Sa problemima opadanja kose se najčešće suočavaju muškarci kod kojih je ovo nasledno (ukoliko je otac izgubio kosu vrlo je verovatno da će i sin imati slične probleme). Međutim, neretke su situacije da i ženama počne da opada kosa, iako je ova pojava kod njih slabije zastupljena. Vrlo je bitno prvo utvrditi uzrok opadanja kose kod žena i obratiti pažnju u kolikoj meri kosa opada, da li se stvaraju pečati na glavi i slično. Srećom, postoje mnogi prirodni lekovi a nekada je uzrok zaista bezazlen.

Opadanje kose kod žena mogući uzroci

Uzrok opadanja kose kod žena je najbitnije utvrditi na vreme kako bi se sprovelo odgovarajuće lečenje. Nekada uzroci mogu zaista biti bezazleni jer na opadanje kose kod žena mogu uticati: poremećaj hormona, manjak gvožđa, nepravilna ishrana i slično. Međutim, nekada opadanje kose može i da ukaže na neko ozbiljno oboljenje zbog čega je bitno obratiti se lekaru na vreme.

zasto mi opada kosa

Kosa može naglo da počne da opada usled stresa ili usled nekih strogih dijeta. Ovo zna da bude opasno jer kada držite dijetu u kojoj na primer nema proteina, to je ujedno i veliki stres za organizam koji je navikao na normalnu ishranu. Ovde može doći do opadanja kose koja se ne može povratiti, takođe može se desiti da vam izostane menstruacija i da se pojača maljavost. Zato je veoma bitno hraniti se zdravo i ne eksperimentisati sa brzim ali opasnim dijetama.

Takođe, ukoliko imate problema sa jajnicima, ako su policistični, mogu se javiti problemi u vidu opadanja kose. Taj poremećaj se zove androgena alopecija gde se kosa prvo proređuje na temenu. Ukoliko se odmah krene sa terapijom, ovaj poremećaj se može sprečiti. Ukoliko zapostavite ovaj problem, kosa se nepovratno gubi.

Normalno opadanje kose

Pored raznih poremećaja koji izazivaju nenormalno i naglo opadanje kose, postoje situacije i životne dobi u kojima je sasvim normalno da vam opadne malo kose. Pa tako, do gubitka kose često može doći nakon porođaja. Uzrok ovome su hormoni, progesteroni koje jajnici mnogo više luče. Nakon porođaja, hormoni jako opadnu i dolazi i do prvih reakcija u vidu opadanja kose. Ali ovo je sve normalno i ukoliko vam se desi, nemojte brinuti. Kosa ubrzo počne normalno da raste.

Postoji i tzv “sezonsko opadanje kose” koje je takođe normalno i koje se dešava tokom septembra i oktobra. Ali to kratko traje i na neki način dolazi do “menjanja dlake”.

Jako opadanje kose u krugovima

Jako opadanje kose u krugovima u takozvanim pečatima se naziva alopecija. Još uvek nije tačno razjašnjeno zašto se ona javlja ali poznato je da stres može dosta da utiče na ovu pojavu kao i genetika. Postoje dve vrste alopecije, jedna koja može da se reši kremama i gde nakon tretmana kosa normalno raste i druga, tokom koje može da se desi da opadnu sve dlake sa tela uključujući i obrve i trepavice. U drugom slučaju se veruje da je uzrok neka autoimuna bolest i ovde je sistem lečenja dosta zahtevniji i komplikovaniji, a dlake su najčešće nepovratne. Alopeciju mogu da izazovu razna žarišta u organizmu pa čak i zapaljenje zuba, sinusa ili krajnika, zato treba čim primetite opadanje kose da se obratite lekaru. Nije opasno ako na jastuku primetite dve tri dlake ali ako primetite oko 100 vlasi i ako to već dugo traje, obratite se lekaru.

Seboreja i opadanje kose

Seboreja nije ništa drugo nego hronični ekcem koji se javlja svuda gde je koža masna. Pa tako, pored lica može biti zahvaćena i koža glave. Ovo oboljenje kod kojeg dolazi do opadanja kose, spada u hronično i mora dugo i pažljivo da se leči. Tokom tretmana se preporučuju razna mleka i blagi šamponi za kosu, takođe, kosa se mora ispirati mlakom vodom.Seboreja je često nasledna i najčešće se pogoršava periodično usled stresa i loše ishrane.
Seboreja može da se javi kod beba i kod dece koja su u pubertetu jer tada najviše dolazi do lučenja lojnih žlezda.
Prvi simptomi su pojava peruti zbog čega bi ako istu primetite trebalo odmah da počnete sa tretmanima da ne bi došlo do opadanja kose. Kod seboreje može da se desi da kosa počne da otpada u pečatima kao kod alopecije.
Za seboreju se kaže da ne može da se izleči ali da mogu da se ublaže simptomi u vidu dobrog izbora hrane i korišćenja blagih šampona.

Kako sprečiti opadanje kose kod žena

Nemojte paničiti ako primetite da vam opada kosa, jer lek uvek postoji. Ima toliko tretmana, šampona protiv opadanja kose i raznih drugih sredstava koji će vam pomoći da izlečite teme glave. Pa tako, jedan od boljih prirodnih lekova je ulje amla koje možete naći u apotekama. Dovoljno je da ovim uljem koje ćete pomešati sa malo limunovog soka, trljate odnosno masirate teme glave.

opadanje kose kod zena

Pored ovog, jako su učinkovita i eterična ulja poput ulja žalfije, ruzmarina, lavande.
Postoji tačna priprema temena glave pre nego što nanesete ova ulja. Prvo kosa mora biti čista, operite je nekim blagim šamponom a zatim je isperite jabukovim sirćetom. Sirće razmutite u malo vode i onda isperite kosu. Tek posle ovog postupka, vaše teme je spremno za eterična ulja.

Zašto da bacate pare na razne šampone protiv opadanja kose kada problem možete sami rešiti. U nastavku pročitajte koji su to čajevi i prirodni losioni dobri za ponovni rast vaše kose.

Skuvajte čaj od kamilice i kada se prohladi isperite kosu ovim napitkom. Osim ovog čaja u istu svrhu možete koristiti i čaj od koprive.

Jedan od boljih prirodnih losiona je losion u kojem se kombinuje 100 grama koprive i 25 grama kamilice. Kada se odvojeno skuvaju ovi čajevi, stave se da odstoje osam sati. Nakon tog perioda, pomešajte ova dva čaja i dodajte mu 200 grama vinskog sirćeta. Ovaj losion bi trebalo da se svako veče utrljava u koren glave.

Takođe, jedno od poznatijih ulja koje je odlično kako za rast kose tako i za rast trepavica je ricinusovo ulje. Ono vam takođe može dosta pomoći sa problemom opadanja kose. Sve što je potrebno je da pomešate sledeće sastojke. Kašiku ricinusovog ulja pomešajte sa sokom od limuna i sa sa sokom crnog luka. Masirajte glavu ovom smesom a onda stavite kapu za kupanje i sačekajte sat vremena. Nakon toga operite kosu a radi što boljeg efekta ovo bi trebalo da ponavljate pre svakog pranja kose. Iako luk ima težak miris, dokazano je da čini čuda za kosu, pogotovu u kombinaciji sa ricinusovim uljem.