salo na stomaku

[icegram campaigns=”13765″]

Salo na stomaku je vrlo nezdravo. Ovakve masnoće povećavaju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema. Srećom, salo sa stomaka se može skinuti lako, a istraživanja su pokazala da dosta vlakana u ishrani dosta smanjuju rizik od dobijanja sala na stomaku.

Zanimljivo je to što izgleda da samo jedna vrsta vlakana pomaže osobama koje žele skinuti salo na stomaku, i to su vlakna rastvorljiva u vodi. Ovde ćemo objasniti kako vam rastvorljiva vlakna mogu pomoći da izgubite salo na stomaku.

Rastvorljiva vlakna mogu pomoći u skidanju sala sa stomaka

Postoje dve vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva. One se razlikuju po načinu na koji reaguju sa vodom u organizmu.

Nerastvorljiva vlakna se ne mešaju sa vodom i deluju tako što „pune“ creva i pomažu u formiranju i izbacivanju stolice. Nerastvorljiva vlakna su odličan borac protiv opstipacije.

Rastvorljiva vlakna, kao što su beta-glukan, psilijum i glukomanan, mešaju se sa vodom i stvaraju viskoznu supstancu gelaste strukture, koja usporava oslobađanje svarene hrane iz želuca u creva. To daje više vremena nutrijentima u vodi da ih želudac upije i bolje apsorbuje.

kako skinuti salo na stomaku

Više rastvorljivih vlakana u ishrani vam može pomoći da da sinete salo sa stomaka i sprečite dalje taloženje. Ovo su potvrdila i mnoga naučna ispitivanja. Rastvorljiva vlakna na nekoliko načina sprečavaju da se taloži salo na stomaku i uništava postoje.

Zaključak: rastvorljiva vlakna se razlikuju od nerastvorljivih po načinu na koji reaguju sa vodom u organizmu. Rastvorljiva vlakna dosta pomažu u uništavanju sala na stomaku.

Rastvorljiva vlakna podstiču razvoj korisnih bakterija, što uzrokuje topljenje sala sa stomaka

U ljudskih crevima postoji više od 100 triliona korisnih bakterija. Za razliku od drugih vrsta bakterija, ove bakterije nisu štetne i žive u simbiozi sa ljudskim organizmom. Organizam predstavlja stanište ovim bakterijama i daje im potrebne nutrijente, a bakterije pomažu kod procesa kao što je iskorišćavanje vitamina i eliminacija nepotrebnih supstanci.

Postoji mnogo različitih vrsta bakterija, a što je više različitih vrsta bakterija u crevima, to se više smanjuje rizik od bolesti kao što su dijabetes, insulinska rezistencija i srčane bolesti.

Još uvek nije sasvim jasno zbog čega, ali rastvorljiva vlakna očigledno pomažu u razvoju više vrsta korisnih bakterija, što je veoma zdravo za organizam. Ispitivanja pokazuju da veća raznovrsnost bakterija u probavnom traktu znači manji rizik od stvaranja sala na stomaku. Naravno, potrebno je sprovesti još kliničkih ispitivanja kako bi ovo bilo sasvim sigurno.

Zaključak: raznovrsna flora u crevima je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka sala na stomaku, mada je potrebno još istraživanja kako bi se ovo potvrdilo.

kako skinuti salo sa stomaka

Kako dobre bakterije u crevima smanjuju salo na stomaku?

Pošto organizam ne može da svari vlakna, ona prolaze kroz creva gotovo nepromenjena. Međutim, specifični enzimi koje luče bakterije mogu da svare rastvorljiva vlakna. Ovo je vrlo važno, jer nam na taj način bakterije pomažu da ostanemo zdravi. Rastvorljiva vlakna deluju i kao prebiotici, onosno daju tim bakterijama potrebne nutrijente. Proces varenja rastvorljivih vlakana zove se fermentacija. Tokom tog procesa luče se masne kiseline kratkog lanca, vrsta masnoća koja može smanjiti salo na stomaku.

Jedan od načina na koji masne kiseline kratkog lanca pomažu u regulaciji metabolizma masnoća je stopa sagorevanja masnoća i smanjivanje apsorpcije masnoća, iako još uvek nema preciznog objašnjenja kako se ovo dešava. U svakom slučaju, mnoga istraživanja su pokazala da masne kiseline kratkog lanca pomažu skidanje sala na stomaku.

Pored navedenog, istraživanja pokazuju da masne kiseline kratkog lanca smanjuju i rizik od nastajanja karcinoma debelog creva.

Zaključak: bakterije u crevima mogu da svare rastvorljiva vlakna. Taj proces izaziva nastanak masnih kiselina kratkog lanca, koje smanjuju rizik od stvaranja sala na stomaku.

Rastvorljiva vlakna smanjuju apetit

Jedan od načina za skidanje sala sa stomaka jeste da smršate. Pošto su rastvorljiva vlakna jako dobra u smanjivanju apetita, lako će vam pomoći da skinete suvišne kilograme. Kada vam je apetit manji, unosićete i manje kalorija, tako da ćete lako smršati.kako izgubiti salo

Postoji nekoliko teorija o tome kako rastvorljiva vlakna smanjuju apetit.

Prvo, rastvorljiva vlakna regulišu hormone vezane za kontrolu apetita. Neka istraživanja su pokazala da rastvorljiva vlakna smanjuju količinu hormona gladi koje organizam luči, uključujući relin i neuropeptid Y. Druga istraživanja su pokazala da rastvorljiva vlakna podstiču lučenje hormona koji vas čine sitim – holecistokinin, GLP 1 i peptid YY.

Drugo, vlakna mogu da smanje apetit tako što usporavaju prolazak hrane kroz creva. Kada se nutrijenti kao što je glukoza sporije oslobađaju u procesu varenja, organizam sporije luči insulin. To dovodi do manjeg osećaja gladi.

Zaključak: mršavljenje vam može pomoći da skinete salo sa stomaka. Rastvorljiva vlakna vam mogu pomoći da smršate tako što će vam smanjiti apetit i samim tim i unos kalorija.

Najbolji izvori rastvorljivih vlakana

Rastvorljiva vlakna za skidanje sala na stomaku je lako ubaciti u ishranu, jer se nalaze u mnoštvu namirnica biljnog porekla.kako skinuti stomacno salo

Namirnice bogate rastvorljivim vlaknima su, pre svega, laneno seme, sladak krompir batat, voće kao što su jabuke i pomorandže, zatim prokelj, mahunarke i žitarice poput ovsa.

Međutim, iako su rastvorljiva vlakna odličan način da se rešite sala sa stomaka, nije dobra ideja da odmah navalite na veliku količinu ovih vlakana. To može izazvati neke neželjene nuspojave kao što su grčevi u stomaku, nadimanje i dijareja. Najbolje je da polako i postepeno povećate unos vlakana, kako bi se vaš organizam bolje privikao na njih. Preporučena doza je 30-38 grama dnevno za muškarce, a za žene 21-25 grama.

Zaključak: najbolji izvori rastvorljivih vlakana pomoću kojih možete skinuti salo na stomaku su: laneno seme, mahunarke, žitarice, voće i povrće. Postepeno uvodite vlakna u ishranu.

Mogu li vlakna u vidu suplemenata skinuti salo na stomaku?

Cele namirnice su najbolji način da povećate količinu vlakana u ishrani. Ako to iz nekog razloga nije moguće, možete uzimati rastvorljiva vlakna u vidu suplemenata. Na tržištu postoji dosta ovakvih suplemenata, a najpoznatiji su psilijum, glukomanan i inulin, a mnogi korisnici tvrde kako su im ovi suplementi pomogli da skinu salo sa stomaka.

Neka istraživanja pokazuju kako ljudi koji konzumiraju ove suplemente, posebno glukomanan, smanjuju salo na stomaku, dok kod drugih nema rezultata. Uprkos oprečnim rezultatima, smatra se da glukomanan može dosta pomoći u mršavljenju i za skidanje sala sa stomaka tako što usporava varenje i smanjuje apetit.

Inulin je još jedna vrsta rastvorljivih vlakana. Iako nije viskozno u značajnoj meri, isto se smatra da podstiče topljenje sala na stomaku. Sve u svemu izgleda da rastvorljiva vlakna u vidu suplemenata mogu biti odlična zamena za vlakna iz namirnica kad je reč o mršavljenju, posebno u predelu stomaka. Ipak, potrebno je još ispitivanja kako bi se ovo potvrdilo.

Zaključak

Namirnice bogate rastvorljivim vlaknima mogu vam pomoći da skinete neželjene masnoće sa stomaka. Rastvorljiva vlakna će vam pomoći u održavanju crevne flore i skidanju masnoća sa stomaka tako što će vam redukovati apetit.

Za bolje rezultate, kombinujte povećan unos rastvorljivih vlakana sa promenama u načinu života. Jedite što zdraviju hranu i više vežbajte.