Tamni podočnjaci kod dece su pojava tamnih mrlja ili gubitka boje ispod očiju. Obično, oni nisu bolni, neprijatni ili povezani sa drugim simptomima, ali ove fleke mogu da projektuju izgled starosti, umora ili bolesti. Tamni krugovi ispod očiju su prvenstveno karakteristični za odrasle, ali se mogu javiti i kod dece.

Podočnjaci kod dece se mogu javiti kada je koža ispod očiju tanka, otkrivajući krvne sudove, što proizvodi tamnu boju. Umor i starenje su najčešći uzroci podočnjaka, ali alergije, anemija, kongestija, ekcemi, način života, ali i nepravilna pigmentacija mogu doprineti postojanju tamnih krugova ispod očiju. Iritacija oka, nasleđe, nazalno začepljenje, istorija izlaganja suncu i gubitak elastičnosti kože takođe mogu izazvati tamne podočnjake. Slučajna ili namerna trauma (zlostavljanje deteta) mogu izazvati da se pojave tamni podočnjaci kod dece, kao posledica površinskih ili dubokih krvarenja.

Podočnjaci kod dece su neobična pojava, ali oni mogu biti izazvani alergijom i kongestijom. Česta kongestija, naročito, može izazvati vidljivu diskoloraciju u venama ispod očiju. Najviše zabrinjavajuće stanje koje uzrokuje tamne krugove oko očiju dece je neuroblastom – maligni tumor simpatičkih nerava.

Ako vaše dete i dalje doživljava tamne krugove ispod očiju, tražite hitnu medicinsku pomoć. Ovo se može pripisati respiratornim infekcijama ili dehidraciji.

Podočnjaci kod dece – mogući uzroci:

Tamni podočnjaci kod dece su obično izazvani alergijom i zapušenim nosem, što može da stanji kožu oko očiju, otkrivajući krvne sudove. Zagušenje ili kongestija je otok u tkivima koja oblažu unutrašnjost nosa.

Alergije su čest uzrok zagušenja. Uobičajene alergije iz detinjstva uključuju alergiju na: hranu (uključujući jagode, kikiriki, školjke i mlečne proizvode), dlake ili perut kućnih ljubimaca, polen ambrozije ili hemikalije. Ostali uzroci zagušenja su grip, obična prehlada i sinusne infekcije.

Alergijski / inflamatorni uzroci tamnih krugova ispod očiju kod dece:

– određene namirnice

– kozmetika, boje ili deterdžentiž

– industrijske hemikalije, kao što su one nađene u elastinu, lateksu ili gumi

– metalurške supstance kao što su metal, bakar ili žica

Infektivne uzroci tamnih krugova ispod očiju kod dece:

– konjunktivitis (upala površine oka)

– druge bakterijske ili virusne infekcije

– rinitis (oticanje nosnih hodnika)

– sinuzitis (upala ili infekcija sinusa)

– upala grla (bakterijske infekcije grla)

Ostali uzroci tamnih krugova ispod očiju kod dece:

– anemija

– često trljanje ili dodirivanje očiju

– nasleđe

– neuroblastom

– nedostatak fenol-sulfotransferaze (redak poremećaj u kome telo nije u stanju da razlaže i procesuira toksine)

– lišavanje sna

– trauma ili povreda (uključujući zlostavljanje dece)

Ozbiljni ili ugrožavajući po život uzroci tamnih krugova ispod očiju kod dece:

– anafilaksa (opasna po život alergijska reakcija)

– dehidratacija (gubitak telesnih tečnosti i elektrolita, što može biti ugrožavajuće po život kada je stanje teško i netretirano).

Podočnjaci kod beba

Postoji veliki broj razloga za pojavu podočnjaka kod beba, i skoro svi su normalni – tvrde pedijatri. Naime, koža ispod svačijih očiju je tanja nego na ostatku lica. Neki ljudi sa tamnijim tonom kože imaju i tamniju pigmentaciju koja bi mogla dati izgled krugova ispod očiju. Takođe je uobičajeno da ako je umorna – beba trlja oči, što čini da osetljiva koža ispod oka pocrveni.

Mnogo roditelja krivi alergije za tamne krugove ispod očiju kod beba, ali sezonske alergije se uglavnom ne pojavljuju kod dece mlađe od 1 godine starosti. Bebe obično treba da budu izložene alergenima iz životne sredine tokom jedne ili dve sezone pre nego što se javi alergija.

Deca koja razvijaju nosne alergije mogu imati tamne krugove ispod očiju uzrokovane oticanjem krvnih sudova ispod kože.

Neke bebe koje doje i koje su posebno osetljive mogu da imaju alergijsku reakciju na hranu prisutnu u ishrani njihove majke, ali to se obično pojavljuje kao koprivnjača ili krv u stolici, a ne tamni podočnjaci kod beba.

Iako je izuzetno retko, podočnjaci kod beba mogu biti izazvani tumorom. Ako je koža ispod očiju vaše bebe vrlo tamna, obavezno se obratite lekaru.

Lečenje

U većini slučajeva, podočnjaci kod dece i beba ne zahtevaju medicinska pomoć. Cilj je da se otkrije pravi uzrok njihovog nastanka i da se isti leči – što će automatski izlečiti i same podočnjake.

Kako su alergije ili zagušenje nosa česti uzroci za tamne podočnjake kod dece, oslobodite svoje dete alergije ili zapušenog nosa uz pomoć adekvatnih tretmana.

Ako vaše dete ima alergiju, pokušajte da uklonite alergen iz kuće.

U svakom slučaju, najbolji savet ćete dobiti od lekara svog deteta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply