Medicinska soda bikarbona kao lek

Ako vas vaša baka savetuje da pijete sodu bikarbonu sa vodom za uznemiren stomak, slobodno je poslušajte. Ovaj poznati domaći lek može da pomogne da se neutrališe kiselina u želucu i da se oslobodite lošeg varenja, sve dok ste osoba starija od 5 godina. Međutim, uzimanje previše sode bikarbone sa vodom može biti štetno, posebno kod osoba koje imaju dijabetes, bolesti bubrega ili druge hronične bolesti.

Dok ste možda mislili da je soda bikarbona dobra samo za pečenje peciva, u stvari postoji veliki broj drugih načina da je koristite.Ona može učiniti vaš život mnogo lakšim kada se rastvori u vodi. Pre nekoliko decenija, soda bikarbona je bio jedan od glavnih proizvoda koji se koriste za lečenje stomačnih uznemirenja i čišćenje zuba. Danas, postoji mnogo alternativa, ali soda bikarbona je i dalje veliki prirodni lek. Međutim, moramo napomenuti da terapijski efekat ima samo medicinska soda bikarbona bez aluminijuma.

medicinska soda bikarbona

Medicinska soda bikarbona kao lek:

Antiseptik

Soda bikarbona se smatra kao blagi antiseptik. To znači da je u stanju da ubije odabrane vrste parazita, plesni, gljivica i bakterija. To znači da možete dezinfikovati i vlakna vaše četkice za zube prskanjem malo sode bikarbone na nju, kao i jezik, zube i desni. Medicinska soda bikarbona sa vodom će takođe pomoći u smanjenju hroničnog kašlja i upale grla. Imajte na umu da soda bikarbona sa vodom može ublažiti samo simptome, ne može lečiti bolesti.

Za kosu

Možete dodati kašičicu sode bikarbone u vaš šampon da operete kosu. Soda bikarbona će vam pomoći da se otarasite akumulacije raznih proizvoda za kosu koje inače koristite, a koji štete vašoj kosi. Takođe možete pomešati ½ kašičice sode bikarbone sa pola litre vode da se rešite oštećenja kose koje se javlja kao rezultat hlora u bazenima.

Za urinarne infekcije

Ako patite od infekcije urinarnog trakta, možda ćete želeti da isprobate sodu bikarbonu sa vodom. Ako uzmete 1 čašu vode sa potpuno rastvorenom 1 kašikom sode bikarbone, simptomi mogu biti smanjeni. U nekim slučajevima, medicinska soda bikarbona bez aluminijuma će pomoći organizmu da se bori protiv infekcija smanjenjem kiselosti urina.

Za detoksikaciju

Ako želite da detoksikujete svoje telo, potopite se u smešu jabukovog sirćeta i sode bikarbone. Ovo će vam dati kupku nalik na spa, detoksikuje vaše telo i olakšava sve bolove. Ne samo da ćete se osećati odlično, već će se i vaš organizam pročistiti.

Za prehladu i grip

Medicinska soda bikarbona bez aluminija je u stanju da se bori protiv simptoma prehlade i gripa u vašem telu. Možete uzeti sodu bikarbonu sa vodom za 3 dana:

Prvog dana, pomešajte ½ kašičice sode bikarbone sa čašom vode i uzeti 6 doza sa intervalima od 2 sata.

Drugog dana, uzmite istu smešu u 4 doze u istim intervalima.

Trećeg dana, uzmite istu mešavinu dva puta dnevno. Ako ne budete izlečeni od tada, uzmite čašu sode bikarbone sa vodom dnevno dok vam ne bude bolje.

Za zaštitu gleđi

Hrana kao što je limunov sok ima tendenciju da ugrozi gleđ vaših zuba. Da biste zaštitili zube, nekoliko puta ispirati grlo sa sodom bikarbonom u vodi u toku dana ili operite zube pastom od sode bikarbone. Ako nemate pastu za zube, možete jednostavno posuti sodu bikarbonu na četkicu za zube.

Pored svega navedenog, medicinska soda bikarbona kao lek se može koristiti i u sledećim situacijama:

 • prirodni dezodorns i protiv prekomernog znojenja
 • ublažava svrab kože kod ujeda insekata
 • umanjuje iritaciju kože i neutrališe dejstvo toksina
 • ublažava simptome gorušice, lošeg varenja, gastritisa i čira na želucu (neutrališe dejstvo želudačne kiseline)
 • neguje stopala, omekšava pete, neutališe neprijatne mirise
 • piling kože lica, ruku i čitavog tela
 • protiv akni i bubuljica
 • ublažavanje opekotina od sunca
 • ublažavanje simptoma gljivičnih infekcija na koži i noktima
 • protiv peruti
 • izbeljivanje zuba
 • kod neprijatnog zadaha, održavanje higijene usne duplje
 • lečenje vaginalnih infekcija
 • lečenje kandidijaze
 • lek protiv raka
 • kod kamena u bubregu
 • kod artritisa
 • kod gihta.

Upotreba

Kako se pije medicinska soda bikarbona? Mešanje 1/2 kašičice sode bikarbone bez aluminijuma u 1/2 čaše vode je bezbedna doza za ublažavanje gorušice. Ljudi uzrasta od 5 do 60 godina mogu da uzimaju i do 7 doza raspoređenih na najmanje 2 sata u periodu od 24 sata. Ako ste stariji od 60 godina, treba uzeti do 3 doze za 24 sata. Uputstva upozoravaju potrošače da se izbegne uzimanje maksimalne doze više od dve nedelje.

Soda bikarbona sadrži mnogo natrijuma. Nije bezbedna u visokim dozama i ne treba je koristiti duže vremena.

Pojedinci koji imaju edem, bolesti jetre, bolesti bubrega ili visok krvni pritisak, ne treba da koriste sodu bikarbonu.

Medicinska soda bikarbona nije sigurna za dojilje ili trudnice, osim po savetu lekara.

Mogući neželjeni efekti pijenjaMedicinska soda bikarbona ne bi trebalo da se  sode bikarbone u vodi uključuju grčeve u želucu i povećanu žeđ.

Obratite se svom lekaru ako imate oticanje stopala, slabost, sporo disanje ili mučnine.

Nikada nemojte uzimati prašak za pecivo; to je potpuno drugačija supstanca od sode bikarbone ili natrijum bikarbonata. Sastojci u prašku za pecivo mogu da oštete telo.

Izbegavajte da pijete bilo šta sa sodom, ako ste na dijeti koja ograničava natrijum ili ako imate visok krvni pritisak, osim ako vaš lekar ne kaže drugačije.

Ako ste na lekovima na recept, potražite medicinsku dozvolu pre nego što posegnete za sodom bikarbonom.

Nemojte davati sodu bikarbonu sa vodom deci mlađoj od pet godina.

Medicinska soda bikarbona ne  bi trebalo da se pije kada je pun želudac, sačekajte nekoliko sati dok se hrana ne svari.

Da bi se izbegle nečistoće poput aluminijuma, možete kupiti čist natrijum-bikarbonat ili medicinsku sodu bikarbonu, koja je dostupna prodavnicama zdrave hrane.

Budite oprezni sa sodom bikarbonom i obratite se lekaru ako ste na dijeti koja ograničava natrijum ili imate visok krvni pritisak.

Soda bez aluminijuma za alkalizaciju organizma

Odlična prednost sode bikarbone je njena sposobnost da promoviše više alkalni pH balans u organizmu. Alkalnost je suprotno od kiselosti. Kiselost je potrebna za efikasno varenja hrane, ali ukupna alkalna pH u vašem telu se smatra zdravijom, jer mnoge bolesti napreduju u kiseloj sredini. Bolesti degenerativne prirode, kao što su osteoporoza, artritis i rak, su povezane sa hronično visokim nivoom kiselosti u telu. Soda bez aluminijuma za alkalizaciju organizma, u kombinaciji sa potencijalnim zdravstvenim prednostima, može dovesti do značajnih promena u vašem organizmu – na bolje.

Medicinska soda bikarbona za želudac i gorušicu

Natrijum bikarbonat je najčešće poznat kao antacid, što znači da neutrališe kiselinu, posebno u želucu. Bolest refluks kiseline, koja se često naziva gorušica, ima brojne uzroke. Želudačna kiselina se vraća iz želuca u jednjak i ponekad može da dođe do grla. Mešavina pijaće vode sa sodom bikarbonom pomaže u neutralisanju hlorovodonične kiseline u želucu, što uklanja problem gorušice. U isto vreme, natrijum bikarbonat u kombinaciji sa vodom podstiče podrigivanje, koje pomaže da se oslobodite nadimanja i gasova.

Povezano>>> Soda bikarbona kao lek za rak, gljivice, grlo, kiselinu, nadutost stomaka

Medicinska soda bikarbona za grlo

Soda bikarbona se često spominje kao jednostavan, direktan i efektivan lek za zapaljenja grla. Razlog?  Medicinska soda bikarbona ima antibakterijska svojstva, što bi pomoglo da se bori protiv infekcije u grlu. Ona takođe ima blago alkalni pH, što smiruje manje iritacije kože, a ona će delovati na sličan način na otekla tkiva u grlu.

Medicinska soda bikarbona za grlo – način upotrebe:

– 1 šolja veoma tople vode

– 1/2 kašičice soli

– 1/2 kašičice ili malo manje sode bikarbone

Zagrejati vodu dok ne bude veoma topla, ali ne toliko da ne može da se pije. Umešajte u vodu ½ kašičice soli i ½ kašičice ili malo manje sode bikarbone, promešajte i testirajte temperaturu. Sipajte nešto tečnosti u grlo, neka odstoji na trenutak, a zatim ispirati grlo. Radite to dva puta za redom 3 puta dnevno.

Soda bikarbona i limun

Soda bikarbona i limun su vrhunska kombinacija – eliksir zdravlja, delotvoran kod lečenja mnogih bolesti, pa čak i onih najtežih. Kada se sjedine, limun i soda bikarbona dovode do jake baznosti sredine, što neutrališe kiselu sredinu koja pogoduje razvoju mnogih bolesti. Ova dva lekovita sastojka u kombinaciji se mogu koristiti za lečenje problema sa želucem, za održavanje higijene usne duplje i za izbeljivanje zuba.

limun i soda bikarbona

Soda bikarbona i limun se čak mogu koristi za prevenciju ili lečenje raka, mada su istraživanja i dalje u toku. Neki istraživači su uspeli da dokažu da soda bikarbona i limun uništavaju ćelije raka.

Slično>>> Soda bikarbona i limun za lice, zube, kao lek protiv raka…

Limun i soda bikarbona su moćni antioksidanti, koriste se za detokcikaciju i čišćenje organizma. Koriste se i za lečenje blažih infekcija, ali i onih uporni poput kandide.

Medicinska soda bikarbona i limun su i odlično prirodno kozmetičko sredstvo koje ima široku primenu, pa se koristi čak i za tretman akni i bubuljica.

Soda bikarbona i limun – priprema i upotreba:

Jednu kašiku sode bikarbone razmutiti u 250 ml vode, a zatim dodati sok od polovine svežeg limuna. Ovo treba popiti ujutru na prazan želudac.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply