstva, za cveklu se često može reći da je univerzalni lek za sve. Zbog velike količine joda, dobra je i za lečenje arteroskleroze, takođe, ispijanje sirupa od cvekle pomaže u očuvanju elastičnosti arterija.

Ono što je bitno napomenuti kada je konzumiranje cvekle u pitanju – nemojte se iznenaditi ili uplašiti ukoliko vam urin ili stolica poprime crvenu boju, to je sasvim normalno.

Cvekla protiv visokog pritiska

S obzirom da sadrži jedinjenja iz grupe nitrata, cvekla se pokazala kao odličan lek za snižavanje krvnog pritiska. U ljudskom telu, neorganski nitrat se pretvara u azot oskid koji opušta i širi krvne sudove. Tačnije, istraživanja su pokazala da ovo povrće ima čak iste efekte kao lekovi za snižavanje pritiska, tako da ako već možete da birate, bolje jedite cveklu a novac koji biste dali za lekove iskoristite za nešto drugo. Svaka treća osoba danas boluje od kardiovaskularnih bolesti zbog čega lekari preporučuju svim pacijentima starijim od 30 godina da bar jednom dnevno popiju sok od ovog lekovitog povrća, čisto preventivno. Čak trećina ljudi i ne zna da ima visok krvni pritisak što je još jedan razlog za prevenciju. Istraživanja su pokazala da sok od cvekle, ukoliko se pije redovno može da smanji krvni pritisak za čak 7 odsto što je odličan rezultat ako se uzme u obzir da nikakvi lekovi nisu korišćeni i da je u pitanju prirodan lek. Mineral ii vitamin u ovom povrću izazivaju niz hemijskih reakcija u krvi, koji pospešuju bolji protok kiseonika.

Cvekla za mršavljenje

Kada je u pitanju gubitak kilograma, magnezijum koji se nalazi u cvekli je ključan. Pored toga što pomaže kod detoksikacije, ubrzava metabolizam, magnezijum iz ovog lekovitog povrća će vas osloboditi nadutosti i povećaće vašu izdržljivost. Ako redovno trenirate, uz konzumiranje cvekle nećete imati probleme sa konstantnim umaranjem i automatski ćete tako sagoreti više kalorija [to je najbitnije kada je u pitanju mršavljenje.

Takođe ova čudotvorna biljka vas spasava od upala mišića i podstiče stvaranje mišićne mase, a opšte je poznato da veća mišićna masa znači manje masnih naslaga. Obogaćena kalcijumom, cvekla ojačava vaše kosti i zube.

Ovo povrće je takođe bogato vlaknima kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih i bogato je šećerom, zbog čega se ne preporučuje da se posle cvekle pojede nešto slatko. Rastvorljiva vlakna utiču na smanjenje lošeg holesterola a utiču na stvaranje dobrog. Nerastvorljiva vlakna su otpadne materije koje se kroz organizam izbacuju zbog čega je cvekla dobra i za digestivni trakt. Na ovaj način smanjujete rizik od dobijanja raka debelog creva.

Fitnes instruktori predlažu da za mršavljenje konzumirate tzv šejk od cvekle koji je kombinacija obarene cvekle, sirćeta i maslinovog ulja. Sve sastojke treba umutiti u blenderu i nakon toga popiti. Takođe se za mršavljenje, preporučuju i kuglice od cvekle koje se isto prave nakon barenja ovog povrća. Fitnes stručnjaci tvrde da ćete se na ovaj način zasititi ali i izgubiti kilograme. Oko 100 grama cvekle ima samo 38 kalorija i 0,1 posto masti.

Cvekla u trudnoći

Ranije je pomenuto da je cvekla bogata folnom kiselinom koja je između ostalog ključna za razvitak bebine kičmene moždine u prva tri meseca i rast tkiva, zbog čega je ovo povrće na spisku idelne hrane tokom trudnoće. Takođe, s obzirom da je puno gvožđa, cvekla je odličan izvor u borbi protiv umora.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u proseku od 20 do 60% trudnica tokom trudnoće izgubi dosta gvožđa jer se velika količina sa majke prenese na bebu. Takođe, tokom dojenja se dosta gubi gvožđa zbog čega je tokom ovog perioda bitno konzumiranje namirnica koje su bogate istim. Trudnice su više nego svi ostali tokom trudnoće sklone osteroporozi. Konzumiranjem ovog povrća, rizik za ovako nešto ne postoji zahvaljujući mineralima u koji utiču na jačanje kostiju. S obzirom da je dostupna cele godine, najbolje je konzumirati mladu cveklu. Pored toga što je odlična za krvnu sliku trudnica, i u mnogome smanjuje oticanje nogu, lekari preporučuju i da se ista daje bebama u vidu kašica. S obzirom da je sam sok od cvekle veoma jak i može da se desi da iritira želudac, preporučuje se da se ovo povrće, ukoliko se pravi sok ili kaša, razblaži sa vodom ili sokom od šargarepe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply