korona virus posledice

Korona virus, čini se, ostavlja trajne posledice, tvrde naučnici.

Kako korona virus uglavnom pogađa donji disajni trakt, većina zaraženih oseća suvi kašalj, teško disanje i uopšteno ima simptome upale pluća. Sada naučnici iz Hong Konga kažu da pacijenti koji ozdrave mogu imati i trajno oštećena pluća.

Malo istraživanje sprovedeno na 12 ispitanika koji su otpušteni s lečenja pokazuje da dvoje ili troje njih ima smanjeni kapacitet pluća. Ipak, prerano je konačno zaključiti hoće li to biti trajna posledica infekcije COVID-19, javlja Deutsche Welle.

“Kod nekih pacijenata, funkcionalnost pluća može pasti od 20 do 30 posto nakon oporavka”, kaže dr. Owen Tsang Tak-yin, zdravstveni direktor Centra za zarazne bolesti bolnice u Hong Kongu. Kompjuterska tomografija je pokazala “kesice” u plućima koje su ispunjene tečnošću ili gnojem, a stanje se može pogoršavati kako bolest napreduje.

Rezultati istraživanja iz Hong Konga potvrđuju prve istrage iz kineskog Wuhana s početka februara. Tamošnji naučnici iz Univerzitetske bolnice Zhongnam analizirali su snimke pluća 19 pacijenta zaraženih COVID-19 i kod svakog su uočili promene na oba plućna krila.

Sada treba istražiti jesu li pacijenti koji su preboleli COVID-19 razvili plućnu fibrozu koja predstavlja stvaranje ožiljnog tkiva u plućima, što može smanjiti funkciju pluća i otežati glavnu funkciju ovog velikog organa – razmenu gasova u krvi.

Znakovi i simptomi plućne fibroze mogu uključivati:

 • Kratkoća daha (dispneja)
 • Suvi kašalj
 • Umor
 • Neobjašnjivo mršavljenje
 • Bolni mišići i zglobovi

Tok plućne fibroze, ali i težina simptoma mogu se značajno razlikovati od osobe do osobe. Neki se vrlo brzo razbole dok drugi imaju umerene simptome koji se pogoršavaju sporije, tokom meseci ili godina. Neki ljudi mogu osetiti brzo pogoršanje svojih simptoma, kao što je kratkoća daha, koja može trajati od nekoliko dana do nedelja. Osobe koje imaju akutna pogoršanja mogu se staviti na mehanički ventilator. Lekari takođe mogu propisati antibiotike, kortikosteroidne lekove i dr. lekove.

Plućna fibroza je izuzetno opasno stanje koje se ne može popraviti, no njeno napredovanje može se usporiti ili zaustaviti medicinskim postupcima, ako se otkrije na vreme.

Kineski naučnici su kod pojedinih osoba koje su prebolele COVID-19 utvrdili zamućenost u plućima, koja upućuje na trajno oštećenje tog organa.

Veliki broj obolelih od plućne bolesti COVID-19 je ozdravilo, jer je bolest kod njih imala samo blage simptome ili jer su dobili kvalitetnu medicinsku njegu. No za sada ima relativno malo informacija o tome kako se osećaju nakon ozdravljenja.

Neki od njih s olakšanjem pričaju o tome kako su fizički, ali i psihički, preživeli taj period: lečenje simptoma, mučnu neizvesnost, iscrpljujuću fazu izolacije. Oni se raduju što su nakon ozdravljenja stekli imunitet na virus SARS-CoV-2.

Potpuno ozdravljenje?

U narednim mesecima će se pokazati jesu li kod pojedinih pacijenata koji su ozdravili ostale i neželjene posledice. U fokusu su pre svega pluća. Budući da novi virus SARS-CoV-2 pre svega napada disajne puteve, zaražene osobe sa srednje jakim ili jakim simptomima pate od suvog kašlja, problema s disanjem i/ili upale pluća.

Sumnja u fibrozu pluća

Dalja ispitivanja kod osoba koje su prebolele COVID-19 sada trebaju pokazati jesu li razvile fibrozu pluća, kod koje dolazi do upale plućnog vezivnog tkiva. To onda dovodi do umnožavanja plućnog vezivnog tkiva između plućnih mehurića i okolnih krvnih sudova.

Zbog toga kiseonik teže dolazi do krvnih sudova, pluća postaju kruta, disanje površinsko i ubrzano. Posledice su smetnje pri disanju, otežano disanje i suvi kašalj, te smanjena telesna forma tako da teškoće prouzrokuju čak i jednostavne svakodnevne radnje.

Evo nekoliko prirodnih lekova za plućnu fibrozu:

 1. Ulje jetre bakalara

Ulje jetre bakalara sadrži masne kiseline koje mogu pomoći u nesmetanom funkcioniranju fizičkih procesa, drugim rečima može poboljšati zdravlje pluća. Sadrži vitamin D i ublažava upalu pluća. Vitamin D pomaže imunom sistemu.

 1. Prestanak pušenja

Pušenje je jedan od glavnih uzroka razvoja bolesti. Uopšteno je poznato da pušenje značajno uzrokuje ekstremno oštećenje pluća, pa je stoga veoma važno prestati udisati dim u svakom mogućem obliku.

 1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je efikasan prirodni lek za ublažavanje posledica nastale zbog plućne fibroze. Za ovaj lek trebate pomešati jednu kašiku praška sode bikarbone s čašom vode i piti je pre svakog obroka. Podstiča probavu i eliminiše toksine iz tela.

 1. Voda

Važno je ostati hidriran. Pravilna hidratacija može zaštititi vaše telo od rizika od razvoja različitih bolesti. Konzumiranje vode eliminira toksine iz tela, pa je i niži rizik od razvoja plućne fibroze. Možete piti i voćne sokove, čajeve, kako bi eliminisali toksine iz tela.

 1. Koloidno srebro

Koloidno srebro ima lekovit efekat na pluća. To je zato što koloidno srebro može eliminisati gljivicu ili bilo koji virus prisutan u telu, pri tom, koloidno srebro ne šteti nikakvim korisnim bakterijama koje se nalaze u crevima potrebnim za osnovne telesne funkcije.

 1. Citrusi

Citrusi su bogati vitaminom C. Vitamin C može podstaknuti proizvodnju WBC-a (belih krvnih stanica) u telu. Bele krvne ćelije smanjuju upalu u plućima uzrokovanu plućnom fibrozom. Plodovi takođe mogu pomoći u smanjenju ožiljaka na plućnom tkivu, stoga u svoju ishranu morate uključiti narandže, grožđe, limun i dr.

 1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće takođe je važan izvor vitamina C. Stoga, uključivanjem kelja, spanaća, repe i drugog zelenog lisnato povrća u vašoj ishrani može smanjiti upalu uzrokovanu plućnom fibrozom.

Isprobajte ove prirodne lekove za plućnu fibrozu kako bi odmah osetili olakšanje!

Imunitet obolelih od virusa

Većina stručnjaka je uverena u to da su osobe koje su prebolele zarazu korona virusom nakon toga postale imune na tu bolest, jer, imunološki sistem za vreme infekcije stvara baš ona antitela koja uništavaju uzročnika.

To vredi i za one koji su imali samo slabe ili čak nikakve simptome. Uprkos tome, njihov je imunološki sistem reagovao na uzročnika bolesti i stvorio odgovarajuća antitela, pa je zato vrlo verovatno da kod njih neće doći do ponovne infekcije korona virusom.

Naučnici rade na razvoju brzih testova za otkrivanje zaraze korona virusom. No masovno testiranje stanovništva nije moguće, a nije ni nužno. Testiranja moraju biti ograničena na sumnjive slučajeve.

Zahuktala se ujedno i trka u proizvodnji vakcine protiv koronavirusa, a beleže se i prvi uspesi. Nadamo se da će kroz neko skoro vreme doći do proizvodnje kako bi se spasilo što više ljudskih života.