Neven (Calendula officinalis) je česta biljka u vrtovima, baštama i parkovima. Svoje žarko-svetleće cvetove, po lepom vremenu, od ranih jutarnjih, pa do večernjih časova, okreće prema suncu. Zbog ove osobine neven se nekada smatrao pretkazateljem kiše.

Od najranijih dana ljudske civilizacije neven se upotrebljava kao lekovita, ukrasna, kozmetička i kulinarska biljka.
Masovnija upotreba nevena vezana je za 19 vek, zahvaljujući sličnosti njegovih cvetova sa cvetovima arnike i njegovom blagodetnom delovanju na kožu. Neven je veoma sličan arnici, ali je po lekovitosti vredniji. Arnika se upotrebljava samo pod lekarskim nadzorom, dok se čaj od nevena može piti bez ikakvih posledica. Neven najbolje pomaže kod zarazne žutice, pročišćavajući krv. Takođe, podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana.

U narodnoj medicini neven se koristi odavno, kako cvetovi, tako i stabljike i listovi. Danas se najčešće koriste cvetovi u terapiji čira na želucu, amenoreje, hemoroida, proširenih vena i upalnih procesa na koži.
Lekovita sirovina ili droga je osušena cvast nevena (calendulae flos) sakupljena u vreme cvetanja. Cvasti nevena su bogate aktivnim materijama tipa saponozida, flavonoidnih heterozida, triterpenskih i steroidnih alkohola, karotenoida, etarskog ulja (0,02%), sluzi i šećera. Terapeutsko dejstvo primene cvasti nevena zasnovano je i kombinovanom dek nju ovih sastojaka.

Droga se koristi u obliku čaja, različitih ekstrakata i fito preparata, koji se koriste za ispiranje usta i gornjih disajnih puteva i primenjuje se i kod oštećene sluznice organa digestivnog trakta. Zatim, u obliku masti i krema povoljno deluje na rane koje teško zarastaju. Ekstrakt nevena pokazuje izvesnu citostatičku i antitumorsku aktivnost, što donekle opravdava upotrebu ove droge i za te namene. Ekstrakti cvasti se koriste i u kozmetičkim preparatima. Deluju hidratirajuće i blago antiseptično. Uljani ekstrakti dodaju se dezodoransima.

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta biljka. Korenov sistem je razvijen, vretenast i prodire duboko u zemljište. Stabljike su rebraste, duge do 50 cm,uspravne, ređe polegle, sočne, slabo do jako dlakave. Listovi su naizmenično rasporedjeni, duguljasti, svetlozeleni, maljavi, blago nazubljeni ili celog oboda. Donji listovi su krupniji, na lisnim drškama, a gornji su sedeći. Svaka stabljika na vrhu oblikuje terminalnu glavičastu cvast prečnika 5-10 cm. U sredini cvasti su cevasti plodni cvetovi, a uz rub u 2-3 reda raspoređeni su jezičasti, neplodni žuti do narandžasti cvetovi.

Cvetovi se otvaraju od početka proleća do kasne jeseni, a u toplijim krajevima i tokom čitave godine. Plod je braon boje, po površini bodljikav, dug 0,5-2 cm. Masa od 1000 semenki je 5-10 grama.
Seme nevena zadržava klijavost 5-6 godina, a posejano niče za 4-5 dana. Biljka raste veoma brzo, pa se već 50 dana nakon nicanja pojavljuju prvi cvetovi. Neven voli toplu klimu, nije osetljiv na sušu. Pri visokim temperaturama u julu naglo procveta i daje seme, ali sa prvom kišom se obnavlja. Redovnom berbom biljke se podmlađuju i duže cvetaju.

Danas se u proizvodnji nevena velika pažnja poklanja selekciji, da bi se dobila vrsta sa što većim brojem jezičastih cvetova, tvz. latica. Od poljskih, samoniklih formi, uzgojeni su mnogi kultivari: „Geisha Girl”- visine oko 60 cm, crvenkasto naran-džasrih cvetova nalik hrizantemama, „Nova” i „Lemon Queen” žutih cvetova, niska i zbijena, „Fiesta Gitana” – visine 30 cm i žute boje, „Orange King” narandžastih i „Gelbe Riesen” žutih cvetova, dugih stabljika prikladnih za rezanje.

Neven se bere kada obodni cvetovi nisu opušteni, odnosno dok se cvetne glavice još nisu potpuno rascvetale.
Cvasti treba brati po jakom suncu, jer tada sadrže najviše lekovitih materija.
Cvetanje počinje u junu, a berba početkom jula. Obavlja se ručno, sukcesivno, najbolje dva puta nedeljno. Cvetovi se beru zajedno sa čašičnim listićima, a krunični listići se naknadno iščupaju. Nakon branja cvasti se suše brzo, da ne dođe do promene boje i to manje količine u tankom sloju na promajnom, zasenjenom mestu, a veće količine u sušarama na 35-40°C. Osušena droga je veoma higroskopna, brzo upija vlagu pa posle sušenja treba je odmah upakovati u višeslojne natron-vreće. U prošeku dobija se 800-1500 kg/ha suvih cvasti i 400-500 kg latica ili suvih kruničnih listića po hektaru.
Sa razvojem organske poljoprivre raste upotreba nevena kao značajne biljne vrste.

Neven za lice

Neven deluje pozitivno na kožu, zahvaljujući svojim lekovitim dejstvima, a pre svega antiseptičnom i umirujućem dejstvu. Verovatno ste čuli da se nevenova mast koristi u domovima kao prva pomoć kod opekotina – pa se može zaključiti da neven ublažava crvenilo, iritacije i podstiče regeneraciju oštećene kože.

Neven za lice možete koristiti kod različitih tegoba i upalnih procesa: akne, bubuljice, ekcemi, pege, fleke, staračke pege, suva koža, oštećena koža i dr.

Neven pospešuje cirkulaciju kože lica i deluje protiv različitih infekcija – tako da efikasno eliminiše patogene mikroorganizme koji mogu izazvati različite kožne probleme.

Ukoliko imate pege, fleke i razne ožiljke na licu – koristite kremu od nevena kako biste ublažili ove promene na koži.

Kod suve i osetljive kože, koja je pritom i oštećena – neven daje odlične rezultate! Neguje, hidrira i obnavlja suvu kožu lica.

neven krema za lice

Krema od nevena za lice

Krema od nevena za lice je nešto što ima gotovo svaki dom, a ukoliko je još nemate – brzo je nabavite, a možete je napraviti i sami (recept ćemo navesti u narednom odeljku).

Nevenova krema za lice je prva pomoć kod mnogih problema sa kožom, kao što smo već rekli, gde postoji upalni proces ili infekcija kože.

Krema od nevena za lice ima blago antiseptično i protivupalno dejstvo – što je pogodno za tretman širokog kožnih problema.

 

 

Melem od nevena za lice

Melem od nevena Melem se pravi od macerata nevena uz dodatak hladno ceđenog baznog ulja po izboru. Koncentracija macerata u ovom preparatu je do 50%, tj. veća od uobičajenih 25%, budući da je melem pre svega preparat koji leči i smiruje kožu.

Zbog toga ćemo za kožu koja je problematična koristiti melem, a ako želimo samo da negujemo zdravu kožu, napravićemo kremu u koju ćemo dodati 10 do 25% macerata, zbog njegovih već pomenutih svojstva omekšavanja, vlaženja i tonifikovanja kože.

Melem od nevena sa eteričnim uljem lavande leci rane koje teško zarastaju, neguje ispucam kožu, osipe i ekceme, vlazi i tonifikuje.

Melem od nevena za lice možete koristiti kod sledećih tegoba kože:

 • akne
 • bubuljice
 • ekcem
 • crvenilo
 • ožiljci
 • lišaj ili neka druga gljivična infekcija
 • ogrebotine ili posekotine
 • psorijaza
 • pege
 • fleke
 • suva koža
 • oštećena koža

Za priprema melema potrebno je:

 • 30 ml macerata nevena – u hladno ceđenom bademovom ulju
 • 30 ml ulja slatkog badema
 • 6 g žutog pčelinjeg voska
 • 10 kapi eteričnog ulja lavande
 • 5 kapi palmarose
 • 3 kapi grejpfruta

Postupak izrade melema:

U vatrostalnu posudu sipajte macerat nevena i odabrano bazno ulje. Dodajte žuti pčelinji vosak i zagrevajte dok vosak ne počne da se topi.

Uz stalno mešanje staklenim vatrostalnim štapićem, rastopite vosak do kraja. Skonite s vatre, kratko ohladite neprestano mešajući i postepeno dodajte eterična ulja – kap po kap.

Sipajte u pripremljene sterilne ili apsolutno čiste posudice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite u frižider i čuvajte dva do tri meseca.

U ovaj melem se ne dodaje nikakav konzervans, pa je rok trajanja ograničen.

Često se u kreme i meleme dodaje ulje pšeničnih klica, koje ima svojstvo prirodnog konzervansa zbog obilja E vitamina, poznatog kao snažan antioksidans.

Kao što smo već naglasili, melem je pre svega namenjen lečenju kože, pa ako imate neku povredu, oštećenje ili pak grubu kožu, delovaće vrlo efikasno.

Kako se pravi krema od nevena

Kako napraviti kremu od nevena?

Veoma jednostavno, a potrebni su vam sledeći sastojci:

 • 2 šolje osušenih latica nevena
 • 1 šolja maslinovog ulja
 • ¼ šolje pčelinjeg voska

Neven krema za lice recept:

pomešati osušene latice nevena sa maslinovim uljem i grejati tokom 15 minuta na umerenoj temperaturi, a potom skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Procediti kroz gazu – dobili ste ulje od nevena. Ulje od nevena sipajte u šerpu i polako dodajte pčelinji vosak koji ste prethodno izrendisali. Zagrevajte sada ulje od nevena i pčelinji vosak, uz konstantno mešanje. Kada se pčelinji vosak rastopi, dobili ste vašu kremu (mast) od nevena. Ulijte kremu u odgovarajuću staklenu posudu (poželjno tamne boje) i ostavite da se ohladi, a zatim je čuvajte na hladnom mestu.

Krema od nevena za akne

Kao što smo naglasili, neven ima blago antiseptično, anti-upalno i umirujuće dejstvo – pa krema od nevena za akne daje odlične rezultate! Krema od nevena za akne deluje tako što ublažava upalni proces na koži, uništava bakterije koje izazivaju akne i podstiče regeneraciju kože. Nakon redovne upotrebe kreme od nevena za akne – redukuje se broj akni i sprečava se njihov nastanak, a koža je čistija i obnovljena.