Šta može da uzrokuje bol u desnom ramenu ?

Postoji nekoliko uzroka za bol u desnom ramenu. Ponekad, bol može nastati od problema u samom ugroženom području, ili može biti uzrokovana problemima koji se javljaju negde drugde u telu. Ovaj članak navodi česte uzroke ove tegobe.

Bol u desnom ramenu može biti manje briga nego kada se pojavljuje u levom ramenu. To je zbog toga što drugopomenuti može biti jedan od znakova predstojećeg srčanog udara. Rameni zglob ima složeni strukturni sastav. Zbog složenosti pokreta, rame postaje osetljivo na uganuća, istegnuća, pucanja, kao i upalu kapsule, mišića, ligamenata, i ramene burse. Bol u ramenu se može javiti zbog zdravstvenog stanja koje direktno utiče na rame, ili može biti “prenesena bol” – bol koja se javlja u jednom području tela, dok je stvarni izvor bola negde drugde.

bolovi u desnom ramenu

Šta uzrokuje bol u desnom ramenu ?

Smrznuto rame

Ovaj poremećaj je čest uzrok ukočenosti i bolova u zglobu ramena. Znaci i simptomi ovog stanja, takođe poznat kao adhezivni kapsulitis, javljaju se postepeno u početku, tokom vremena se pogoršavaju, i jenjavaju obično u roku od jedne ili dve godine. Prema lekarima, simptomi ovog stanja se javljaju u tri faze, kao što sledi:

Faza I: U ovoj fazi, pogođeno rame počinje da boli, a bol se pogoršava svakim pokretom. Zbog pogoršanja bola, takođe utiče na raspon ramena i sposobnost pokretanja.

Faza II: U ovoj fazi ugroženo rame postaje zamrznuto ili kruto. Bol se, međutim, ne pogoršava i može se zapravo čak i smanjiti . Međutim, domet kretanja ramena je značajno smanjen.

Faza III: Stanje počinje da se poboljšva u ovom trenutku, kako se ramenu vraća pokretljivost, i bol počinje da se smanjuje.

Kalcificirajući tendinitis

Jedan od najgorih vrsta bolnog ramena je izazvana stanjem koje se zove kalcificirajući tendinitis; poremećaj koji najviše utiče na rotirajuću manžetnu ramena. Problem nastaje kada kalcijum počinje da se taloži u rotatornoj manžetni zbog nepoznatih razloga. Ovo nenormalno nakupljanje stvara pritisak u regionu, izazivajući intenzivan bol u ramenu. Bol se pogoršava sa bilo kojom aktivnošću ruke iznag glave, ili ležanjem na obolelom ramenu. Krutost, smanjen opseg pokreta, i slabost ramena može pratiti bol. Stanje je samoograničavajuće, ali može da potraje 5 do 10 godina da se reši.

Osteoartritis ramena

Rizik od osteoartritisa ramena povećava sa godinama, ali se može javiti kod mladih ljudi takođe, zbog povrede ili traume predelu ramena. Osteoartritis je degenerativna bolest koja izaziva habanje hrskavice u zglobovima. Bol u ramenu je najčešći simptom osteoartritisa ramena, koji se javlja kada se pomera ugroženo rame i dalje se pojavljuje nakon što je pokret prestao. Bol je intenzivna kada se rame upusti u bilo koji oblik vežbanja. Drugi simptomi uključuju ograničen opseg pokreta, krutost, kao i trenje ili škripu koja se javlja pomeranjem ramena.

Kamen u žuči

U žučnoj kesi se skladišti žuč, koja je neophodna za telo, za razgradnju masti. Ona je kanalisana iz žučne kese u tanko crevo kroz žučne kanale. Ako žuč sadrži višak holesterol ili bilirubin, onda može da dovede do formiranja otpornih depozita u žučnoj kesi koje nazivamo kamenjem u žuči. Čak i previše koncentrisana žuč može izazvati isti problem. Normalno, kamenje u žuči ne dovodi do bilo kakvih simptoma. Međutim, ako jedan ili više ovih kamenja blokira jedan od kanala, onda ovo stanje može izazvati iznenadnu, intenzivnu bol, koja se može brzo pogoršati. Ova bol se obično oseća u gornjem desnom delu stomaka i prenosi se u desno rame, ili na regiju između lopatica.

Rak pluća

Stalna bol u desnom ramenu može biti pokazatelj raka pluća. Bol, međutim, može da bude prenesena bol. Tumor može da pritisne nerv u plućima, što se tumači u mozgu kao bol iz ramena. Rak pluća koja se širi na druge delove tela takođe može da izazove bol u ramenu. Lekari kažu da ako je rak metastazirao na jetru, onda je verovatno da će izazvati iz bol u gornjem desnom kvadrantu i desnom ramenu.

Apsces jetre

Uglavnom uzrokovana bakterijskom infekcijom, apsces jetre je gnojna šupljina unutar jetre. Gnoj je ispunjen bakterijma, mrtvim tkivom i belim krvnim zrncima. Ako se infekcija ne leči, apsces postaje veći i bolniji. Pošto je jetra u gornjem desnom abdomenu apsces formiran u njoj može pokrenuti bol u istom abdominalnom regionu i prenesenu bol u desnom ramenu.

Ostali uzroci:

 • Burzitis
 • Labralno pucanje
 • Spazam mišića
 • Uklješten nerv
 • Odvajanje ramena
 • Uganuća i istegnuća
 • Nestabilnost ramena
 • Dislokacija ramena
 • Tendinitis rotatorne manžetne
 • Pucanje tetive bicepsa na ramenu

Kada otići kod lekara

Medicinska pažnju treba tražiti u slučaju bilo koje od sledećih pojava.

 • Ako niste u stanju da nose predmete, ili koristite ruku
 • Ako se bolovi u ramenu javljaju tokom spavanja ili odmara
 • Ako bol nastaje iz već postojećih deformiteta zgloba
 • Ako primetite otok, ili modrice oko zgloba, ili na ruci
 • Ako se javljaju simptomi kao što su groznica, crvenilo, toplina , ili drugih neobični simptomi osim bola

Tretman bola u levom ili desnom ramenu zavisi od osnovnog uzroka problema. To može da podrazumeva nehirurške ili hirurške zahvate. Na primer, ako je ustanovljeno da je uzrok stanjakamen u žuči, onda tretman može sadržati operaciju uklanjanja žučne kese, ili lekove koji pospešuju razlaganje kamenja bez potrebe za bilo kakvim invazivnim medicinskim postupkom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply