pirinac-posuda

Čišćenje organizma pirinčem je blag, umirujuć i topao, fantastičan post za vaš organizam.
Da, možete očistiti organizam uz pomoć pirinča! Smeđi pirinač je zapravo drevni metod posta koji se upražnjava hiljadova godina. Iako je ovo blaža forma posta za čišćenje organizma, benefiti od njega su iste kao i od svih drugih vrsta posta za čišćenje organizma, a svakako ima i svoje specifične prednosti.

Ovaj post se na neki način vezuje za jogu i razne duhovne prakse (što ne znači da ih morate upražnjavati niti se baviti njima). Generalno, radi se o holističkom pristupu pravilnom režimu ishrane koji se vezuje i za duhovno isceljenje. Na jednom od poznatijih kurseva u Americi, onima koji su pohađali časove je ponuđeno da izaberu jedan od dva posta za čišćenje organizma – post na pirinču ili voćni post (konkretno, pomorandže). Ponuđeno je da se tri puta dnevno jede po 1-2 šolje smeđeg pirinča ili 1-2 sveže pomorandže. U oba slučaja savet je bio jesti što je manje moguće. Instruktor je rekao svojim učenicima da ako se osećaju previše „materijalistički nastrojenim“, ako su previše analitični i teško im je da sanjare i maštaju i ponekad dopuste da im glava bude u oblacima preporučuje post sa pomorandžama, jer voćni post pomaže u emotivnom, mentalnom i duhovnom prosvetljenju. Sa druge strane, savetovao je da oni koji se osećaju previše „slobodno“, rasterećeno, nestabilno, nesigurno, izgubljeno, zbunjeno i kao da im je život u haosu, započnu sa postom na pirinču jer će se na taj način „prizemljiti“ i izbalansirati te osobine.

 

U svakom drugom pogledu, u smislu dejstva na organizam, ta dva posta imaju gotovo isti efekat. Pročišćavanje i detoksikacija od nakupljenih toksina i nepotrebnih materija odmah počinje. Ukoliko meditirate, meditacija poboljšava ostale efekte ovog posta. Isto važi i ako se bavite jogom i to se pokazalo istinitim.

Iskustva onih koji su odabrali bilo koji od ova dva posta bila su sjajna i u fizičkom i u duhovnom smislu. Jedini problem je bio što su oni koji su jeli voće „zavideli“ onima koji su jeli pirinač, jer je pirinač ipak čvrsta hrana i pošto se kuva, odličan je za hladne dane.

Smeđi pirinač može olakšati mnoge probleme sa digestivnim traktom
Čak i „blaži“ post na smeđem pirinču može znatno pomoći kod problema sa digestivnim traktom. Jedna od devojaka je imala probleme sa stomakom i česte bolove koje je rešila ovim postom. Sindrom iritabilnih creva, alergije, divertikulitis i čirevi u probavnom traktu se smatraju glavnim krivcima za te probleme, ali devojka nije nikad otišla kod lekara da uradi potrebne testove kako bi se našao pravi uzrok i postavila pravilna dijagnoza. Odbacivala je to jer bi dugo trajalo, bilo skupo i mislila je da će se završiti nejasnim prognozama o ozdravljenju, iako je takođe znala da sve to može rešiti pravilnom ishranom.

Povezano>>> Potpuno čišćenje organizma za 3 nedelje sa samo 2 sastojka – RECEPT

Ono što joj je zaista pomoglo bio je jednodnevni post na smeđem pirinču. Kad god bi se pojavili bolovi, uvek bi subotom jela samo smeđi pirinač. Samo malo takvog „napora“ je u velikoj meri oporavilo njen digestivni sistem i bilo dovoljno da se ponovo uspostavi balans u oraganizmu. Post na pirinču je bio sasvim dovoljan da joj olakša akutne bolove kad ih dobije. Uvek je tvrdila dase oseća bolje i da bi volela da je ranije čula za ovu vrstu posta.
Smeđi pirinač je „blaži“ metod posta i može biti vrlo umirujuć po organizam

Post na smeđem pirinču može mnogo više stabilizovati organizam od ostalih vrsta posta. Smeđi pirinač sadrži dosta složenih ugljenih hidrata koji se sporije metabolišu i pretvaraju u šećer koji nam obezbeđuje potrebnu energiju. Sa druge strane, voće se sastoji od prostih šećera koji se mnogo brže metabolišu i mogu dovesti do oscilacija u raspoloženju kod nekih ljudi. Međutim, kod posta na smeđem pirinču ćete se sigurno osećati mnogo smirenije i bolje.
Post zimi ili u generalno hladnim predelima možete olakšati tako što ćete koristiti smeđi pirinač, jer više zagreva organizam nego kad su u pitanju druge vrste posta.

Nasuprot postu na vodi, koji može izazvati dosta neprijatnih simptoma zbog intenzivne i nagle detoksikacije, čišćenje organizma pirinčem je mnogo blaže po organizam. Svakako ćete izbaciti dosta toksina iz tela i osetićete i neke neprijatne simptome koji uvek idu ruku pod ruku sa detoksikacijom, ali oni će biti znatno blaži i ne toliko teški.

Mnogi lekari i medicinski stručnjaci smatraju da je bolje postiti na način koji ne izaziva ekstremne simptome detoksikacije – one ekstremne simptome koji ukazuju na to da se toksini prebrzo oslobađaju u krvotok, što zapravo može stvoriti još veće opterećenje u organizmu. Zato i sugerišu da je bolje koristiti blaže postove, poput posta na smeđem pirinču ili neku od dijeta za pročišćavanje kako bi proces detoksikacije tekao nešto sporije i postepeno. Ovo se posebno odnosi na starije ljude i one koji su slabijeg zdravlja.

Post na smeđem pirinču zagovaraju mnogi stručnjaci
Anamarija Kolbin u svojoj knjizi „Hrana i isceljenje“ piše o odličnim rezlutatima posta na smeđem pirinču kod ljudi koji su ga držali kako bi se oslobodili nezdravih šećera i čak i lakših droga. Ona sugeriše da je ipak bolje balansirati kiseli pirinač sa nekim baznim namirnicama, poput algi. Ovo može predstavljati problem samo ako držite post dugo (više od 5 dana).

Takođe, ako ste zabrinuti zbog hrane kisele pH vrednosti, možete postiti i na nekim drugim žitaricama. Kinoa, proso i heljda (ništa vezano za pšenicu) se smatraju baznim (alkalnim) namirnicama. Najbolje je ne koristiti pšenicu jer je moguće da ste intolerantni na gluten u nekoj meri (a to ni ne znate), a da ne pominjemo da većina nas već konzumira velike količine pšenice u vidu hleba i peciva.

„Izumitelj“ makrobiotičkog dijetetskog načina ishrane, Džordž Ošava, je zagovarao strogu dijetu na bazi smeđeg pirinča kao metod pročišćavanja organizma i kao lek za mnoge bolesti. Kasniji zagovornik makrobiotičkog načina ishrane, Mičio Kuši, je tvrdio da stroga dijeta bazirana na smeđem pirinču dovodi i do duhovnog prostvetljavanja i pročišćavanja onih koji veruju u nerazdvojnost uma i tela. Interesantna je činjenica da smeđi pirinač većina Azijata smatra „savršenom“ hranom, jer smatraju da je on savršen spoj jin i jang energije.

Tradicionalna ajurvedska medicina, koja se upražnjava više od 5.000 godina u Indiji za lečenje svih bolesti, je takođe jedan od „zagovornika“ posta na smeđem pirinču u obliku jedenja jela po imenu kičari. Ova vrsta posta se ponekad naziva „pročišćavanje kičarijem“, jer je ovo takođe jedna vrsta dijete za proččištavanje. Ovo jelo je kombinacija mung pasulja i najbolje sorte pirinča: basmatija.
Prema Vasat Lad, autoru knjige „Potpuni vodič kroz ajurvedske kućne lekove“, možete postiti na kičariju do 5 dana.
Autor tvrdi da je ovo jelo potpuno izbalansirano što se tiče hranljivih sastojaka i pH vrednosti, lako se vari i pročišćava organizam. Možete koristiti kičari i u drugim vrstama posta, poput vodenog, voćnog ili sa voćnim sokovima, jer je prilično lako jelo.

Potapanje žitarica za najbolje nutricionističke vrednosti
Moderni metodi pripreme žitarica koje primenjujemo nisu dovoljno dobri, jer se kuvanjem uništavaju mnogi značajni nutrijenti u žitaricama. Najnovija istraživanja su pokazala da većinu žitarica pre kuvanja treba potopiti u vodu ili izložiti procesu fermentacije pre kuvanja. Ovo je veoma slično postupku kada potopimo pasulj u vodu celu noć pre nego što ga skuvamo.

Kad je reč o žitaricama, pokazalo se da ovakvo natapanje poboljšava nutricionističke vrednosti žitarica i njihove benefiti po zdravlje. Kada postimo na samo jednoj namirnici, ovo postaje još važnije, jer moramo izvući ono najkvalitetnije iz te jedne namirnice.

Saveti za čišćenje organizma pirinčem

– Jedite 3-6 šolja smeđeg pirinča dnevno i jedite što je umerenije moguće

– Uvek koristite cela zrna. Ajurvedska medicina preporučuje smeđi basmati pirinač kao najpotpuniju vrstu pirinča

– Pazite da pirinač bude dobro skuvan. Da biste ga što lakše svarili, a i zadržali što više hranljivih sastojaka, pre kuvanja ostavite pirinač da se natapa u običnoj vodi bar 7 sati

– Možete posoliti pirinač sa malo morske soli. Što je so kvalitetnija, to je više možete koristiti. Ukoliko možete, nabavite tzv. „gomasio“ – slane susamove semenke. Susamovo seme je puno kalcijuma i ima alkalno dejstvo. Takođe možete dodati i malo morskih algi ili malo misa u kuvani pirinač kako biste postigli isti efekat

– Malo kajenske paprike u pirinču može zagrejati organizam

– Takođe možete dodati u pirinač kafenu kašičicu putera (neindustrijskog). Zasićene masne kiseline su neophodne za zdravlje organizma, a puter takođe sadrži dosta vitamina. Oni koji se strogo pridržavaju veganskog načina ishrane, umesto putera mogu koristiti neravinisano kokosovo ulje. Smatra se da ove masnoće pomažu u eliminaciji toksina koji su rastvorljivi u masnoćama i znatno pomažu u oporavku tkiva

– Možete odmah ujutru skuvati veću količinu pirinča ili neke druge žitarice koju koristite za post i jesti to tokom celog dana. Međutim, upamtite da ovo ne treba zagrevati u mikrotalasnoj pećnici. Umesto toga, zagrejte jelo tako što ćete ga staviti u posudu koju ćete staviti nad lonac sa ključalom vodom, tako da će vodena para zagrejati hranu. Ili jednostavno, pojedite obrok bez zagrevanja

– Kao poseban „ukras“, koristite svoje najlepše porcelansko posuđe tokom posta

Saveti vezani za svaku vrstu posta

Priprema: pripremite se za post tako što ćete nekoliko dana pre nego što započnete post početi da jedete manje i lakše obroke. Dužina ove vrste pripreme zavisi od toga kakav post planirate, tj. njegovog intenziteta i toga koliko će trajati. Što duže ili intenzivnije postite, to vam je potrebna duža priprema. Ako postite samo jedan dan, možete prethodne večeri pojesti samo laku večeru. Ako često pijete pića koja sadrže kofein, prestanite da ih pijete pre nego što počnete da postite kako biste izbegli napade glavobolje.

Voda: pijte po najmanje 2 litre vode dnevno. U vodu možete dodati i limunov sok, ne samo da biste poboljšali ukus vode, već i zbog mnoštva enzima koje limunov sok aktivira u organizmu.

Fizička aktivnost: tokom posta se pripremite za blažu fizičku aktivnost. Nemojte preterivati. Umereno vežbanje je dobro, čak i može pomoće, ali naporne vežbe nemojte raditi. Tokom posta su joga i šetnja najbolje vežbe.

Pomozite svom organizmu da se detoksikuje: odvojite vreme za vežbe disanja kako biste izbacili toksine i uneli što više kiseonika u krvi, kao i za „četkanje suve kože“ tj. uklanjanje mrtvih ćelija sa kože, jer to dosta pomaže organzimu u procesu oslobađanja toksina preko kože i kroz disajne puteve.

Odmarajte se:odmarajte se koliko god možete i slobodno odremajte tokom dana kad god osetite potrebu za tim

Potražite još saveta: potražite još saveta na internetu kako biste imali što više korisnih infomacija koje vam mogu pomoći tokom bilo koje vrste posta ili dijete za pročišćavanje organizma

Zdravlje debelog creva: klistiranje nije neophodno tokom bilo koje vrste posta. Nije problem čak ni ako nemate redovnu stolicu. Međutim, možete koristiti semenke psilijuma za pročišćavanje tako što ćete piti rastvor od 1-2 kašike psilijuma u čaši vode i piti ga jednom ili dvaput dnevno, ili vidite koje još namirnice i procedure mogu pomoći kod pročišćavanja debelog creva. Psilijum je prirodni laksativ bogat vlaknima i izvrstan je za pročišćavanje creva. Možete ga kupiti u većini apoteka ili prodavnica zdrave hrane, samo obavezno pitajte da li je organski uzgajan. Obavezno obratite pažnju na to da pijete dovoljno vode ukoliko uzimate psilijum. Na pakovanju obično piše koliko vode treba piti dok koristite psilijum.

Prekidanje posta: prekidanje posta je faza koja zahteva posebnu pažnju. Prekidanje posta treba da ide polako i da se postepeno vratite na stari način ishrane. Potražite dodatne informacije o tome na internetu. Ponavljamo, dužina i intenzitet posta su bitni za to koliko će vam vremena trebati da vam se organizam ponovo prilagodi na stari režim ishrane. Nakon desetodnevnog posta, potrebno je najmanje tri dana da se vratite starom načinu ishrane; ako postite tri dana, dovoljan je jedan dan ili dan i po da biste se vratili starom režimu ishrane.

Nakon posta: obratite pažnju na „suptilne“ signale koje vam šalje organizam, jer će vam to najbolje reći koja hrana vam je najviše potrebna nakon posta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply