Upala usne duplje uzroci

Upala usne duplje ili stomatitis je zapaljenje unutar usta, obično u vidu male rane ili čira. Upala usne šupljine nije problem vezan za želudac.

Šta je stomatitis ili upala usne duplje?

Stomatitis je infekcija usne duplje. Ovo može biti u obrazima, desnima, sa unutrašnje strane usana ili na jeziku.

Postoje dva osnovna oblika stomatitsa: herpes stomatitis i aftozni stomatitis. Oba oblika se obično javljaju češće kod dece i tinejdžera.

Herpes stomatitis je infekcija, najčešće kod male dece uzrasta od šest meseci do 5 godina. To je infekcija herpes simpleks 1 (HSV 1) virusa, istog virusa koji uzrokuje hladne čireve na spoljašnjoj strani usana kod odraslih. To je povezano sa HSV 2, virusom koji izaziva genitalni herpes, ali to nije isti virus.

Aftozni stomatitis se odnosi na ranice, tj. afte u ustima. Afte su jedna ili skup malih ranica ili čira na obrazima, desnima, unutrašnjosti usana ili na jeziku. Ovo je takođe mnogo češće kod mladih ljudi, najčešće između 10 i 19 godina.

upala usta lecenje

Upala usne duplje – uzroci:

Herpes stomatitis je izazvan infekcijom virusa HSV1 (herpes simplex 1) kod male dece.

Aftozni stomatitis je uzrokovan različitim problemima sa oralnom higijenom ili oštećenjem sluzokože. Neki potencijalni uzroci su:

– suva tkiva unutar usta usled disanja kroz usta zbog začepljenja nosnih prolaza

– male povrede zbog stomatoloških intervencija, slučajnog ugriza za obraz itd.

– oštra površina zuba, stomatološke proteze

– celijakija (alergija na gluten)

– osetljivost na jagode, agrume, kafu, čokoladu, jaja, sir ili orašaste plodove

– alergijski odgovor na određene bakterije u ustima

– inflamatorne bolesti creva

– autoimuna bolest koja napada ćelije u ustima

– HIV / AIDS

– oslabljen imuni sistem

– nedostatak vitamina B12, folne kiseline, gvožđa ili cinka

-određeni lekovi

– stres.

Upala nepca

Upala nepca može biti posledica: konzumiranja toplih namirnica, jedenja iritirajućih namirnica, infekcija usta (bakterijskih, virusnih ili gljivičnih), suvoće usta itd. Tretira se isto kao i upala usne šupljine.

Šta je dobro za dezinfekciju usta

Dezinfekciju usta možete obavljati prirodnim ili hemijskim sredstvima. Što se tiče hemijskih sredstava, dostupni su brojni preparati (vodice) za ispiranje usta, a najbolji su oni koji sadrže hlorheksidin.

Što se tiče prirodnih sredstava za dezinfekciju usne duplje, probajte sledeće:

Morska so i hidrogen

Dodajte dve kašičice svakog od morske soli i 3% hidrogen peroksida u čašu tople vode. Dobro promešajte. Koristite ovaj rastvor za ispiranje usta. Ponoviti jednom ili dva puta dnevno. Nemojte progutati ovaj rastvor.

Prirodni preparat za dezinfekciju usta

Sastojci:

  • ½ kašike cimeta u prahu
  • 1 ½ kašike meda
  • ½ kašike sode bikarbone
  • 2 dl tople vode
  • 2 limuna

Priprema:

Dodajte med u toplu vodu i mešajte na laganoj temperaturi dok se ne istopi (obavezno vodite računa da vam voda ne provri), a zatim dodajte sodu bikarbonu, cimet i na kraju limun.

Stavite dobijenu smesu u staklenu bočicu i sve dobro pomešajte.

Koristite ovaj rastvor za ispiranje usta ujutro nakon pranja zuba, dve kašike rastvora grgljajte u ustima oko 1-2 minuta i zatim ispljunite.

Lečenje

Herpes stomatitis se može tretirati sa antivirusnim lekovima, poput aciklovira. Ovo može skratiti dužinu infekcije. Dehidracija je rizik za upalu usne duplje kod male dece, pa ih podstičite da piju dovoljno tečnosti. Preporučuje se tečna ishrana sastavljena od hrane i pića koji nisu kiseli. Preporučuje se acetaminofen za bol i groznicu.

Za jak bol, može da se koristi lokalno lidokain. Lidokain potpuno ”ukoči” usta. To može izazvati probleme sa gutanjem, opekotine ili gušenje. Treba ga koristiti sa pažnjom.

Infekcija usne duplje u vidu aftoznog stomatitisa obično nije ozbiljna i ne zahteva lečenje. Ako je bol značajan ili su rane veće, lokalne kreme sa benzokainom ili drugim sredstvom koje utrne usta mogu da se primene. Ispiranje usta sa slanom vodom ili blaga sredstva za ispiranje usta mogu da pomognu.

Primena mleka od magnezijuma nekoliko puta dnevno može biti umirujuća. Razređivanje vodonik peroksida sa jednakim delom vode i nanošenje ovog rastvora na svaku aftu može osloboditi upalu.

Kada je teška upala usne duplje u pitanju, ispiranje usta tetraciklinom može ubrzati lečenje. Međutim, ovo može trajno obojiti zube kod male dece. Ispiranje steroidom (deksametazon) se može takođe koristiti za smanjenje inflamacije.

Kod teškog oblika afti, lekovi koji mogu biti propisani uključuju cimetidin, kolhicin ili čak oralne steroide. Ovi lekovi se retko koriste, i to samo za kompleksne afte koje se vraćaju više puta. Povremeno, afte se mogu hemijski spaliti sa debakterolom ili srebro-nitratom.

Rane u ustima koje dosta vremena traju ili su praćene groznicom koja ne prolazi, zahtevaju medicinsku negu. Ukoliko se ove rane u ustima ponovo i ponovo vraćaju, to može da ukaže na ozbiljniji problem ili sekundarne infekcije. Pacijenti bi trebalo da razgovaraju sa doktorom u takvim slučajevima.

Da li se infekcija usne duplje može sprečiti?

Herpes stomatitis je infekcija koja će se odvijati u sistemu deteta do kraja njegovog života. 80-90% stanovništva nose virus HSV1. Sprečavanje deteta od poljupca ili deljenja pribora za jelo sa nekim sa otvorenim hladnim ranama može pomoći u sprečavanju širenja infekcije.

Za aftozni stomatitis, pojedini dodaci ishrani poput vitamina B (folne kiseline, B6, B12) mogu da pomognu. Hrana bogata ovim vitaminima takođe može pomoći kad je u pitanju upala usta. Pravilna oralna higijena je važna, kao i izbegavanje kisele ili začinjene hrane koja može da izazove afte. Drugi način da se izbegne izbijanje afti je da se ne govori dok se jede, jer to povećava šanse da se ugrizete za obraz. Dentalni vosak može ublažiti ivice stomatoloških aparata kao što su proteze. Ako vam se čini da je stres okidač, kada je upala usne duplje u pitanju – vežbe opuštanja, joga i meditacija mogu pomoći.

Dodatni saveti

Izbegavajte vruću i začinjenu hranu kako bi se izbegla dalja iritacija ako se već pojavila upala usta.

Izbegavajte duvan za žvakanje i pijenje alkohola. Duvan može izazvati ogrebotine i alkohol pogoršava rane u ustima.

Prestati sa pušenjem. Kada ste pušač, hiljadu sitnih iritirajućih supstanci idu u usta i grlo i mogu da oštete osetljivo tkivo. Mnogi pušači smatraju da ih nepce boli više nakon pušenja.

Ispirati usta i grlo sa hladnom, slanom vodom. Olakšanje možete dobiti i mućkanjem hladnog mleka u ustima.

Nanesite gel od aloe vera lista na afte za brzo olakšanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply