beli jezik

Ako ste se pitali šta znači kad vam jezik pobeli, imamo odgovor za vas.

Objasnićemo vam koji su uzroci i simptomi bele skrame na jeziku koja se razlikuje u stepenu ozbiljnosti, a saznaćete i koje prirodne kućne lekove možete da koristite da bi beo jezik vratio svoju normalnu boju.

Beli jezik se uglavnom javlja kada se na površini jezika nasele bakterije ili gljivice, a mrtve ćelije ostanu zarobljene između malih nodulusa (kvržica) na jeziku. U većini slučajeva, beo jezik je pojava privremenog karaktera i retko izaziva veće komplikacije. Postoji mnogo različitih razloga za beli jezik kod dece i kod odraslih, a mi ćemo je malo detaljnije opisati da biste bolje razumeli zašto vaš jezik menja boju.

Znaci i simptomi belog jezika

Beli jezik može da se manifestuje različito – kao potpuno beo, sa belim tačkama ili flekama, sa belim linijama, a može biti posledica infekcije ili dehidracije. Simptomi zavise od uzroka koji izaziva beo jezik. Na primer, kod oralnog drozda će čitav jezik biti beo, međutim, kod leukoplakije belilo se javlja u obliku belih zadebljanja, a neki delovi jezika izgledaju normalno, dok su drugi beli.

beo jezik

Šta izaziva beli jezik?

Evo 8 uzroka koji izazivaju pojavu belog jezika, a koji se razlikuju u stepenu ozbiljnosti:

Leukoplakija (poznata i kao „pušački jezik“) – Ovo oboljenje koje se javlja kod odraslih, čije ime u prevodu znači bela ploča, izaziva velika produkcija ćelija u ustima, kao i naslage keratina. Na jeziku, desnima i unutrašnjem delu usta mogu da se pojave bele naslage i zadebljanja. Konzumiranje alkohola i pušenje mogu da izazovu leukoplakiju koja se ne može ukloniti pranjem jezika četkicom ili struganjem. Premda obično nije opasno oboljenje, bele naslage na jeziku zbog ovog uzroka mogu da postanu kancerozna.

Oralni drozd – Ovo je gljivična infekcija usta i za rezultat može da ima osećaj žarenja. Oralni drozd je česta pojava kod dijabetičara, dece i starijih osoba.Beo jezik je najčešće uzrokovan ovim gljivicama a kod dece i odojčadi je to u preko 95% slučajeva.Bele naslage na jeziku u ovom slučaju izazivaju zapravo gljivice. Pored toga, javlja se i usled nedostatka vitamina B, uzimanja antibiotika, slabog imunog sistema, kao i kod osoba koje nose zubne proteze. Za lečenje oralnog drozda se koriste antifungalni lekovi.Kod odraslih se u ovom slučaju može preduzeti čišćenje jezika sodom bikarbonom ali je mnogo bolja opcija poseta lekaru i upotreba nekog antigljivičnog rastvora za ispiranje usta.

Suva usta ili kserostomija – Kada pljuvačne žlezde ne luče dovoljno pljuvačke, kao rezultat mogu da se jave suva usta. Pljuvačka funkcioniše kao tečnost za ispiranje usta – čisti ostatke hrane i pomaže u njenom razlaganju. Veći unos vode je jednostavno rešenje za suva usta. Ako je uzrok suvih usta oboljenje poznato kao Sjorgenov sindrom, lekar vam može prepisati lekove i druge preparate koji pospešuju lučenje pljuvačke.

Oralni lihen planus (oralni lišaj) – Ovo oboljenje izaziva imuni sistem i spada u dugoročne poremećaje. Može da izazove pojavu ranica, nelagode, žarenja i belih čipkastih pruga na jeziku. U ozbiljnim slučajevima se prepisuje antiseptička tečnost za ispiranje usta ili oralni steroid.

Sifilis – Ovo je polno prenosiva bolest koju izaziva bakterija. Sifilis se prenosi i oralnim seksom sa zaraženom osobom. Ova bolest se obično leči antibioticima.

Periodontalne bolesti – Nepravilna higijena usta može da rezultira periodontalnim bolestima. Pravilna oralna higijena podrazumeva pranje zuba, čišćenje zubnim koncem i ispiranje usta tečnošću za tu namenu. Bakterijska infekcija može da se pojavi na desnima i da dovede do pojave belih naslaga na jeziku. Preventivna nega je najbolji način sprečavanja pojave periodontalnih bolesti.

Naslage na jeziku – Ostaci hrane na jeziku mogu da stvore belu skramu. Strugačem jezika možete da popravite njegov izgled i uklonite ostatke hrane. Pored hrane, ovakve naslage mogu da nastanu i zbog suvih usta, pušenja, loše oralne higijene, temperature, ishrane koja sadrži malo vlakana i oštećenja jezika usled zubnih protetičkih pomagala.

Ozbiljniji uzroci – U ozbiljnije uzroke koji izazivaju beo jezik spadaju HIV/AIDS, rak usta i rak jezika. Ukoliko simptomi belog jezika traju duže od dve nedelje, javite se lekaru.

Šta izaziva beli jezik?

Bele fleke na jeziku mogu da budu bezopasne, a mogu da budu i indikator mnogo ozbiljnijeg oboljenja – sve zavisi od mesta na kome se pojavljuju.

Bele fleke na bočnim stranama jezika, a isto tako i kvržice, mogu da ukazuju na nekoliko problema među kojima su karcinom, ujed za jezik, oralni drozd, iritacija od zubnih proteza ili infekcija zuba. Da bi se uzrok tačnije odredio, morate obratiti pažnju i na prateće simptome.

Bele fleke na vrhu jezika ponekad znaju da budu bolne, male, može ih biti više, a sve zavisi od uzroka. Najčešći uzrok belih fleka na vrhu jezika je kada se ujedete za jezik, a fleke se pojavljuju u periodu zaceljenja povrede. Oralni drozd može biti još jedan mogući uzrok. Ako je u pitanju zadebljanje, moguće je da je u pitanju prekancerozno stanje.

Bele fleke na zadnjem delu jezika mogu biti posledica raznih bolesti u koje spadaju otoci cirkumvalatnih papila (organi za ukus koji se nalaze na zadnjoj strani jezika), afte, oralni lišaj, oralni drozd ili alergijska reakcija. Fleke na zadnjoj strani jezika su uobičajene i kod sterptokoknog faringitisa i drugih infekcija grla.

Konačno, bele fleke ispod jezika mogu da budu posledica afti, temperature (koja može da izazove veoma bolne velike ili male bele kvržice ispod jezika), oralnog lišaja, karcinoma i herpesa kao i drugih oboljenja. Obratite pažnju na prateće simptome da bi se lakše utvrdio uzrok.

Saveti za ublažavanje simptoma belog jezika

  • Vodite računa o pratećim simptomima koje izaziva beo jezik, kao što su groznica/temperatura, bolovi ili znaci dehidracije koji vam ukazuju da bi trebalo da se javite lekaru.
  • Pravite razliku između belog jezika i geografskog jezika. Kod geografskog jezika postoje glatke lezije na jeziku, a hrana jakog ukusa može da izazove bol ili nadraženost.
  • Oralni drozd ćete prepoznati po osećaju žarenja. Lekar može da vam prepiše neki antifungalni lek zbog toga.
  • Saznajte što više o raznim oboljenjima koja mogu da izazovu beli jezik – međutim, nemojte da paničite, već idite kod lekara ako ste zabrinuti.
  • Promenite način života – budite hidrirani, vodite računa o oralnoj higijeni, nemojte da pušite, smanjite alkohol, čistite jezik četkicom ili strugačem da biste uklonili naslage, ispirajte usta i dezinfikujte ih slanom vodom ili antiseptičkom tečnošću.

Kućni lekovi za sprečavanje pojave belog jezika

Postoji mnogo kućnih lekova koje možete da koristite kako biste sprečili i lečili beli jezik. Evo nekih od njih koje možete da isprobate već danas.

So – Jezik možete da istrljate solju pomoću četkice za zube, a isto tako možete da mućkate slanu vodu po ustima i da ih ispirate njome.

Probiotici – Probiotici smanjuju rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija. Probiotike možete da uzimate u obliku kapsula ili praha ili da jedete hranu koja prirodno sadrži probiotike, na primer, jogurt.

Biljni glicerin – Ovo je efikasno sredstvo za borbu protiv belog jezika koji je posledica dehidracije. Četkicom utrljajte glicerin na jezik i kada završite isperite usta.

Mućkanje ulja – Mućkajte po ustima kokosovo ili maslinovo ulje bar 15 minuta, ispljunite i isperite usta.

Vodonik peroksid (hidrogen) – Kupite u apoteci troprocentini hidrogen.Pomešajte jedan deo vodonik peroksida i dva dela vode, umočite četkicu u mešavinu, operite jezik i isperite usta.Beo jezik se može brzo izlečiti na ovaj način

Sok aloje vere – Mućkajte po ustima sok aloje vere, ispljunite i na kraju popijte njen sok.

Redovno pranje zuba – Redovno pranje zuba, desni i jezika mogu da spreče pojavu belog jezika.

Kurkuma – Pomešajte kurkumu u prahu i sok limuna da biste dobili pastu. Utrljajte pastu na jezik i dobro isperite usta.

Soda bikarbona – Pomešajte sodu bikarbonu i sok limuna da biste dobili pastu. Četkicom utrljajte pastu na jezik i isperite usta.Soda bikarbona eliminiše beo jezik prilično brzo ako su uzrok gljivice kandida.

Jabuka – Jedna jabuka na dan je doprinos zdravoj higijeni usta.

Izbegavajte dehidraciju – Dehidracija je uobičajen uzrok belog jezika koji se ne leči. Dobra hidriranost će sprečiti beli jezik koji je posledica dehidracije.

Prestanite da pušite – Pušenje je jedan od uzrok belog jezika, a ako prestanete da pušite sprečićete ovu pojavu.

Smanjite količinu alkohola – Alkohol pospešuje dehidraciju, a ona izaziva pojavu belog jezika.

Potencijalne komplikacije belog jezika

Vrste komplikacija koje mogu da se pojave, zavise od osnovnog uzroka belog jezika. Neke od mogućih komplikacija povezanih sa belom skramom na jeziku uključuju i štetna dejstva nekih lekova, anksioznost i depresiju, unakaženost, širenje infekcije, karcinom jezika i oralni karcinom, odstranjivanje dela jezika zbog tumora, zarazu polno prenosivim bolestima i mršavljenje.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru zbog belog jezika?

Lekaru bi trebalo da se javite kada pored bele boje primetite i druge promene na jeziku, ako osećate bolove u jeziku ili ako belilo traje duže od nekoliko nedelja. Kućnim lekovima i medikamentima bi trebalo da se rešite belog jezika ali ako nastanu komplikacije odmah se javite lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply