Bol u uhu je uobičajen, a ipak dosadan i iritirajući medicinski problem koji se javlja i kod dece i kod odraslih.Bolovi su obično posledica otoka i upale uha. Ponekad bol u uhu može biti posledica infekcije ili nekog drugog problema sa grlom. Kako bismo odredili kako da se rešimo uhobolje, važno je prvo utvrditi njen pravi uzrok. Dobra stvar je da uvek možete probati neki prirodni lek za bol u uhu da bi to stanje učinili podnošljivim.

Prirodni lekovi za bol u uhu

 

Uvek je preporučljivo da posetite lekara ukoliko je bol u uhu jak ali možete da rešite problem i primenom izvesnih kućnih lekova za uhobolju.

 

bolovi u usima prirodni lek

1. Maslinovo ulje

Kako deluje: Maslinovo ulje je jedan od najboljih prirodnih lekova za bol u uvetu i dovodi do brzog prestanka bola. Delujući kao lubrikant, igra ulogu u otklanjanju svake infekcije uha. Takođe, pomaže i  da se rešite zujanja koje osećate u ušima.

Kako se koristi: Jednostavno ukapajte 3 kapi mlakog maslinovog ulja u ušni kanal da biste se rešili bola. Takođe, ulje možete staviti u uho i pomoću štapića za uši.

2. Beli luk

Kako deluje: Kada je uzrok uhobolje infekcija, možete imati mnogo koristi od belog luka jer ima antibiotska i analgetska svojstva.

Kako se koristi: Pomešajte 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja sa jednom kašikom iseckanog belog luka. Zagrevajte mešavinu neko vreme i ostavite da se ohladi. Ukapajte nekoliko kapi ovog ulja u bolno uho radi olakšanja.

3. Crni luk

Kako deluje: To je vrlo jednostavan prirodni lek za bolove u ušima i ima ga u svakoj kuhinji. Ima antibakterijska i antiseptička svojstva koja pomažu rešavanju problema.

Kako se koristi: Narendajte nekoliko glavica crnog luka kako biste dobili kašiku soka. Zatim, zagrevajte ga na nižoj temperaturi i ukapajte nekoliko kapi u uho dva puta dnevno kako biste otklonili infekciju i olakšali tegobe.

4.  Đumbir

Kako deluje: Đumbir je još jedan delotvoran prirodni lek za infekciju uha. Ima antiupalno dejstvo i deluje kao savršeni prirodni  lek protiv bolova.

Kako se koristi: Uzmite sveži đumbir i iscedite sok. Ukapajte ga u bolno uho kako biste smanjili upalu i bol.

5. Topla obloga

Kako deluje: Toplu oblogu možete koristiti da biste ublažili bol tako što ćete smanjiti otok.

Kako se koristi: Uzmite peškir za ruke i potopite ga u vruću vodu. Dobro ga iscedite i stavite preko uha. Ostavite ga dok se ponovo ne ohladi. Ponavljajte ovo nekoliko puta da biste umanjili osećaj bola. Možete pokušati prvo sa hlađenjem pomoću kesice sa ledom u trajanju od 15 minuta. Potom primenite toplu oblogu kako bi bol odmah popustio.

6. Izduvajte nos

Vaša uhobolja može biti znak gripa ili prehlade, naročito ako vam je nos potpuno začepljen. Možete ga izduvati da biste uklonili sluz čime ćete otvoriti svaki zapušeni vazdušni prolaz. Tako ćete smanjiti pritisak u ušnom kanalu i malo ublažiti bol.

7. Inhalacija parom

Kako deluje: Bolovi u uvetu često su izazvani problemima u nosu.Svaki otok nosa izazvan prehladom ili suvim zimskim vazduhom dobro će reagovati na inhalaciju parom.

Kako se koristi: Jednostavno dodajte malo suvog ili svežeg bilja kao što su cvetovi zove, kamilica ili matičnjak u činiju sa ključalom vodom. Potom se nagnite nad činiju i sporim, dubokim udisanjem inhalirajte paru. Radite to nekoliko minuta da biste otvorili nosne otvore i oslobodili pritisak u ušnom kanalu.

8. Probajte lekove u slobodnoj prodaji

Ukoliko je vaša uhobolja nepodnošljiva, možete pokušati sa lekovima protiv bola koji su u slobodnoj prodaji kao što su paracetamol ili ibuprofen. I jedan i drugi će ublažiti bol u uvetu. Imajte na umu da aspirin ne smete davati deci mlađoj od 18 godina jer može doprineti razvoju Rejevog sindroma koji prouzrokuje oštećenja jetre i mozga.

Povezano>>>  6 lekova za bolove u ušima

9. Ulje divizme

Kako deluje: Ulje divizme možete koristiti za ublažavanje uhobolje prouzrokovane uglavnom infekcijom uha.

Kako se koristi: Uspite malo ulja divizme u činiju. Zatim uzmite komadić vate i potopite ga u ulje. Stavite ga u uho i ostavite nekoliko minuta. Izvadite ga i ponovite kad osetite jak bol u uhu.

Saznajte više>>>  Bol u uhu mogući uzroci i lečenje

10. Ulje nane

Ovaj prirodni lek protiv bolova u ušima je zaista odličan ali ga mnogi kad im zatreba ne mogu pronaći u apotekama.

Kako deluje: Ima antibakterijsko, antiupalno i blago anestetičko dejstvo, što će pomoći da se infekcija očisti i ublaži svaka upala. Imaće umirujuće dejstvo što ga čini jednim od najboljih kućnih lekova za uhobolju.

Kako se koristi: Pomešajte 5 kapi maslinovog ulja i kap ulja peperminta. Zatim uzmite pipetu i napunite je mešavinom. Ukapajte direktno u uho da biste eliminisali bakteriju koja je izazivač infekcije. Ukoliko ste osetljivi na ulje peperminta dodajte više maslinovog ulja u mešavinu

11. Pridržavajte se pravilnog plana ishrane

Važno je da se držite uravnotežene ishrane kada ste bolesni ili imate bolove. Evo nekoliko predloga za sve koji pate od bolova u ušima.

  • Jedite više povrća i voća koje sadrži vitamine A i C.
  • Nemojte jesti previše mlečnih proizvoda kao što su mlaćenica i jogurt.
  • Ubacite u ishranu namirnice bogate cinkom i izbegavajte hranu koja povećava sluz u organizmu kao što su mlečni proizvodi, pšenica, kikiriki buter, pomorandže, banane, citrusno voće itd.
  • Pijte dosta vode i dodajte neke biljne čajeve svojoj ishrani.

Jedite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama i izbegavajte brzu hranu i gotova jela.

Slično>>> Bol u grlu i uhu mogući uzroci, lečenje, prirodni lekovi

12. Sprečite pojavu bolova u ušima

Nije loše preduzeti neke mere predostrožnosti kako bi se izbegla pojava bola u uvetu. Iz tog razloga, razmislite o korišćenju zaštite za uši uvek kada plivate. Dobro osušite uši nakon plivanja i kupanja. Nikada ne stavljajte strane predmete u uši. Izbegavajte pušenje i okolinu zasićenu polenom i prašinom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply