Groznica na usni – uzroci, simptomi i lečenje

Bolan i ružan, herpes labialis je poznatiji kao groznica.

Ova infekcija može da se pojavi u ustima, na usnama, obrazima i nosu i izuzetno je zarazna u ranom stadijumu. Groznica može da se leči kućnim lekovima ili medikamentima.

Od trenutka izbijanja groznica na usni može da traje od 7 do 10 dana i za to vreme menja stanje jer se suši i puca, izazivajući curenje gnoja pre nego što se koža omladi.

Osim što je dosadna i bolna, groznica obično ne spada u ozbiljan razlog za brigu, osim u slučaju oslabljenog imuniteta.

Šta izaziva groznicu na usni?

Groznicu na usni izaziva virus herpes simpleks, ili HSV. Od dve vrste koje postoje, tip 1 i tip 2, češća je groznica tipa 1. Kada se pojavi, virus ulazi u nervne ćelije i smešta se u grupu ćelija koja se zove ganglion. Tu ostaje u stanju mirovanja dok ga nešto ne pokrene da izađe na površinu kože.

Zato osobe koje imaju groznicu na usni, često imaju njeno ponovno izbijanje. Ponovna izbijanje groznice se obično dešava na istom mestu gde se pojavila i prethodna infekcija. Ovo može da se događa često ili jednom godišnje. Razlog ponovnog izbijanja nije sasvim jasan, međutim, neki faktori igraju ulogu u ovoj pojavi:

 • prehlade, temperatura ili grip
 • izlaganje suncu
 • stres
 • hormonalne ili promene u imunom sistemu

Pošto je zarazan, oralni virus može da se prenese poljupcem, direktnim kontaktom sa groznicom ili oljuštenom kožom i inficiranom pljuvačkom. Ovaj poslednji način je razlog zbog koga neko bez vidljive groznice može da prenese virus na drugu osobu. Normalno, kada se groznica na usni pojavi u obliku plika, tada je u najzaraznijem stadijumu, dok je nakon sušenja mogućnost prenošenja manja.

Trebalo bi da znate da, i pored bapskih priča, groznica na usni ne može da se prenese na drugu osobu korišćenjem peškira zaražene osobe ili nekih površina.

Groznica na usni – znaci i simptomi

Groznica na usni ima tri stadijuma i brojne simptome koji prate virus, posebno odmah po izbijanju.

Osobe kojima izbije groznica na usni obično se žale na grlobolju, bolne desni, glavobolju, otečene limfne čvorove ili bolove u mišićima.

 • U prvom stadijumu pre fizioloških znakova groznice, obično se javlja osećaj peckanja u zahvaćenoj regiji. Može da se oseća blago žarenje ili svrab na spoljnjoj strani usta ili na usnama.
 • U drugom stadijumu se javljaju crveni ili beli plikovi duž linije usta. Mogu da se pojave i plikovi ispunjeni tečnošću u blizini ili na nosu i obrazima.
 • U trećem, i najbolnijem, stadijumu plik puca, a inficirani gnoj curi pre nego što se formira krasta preko otvorene rane.

U zavisnosti od toga da li je u pitanju prva groznica, ovi stadijumi mogu da traju nekoliko dana, a do potpunog izlečenja dolazi za približno 4 nedelje.

Kako se rešiti groznice na usni?

Kada groznica izbije prvi put, simptomi koji prate virus mogu da zahtevaju medicinski tretman jer otežano uzimanje hrane i pića može da dovede do dehidracije. Ovo je veoma ozbiljno jer se u najvećem broju slučajeva ovi napadi javljaju kod dece.

Ako imate groznicu koja je ponovo izbila, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da smanjite njeno trajanje i ublažite bol koji prati virus, kao i da sprečite ponovno izbijanje. Probajte neki od ovih prirodnih lekova.

2. Hrana koja jača imuni sistem

Za borbu protiv virusa je veoma važno da imuni sistem pravilno funkcioniše. Jedite probiotičke namirnice, kao što su jogurt, kiseli kupus, jabukovo sirće i puno povrća.

2. Vitamin E

Nadopunjujte ishranu vitaminom E da biste olakšali nelagodu i bol jer on umiruje kožu. Vitamin E je poznat i po tome da ublažava upale i isceljuje oštećenu kožu. Možete ga uzimati u obliku kapsula ili kroz namirnice, kao što su spanać, batat badem, semenke suncokreta, maslinovo ulje i avokado.

3. Vitamin C

Kapsule i obogaćena hrana, kao što su pomorandže, kelj, brokoli, crvena i zelena paprika, kivi i grejpfrut, takođe pomažu u borbi protiv virusa. Vitamin C zaceljuje groznicu jer poboljšava zdravlje kože i jača imuni sistem.

4. Cink

Povećan unos cinka ne samo da će vam ojačati imuni sistem, već će ublažiti i upalu. Žurnal Alternativne terapije za zdravlje i lekovi je objavio studiju koja pokazuje da cink oksid/glicin krema pomaže u procesu lečenja groznice na usni. Cink se nalazi u raznim oblicima, uključujući i namirnice, kao što su leblebije, semenke bundeve, pečurke, jogurt, ćuretina, jaja, losos, indijski orah i meso goveda hranjenih na pašnjaku.

5. Lizin

Uzimajte 1000mg tri puta dnevno da biste zaustavili proces razvoja groznice. Ova aminokiselina se nalazi u mahunarkama, živinskom mesu, ribi i povrću.

5. Zaštitna krema za sunčanje

Izbegavajte direktno izlaganje suncu i opekotine od sunca da biste sprečili ponovno izbijanje groznice na usni. Ne zaboravite da nanesete zaštitnu kremu za sunce na usne i vodite računa da ste odabrali onu koja ne sadrži toksine. Birajte prirodne i organske vrste.

6. Gel aloje vere

Cenjena zbog antioksidanata, vitamina, minerala, enzima, masnih kiselina i hormona, aloja vera ima brojna lekovita svojstva, uključujući ubrzavanje procesa zaceljenja groznice. Ona i umiruje bolne površine.

7. Ulje nane

Ova prirodna esencija pomaže kod lečenja jer sadrži antivirusne komponente. Žurnal Fitomedicina je objavio studiju u kojoj je korišćeno ulje nane protiv oba tipa virusa, gde se pokazalo da je ono izuzetno delotvorno u ranim stadijumima.

8. Vanila

Eterično ulje ili ekstrakt vanile imaju antiupalna svojstva koja ubrzavaju proces lečenja, a ujedno i ublažavaju bol. Nanesite ekstrakt vanile (za kolače) na groznicu na usni 4 puta dnevno, dok ne zaceli. Možete da koristite i ulje vanile ili mahunu i alkohol i da napravite ekstrakt sami.

9. Ehinacea

Korišćen za prevenciju i lečenje prehlada, čaj od ehinacee može da ublaži bol, ojača imuni sistem i smanji upalu.

10. Promenite četkicu za zube

Nova četkica za zube može da spreči ponovno izbijanje groznice.

11. Dalje ruke od groznice

U zaraznom stadijumu groynice na usni, najbolje je da držite ruke dalje od zahvaćene regije. Za nanošenje masti ili ulja koristite štapić za uši.

12. Led

Stavljajte hladne obloge ili led na groznicu da biste usporili cirkulaciju krvi i ublažili upalu. To će ublažiti i bol.

Kako sprečiti groznicu na usni?

Premda se ponovno izbijanje groznice na usni ne može sprečiti u potpunosti, iste mere koje primenjujete da biste se rešili upale, mogu da se koriste da biste sprečili njeno izbijanje, pre svega.

 • Ublažite tres.
 • Povećajte unos vitamin C, E i cinka.
 • Koristite zaštitnu kremu za sunčanje sa visokim faktorom, posebno na usnama.
 • Jedite povrće i probiotičke namirnice da biste ojačali imuni sistem.

Ako vam groznica stalno izbija, obratite se lekaru da bi vam prepisao neki lek protiv virusa. Nanesite zaštitnu kremu za sunčanje na zahvaćenu površinu, ukoliko je izlaganje suncu uzrok izbijanja groznice.

Pomoći ćete i sebi i drugima ako budete izbegavali kontakt kožom u toku zaraznog stadijuma. Kada postoje plikovi, uzdržite se da koristite zajedničke šolje, posuđe i balzam za usne. Još jedan ključni savet je da što češće perete ruke.

Bilo da groznicu prvi put dobijete kao dete ili kao odrasla osoba, dobro je da imate na umu da je ona privremeni i bezopasni zdravstveni problem. Ovi bolni mali plikovi se leče nekoliko dana, a potpuni oporavak nastupa za približno 4 nedelje. Možete da pokušate lečenje sa nekim kućnim lekovima da biste ubrzali proces ozdravljenja i sprečili ponovno izbijanja. Nemojte zaboraviti da se obavezno obratite za lekarsku pomoć ukoliko imate groznicu koja se često vraća ili ne može da se izleči.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply