Polipi na anusu i debelom crevu se često javljaju i uglavnom se povezuju sa lošim kvalitetom života, preteranom telesnom težinom i genetskim faktorima u kombinaciji sa nepostojanjem fizičke aktivnosti.

Osnovna podela polipa na anusu i debelom crevu jeste na polipe koji se slučajno javljaju ( usled loših životnih navika ) i polipe koji imaju genetsku osnovu – verovatnoća javljanja polipa znatno raste ukoliko su bliski srodnici imali isti zdravstveni problem. Polipi imaju dobru prognozu ukoliko su na vreme prepoznati i lečeni. Generalno ne prave velike probleme, osim probleme sa redovnim pražnjenjem, sa druge strane, razvoj raka debelog creva i anusa iz polipa vuče tešku kliničku sliku i prognozu.

Polipi na anusu i debelom crevu – uzrok

Postoji veliki broj uzroka koji uzrokuju natanak polipa na anusu, a među njima se izdvajaju:

– životna dob preko 50

– povećana telesna težina

– ranije dijagnostikovane zapaljenske bolesti creva kao što su Kronova bolest ili ulcerozni kolitis

– loša higijena ( ovo se odnos ina polipe u analnom otvoru )

– dijabetes tipa 2 koji je loše kontrolisan ( kod starijih osoba )

Rizični faktori za pojavu polipa na anusu jesu povećan unos masti i alkohola, gojaznost, pušenje, smanjena fizička aktivnost i genetska predispozicija.

Zaštitni faktori jesu konzumiranje biljnih vlakana i ugljenih hidrata. Među uzročnicima polipa na debelom crevu i anusu, izdvaja se porodična polipoza. Porodična polipoza debelog creva se karakteriše velikim brojem polipa sa visokim rizikom od prelaska dobroćudnih polipa u zloćudni karcinom. Porodična polipoza nastaje genetskim mutacijama.

Podjednako zahvata i muški i ženski pol. Broj polipa varira, kreće se od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada.

Polipi na debelom crevu – simptomi

Većina osoba sa polipima na anusu ili debelom crevu nema simptome ili su simptomi poprilično nespecifični. Najčešći simptom jeste pojava sveže krvi u stolici, vršenje velike nužde manje od 2 puta nedeljno, nadutost i grčevi u predelu stomaka, bol u donjen delu stomaka, kod dosta ljudi se javlja i proliv koji se obezbojen i sastoji se od velike količine vode.

Osobe koje pate od  porodične polipoze uglavnom prolaze  bez vidljivih simptoma do puberteta, a onda se pri ulasku u pubertet javljaju klasični simptomi polipa u anusu i debelom crevu. Porodičnu polipozu karakteriše veliki broj prolivastih stolica i izuzetno jak bol u stomaku koji slabo prolazi na lekove za ublažavanje bolova.

Moguće su i promene na zubima i kostima. Može doći i do oboljenja mrežnjače.

Nakon 40. godine života, kod skoro svih bolesnika, razvija se rak debelog creva sa jako lošom prognozom.

Polipi na anusu imaju nešto vidljiviju simptomatologiju:

– krvarenje iz anusa

– promena boje stolice – stolica postaje crna i sa primesama krvi

– bol u donjem delu stomaka

– česti nagoni za povraćanjem

– simptomi nervoznog creva – učestali pozivi za defekaciju

Polipi na debelom crevu i anusu – dijagnostika

Polipi se dijagnostikuju invazivnom procedurom koja se naziva kolonoskopija. Iako jako neugodna, ova dijagnostička procedura je i dalje neprikosnovena. Pored kolonoskopije, koriste se i ultrazvuk kao i krvne analize koje mogu da pokažu prisustvo patoloških struktura u debelom crevu i anusu.

Komplikacije polipa

Najteža komplikacija, koja, nažalost, vuče i veliku smrtnost za sobom jeste rak debelog creva. U našoj državi, usled veliek zastupljenosti ove fatalne bolesti, uveden je skrining program koji stimuliše ljude da se redovno testiraju kako bi što ranije otkrili da li imaju sklonost za razvoj ovog karcinoma ili, ukoliko imaju, da što raniej krenu sa adekvatnom terapijom kako bi ishod bio povoljniji. Ukoliko se rak debelog creva zapusti, velika je stopa smrtnosti i ozbiljnih posledica – rak debelog creva blokira izlazne puteve organa za varenje, te usled nakupljanja toksina iz zaostalog fecesa dolazi do razvoja generalizovane sepse i šoka.

Kao komplikacija polipa na anusu, može se razviti rak čmara. Znaci razvoja raka anusa jesu bol u predelu analnog otvora i rektalno krvarenje, a problem nastaje ukoliko se rak pomeša sa hemoroidima koji imaju blagu prognozu, ali u počektu daju iste simptome kao rak, te se, nažalost, bolest ne shvati dovoljno ozbiljno. Pored polipa, nastanak raka anusa se povezuje i sa infekcijom humanim papiloma virusom ( HPV ), pušenjem, a predispoziciju imaju i osobe koje često menjaju seksualne partnere, pa se mutagene infekcije brže prenose.

Lečenje polipa na anusu i debelom crevu

Lečenje polipa na anusu debelom crevu je radikalno – potrebno je ukloniti maligni tumor koji ima veliku sklonost ka širenju u druge organe, i nijedan drugi vid terapije ne može pomoći osim radikalne i teške terapijske procedure. Dugoročan cilj lečenja  se može postići isključivo endoskopijom ili hirurškim zahvatom.

Endoskopsko lečenje se vrši metodom koja se naziva polipektomija. Polipektomijom se uklanjaju veliki nepokretni polipi debelog creva i polipi anusa na peteljci. Polipektomija se izvodi tako što se polip uhvati u omču i iseče do zdrave sluznice, sečenje ide do 2 centimetara u zdravo tkivo.

Kod trećine pacijenata, nakon polipektomije pojaviće se ponovo polipi, a rizik se povećava ukoliko se polipektomijom uklonilo više polipa, ukoliko su polipi veći od 1 centimetra i ukoliko su pacijenti stariji – stariji pacijenti generalno imaju jako lošu prognozu.

Pacijenti se nakon polipektomije prate oko 3 godine, kada se vrši kontrolna kolonoskopija. Hirurško odstranjivanje polipa se vršu ukoliko polip nije uklonjen u celosti nakon 2 – 3 endoskopska zahvata.

Što se porodične polipoze tiče, hirurško lečenje je jedini vid lečenja. Prilikom odstranjivanja dela debelog creva koji ima polipe, vodi se računa o tome da se napravi “most” između zdravog debelog creva i rektuma kako bi se funkcija probavnog sistema neometano obavljala. Hirurški zahvat je neophodan jer polipi u skoro 100 % slučajeva prelaze u zloćudni oblik. Privremeno, do čina operacije, mogu se davati nesteroidni antiupalni lekovi.

Povezano>>>  Polipi na debelom crevu simptomi i lečenje

Prevencija nastanka polipa na anusu i debelom crevu

Šansu za nastanak polipa ( ukoliko imate genetsku predispoziciju ili izražene faktore rizika ) možete smanjiti ukoliko:

– povećate voće, povrće i žitarice u ishrani

– izbacite masti i slatkiše iz jelovnika

– smanjite unos alkohola

– prekinete sa pušenjem

– redukujete telesnu težinu

– održavate higijenu zadnjice nakon defekacije ( odnosi se na polipe na anusu )

– unosite namirnice koje su bogate kalcijumom

– redovno kontrolišete krvnu sliku

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply