Šta je hernija? Tipovi hernije. Lečenje bez operacije

U slučaju bavljenja problematikom hernije, najbitnije je detaljno razmotriti mogućnost lečenja bez operacije pomenutog oboljenja.

Hernija ili kila predstavlja zdravstveno oboljenje pri kom dolazi do dislociranja, ili preciznije isklizavanje organa iz njegove matične pozicije kroz trbušni zid. Obično se dešava u unutrašnjosti tela. Takođe, moguća je i pojava hernije butina, stomaka i na preponama.Kila je oboljenje koje ne nosi rizik po život, ali ipak zahteva operativni zahvat radi izbegavanja mogućih komlikacija.

Vrste hernija:

Utvrđeno je postojanje četiri tipa hernija: inguinalna (preponska), hijatalna, pupčana i incizionalna. Glavne odlike iznećemo vam u narednim redovima:

1. Ingvinalna ili preponska hernija je najčešći tip oboljenja kile. Predstavlja prolazak struktura trbušne duplje kroz mišićni zid. Preponska kila je zastupljenija kod muškaraca. Kod muškaraca kilna kesa prolazi kroz preponski kanal pored semenog kanala i krvnih sudova koji idu do testisa. Kod žena kroz taj kanal prolaze materične veze pored kojih može da nastane kila.

2. Hijatalna kila predstavlja često prisutan vid oboljenja hernije. Ispoljava se sklizavanjem želuca pored jednjaka u grudnu duplju. Uglavnom se javlja kod lica starijih od 50 godina.

3. Pupčana (umilikarna) kila česta je pojava kod novorođenčadi i beba ispod 6 meseci života. Manifestuje se isklizavanjem struktura trbušne duplje ka želucu. Ovaj tip pupčane kile može vremenom nestati sam od sebe. U slučaju da ipak ne dođe do samouklanjanja, operacija je nužan potez.

4. Incizionalna (postoperativna kila) javlja se kao neželjena posledica postoperativnog zahvata na želucu.

hernija

Koji su uzroci za pojavu hernije?

Bitan uzrok oboljevanja od hernije može biti nedovoljna fizička aktivnost praćena slabom kondicijom i izdržljivošću mišića. Bitni faktori koji mogu dovesti do slabljenja mišića su: starosno doba, kontinuirani fizički napori, povrede usled oštećenja, ili povećanje trbušnog pritiska. U značajne činioce koji dovode do pojave hernije ubrajaju se: trudnoća, hronični zatvor, nagli porast telesne težine, podizanje većeg tereta, učestali napadi kašlja, kao i pojava ascitesa.

Potrebno je još navesti i druge faktore kao što su ponavljana zapušenja i zakrčenja, porodična istorija oboljevanja od kile, pojava cistične fibroze, kao i štetne navike poput pušenja.

Povezano>>> Želudačna kila simptomi, lečenje, ishrana, prirodni lekovi

Simptomi oboljenja kile

Simptome oboljenja hernije karakteriše pojava vidljivih izbočina kroz otvor na trbušnom zidu. Ostali simptomi koji ukazuju na prisustvo kile su:

  • Napor pri fizičkoj aktivnosti i podizanju većeg tereta praćen otežanim disanjem.
  • Osećaj širenja u trbušnom regionu, nelagode i težine.
  • Osećaj žarenja ili pucanja na oboljenjem pogođenoj lokaciji.
  • Tegobe u grudima kao prethodnica pojavi hiatalne hernije.
  • Otežano gutanje, loša probava i neodređeni tinjajući osećaj takođe su indikatori pojave hijatalne hernije.

Slično>>> Bruh simptomi, uzrok, operacija, oporavak posle operacije

Kako uočiti i detektovati pojavu hernije?

Za utvrđivanje prisustva ingvinalne ili postoperativne hernije neophodno je obaviti fizičke preglede. Specijalisti će izvršiti detaljne analize izbočinaste tvorevine locirane na ugroženom delu tela. Pratiće ponašanje kile pri stojećem stavu ili u situaciji koja zahteva naprezanje.

Na primeru hijatalne hernije, detekcija pomenutog oboljenja vršiće se rendgenskim snimanjem pomoću barijuma. Primenom ovog tipa zračenja, lekar će u potpunosti steći pravu sliku stanja vaše trbušne duplje. Potrebno je da pre rendgenskog snimanja pacijent popije nekoliko gutljaja barijuma, nakon čega se može podvrgnuti procesu rendgenskog zračenja čiji će rezultat biti jasan prikaz stanja obolele regije.

Za analizu pupčane kile primenjuju se ultrazvučne metode koje će dati adekvatan prikaz unutrašnjeg stanja tela.

Saznajte više>>> Bruh – moguće veoma ozbiljne komplikacije

Lečenje za obolele od hernije

Operativni zahvati u slučaju oboljenja hernije sugerišu se isključivo za teže oblike ovog oboljenja. Prvi terapijski pokušaji ne uključuju operativne zahvate. Umesto toga, predlažu se promena režima ishrane, izbegavanje obilnih obroka, i održavanje optimalne telesne težine. Ipak, u slučaju da prvoprimenjene metode ne urode plodom, predlaže su operativni zahvat ili laparoskopija. Laparoskopska metoda podrazumeva korišćenje male kamere koja će detektovati nastala oštećenja bez invazivnog dejstva na okolna tkiva, za razliku od klasičnog operativnog zahvata koji zahteva više vremena za oporavak.

Kako izlečiti kilu bez operativnog procesa ?

Oboljenje kile u početnom stadijumu najlakše je lečitistandardnim neinvazivnim metodama i kućnim lekovima, bez operativnih zahvata. Ipak, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, operacija će predstavljati neophodan čin. Korišćenje kaiševa, kravata i rešetkastih formi pomoći će vraćanju organa u prvobitni položaj u slučaju pojedinih tipova ovog oboljenja.

Takođe, poželjno je izbegavati fizička naprezanja poput podizanja tereta i napora koji mogu uzrokovati pojavu nelagodnosti i težine u stomaku, kao i otežanog disanja. Isto, sa povećanjem telesne težine, može doći i do napredovanja pojave hernije. Istovremeno, poželjno je izbegavati konzumiranje cigareta zbog pogubnog dejstva ove navike na slabost mišića. Ukoliko osećate slabost u mišićima pri naporu, posavetujte se sa vašim specijalistom o tom problemu. Ne zanemarujte problem koji vam kasnije može doneti brojne komplikacije

Zaključak: Iz prethodnih redova može se izveti par ključnih činjenica vezanih za oboljenje kile. Najpre, hernija se ispoljava u vidu malih naizgled bezopasnih kvržica ili izbočina koje se mogu razviti u ozbiljne i za lečenje teže oblike. Jednostavni standardni lekovi ne mogu pomoći u lečenju svih tipova kile. Kod težih vidova hernije neophodno podvrgnuti se operativnom zahvatu. Operativne metode se sprovode u zavisnosti od ozbiljnosti situacije, kada je to nužno. Jedna od osnovnih preventivnih mera u sprečavanju pojave kile predstavlja unos zdrave hrane bogate vlaknima, i istovremeno izbegavanje štetnih masnoća. Takođe, održavanje optimalne telesne težine predstavlja neophodnost u sprečavanju hernije. Dakle, preventivne mere su idealan način za očuvanje zdravlja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply