Trava iva lekovitost – čaj od ive

Trava iva Teucrium montanum poznata je i pod nazivima gorski cmilj i dubčac. Raste kao višegodišnji gusti, polurazgranati grm. Cvetovi su bledožućkasti, zbijeni na vršnim glavicama. Trava iva pripada porodici usnjača. Raste na kamenitom tlu, na toplim obroncima brda i planina. Cveta od juna do avgusta.

Lekoviti deo biljke je stabljika u cvetu. Bere se nadzemni deo za vreme cvetanja, tako što se nožem seku vrhovi sa cvetom.Kao i većina lekovitih biljaka suši se na toplom i provetrenom mestu, u hladu. Od lekovitih materija sadrži eterično ulje, holin, saponin, gorke sastojke.

Lekovito delovanje

U narodnoj medicini trava iva se najviše koristi u obliku čaja ili tinkture za lečenje tegoba organa za varenje, slabog rada želuca, creva, žučnih oboljenja, katara i sluzi disajnih i mokraćnih organa, noćnog znojenja kod tuberkuloze, tegoba s menstruacijom, s jetrom, plućnih bolesti, upala grla i usta, kod raznih infekcija, gljivica i afti. Zapadna narodna medicina propisuje travu ivu za lečenje bolesti želuca i creva, ženskih polnih organa, disajnih organa, bolesti metabolizma, gihta i vodene bolesti. U narodu se kaže: “Trava iva od mrtva pravi živa”, i to govori koliko je cenjena.

Loading...

Čaj od trave ive priprema, lekovitost, upotreba

Jednu kašičicu suve trave ive preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti da odstoji pola sata i procediti. Za lečenje organa za varenje čaj od ive se ne sladi, dok se za lečenje disajnih organa može zasladiti medom jer je veoma gorkog i oporog ukusa.Piti 2-3 šolje čaja dnevno za navedene bolesti.Iva čaj se takođe može koristiti kod sindroma hroničnog umora i hronične iscrpljenosti organizma i kao pomoćno lekovito sredstvo za depresiju i anksioznost.Iva čaj se može pomešati sa čajem od koprive kako bi se popravilo njeno dejstvo za lečenje anemije.
Trava iva je veoma lekovita pa se pored svih navedenih bolesti iva čaj može koristiti i kao kupka za ublažavanje tegoba izazvanih reumom i artritisom.Takodje čaj se upotrebljava za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta.

Tinktura od trave ive

200 g listova i cvetova trave ive preliti 1 litrom 60% alkohola i zatvoriti bocu. Držati na toplom mestu mesec dana, a zatim procediti. Uzimati 2-3 puta dnevno po 15 do 20 kapi, s malo čaja ili soka.

Vino trave ive

U 1 litar crnog vina potopi se 20 grama trave ive i ostavi da stoji 8 dana. Pije se po 1 čašica 3 puta dnevno pre jela, kao lek za navedene bolesti.

Za hemoroide
20 gr trave ive staviti u bočicu sa 100 ml konjaka i ostaviti na tamnom mestu da odstoji dve nedelje.Ovaj narodni lek za hemoroide je za unutrašnju upotrebu i pije se 3 puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

Čaj za jačanje organizma

Trava iva
Matičnjak
Hajdučica
Majčina dušica

Pomešati jednake količine svih biljaka najbolje po 20 grama.Za pripremu čaja 1 supenu kašiku mešavine preliti šoljom ključale vode,poklopiti i ostaviti da se ohladi oko 20 minuta. Procediti i piti 3 puta dnevno pola sata pre jela.

Loading...
loading...