Preterani ili ponovljeni pritisak na tetive u blizini zgloba lakta može preopteretiti ova tkiva, naročito tamo gde se tetive pripajaju za kosti. Ako dođe do preopterećenja, to može da izazove bol u laktu, naročito kada se koristi i ručni zglob. U zavisnosti od lokacije i ozbiljnosti povreda, potpuni oporavak može trajati mesecima.

Bolovi u laktu su nešto što smo svi doživeli u nekom trenutku svog života i obično su prolaznog karaktera.

Najčešći tip bola u laktu je poznat kao ”teniski lakat”. ”Golferski lakat” je ređa pojava, ali se javlja takođe usled preterane upotrebe zgloba lakta. Uprkos njihovim imenima, te povrede mogu nastati kao posledica niza fizičkih aktivnosti – sportovi sa reketom, veslanje, kanu, dizanje tegova, hokej, rvanje, plivanje – kao i ponavljanje radnih zadataka koje se sprovodi u različitim zanimanjima.

Zglob lakta

Bolovi u laktovima se mogu odnositi na bočni (lateralni) ili medijalni epikondilitis.

bolovi u laktu

Ako savijate ruku, možete osetiti tri izbočine na svom zglobu lakta. Povreda tetiva koje pripajaju mišiće na obe strane lakta su čest uzrok bolova u laktu. Ove izbočine su:

bočna epikondila (”teniski lakat”) – izbočina sa spoljne strane lakta. Mišići na zadnjoj strani podlaktice, koji su odgovorni za uvijanje zgloba unazad, su pripojeni za ovu tačku kosti. Bol u ovoj izbočini se zove bočni epikondilitis. Ova oblast je posebno osetljiva na teniski lakat jer ima loše snabdevanje krvlju.

Medijalna epikondila (”golferski lakat “) – izbočina na unutrašnjoj strani lakta. Mišići na prednjoj strani podlaktice, odgovorni za savijanje zgloba na gore, su pripojeni za ovu tačku kosti. Bol u ovoj izbočini se zove medijalni epikondilitis.

Bol u laktu leve ili desne ruke – simptomi:

– tup bol u laktu prilikom mirovanja

– bol prilikom stiskanja pesnice (golferski lakat)

– bol prilikom otvaranja prstiju (teniski lakat)

– upala oko pogođene izbočine lakta

– slab stisak

– teškoće i bol pri pokušaju da uhvatite objekte, posebno sa ispruženom rukom

Bolovi u laktovima – mogući uzroci

Neki od brojnih uslova i događaja koji mogu doprineti povredama lakta uključuju:

Nedostatak snage ili fleksibilnostI u mišićima podlaktice.

Nedostatak snage u mišićima ramena

Bolovi u laktovima mogu biti i posledica nestabilnosti zgloba lakta.

Loša tehnika tokom sportskih aktivnosti (naročito tenisa i golfa), koje stavljaju previše opterećenja na zglob lakta su takođe uzrok za bol u laktu.

Bolovi u laktu mogu biti povezani i sa neprikladnom sportskom opremom, kao što je upotreba teškog teniskog reketa ili imati pogrešnu veličinu zahvata na teniski reket ili štap za golf.

Ponavljajući pokreti rukama i šakama, kao što je rad na pokretnoj traci.

Bol u laktu leve ili desne ruke može biti posledica i stalnog podizanja teškog tereta.

Drugi faktori kao što su simptomi vrata ili iritacija nerva.

Dok su povrede preterane upotrebe lakta, kao što su teniski i golferski lakat, najčešći uzroci za bol u laktu, drugi uslovi mogu uključivati:

Radiohumeralni burzitis – burzitis je zapaljenje burze. Burze su male vrećice koje sadrže tečnost za podmazivanje pokretnih delova kao što su zglobovi, mišići i tetive. Burzitis može biti uzrokovan višekratnom upotrebom ili čestim pritiskom ili povredom lakta.

Osteoartritis – zglobne hrskavice postaje krte i istrošene. Neki delovi hrskavice mogu čak i da se otrgnu i lebde unutar sinovijske tečnosti (tečnosti koja se nalazi u zglobovima). Ovo može dovesti do upale.

Preneseni bol – povreda kostiju kičme (pršljenova) može da iritira nerve ruku i da uzrokuje bol oko zgloba lakta.

Nerv ”u klopci” – radijalni nerv je glavni nerv ruke. Ako taj nerv ne može slobodno da se kreće, to može da izazove bol kada je ruka ispružena. Radijalni nerv može biti stegnut od pršljenova ili zgloba lakta. Postoje dokazi koji ukazuju da nerv ”u zamci” doprinosi bolu teniskog lakta u nekim slučajevima.

Istegnuće i kidanje ligamenata – zglobovi se drže zajedno i podržani su od strane čvrstih snopova vezivnog tkiva, koji se zovu ligamenti. Istegnuće ili uganuće je vrsta povrede zgloba koju karakteriše kidanje ligamenata.

Prelom kosti – težak pad ili udarac u lakat mogu izazvati da jedna od kostiju pukne.

Avulziona fraktura (prelom) – snažna kontrakcija mišića može uvrnuti tetivu i izvući delove kostiju.

Osteohondritis disekans – kod mlađih ljudi, komad hrskavice i kosti može da se nađe u zglobu lakta.

Bol u podlaktici

Bol u podlaktici se odnosi na bilo koju vrstu bola ili nelagodnosti u ruci između ručnog zgloba i lakta. Bol u podlaktici može nastati od povrede ili zapaljenja koji utiču na bilo koje od tkiva podlaktice, uključujući mišiće, kosti, krvne sudove tetive i kožu. Ovakav bol se može dogoditi bilo kome i često je povezan sa traumatskim povredama ili povredama usled višekratne upotrebe.

Uzroci za bol u podlaktici često uključuju sportske povrede, povrede usled preterane upotrebe podlaktice, prelome, stegnute nerve ili nesreće. Ovakav bol se može odnositi na opštu infekciju, kao što je obična prehlada, koji izaziva bolove u telu, ili na infekciju tkiva same podlaktice. U retkim slučajevima, bol u podlaktici može biti povezan sa benignom izraslinom, kao što je cista, ili čak maligni tumor. Sindrom karpalnog tunela i fibromijalgija su takođe neki od uzroka za bol podlaktice.

Lečenje

Ako se simptomi ne poboljšaju, ili ako ste skloni da imate ponavljajuće napade kada je bol u laktu u pitanju, obratite se svom lekaru ili fizioterapeutu. Opcije lečenja bolova u laktovima mogu uključivati:

Vežbe koje vam prepisuje fizioterapeut da postepeno jačate tetive lakta.

Masaža mekih tkiva i masaža ledom su odlične za bol u laktu.

Akupunktura i učvršćivanje lakta pomoću steznika takođe mogu dosta pomoći.

Lekovi protiv upale i bolova mogu pomoći da se nosite sa bolom, ali ne poboljšavaju dugoročno rezultate.

Hirurgija – u težim slučajevima, kao i ako se bol ne reši u roku od 12 meseci, je opcija lečenja kojoj se pristupa.

Sada postoje dokazi nakon istraživanja koji pokazuju da kortikosteroidne injekcije mogu biti štetne na duži rok, tako da se više ne preporučuju u većini slučajeva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply