kokosovo ulje za kozu

Kokosovo ulje je nadaleko poznato po svojim lekovitim svojstvima. Od smanjivanja nivoa „lošeg“ holesterola u krvi do poboljšavanje moždanih funkcija kod obolelih od Alchajmerove bolesti, kokosovo ulje je lekovito za gotovo sve.

Mnoga istraživanja su pokazala da je kokosovo ulje odlično i za zdravu kožu. Ovde ćemo navesti na koje sve načine ikako koristiti kokosovo ulje za kožu.

Šta je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje se sastoji od zasićenih masnih kiselina i pravi se od ceđenja ulja iz svežih kokosa ili sušenog kokosa. Na sobnoj temperaturi je čvrsto, ali kada se zagreje omekša i topi se. Često se koristi u kulinarstvu, ali i kao kozmetički proizvod za kožu i kosu.

Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama srednjeg lanca, koje se stvaraju od zasićenih masnoća. Masne kiselina srednjeg lanca čine i do 65% sastava kokosovog ulja.

kokosovo ulje za kozu suvu

Masne kiseline srednjeg lanca u kokosovom ulju su:

  • Laurinska kiselina – 49%
  • Miristinska kiselina – 18%
  • Kaprilna kiselina – 8 %
  • Palmitinska kiselina – 8%
  • Dekanska kiselina – 7%
  • Oleinska kiselina – 6%
  • Linoleinska kiselina – 2%
  • Stearinska kiselina – 2%

Iako kokosovo ulje sadrži do 90% zasićenih masnoća, sadrži i male količine mono nezasićenih i polinezasićenih masnoća. Jedna supena kašika kokosovog ulja sadrži 12 grama nezasićenih i jedan gram nezasićenih masnoća.

Zaključak: kokosovo ulje se koristi za kuvanje, kao i za kožu i kosu. Bogato je zasićenim mastima i masnim kiselinama srednjeg lanca, posebno laurinskom kiselinom.

Kokosovo ulje hidrira suvu kožu

Osim što je dobro protiv akni i upala, kokosovo ulje je odlično i za suvu kožu. Ispitivanja su pokazala da je kokosovo ulje efikasno za hidrataciju kože koliko i mineralna ulja. Dokazano je i da je kokosovo ulje odlično za lečenje ekcema, kožnog oboljenja za koje su karakteristični svrab, perutanje kože i osip.

Održavanje kože hidriranom će vam pomoći da koža očuva svoju funkciju barijere za bakterije, ožiljci će brže prolaziti i koža će biti elastičnija i zdravija.

Zaključak: kokosovo ulje je efikasno hidratantno sredstvo za kožu, koje pomaže kod suve kože i ekcema.

Povezano>>>  Najbolje maske od kokosovog ulja za kožu i kosu

Kokosovo ulje smiruje upale

Hronične upale su glavni uzrok mnogih kožnih poremećaja i oboljenje, uključujući psorijazu, kontaktni dermatitis i ekcem.

Pokazalo se da kokosovo ulje ima dobra antiupalna svojstva. Osim toga, kokosovo ulje olakšava upale kože jer sadrži antioksidanse. Antioksidansi deluju tako što stabilizuju slobodne radilkale u organizmu, neutrališući reaktivne atome koji mogu izazvati ili pojačati upalu kože.

Ovi zaključci bazirani su na rezultatima istraživanja na životinjama, tako da je teško stopostono tvrditi da su rezultati primenjivi i na ljude. Međutim, ovo svakako znači da je kokosovo ulje vrlo verovatno dobro za smanjivanje upala kada se jede ili nanosi na kožu.

Zaključak: istraživanja su pokazala da kokosovo ulje smiruje upale kože i smanjuje oksidativni stres.

Povezano>>> Soda bikarbona i kokosovo ulje za lice

Kokosovo ulje uklanja akne

Iako neki smatraju da kokosovo ulje zatvara pore na koži, mnoga istraživanja su pokazala da ima suprotan efekat i odlično uklanja akne.

Akne su rezultat upale i mnogi lekovi se koriste kako bi se upala smirila. Pošto kokosovo ulje zbog svojih komponenti pomaže u smirivanju upala u organizmu, dobar je lek i protiv akni. Antibakterijska svojstva masnih kiselina u kokosovom ulju takođe pomažu u uklanjanju akni.

Brojna istraživanja su pokazala da laurinska kiselina odlično ubija nekoliko vrsta bakterija koje izazivaju akne. Jedno od njih je potvrdilo da je laurinska kiselina efikasnija nego benzol peroksid u sprečavanju razmnožavanja bakterija koje uzrokuju pojavu akni. Osim laurinske kiseline, i dekanska kiselina ima jaka antiupalna i antibakterijska svojstva.

Najbolji tretman za akne jeste mazanje kože kokosovim uljem.

Zaključak: antiupalna i antibakterijska svojstva masnih kiselina u kokosovom ulju su razlog što je kokosovo ulje odličan lek za akne.

Ubija štetne mikroorganizme

Masne kiseline srednjeg lanca u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva koja nas odlično štite od štetnih mikroorganizama. To je posebno važno za zdravu kožu, razne vrste kožnih infekcija uključujuči akne, celulitis, folikulitis i atletsko stopalo, koje se javljaju kao rezultat bakterijske ili gljivične infekcije. Nanošenje kokosovog ulja direktno na kožu može sprečiti razvoj ovih mikroorganizama. To je posledica prisustva laurinske kiseline, koja čini skoro polovinu masnih kiselina u kokosovom ulju i uspešno uništava štetne mikroorganizme.

Dekanska kiselina je još jedna masna kiselina srednjeg lanca koja se u kokosovom ulju nalazi u nešto manjoj meri. Kao i laurinska kiselina, dekanska kiselina ima jaka antimikrobna svojstva.

Zaključak: masne kiseline u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva, što znači da kokosovo ulje efikasno uništava bakterije i gljivice.

Kokosovo ulje podstiče zaceljivanje rana

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je kokosovo ulje dobro za zaceljivanje rana, ubrzava regeneraciju kože, deluje kao antioksidans i podstiče proizvodnju kolagena, važnog proteina za zaceljivanje rana. Kokosovo ulje u kombinaciji sa antisepticima je veoma korisno kod opekotina.

Osim što pomaže da se rane brže zacele, ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju pojavu infekcije – jednog od glavnih faktora rizika koji mogu iskomplikovati proces lečenja.

Ko ne bi trebalo da koristi kokosovo ulje za kožu ?

Iako su ispitivanja pokazala da je kokosovo ulje odlično za zdravu kožu, ovakav način upotreben ne odgovara svakom.

Kokosovo ulje za kožu ne bi trebalo da koriste ljudi čija je koža masna.Ako imate jako masnu kožu, treba da izbegavate kokosovo ulje, jer ono može začepiti pore i dovesti do pojave mitisera.

Kao i sa većinom drugih stvari, najbolje je da isprobate kokosovo ulje za kožu i vidite sami da li vam i koliko odgovara. Ako imate osetljivu kožu, namažite manji deo kože kokosovim uljem i pratite da li će se javiti iritacija ili zapušene pore.

Sa druge strane, kokosovo ulje u kulinarske svrhe svakome prija. Zato, ako ne možete da ga koristite direktno za kožu, ubacite ga u ishranu i sigurno ćete osetiti poboljšanje.

Zaključak: nije preporučljivo koristiti kokosovo ulje za kožu koja je masna jer može da zapuši pore. Ako imate masnu ili osetljivu kožu, prvo ga testirajte na maloj površini kože.

Koja vrsta kokosovog ulja je najbolja ?

Kokosovo ulje se dobija „suvim“ ili „vlažnim“ postupkom.

„Suv“ postupak podrazumeva isušivanje mesa kokosa, nakon čega se ulje dobija ceđenjem tog mesa, a zatim izbeljivanjem i dodavanjem mirisa. Ovim postupkom se dobija rafinisano kokosovo ulje, koje počinje da gori na većoj temperaturi i ima nešto blaži miris.

Kod „vlažnog“ postupka, kokosovo ulje se dobija iz sirovog kokosovog mesa. Ovo ulje se naziva „devičanskim“. Kod ovakvog postupka, ulje zadržava prirodni miris i gori na nižoj temperaturi.

Rafinisano kokosovo ulje je prikladnije za kuvanje, jer trpi veće temperature, ali kad je u pitanju koksovo ulje za kožu, bolje je uzimati devičansko kokosovo ulje. Osim što je više istraživanja sprovedeno o koristima nerafinisanog kokosovog ulja, i na druge načine je dokazano da je nerafinisano kokosovo ulje mnogo zdravije, jer bolje sprečava oksidativni stres i neutrališe slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i izazivaju upale i bolesti kože.

Zaključak: nerafinisano, devičansko kokosovo ulje za kožu je bolji izbor od rafinisanog, jer je zdravije i ima jača antioksidantna svojstva.

Iako su efekti kokosovog ulja za kožu dobro istraženi kad je reč o konzumaciji kokosovog ulja, dejstva kokosovog ulja na kožu uglavnom su ispitivana kroz ispitivanja na životinjama. Ipak, smatra se da je kokosovo ulje dobro za kožu, da smanjuje upale, održava kožu hidriranom i da pomaže u bržem zaceljivanju rana.

Masne kiseline srednjeg lanca u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva, što pomaže u uklanjanju akni i zaštiti kože od štetnih bakterija.

Ako imate masnu ili veoma osetljivu kožu, prvo utvrdite da li vam kokosovo ulje odgovara, ili pitajte dermatologa za savet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply