Soda bikarbona za zdravlje

Pijenje sode bikarbone – natrijum hidrogen-karbonata – može pomoći vašem zdravlju tako što održava pravilan pH balans. Sodom bikarbonom možete i lečiti neke zdravstvene probleme, kao što su stomačna oboljenja, kamen u bubregu, giht, infekcije urinarnog trakta, grip i prehlada. Soda bikarbona čak pomaže i sportistima.

Piti sodu bikarbonu rastvorenu u vodi je stari lek za različite znake i simptome bolesti kao što su loše varenje, gorušica, artritis, infekcije i još mnogih. Kada se pije u manjim količinama i u tačno određeno vreme, soda bikarbona je odličan saveznik dobrog zdravlja.

Zašto je dobro piti sodu bikarbonu ?

Soda bikarbona se ne koristi samo u kulinarstvu.Možete piti razmućenu sodu bikarbonu  za poboljšanje zdravlja. Soda bikarbona deluje kao antacid i antiseptik, što znači da olakšava želudačne i druge probleme sa varenjem. Soda bikarbona podstiče alkalnost organizma i na taj način pomaže u borbi protiv različitih bolesti.

kako se pije soda bikarbona

Deluje kao antacid

Najpoznatije svojstvo sode bikarbona je to što je antacid, što znači da neutrališe kiselinu, posebno u želucu. Gorušica ima mnogo uzroka. Želudačna kiselina izlazi iz želuca u jednjak i često stiže čak i do grla.Kada se pije voda u kojoj je razmućena soda bikarbonato  pomaže u neutralisanju hlorovodonične kiseline iz želuca i eliminisanju gorušice. Mehurići koje stvara soda bikarbona u kombinaciji sa vodom podstiču podrigivanje, što umnogome olakšava nadutost i gasove.

Antiseptička svojstva

Soda bikarbona ima blaga antiseptička svojstva, što znači da pomaže u ubijanju nekih vrsta parazita, gljivica i buđi. Zato se soda bikarbona često koristi za dezinfekciju četkica za zube, kao i za izbeljivanje zuba. Grgotanje sode bikarbone razmućene u vodi pomaže u ublažavanju kašlja i suvog grla.

Alkalnost

Još jedna dobra strana sode bikarbone je to što pomaže u balansu pH vrednosti u organizmu, jer deluje bazno. Kiselost je neophodna za dobro varenje hrane, ali se ipak bazna pH vrednost smatra boljom, jer mnogim bolestima pogoduje kisela pH vrednost organizma. Bolesti degenerativne prirode, kao što su osteoporoza, artritis i karcinom, se povezuju sa visokom kiselošću u organizmu. Soda bikarbona je jeftina, a odličan je lek protiv kiselosti u organizmu.

Pored svega navedenog, obična soda bikarbona ima mnogo različitih dejstava, pa pomaže i u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu, kod gihta i infekacija urinarnog trakta. Soda bikarbona se smatra dobrom i za bolju fizičku kondiciju kod sportista.

Kamen u bubregu

Smatra se da kamen u bubregu nastaje zbog veoma kiselog urina. Kada je jonska ravnoteža poremećena, dolazi do problema sa bubrezima. Kiseo urin dovodi do stvaranja kamena u bubregu. Kada se to desi, lečenje sodom bikarbonom može uspostaviti dobru jonsku ravnotežu i sprečiti dalje stvaranje kamena u bubregu.

Giht

Giht je vrsta upale zglobova kada se urinska kiselina nataloži u urinu, krvi i tkivima. Zato je soda bikarbona od velike pomoću u ovom slučaju – ona pomaže u vraćanju optimalne pH ravnoteže organizma. Neki stručnjaci preporučuju lečenje sodom bikarbonom kako bi se sprečilo taloženje urinske kiseline u organizmu.

Infekcije urinarnog trakta

Soda bikarbona može pomoći i kod infekcija urinarnog trakta. Mešavina sode bikarbone i obične vode može pomoći u borbi protiv infekcija tako što se smanjuje kiselost urina. Da bi efekat bio još bolji, pijte što više vode i soka od brusnice.

Soda bikarbona za sportiste

Naporne fizičke vežbe dovode do nakupljanja mlečne kiseline, što je povezano sa bolovima u mišićima i zamorom. Što se manje mlečne kiseline taloži u mišićima, to je lakše izdržati naporan trening, posebno kad su u pitanju sportovi koji zahtevaju veliku izdržljivost i brzinu. Zato mnogi sportisti redovno piju sodu bikarbonu.

Soda bikarbona za bolju pH vrednost organizma

Da biste utvrdili pH vrednost svog organizma, možete kupiti lakmus papir u bilo kojoj apoteci i proveriti kiselost svoje pljuvačke i urina.

Radite ovo ujutru. Idealna pH vrednost pljuvačke ujutru, pre nego što bilo šta pojedete ili popijete, je između 7.0 i 7.4. Urin je obično nešto kiseliji ujutru, pošto se organizam cele noći čisti od kiselina. Optimalna pH vrednost urina ujutru je između 6.0 i 7.0, a tokom dana se može neznatno povećati. Nekoliko dana za redom beležite rezultate. Ako vam je pH vrednost organizma niža od navedenih vrednosti, možete piti sodu bikarbonu kako biste uravnotežili pH vrednost organizma.

Za vraćanje pH vrednosti organizma u ravnotežu, soda bikarbona se pije dva puta dnevno  i to čašu vode u kojoj ste razmutili pola kašičice sode bikarbone.

Da biste varili hranu, neophodno je da imate dovoljno kiseline u stomaku, pa je zato najbolje piti sodu bikarbonu samo između obroka. Nastavite da pratite pH vrednost organizma. Ako je niska i nakon nekoliko ovakvih tretmana, počnite da pijete rastvor sode bikarbone četiri puta dnevno kako biste poboljšali pH vrednost organizma. Kada se normalizuje, jedite što više povrća i manje kiselih namirnica kako biste održali optimalnu pH vrednost organizma.

Kako se pije soda bikarbona protiv prehlade i gripa

Pokazalo se da soda bikarbona uspešno smanjuje trajanje prehlade i gripa i da često otklanja sve simptome u roku od 36 sati. Lekari preporučuju doziranje u sledećim vremenskim intervalima:

 • Prvi dan: uzmite šest doza sode bikarbone – na svaka dva sata razmutite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte
 • Drugi dan: četiri doze sode bikarbone tokom dana, u jednakim intervalima
 • Treći dan: uzmite dve doze sode bikarbone u vodi, ujutru i uveče, a nakon toga, uzimajte ujutru po jednu dozu svakog dana dok simptomi potpuno ne prođu

Alkalnost

Sve namirnice su ili kisele ili alkalne (bazne). Najkiselije namirnice su sokovi, industrijski prerađena hrana, meso, šećer i belo brašno. Hronična kiselost organizma se povezuje sa degenerativnim bolestima kao što su osteoporoza, artritis i rak.

Informišite se o tome koje su namirnice kisele, a koje bazne, i pokušajte da osmislite režim ishrane tako da 60% namirnica koje jedete budu alkalne. Razmislite koje namirnice pretežno bazne prirode su vam omiljene i neka vam to postane glavni deo ishrane.

Kako se pije soda bikarbona – saveti

 • Soda bikarbona je bogata natrijumom. Nije bezbedno piti je u većim količinama i ne bi je trebalo da se pije duži vremenski period.
 • Ljudi koji imaju edem, neko oboljenje jetre i/ili bubrega ili visok pritisak ne bi trebalo da piju sodu bikarbonu.
 • Sodu bikarbonu ne treba da piju trudnice ili žene koje doje bebu.
 • Moguće nuspojave kod pijenja sode bikarbone su grčevi u stomaku i žeđ.
 • Odmah se obratite svom lekaru ako primetite nadutost u stopalima, slabost, usporeno disanje i/ili mučnina.
 • Nikako nemojte piti prašak za pecivo, jer je to sasvim druga supstanca i nije ni slična sodi bikarboni. Sastojci u prašku za pecivo mogu štetno delovati na vaš organizam.
 • Nemojte piti ništa sa sodom bikarbonom ako ste na režimu ishrane sa malo soli ili ako imate visok pritisak, osim ako vam lekar ne dozvoli da pijete sodu bikarbonu.
 • Ako pijete bilo kakve lekove, proverite da li smete da pijete sodu bikarbonu.
 • Nemojte davati sodu bikarbonu deci mlađoj od pet godina.
 • Ako ste tek jeli, nemojte piti sodu bikarbonu dok ne osetite da ste u potpunosti svarili obrok.
 • Ako ste sportista, obratite se svom treneru ili lekaru i pitajte da li je uzimanje sode bikarbone iz bilo kog razloga zabranjeno.
 • Da biste izbegli nečistoće u sodi bikarboni, kao što je aluminijum koji se često nalazi u nekim markama, kupujte sodu bikarbonu u apoteci.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply