beba-grize-oci

Čaj je napitak koji se konzumira još od postojanja prvih civilizacija, smatra se da istorija čaja i njegove konzumacije počinje u Kini pre 5000 godina, a da u Evropi tradicija ispijanja čaja počinje između 13. i 14. veka, najverovatnije posredništvom arapskih trgovaca.

Danas je to drugi najpopularniji napitak na svetu, odmah posle kafe, a dolazi u različitim ukusima i aromama, koji se dobijaju od najrazličitijih lekovitih biljaka, cveća i voća. Međutim, neki od čajeva, kao što su crni i zeleni čaj, sadrže kofein, pa se njihova konzumacija preporučuje u ograničenim količinama.

Poznata su brojna lekovita dejstva čajeva, zbog čega je njihova konzumacija preporučljiva među svim generacijama, a različite lekovite biljke imaju različita dejstva i namenjene su za prevenciju i tretiranje brojnih bolesti. 

Čajevi mogu ublažiti bolove i grčeve u stomaku, zbog toga se preporučuju i deci, međutim sa jasnom starosnom granicom. U nastavku teksta, pročitajte od koje godine bebe i deca treba da piju čaj, kao i koji čajevi su preporučljivi za najmlađe generacije i zašto.

Da li beba treba da pije čaj?

Bebe i mala deca često imaju probleme sa grčevima i stomakom, a budući da je starijim generacijama poznat pozitivan učinak čajeva na ove tegobe, dolazimo do pitanja – da li beba treba da pije čaj? Odgovor na ovo pitanje je – da, ali ne pre 6 meseci starosti. Do tog uzrasta majčino mleko i voda sasvim su dovoljni.

Međutim, na tržištu postoje instant čajevi za bebe, koji sadrže kontrolisanu količinu aktivnih supstanci, te se oni mogu koristiti već od 8. dana starosti, u nekim slučajevima, poput čajeva za grčeve na bazi komorača. 

Iako čajevi imaju utvrđeno pozitivan efekat na imunitet kod dece i beba i dalje treba biti oprezan, naročito kod odabira čajeva za decu i bebe, kao i kod načina konzumacije. 

Naime, ukoliko se odlučite da bebi dozvolite konzumaciju čajeva odmah nakon nekoliko meseci, trudite se da čaj bude blage temperature, kao i da bude bez ikakvih dodataka, poput šećera i meda. Ukusi deteta razvijaju se od malih nogu, a dodatni zaslađivači neće uticati na to da beba radije pije ovaj napitak, pa mogu imati samo štetni efekat.

Koji čajevi su najbolji za bebe i decu?

Pomenuli smo da postoje instant čajevi za bebe, koji su bezbedni za konzumaciju, međutim bitno je napomenuti da treba izbegavati filter kesice, kao i čaj na rinfuz

Filter kesice se ne preporučuju zbog toga što se mešavina njihovog sastava nikada ne može ispitati, i može doći do mešavine različitih biljaka u kesicama, a budući da znamo da svi čajevi nisu pogodni za ispijanje u najmlađem periodu, bolje je izbegavati ovakve napitke. 

S druge strane, čajevi na meru, odnosno iz rinfuza takođe nisu sigurna opcija, budući da se usled transporta mogu pomešati sa drugim biljkama, a ovakvi čajevi po pravilu su jači, tako da je doziranje aktivnih sastojaka jako teško. 

Kada je reč o vrstama čajeva, preporučuju se blagi čajevi za bebu i decu, koja uglavnom imaju povoljan uticaj na stomak i varenje.

Morač (komorač) 

Komorač je poznati začin u pripremi jela, a često se koristi u kombinovanju čajeva za novorođenčad i bebe. Njegov povoljan uticaj na digestivni sistem ogleda se u tome, što opušta mišiće, te na taj način popušta spazme, odnosno grčeve.

Na ovaj način, beba lakše eliminiše gasove i stolicu, a ujedno poboljšava varenje koje utiče na celokupni metabolizam.

Kamilica 

Kamilica je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka za spravljenje čaja, a naročito je korisna kod beba i novorođenčadi, zbog svojih poznatih umirujućih dejstava. Kamilica se koristi da smiri bolove i grčeve u stomaku kod beba, a može biti korisna i kao pomoć kod uspavljivanja.

Nana i đumbir

Nana je poznata po svojim povoljnim delovanjima na stomak, dok đumbir dokazano olakšava mučninu i povraćanje, međutim, ovo su jaki čajevi, tako da se ne preporučuju za konzumaciju u previše koncentrovanim količinama, jer takvi nisu pogodni za osetljiv stomak novorođenčadi i mlađe dece.  

Čajevi su sjajni napitak, koji sadrži mnoštvo povoljnih efekata na zdravlje i imunitet i nadamo se da vam je naš tekst pomogao i odgovorio na željena pitanja, te da ćete sada moći da zajedno sa vašom bebom ili detetom, bezbrižno moći da uživate u ovom fantastičnom toplom napitku, idealnim za zimske dane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply