maska-za lice

Još je krajem prošloga veka čuvena izraelska umetnica, Rika Zarai pisala o lekovitoj moći gline. Iako je od tada prošlo više od 20 godina, čini se da se tek danas upoznajemo sa svim onim lekovitim moćima koje glina neosporno ima. Pored toga što se koristi za unutrašnju upotrebu, kao moćno prirodno sredstvo za čišćenje organizma, glina se koristi i za spoljašnju upotrebu, pa i u kozmetičke svrhe.

Glina

Iako postoje i crvena, bela i žuta, pomenuta Rika Zarai je govorila u svojim knjigama prvenstveno o primeni zelene gline, a na osnovu ličnog iskustva. Mada mnoga naučna istraživanja nisu odvela do tačnog zaključka na koji način deluje glina na organizam, sasvim je jasno da je ona izuzetno lekovita. O tome, takođe iz ličnog iskustva svedoči i potpisnik ovih redova. No, da bi glina zaista ispoljila svoje pozitivne efekte treba je koristiti prema tačno utvrđenim pravilima, a to podrazumeva ne previše često za spoljašnju upotrebu, osim u slučajevima kada se koristi za oblog kod ujeda raznih insekata, recimo. Kada se koristi glina za unutrašnju upotrebu, trebalo bi koristiti je najviše 4 puta godišnje, mada je optimalno da to bude dva puta i to prilikom prelaska iz jednog godišnjeg doba u drugo, te ni u kom slučaju nije dobro da tretman traje duže od dve, a najviše tri nedelje.
Takođe, vrlo je važno i koja se glina koristi, jer postoji ona koja je namenjena za unutrašnju i ona za spoljašnju upotrebu.

Glina upotreba

Glina se može koristiti i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Međutim, postoji jedan vrlo važan podatak kada je glina, odnosno njena upotreba u pitanju.
Naime, uvek, ali zaista uvek je morate rastvarati drvenom ili plastičnom kašičicom i uvek u plastičnoj ili staklenoj posudi. Ukoliko glina dođe u dodir sa metalom, budite sigurni da se nećete osećati prijatno nakon korišćenja tako spravljene gline. Ovaj savet je neophodno da shvatite ozbiljno i da ga se u potpunosti pridržavate.

Glina za lice

Glina za lice se koristi u vidu maske, a nije preporučljivo koristiti je češće od dva puta tokom meseca. Takođe, glina za lice je najbolja za korišćenje kod kože koja je masna, budući da ona donekle isušuje kožu, pa ne bi trebalo koristiti je kod takvog tipa kože.

 

Koristi se vrlo jednostavno : glina se razmuti prema uputstvu za upotrebu, te nanese u tankom sloju na lice, a kada se osuši ispere se lice vodom, te po želji nanese adekvatna krema.
Glina za lice može biti i ona za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Mada postoje specijalno izrađene gline za lice, svakako je najbolje koristiti onu najosnovniju, koju kod nas trenutno proizvodi linija “Moć prirode”.

Glina protiv akni i bubuljica

Kada se koristi glina protiv akni i bubuljica, ona se može koristiti i češće nego inače, ali opet ne preterano često. Primenjuje se na isti način kao i glina za lice, a u ovom slučaju je najbolje koristiti glinu za spoljašnju upotrebu, jer je jača i bolje “izvlači” nečistoće sa kože.

Glina za kosu

Na tržištu su prisutni razni industrijski spravljeni preparati koji se reklamiraju kao glina za kosu. Nije naše da komentarišemo njihov kvalitet, ali lekovitost “obične” gline je dokazana, tako da možete jednostavno dodati kašičicu te gline u šampon kojim ćete prati kosu. Dobro sjedinite i operite tom mešavinom kosu. Preporuka je svakako koristiti balzam, a kosu prati na ovaj način jednom u toku nedelju dana. Efekat koji ima glina za kosu je, u principu vidljiv odmah, ali je mnogo bolje vidljiv ako se koristi duži vremenski period.

Glina kao lek

Glina kao lek je poznata još od davnina. Zato i ne čudi podatak da je čuveni starogrčki lekar po imenu Galen, napisao delo, odnosno traktat koji govori o lečenju zelenom glinom. Glina kao lek se najčešće preporučuje za detoksikaciju organizma, budući da ima takvu moć da upija sve otrove.
Iako je mnogi često mešaju sa zeolitom, činjenica je da su u pitanju dve potpuno različite supstance, ali su obe izuzetno lekovite.

Glina za unutrašnju upotrebu

Osim što se koristi za čišćenje organizma, glina za unutrašnju upotrebu utiče na regeneraciju tkiva i organa, a postoje indicije da sprečava rast ćelija tumora, te da proćišćava krv i reguliše PH organizma. Takođe, ona snabdeva organizam svim potrebnim mineralima, uzevši u obzir da ih ona sadrži oko 60, a smatra se da ima i antibakterijska, antiupalna i antivirusna svojstva.

Kako se koristi glina za unutrašnju upotrebu

Ako vas zanima kako se koristi glina za unutrašnju upotrebu, imajte na umu da je nije dobro koristiti je duži vremesnki period. U principu, kura traje tri nedelje ukupno, a glina se konzumira ujutru na prazan želudac, te nakon toga ne bi trebalo ništa da unesete u organizam oko sat vremena.

Prve nedelje se razmuti jedna kafena kašičica gline u čaši vode i ostavi da odstoji poklopljena preko noći. Ne zaboravite da ispoštujete materijale koji su dozvoljeni, kako ne biste sebi napravili komplikacije bez potrebe. Sutradan, jednostavno popijte samo tečnost, ali nikako ne mešajte glinu. Druge i treće nedelje je postupak pripreme isti, stim što se glina ovog puta meša i pije sa sve talogom.

Zahvaljujući svom sastavu i strukturi, glina važi za jedan od najdelotvornijih prirodnih agenasa protiv crevnih trovanja jer apsorbuje toksine i nadoknađuje izgubljene minerale.. Njenu strukturu čini kristalna rešetka koja pomaže u skladištenju energije a, osim toga, uspešno vezuje vlagu nekoliko puta više od sopstvene mase. Najširu primenu u narodnoj medicini ima zelena glina ili montmorilonit, sa specifičnom molekularnom strukturom koja joj omogućava izuzetno visok kapacitet apsorpcije. Deluje kao snažni detoksikant, te uklanja sve ono što otežava zdrave biološke procese u organizmu.

Glina se vekovima koristi kao lek za organe za varenje, neutrališe kiseline, reguliše rad creva i leci od trovanja hranom. Pored toga, poznato je da sprečava nadimanje, dijareju, gorušicu, bol u stomaku, gastritis, čir na želucu, a takođe leči sinusitis, gingivitis, zadah, prehladu… Glina je izuzetno bogata mineralima i mikroelementima, te se može koristili kao suplement u kombinaciji s lekovitim biljkama i čajevima. U njen sastav ulaze aluminijum, kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen i cink.

Glinena voda

Glina je prirodni iscelitelj koji deluje mirno, prodire u svaku poru tela i uspešno ga čisti od loših bakterija, virusa i parazita. Na zagađenje organizma utiču i teški metali iz ribe, pesticidi iz voća i povrća, kao i hemikalije iz vode. Glina oplemenjuje telo hranljivim materijama, dok istovremeno vezuje one štetne, ukljanjajući iz organizma teške metale i toksine. Kura s glinom doprinosi unutrašnjem čišćenju, kao i kompletnoj detoksikaciji tela. Recept za pripremu je veoma jednostavan – jednu kašičicu gline staviti u čašu vode, te ostaviti da odstoji nekoliko sati. Prve dve nedelje upotrebe piti svako jutro samo vodu koja ostane iznad gline nataložene na dnu čaše. Nakon toga, glinu možete razmutiti u prirodnim sokovima ili čajevima po izboru pa popiti. Šestonedeljna kura glinenom vodom preporučuje se u proleće ili jesen.

Ublažava probavne tegobe

Glina je vrlo moćan prirodni lek za ublažavanje probavnih tegoba. Deluje umirujuće na želudac i pomaže u lečenju gorušice. Glina je jedan od najdelotvornijih prirodnih agenasa protiv crevnih trovanja jer apsorbuje toksine i nadoknađuje izgubljene minerale. Takođe, pomaže u lečenju ulceroznog kolitisa i konstipacije, čisti bubrege i uklanja višak vode u plućima. Za lečenje kolitisa treba uzimati dve čaše glinene vode dnevno, jednu ujutru, jednu uveče. Terapiju sprovoditi tri nedelje, napraviti nedelju dana pauzu, a zatim ponoviti kuru.

Voda od zelene gline

Voda od zelene gline, kao i kupka s glinom, pomažu u lečenju upale sinusa, groznice i prehlade. Dva do tri puta u toku dana dišite u glinenoj vodi – uronite nos u vodu, zatvorite jednu nozdrvu prstom i dišite lagano da biste ušmrkali što više vode. Ponovite pet do šest puta sa svakom nozdrvom. Osim toga, voda od zelene gline uspešno uklanja zadah, koji je posledica digestivnih problema. Zelena glina blagotvorno deluje i na zdravlje kože, uklanja nečistoće i toksine te stimuliše cirkulaciju.

Napomena:

Iako je veoma moćan prirodni lek, treba biti oprezan s upotrebom gline. Ne treba da je koriste osobe koje imaju konstipaciju, visok krvni pritisak i visok nivo masnoća. Takođe, striktno je zabranjeno uzimati glinu uz medikamente, a nije preporučljivo ni konzumirati je uz obroke. U lečenju gastritisa, opstipacije, upale debelog creva i čireva koristiti isključivo belu glinu, dok se za reminalizaciju preporučuje zelena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply