rastan biljka

Biljka raštan je dugo prisutna na ovim prostorima. Ona predstavlja primitivnu formu kupusa, koju koristimo u svakodnevnoj ishrani, i za razliku od kupusa, raštan ne formira centralni pupoljak. Raštan je biljka koju odlikuje visoka stabljika, a danas se pretežno gaji radi svojih širokih listova. Pojedince biljke iz porodice kupusa i raštana često se korsite kao dekorativni detalj u baštama.

Biljka raštan je ljudima širom sveta poznat još iz vremena starih Grka i Egipćana. Nekoć su mu pripisivane magične osobine, te je nemali period smatran i svetom biljkom, prema kojoj se treba ophoditi sa poštovanjem i nežnošću. Svoje mesto raštan je takođe našao na nadgrobnim spomenicima i freskama, a razlog tome je što se raštan smatrao svojevrsnim poklonom od bogova, vezom između njih i smrtnika.

Raštan je biljka koja se najviše konzumira u periodu zime. Svoje mesto je do danas pronašao u mnogim kulturama, te možemo zapaziti kako se gaji u Brazilu, Portugalu, SAD, mnogim delovima Afrike, u Crnoj Gori, Španiji, Kašmiru. U svakodnevnoj ishrani se od raštana koriste listovi. Raštan je bogat kalijumom, kalcijumom, luteinom, zatim vitaminima C, B-1, B-2, B-9, što ga svrstava i u jedne od preventivnih lekova za karcinom i tumor. Pored listova, nije retko konzumiran ni sok od raštana, koji se dobija ceđenjem listova i stabljike. U narodnoj medicini ovaj eliksir se koristi ka lek za giht, bronhitis, i probleme sa cirkulacijom.

rastan biljka

Raštan i zdravlje

Raštan je biljka koja zbog svog nutritivnog sastaja povlači čitav niz blagodetnih delovanja svojim konzumentima. Već smo rekli da raštan deluje preventivno kod najopakijih i najzloćudnijih bolesti, kao i da obiluje vitaminima za jačanje i osnaživanje imuniteta. Ne treba čuditi ni što se raštan najviše konzumira tokom zime i hladnijih dana. Zbog svojih osobina, on sprečava rađanje bakterijskih klica, često nas čuvajući od prehlade i sezonskih nazeba.

Uz to, raštan svojim sastavom aktivira stavaranje enzima u jetri, i tako nas čuva od stvaranja mnogih kancerogenih i suvišnih ćelija. Uz redovnu konzumaciju raštana, dodatno ćemo pročistiti i čitav splet unutrašnjih organa, u koje spadaju pluća, bešika, prostata, debelo crevo, dojke i jajnici.

U raštanu su prisutne i velike količine kalcijuma, koje jačaju kosti, a takođe i pomažu osobama koje boluju od osteoporoze. U raštanu se može pronaći i mangan koji podstiče iskorišćavanje vitamina C u organizmu, stvarajući tako jedinstveni gromobran našem imunitetu. Moramo još reći, da je raštan sjajan izvor vitamina A, kao i cinka koji je nužno potreban našem organizmu.

Kada se govori o raštanu, mora se imati u vidu, da je on samo jedna podvrsta kupusa, iz mnogobrojne porodice biljaka pod nazivom Brasicae. Uz raštan, ovde se mogu podvesti i njegovi poznatiji srodnici kao što su karfiol, brokula, keleraba, kineski kupus. Sve pobrojane biljke, spadaju u jednogodišnje ili dvogodišnje prinose, sa nizom zajedničkih osobina. Zbog toga su i njihovi sastavi sličnih nutritivnih vrednosti, a često se dešava da bitniju razliku ne možemo uočiti do samog cvetanja.

Raštan upotreba

Raštan je biljka koja ima relativno široku upotrebu i namenu. Pored svojih lekovitih svojstava, raštan se može pronaći i širom trpeza, u ukusnim kombinacijama sa mesom i drugim povrćem. Što se tiče kulinarskih eksperimenata sa raštanom, nabrojaćemo samo one najpoznatije, i na ovim prostorima najzastupljenije.

-Raštan se često koristi umesto kupusa pri pravljenu sarmica

-Raštan je čest na trpezi u kombinacijama sa crvenim mesom

-Od raštana se prave raznovrsne i ukusne čorbe

-Raštan se često sprema sa drugim biljkama iz svoje porodice, a ponekad se kombinuje i sa krompirom

-Uz raštan se najčešće vežu dodaci poput peršuna i celera

-Nerekto se raštan pravi uz snažan ukus crnog luka, uz šargarepu, i tikvice

-Kada se kombinuje sa keljom, raštan se može pronaći u pasulju, i ovo je jedna od najčešće zastupljenih kombinacija na ovim prostorima

-Nisu retkost ni ukusne pite koje u sebi sadrže ovu biljku

Raštan recept

U ishrani ljudi se koristi isključivo lišće raštana, koje je najbolje kuvati na pari ili u vodi, ali ga ne treba prekuvati, jer će u tom slučaju izgubiti većinu hranljivih materija. Pri kuvanju raštana, treba obratiti pažnju da mu listovi budu čvrsti, intezivne zelene boje, a da nikako ne bi trebali biti žuti ili smeđi. Ova biljka se uglavnom kuva između 5 -10 minuta,  a najčešće se začinjava sa maslinovim uljem. U nastavku ovog teksta možete pogledati  neke od recepata koji se preporučuju sa raštanom.

Raštika – sastojci

-3 šargarepe

-3 velika krompira

-1 žuti luk

-1 kašika masti

-suvo meso

-jedna ljuta papričica

-jedna zelena paprika

-1 crvena paprika

-začini

Raštiku se čisti, odstranjujući pritome stare i obamrle delove biljke. Ostatak se usitnjava i reže u šerpu sa vrelom vodom. Nakon što je raštika narezana u šerpu, smesa se ostavlja da proključa nekih desetak minuta. Za to vreme, u drugom loncu na masti i malo ulja dinstamo luk, paprike i šargarepe. Dužina dinstanja se određuje po sopstvenoj potrebi. Nakon određenog vremena, u drugi lonac se dodaje krompir, a ubrzo nakon krompira i suvo meso. Nakon toga dodajemo i začine po želji. Kada meso omekša, i kada je blizu kuvanja, dodajemo mu i oceđenu raštiku. Zatim se ova mešavina kuva zajedno do samog kraja.

Raštan se često koristi i kao zamena za domaći kupus. S toga se raštan može koristi po recepturama koje smo primenjivali kod njegovog poznatijeg srodnika. Raštan se pri samom kuvanju ponaša isto, te ne bi trebalo biti bilo kakvih pogreški i poteškoća. Ono što je sigurno, jeste da ukoliko raštan kombinujete u jedom od deliaktesa krompirom, ili ukoliko ste dovoljno odvažni da vam listovi raštana zamene listove kupusa pri spravljanju sarmi, svakako ćete dobiti jedno novo, i po svemu ukusno jelo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply