Trava iva biljka (lat. Teucrium montanum) poznata je kao vrlo lekovita biljka. Biljka iva je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada familiji usnatica (Lamiaceae). Biljke iz roda Teucrium, gde spada i trava iva, mogu se naći širom sveta, ali su najčešće u oblastima sa mediteranskom klimom.

Iva trava je u obliku niskog žbuna, polurazgranata, a može narasti do 30 cm u visinu. Listovi su mali, bez peteljke, sa naličja prekriveni beličastim mrljama, a cvetovi su skupljeni u cvasti žućkaste boje (retko bele).

Trava iva biljka se smatra veoma retkom i jako cenjenom, a uspeva u planinskim i brdsko-planinskim predelima, na krečnjačkoj, suvoj podlozi na nadmorskoj visini od oko 800 metara. Najviše je rasprostranjena u brdsko-planinskim predelima Južne Evrope i Male Azije.

Trava iva Teucrium montanum poznata je i pod nazivima gorski cmilj i dubčac. Raste kao višegodišnji gusti, polurazgranati grm. Cvetovi su bledožućkasti, zbijeni na vršnim glavicama. Trava iva pripada porodici usnjača. Raste na kamenitom tlu, na toplim obroncima brda i planina. Cveta od juna do avgusta.

Lekoviti deo biljke je stabljika u cvetu. Bere se nadzemni deo za vreme cvetanja, tako što se nožem seku vrhovi sa cvetom. Kao i većina lekovitih biljaka suši se na toplom i provetrenom mestu, u hladu. Od lekovitih materija sadrži eterično ulje, holin, saponin, gorke sastojke.

Trava iva lekovitost

Trava iva ima veoma gorak ukus i jako specifičan miris. Lekovitost trave ive potiče od njenog sastava koji uključuje: flavonoide, gorke materije, etarsko ulje, tanine, holin, heterozide, saponozide. Najviše je cenjena zbog svojih lekovitih dejstava na digestivni i respiratorni sistem.

Trava iva koristi se za:

 • jačanje imuniteta
 • ublažavanje stresa
 • kod bolesti želuca
 • reguliše probavu
 • podstiče apetit (kao gorko sredstvo)
 • zahvaljujući svom antiseptičkom i protivupalnom delovanju, uništava štetne mikroorganizme i smiruje upale, se te koristi za lečenje raznih infekcija u organizmu
 • čisti krv
 • kod dijabetesa
 • za bolesti jetre i žuči
 • za hemoroide
 • ublažava reumu
 • protiv respiratornih infekcija i tuberkuloze
 • za tretiranje rana i drugih promena na koži
 • protiv depresije

Lekovito delovanje

U narodnoj medicini trava iva se najviše koristi u obliku čaja ili tinkture za lečenje tegoba organa za varenje, slabog rada želuca, creva, žučnih oboljenja, katara i sluzi disajnih i mokraćnih organa, noćnog znojenja kod tuberkuloze, tegoba s menstruacijom, s jetrom, plućnih bolesti, upala grla i usta, kod raznih infekcija, gljivica i afti.

Zapadna narodna medicina propisuje travu ivu za lečenje bolesti želuca i creva, ženskih polnih organa, disajnih organa, bolesti metabolizma, gihta i vodene bolesti.

U narodu se kaže: “Trava iva od mrtva pravi živa”, i to govori koliko je cenjena.

Čaj od trave ive: Kako se prvilno priprema i upotrebljava

Jednu kašičicu suve trave ive preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti da odstoji pola sata i procediti. Za lečenje organa za varenje čaj od ive se ne sladi, dok se za lečenje disajnih organa može zasladiti medom jer je veoma gorkog i oporog ukusa. Piti 2-3 šolje čaja dnevno za navedene bolesti.

Iva čaj se takođe može koristiti kod sindroma hroničnog umora i hronične iscrpljenosti organizma i kao pomoćno lekovito sredstvo za depresiju i anksioznost. Iva čaj se može pomešati sa čajem od koprive kako bi se popravilo njeno dejstvo za lečenje anemije.

Trava iva je veoma lekovita pa se pored svih navedenih bolesti iva čaj može koristiti i kao kupka za ublažavanje tegoba izazvanih reumom i artritisom. Takodje čaj se upotrebljava za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta.

Zahvaljujući tome što u svom sastavu ima gorke materije, lekovitost čaja od ive je naročito iskorišćena protiv želudačnih tegoba i za podsticanje apetita.

Zahvaljujući tome što ima antiseptičko dejstvo, čaj od ive deluje protiv patogenih mikroorganizama i bori se protiv infekcija u organizmu (uključujući i respiratorne infekcije koje su veoma česte).

Čaj od ive čisti krv i čitav organizam od nakupljenih toksina, na taj način što podstiče izbacivaje viška vode iz organizma. Deluje pozitivno na produkciju i lučenje žuči. Čaj od ive se može koristiti i za lečenje bolesti jetre.

Čaj iva – lekovitost ovog čaja može biti iskorišćena i za spoljašnju upotrebu, kada se koristi u vidu kupki ili obloga za rane i druge promene na koži.

Tinktura od trave ive

200 g listova i cvetova trave ive preliti 1 litrom 60% alkohola i zatvoriti bocu. Držati na toplom mestu mesec dana, a zatim procediti. Uzimati 2-3 puta dnevno po 15 do 20 kapi, s malo čaja ili soka.

Vino trave ive

U 1 litar crnog vina potopi se 20 grama trave ive i ostavi da stoji 8 dana. Pije se po 1 čašica 3 puta dnevno pre jela, kao lek za navedene bolesti.

Upotreba ive za hemoroide

20 gr trave ive staviti u bočicu sa 100 ml konjaka i ostaviti na tamnom mestu da odstoji dve nedelje. Ovaj narodni lek za hemoroide je za unutrašnju upotrebu i pije se 3 puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

Čaj od ive za jačanje organizma

 • Trava iva
 • Matičnjak
 • Hajdučica
 • Majčina dušica

Pomešati jednake količine svih biljaka najbolje po 20 grama. Za pripremu čaja 1 supenu kašiku mešavine preliti šoljom ključale vode,poklopiti i ostaviti da se ohladi oko 20 minuta. Procediti i piti 3 puta dnevno pola sata pre jela.