Pokazalo se da žuljevi mogu biti uzrok ozbilmnih zdravstvenih smetnji – zbog te, naizgled, male stvari stradaju karlica i kičma. Žulj predstavlja samo zaštitnu reakciju kože na spoljašnju agresiju, kao što je trenje, pritisak, trljanje… Tada se stvara sloj mrtvih ćelija, a najčešće se javlja na stopalima. Međutim, ako dobije makar i jedan žulj, čovek podsvesno menja hod, trudeći se da ne opterećuje bolno mesto. Ako se ništa ne preduzme, ta prividno mala rana može izazvati nesagledive posledice. Usled nepravilnog gaženja krivi se celo telo, pa vrlo lako mogu stradati karlica i kičma.

Mnogi iz sopstvenog iskustva znaju da žuljevi mogu biti suvi i vlažni. U slučaju vlažnih, zbog tečnosti koja se unutra skuplja, rana može biti vrlo bolna, sve dok plik ne pukne (možete ga i sami probušiti, ali obavezno nekim sterilnim priborom). Njega bi trebalo brzo osušiti, koristeći se svim raspoloživim načinima i sredstvima. Suvi žuljevi imaju tendenciju da brže puknu, u tim pukotinama naseljavaju se gljivice i mikroorganizmi koji izazivaju upale. Za osobe s dijabetesom žuljevi i kurje oči na stopalima posebno su opasni, jer se zbog loše cirkulacija pojavljuje rizik od infekcije stopala. Da se rana ne bi inficirala, ovi pacijenti obavezno moraju da potraže pomoć lekara. Čak i kad su žuljevi u pitanju, veoma je važno da vaš imunitet bude jak! U suprotnom, gnojni čirevi moraju se na vreme otvoriti i očistiti. Osim toga, suvi žulj može da raste ne samo napolje već i u dubinu.ukiva, deformišući stopalo. Zato se sa suvim žuljevima treba boriti svim sredstvima i ukloniti ih na vreme.kurje oko

Preventiva za noge bez žuljeva
• Svakodnevno po nekoliko sati skinite cipele i hodajte bosi po kući kako bi se vaša stopala opustila. Leti hodajte bosi po travi.
• Pažljivo birajte cipele. Obratite pažnju na to da noga lagodno staje u nju i da materijal nije krut, već udoban i mek. Prsti posebno moraju imati dovoljno mesta, u protivnom brzo ćete “zaraditi” plikove. Izbegavajte veštačke materijale (i obuće i čarapa) u kojima se znoje noge.
• Ako negde na stopalu osetite pritisak, na bolno mesto odmah stavite lepljive jastučiće koji će ublažiti dalje pokrete (kupuju se u apoteci). Bitno je reagovati na vreme, dok se crvenilo nije pretvorilo u opasni žulj.

Rešite se kurjeg oka
Zadebljalo kurje oko nemojte čupati i turpijati već ga omekšajte maslinovim uljem – natopite jastučić pa fiksirajte na bolno mesto, jer će se tako lakše izvaditi. Pomoći će usitnjeno lišće bršljana koje ćete preko noći držati na kurjem oku i fiksirati zavojem. Postupak ponavljati deset dana. Dobar lek je i suva šljiva – uzmite jednu polovinu suve šljive i prislonite na kurje oko, zatim pričvrstite flasterom. Svako veče pre spavanja zamenite šljivu i za nekoliko dana žuljevi će nestati. Beli luk je takođe delotvoran za otklanjanje ovog problema – izgnječite dva čena i fiksirajte na kurje oko. Držite nekoliko noći uz redovno menjanje.

Narodni recepti

Tretiranje suvih žuljeva

• Pre spavanja naparite noge u vrućoj vodi, obrišite i privežite koru limuna s malom količinom pulpe (meka strana ide do kože). Hodajte, ne skidajući povez, tri do pet dana, dok žulj ne otpadne.
• Isecite uzduž list aloje, postavite pulpu na žulj i stavite zavoj u toku noći.
• Lukovinu od pet većih glavica luka stavite u staklenuteglu, prelijte čašom sirćeta, čvrsto zatvorite poklopac i ostavite da odstoji na toplom mesgu dve nedelje. Kožu oko žulja namažite vazelinom ili masnom kremom. Ocedite lukovinu i stavite sloj na žulj, učvrstite zavojem. Svaki dan stavljajte novu lukovinu i držite preko noći.
• Pomešajte sok od luka i sirće u razmeri 2:1. Zagrejte mešavinu na pari sedam do deset minuta, zatim ohladite i pažljivo mažite žuljeve ovom tečnošću.

Tretiranje vlažnih žuljeva

• Potopite premorene ruke/noge u hladnu vodu, a zatim sažvaćite grašak ili pasulj i stavite tu smesu na plik od žulja. Ne samo da smanjuje bol i leči već sprečava da oštećena koža postane gruba.
• Istrljajte bolno mesto alkoholom, alkoholnom tinkturom od nevena ili kolonjskom vodom i pažljivo probodite iglom, koju ste prethodno potopili u alkohol ili je držali nad plamenom upaljača. Zatim dezinfikujte tinkturom za kožu. Kožicu probušenog plika nemojte seći, ona će poslužiti kao dodatna zaštita. Obavezno dezinfikujte ranu. Za kraj, na bolno mesto stavite antibakterijski flaster ili kremu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply