majcina-dusica

Lekoviti sastojci majkine dušice, matičnjaka i vranilove trave su vrlo nepostojana jedinjenja, naročito etarsko ulje koje je smešteno u sitnim žlezdastim dlakama, lako lomljivim i pri najmanjem dodiru.

Pri skupljanju majkine dušice i vranilove trave beru se vršni delovi herbe – cvet i listovi. Prikupljanje ovih lekovitih biljaka je u periodu njihovog cvetanja, od maja do septembra.

Berba matičnjaka odnosno njegovog lista je najoptimalnija pred pojavu cvetova, jer je u to vreme lišće najkrupnije i ima najviše etarskog ulja.

Period cvetanja matičnjaka je od juna do avgusta.
Najbolje vreme berbe je oko podne (kada nema više rose) po tihom, lepom i sunčanom vremenu. Branje se obavlja oštrim makazama, ili nožem. Ne sme da se čupa,jer se na taj način biljke uništavaju.
Ubrana herba mora pažljivo da se stavlja u korpe (ne sme u vreće) i odmah se, kao što se zna, rastura u tankom sloju na promajnom mestu i zaklonjeno od sunca, i tako suši.
Osušenu herbu majkine dušice i vranilove trave, kao i suv list matičnjaka treba čuvati dobro upakovane u kartonskim kutijama koje su obložene višeslojnom debelom hartijom.

Gajenje

Iako su ove tri lekovite biljke veoma rasprostranjene kao samonikle, često se i gaje.Matičnjak, na primer, dobija se isključivo gajenjem ove biljke.
Gajenje ovih višegodišnjih blagotvornih biljaka može da bude direktnom setvom semena, ili iz rasada. Za veće površine (plantažno gajenje) primenjuje se proizvodnja iz rasada, jer je to sigurniji način. Svi tipovi zemljišta, osim jako kiselih pogoduju rastu i razvoju ovih biljak. Male površine (dvorišta) i saksije su pogodne za direktnu setvu semenom.
Ove tri biljke vole sunce i treba ih gajiti na sunčanim i od vetra zaklonjenim mestima. Na ovaj način uvek mogu da se imaju sveže biljke, ali i suva majkina dušica, matičnjak, ili vranilova trava.

Lekovita svojstva majkine dušice, matičnjaka i vranilove trave:

-olakšavaju iskašljavanje
-opuštaju spazam (grč) glatke muskulature bronhija
-sprečavaju infekcije
-uništavaju crevne parazite (dečije gliste)
-pomažu boljem varenju i kod nadutosti
-spolja se koriste kupke protiv neuralgije i reumatizma

Matičnjak se koristi posebno kod migrenoznih glavobolja, dokazano je i njegovo virustatsko delovanje na herpes virus, koristi se i kao začin, i kao konzervans za meso i mesne prerađevine.
Etarska ulja se dobijaju destilacijom sa vodenom parom, a koriste se kako u farmaceutskoj industriji, tako i u industriji parfema i kozmetike.

Majkina dušica

(Thvmus serpvllum) je višegodišnja zeljasta, polužbunasta biljka.

Čaj za iskašljavanje i varenje
2 g suve herbe majkine dušice potopiti u 150 ml ključale vode i poklopiti, pa kroz 10 minuta procediti, zasladi po želji i piti nekoliko puta dnevno za lakše izkašljavanje
Za bolje varenje pije se po 1 šolja pre, ili u toku jela.
Treba napomenuti da prilikom spremanja čaja od majkine dušice, on ne sme da se kuva, jer se na taj način gubi lekovito svojstvo.

Čaj protiv grčeva u stomaku
-20 g morača
-20 g anisa
-20 g kima
-20 g matičnjaka
-10 g nane
-10 g majkine dušice
Tri kašike ove smeše popariti sa pola litra ključale vode, odmah poklopiti i posle 2 sata procediti. Zasladiti medom, ili nekim sokom i piti posle obroka.
Morač, anis i kim predhodno se stucaju u prah.

Matičnjak

Melissa Officinalis ime potiče od grčke reci MELISSA što znači pčela, jer pčele rado idu na nju, naročito matica.
Kada se list matičnjaka protrlja među dlanovima oslobađa se vrlo intenzivan miris limuna, pa ga zovu i limun-trava.

Svež list matičnjaka može da se doda već gotovoj, bilo kojoj, čorbi 3-5 minuta pred kraj kuvanja, čime joj se popravlja ukus i pomaže varenju.
Mučnina i povraćanje u trudnoći može da se otkloni, ili bar ublaži svakodnevim konzumiranjem blagog čaja od lista matičnjaka

Čaj za bolje varenje
1,5-2 g suvog lista matičnjaka preliti 1 šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta i piti pre jela nezaslađen, a s medom posle obroka.

Čaj od matičnjaka i nane protiv nadimanja
100 g suvog lista matičnjaka
100 g suvog lista nane
Obe količine pomešati, od toga uzeti 2 kašike i preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Pije se po 1 šolja čaja posle jela.

Čaj od matičnjaka za smirenje
jednaki delovi matičnjaka, nane, cveta kamilice, hmelja i korena odoljena dobro se pomešaju, od toga se uzme 1 kašika i prelije s 200 ml klučale vode, poklopi, ostavi da odstoji 3 sata i pije.

Sirće od matičnjaka
100 g lista matičnjaka preliti s 1 l vinskog, ili još bolje jabukovog sirćeta i tokom 15 dana flašu povremeno mućkati, procediti i koristiti kao lekovito, aromatično sirće u ishrani.

Vranilova trava ili vranilovka

Origanum vulgare

– Vranilovka je dobila ime zbog toga što se sve do otkrića sintetičkih boja u narodu upotrebljavala za bojenje vune u crno. U narodu je poznata i kao afrodizijak.

Umesto vode
1 kašičicu suve trave vranilovke preliti s 150 ml ključale vode i posle 10 minuta proceđen čaj piti umesto vode tokom dana.

Protiv zapaljenja debelog creva

25g vranilovke
25g trave od srdobolje
25g srčenjaka
25gr cveta kamilice
Sve dobro pomešati, pa 3 kašike preliti s 1/2 l hladne vode, ostaviti da odstoji 3 sata uz češće mešanje, posle zagrejati do ključanja u poklopljenom sudu i onda ostaviti da se ohladi. Ovako pripremljen napitak piti 3-4 puta u toku dana po 1 čašicu pola sata pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply