Sadržaj:
– bruh uzrok
– simptomi
– operacija
– oporavak posle operacije

Kila (bruh) može ozbiljno ugroziti zdravlje ukoliko dođe do komplikacija, pa bi pacijenti trebalo da se jave lekaru čim primete otok na preponama, ili pak smetnje pri mokrenju odnosno pražnjenju creva.

Bolni otok na preponama, ili pak smetnje pri mokrenju odnosno pražnjenju creva -najčešći su simptomi oboljenja poznatog kao bruh ili kila (stručno hernija). Bruh može ozbiljno ugroziti zdravlje u slučaju komplikacija, te da se stoga treba javiti lekaru čim se pojavi ovaj problem, za koji je jedino rešenje operacija.

Bruh uzrok

Bruh ili kila (hernija) nastaje kada se organ potiskuje kroz otvor u mišiću ili tkivu koji ga drži na mestu. Na primer, creva mogu da probiju oslabljenu oblast u trbušnom zidu.

Bruh je najčešći u stomaku, ali se takođe može pojaviti na butinama, pupku i oblasti prepona. Većina slučajeva bruha nisu odmah opasni po život, ali ako oni ne prolaze sami, mogu zahtevati operaciju kako bi se sprečile potencijalno opasne komplikacije.

Simptomi zavise od mesta gde se bruh nalazi

Ukoliko je reč o preponskoj kili, tad je njen sadržaj najčešće trbušna maramica, a može biti i tanko crevo, ili pak deo debelog creva sa slepim crevom. Zahvaćen može biti i rog mokraćne bešike. Ukoliko je bešika sadržaj kilne kese, tad nastaju smetnje s mokrenjem, a ako je deo creva sadržaj kilne kese, onda je opstrukcija creva dominantan simptom, uz otok na mestu kile. Kad je trbušna maramica sadržaj kile, najčešći simptomi jesu bol i otok na mestu kile.

Tipovi bruha (kile)

Preponska kila (ingvinalna kila)

Ovo je najčešći tip kile. Ona čini oko 70% svih kila. Ove kile se javljaju kada se creva potiskuju kroz slabu tačku ili oštećenje u donjem delu trbušnog zida, često u ingvinalnom kanalu.

Ingvinalni kanal se nalazi u preponama. Kod muškaraca, to je oblast u kojoj semenska vrpca prolazi iz abdomena u skrotum. Ova vrpca drži testise. Kod žena, ingvinalni kanal sadrži ligament koji pomaže da drži matericu na mestu.

Ova vrsta kile je češća kod muškaraca nego kod žena. To je zato što se testisi spuštaju preko ingvinalnog kanala ubrzo nakon rođenja, a kanal treba da se skoro potpuno zatvori iza njih.Kod nekih muškaraca, kanal se ne zatvori pravilno i ostavlja oslabljen prostor kod ovih osoba češće se javlja bruh u odraslom dobu.

simptomi bruha

Želudačna kila (hijatalna kila)

Želudačna kila nastaje kada deo želuca ‘’viri’’ gore kroz dijafragmu u grudima. Dijafragma je mišić koji vam pomaže da dišete. Odvaja organe u stomaku od onih u grudima.

Ova vrsta kile je najčešća kod pacijenata preko 50 godina. Ako dete ima navedeno stanje, to je obično izazvano urođenim defektom. Želudačna kila skoro uvek kao simptom izaziva gastroezofagealni refluks, što je kada sadržaj želuca procuri nazad u jednjak, izazivajući senzaciju gorenja.

Povezano>>> Bruh može izazvati veoma ozbiljne komplikacije

Pupčana kila (umbilikalna kila)

Pupčana kila ili bruh na pupku može da se javi kod dece i beba ispod 6 meseci. To se dešava kada se njihova creva potiskuju kroz njihov trbušni zid u blizini njihovog pupka.Simptom je oticanje u ili u blizini pupka vašeg deteta, posebno kada plače.

Bruh na pupku kod dece je jedina vrsta koja često odlazi sama po sebi, obično u vreme kada dete napuni 1 godinu. Ako bruh nije nestao u ovom trenutku, operacija može biti neophodna da se to ispravi.

Incizionalna kila

Bruh na mestu reza se može javiti nakon što ste imali abdominalne hirurške operacije. Vaša creva mogu da se proguraju preko ožiljka od reza ili okolnog, oslabljenog tkiva.

Šta uzrokuje bruh?

Bruh je uzrokovan kombinacijom mišićne slabosti i oštećenja. U zavisnosti od uzroka, bruh se može razviti brzo ili tokom dužeg vremenskog perioda.

Uobičajeni uzroci slabosti mišića uključuju:

 • neuspeh trbušnog zida da se pravilno zatvori u utrobi, što je urođeni defekt
 • starost
 • hronični kašalj
 • šteta od povrede ili operacije

Faktori koji oštećuju vaše telo i mogu uzrokovati bruh, pogotovo ako su vaši mišići slabi, uključuju:

 • trudnoća, koja vrši pritisak na stomak
 • zatvor, što uzrokuje da se naprežete kada imate pražnjenje creva
 • dizanje teških tereta
 • tečnosti u stomaku, ili ascites
 • iznenadno dobijanje na težini
 • uporan kašalj ili kijanje.

Faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja bruha uključuju:

 • lična ili porodična istorija bruha
 • gojaznost
 • hronični kašalj
 • hronični zatvor
 • pušenje, što može da izazove hroničan kašalj
 • stanja, kao što je cistična fibroza, mogu indirektno povećati rizik od pojave bruha. Cistična fibroza narušava funkciju pluća, uzrokujući hronični kašalj.
 • često dizanje velike težine

Najveći faktor rizika – godine

Bruh najčešće pogađa stariju populaciju, mada je česta i kod mladih. Postoje i urođene hernije, koje se javljaju kod dece. Nasleđe takođe ima ulogu u nastajanju kile, ali može se konstatovati da učestalost hernije u populaciji raste sa starošću, što znači da ima više obolelih u starijoj populaciji. Oko 20 do 25 odsto ljudi ima ovo oboljenje. Uzimajući u obzir prošek, smatra se da svaki šesti muškarac može dobiti neku vrstu hernije. Kod žena je učestalost preponskih hernija mnogo reda (čak sedam do deset puta), a razlog leži u obliku ženske karlice.

Kako izgleda bruh kod muškaraca

Kako izgleda bruh kod muškaraca? Kada je bruh kod muškaraca u pitanju, veoma često se dešava da se otok spusti i na skrotum, se te može javiti bol i otok skrotuma.

Kod muškaraca je preponska kila nasledna po muškoj liniji, a može se ispoljiti odmah po rođenju, ali i u nekom kasnijem periodu života. Obično se ispoljava prilikom nekog jačeg napora, kada se pravi dodatni pritisak na trbušne mišiće.

Najčešći simptom bruha je izbočina ili grumen u ugroženom području. U slučaju preponske kile, možete primetiti čvorić na obe strane pubične kosti gde se vaše prepone i bedra spajaju. Verovatno ćete osetiti bruh putem dodira kada stojite.

Kada su simptomi bruha kod dece u pitanju, ako vaša beba ima kilu, možda ćete moći da osetite izbočinu samo kada dete plače. Izbočina je obično jedini simptom pupčane kile.

Drugi uobičajeni simptomi preponske kile kod muškaraca uključuju:

 • bol ili nelagodnost u ugroženom području (obično u donjem stomaku), naročito kada se naginje, kašlje ili podiže nešto
 • slabost, pritisak ili osećaj težine u stomaku
 • gorenje ili bolna senzacija na mestu izbočine.

Kako prepoznati bruh kod žena

Kako prepoznati bruh kod žena? Bruh kod žena je zapravo retka pojava, ali se svakako može javiti. Obično se dešava da se deo materice spusti, odnosno izađe iz trbušne duplje i veže se za stidnu kost – a ovo se javlja zbog slabosti trbušnih mišića. Dodatni napor i pritisak na stomak mogu povećati rizik za nastanak kile kod žena. Ovo se odnosi na gojaznost ili trudnoću. U trudnoći mogu oslabiti trbušni mišići i može doći do dodatnog pritiska na stomak, što može uzrokovati bruh kod žena.

Koji su simptomi bruha kod žena?

Simptomi bruha kod žena mogu da i ne postoje, a ako postoje, mogu biti zanemarljivi. Otok može biti znatno manji nego otok koji se javlja kod muškaraca. Osnovni simptom bruha kod žena je bol i nelagodnost u preponama (u slučaju preponske kile), što se posebno javlja prilikom hroničnog kašlja prilikom saginjanja ili podizanja teškog tereta.

Bruh posledice

Ako se ne leči, bruh može izazvati ozbiljne posledice – može da raste i postane bolan. Deo vaših creva može da postane zarobljen u trbušnom zidu. To može ometati rad creva, što uzrokuje ozbiljan bol, mučninu i zatvor. Nelečena kila može staviti previše pritisak na okolnim tkivima, što može izazvati otok i bol u okolini.

Ako zarobljeni deo vaših creva ne dobija dovoljno protok krvi, javlja se strangulacija (davljenje). Ovo može da izazove da se crevno tkivo inficira ili umre. Strangulirana hernija je opasna po život i zahteva hitnu medicinsku negu! Zato ako imate slične simptome ili bruh odmah se javite lekaru.

– Svako ko ima bruh treba da se operiše, jer tako se sprečavaju potencijalno vrlo opasne komplikacije.
– Bruh se može operisati u lokalnoj anesteziji, tako da i najstariji pacijenti dobijaju mogućnost operacije bez rizika.
– Pri hirurškom zahvatu koriste se mrežice koje pomažu da se kila ne vrati (stopa recidiva niža od 0,5 odsto) i da bolovi ne budu jaki.

Operacija bruha (kile)

Što se tiče želudačne kile, promene u ishrani mogu često tretirati simptome želudačne kile. Izbegavajte velike ili teške obroke, nemojte da legnete ili da se saginjete nakon obroka, i držite telesne težine u zdravom opsegu.

Ako ove promene u ishrani ne eliminišu vašu nelagodnost, možda ćete morati na operaciju da ispravite kilu. Takođe možete poboljšati simptome izbegavajući namirnice koje izazivaju refluks kiseline ili žgaravicu, kao što su začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Osim toga, možete izbeći refluks kiseline gubljenjem težine i ostavljanjem cigareta.

Ako vaša kila raste veća ili izaziva bol, vaš lekar može da odluči da je najbolje da uradi operaciju kile. Lekar može popraviti kilu ušivanjem rupe u trbušnom zidu tokom operacije. Ovo krpljenje rupe se najčešće vrši sa hirurškom mrežom.

Bruh se može popraviti ili otvorenom ili laparoskopskom hirurgijom. Laparoskopska hirurgija koristi malu kameru i minijaturnu hiruršku opremu za popravku kile koristeći samo nekoliko malih rezova. Laparoskopska hirurgija je manje štetna za okolno tkivo.

Vrste operacija

Ukoliko kila nije uklještena, može se izvršiti takozvana repozicija (manuelnopotiskivanje kile). Ipak, operacija je praktično jedini način lečenja, jer se smatra da je bruh isključivo hirurško oboljenje. Operacije se dele na tenzione, bestenzione i laparoskopske:

Tenzione operacije podrazumavaju navlačenje okolnog tkiva na kilni otvor, nakon čega se stvara ožujak koji sprečava povratak kile. Ovakve operacije polako padaju u zaborav danas se rade samo kod mladih pacijenata, jer imaju mnogo recidiva (bruh se ponovo javlja i do 15 procenata).

Bestenzione operacije izvode se pomoću sintetičkog hirurškog materijala u obliku mrežice. Ove mrežice pomažu da postoperativni bolovi budu zanemarljivi, kao i povratak kile nakon operacije.

Laparoskopske operacije rezervisane su za obostrane hernije, a rade se isključivo u opštoj anesteziji, što predstavlja problem, jer se kile inače operišu u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji. To je veoma važno najstarijim pacijentima, jer tako se zaobilaze rizici opšte anestezije.

Oporavak nakon operacije bruha

Otvorena operacija bruha zahteva duži proces oporavka. Možda nećete moći da se krećete normalno u trajanju do šest nedelja. Laparoskopska hirurgija ima mnogo kraće vreme oporavka. Međutim, rizik da se bruh ponovi je veći. Pored toga, nisu svi slučajevi bruha pogodni za laparoskopsku popravku, uključujući i one u kojima je deo vaših creva izmešten u skrotum.

Važno je da prepoznate rane znakove bruha. Ako se bruh ne leči neće nestati sam od sebe. Međutim, sa početkom medicinske nege ili promenama životnog stila, možete umanjiti efekte kile i izbeći opasne po život komplikacije kao što je strangulacija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply