Šta je meniskus kolena ?

Meniskus je polumesečasta hrskavica koja se nalazi u kolenu. Zapravo postoje dva meniskusa. Mi imamo jedan na unutrašnjoj strani kolena koju nazivamo medijalni meniskus i jedan na spoljnoj strani kolena koji zovemo bočni ili lateralni meniskus. Meniskusi obavljaju veoma važnu funkciju u kolenu. Naši meniskusi funkcionišu kao amortizeri ili jastuk, kako bi se smanjio pritisak na druge hrskavice koje imamo u kolenu, koje zovemo zglobne hrskavice. Zglobne hrskavice se nalaze na krajevima naših kostiju. Štiteći zglobne hrskavice, meniskus sprečava nastanak artritisa. Meniskus takođe služi da poboljša stabilnost kolena.On se, u stvari, najbolje rečeno, ponaša kao blok zaglavljen iza pneumatika da spreči automobil u kotrljanju. Što su nam meniskusi tanji, više trauma i pritiska ostatak kolena ima i sve je nestabilniji.

Povreda meniskusa kolena najčešći uzroci

Meniskus može biti povređen tokom aktivnosti koje dovode do direktnog kontakta ili pritiska usled prinudnog obrta ili rotacije kolena. Iznenadni i nagli pokret, šut, duboki čučanj ili težak napor i pritisak na telo jesu najčešći uzroci povrede meniskusa. Mnogi sportisti predstavljaju rizičnu grupu za ovu vrtu povrede. Sportovi koji zahtevaju nagle zaokrete i prekide, kao što su sledeći, vas mogu staviti u rizičnu grupu za povredu meniskusa:

  • fudbal
  • košarka
  • tenis
  • odbojka.

Prema dečijoj klinici u Bostonu, povrede meniskusa su sve češća pojava kod dece. To je zato što deca učestvuju u organizovanim sportovima u ranijem dobu. Osim toga, kad se fokusira na samo jedan sport, dete je, po američkim istraživanjima, skloniije povredama kolena i njegovih jastučića (meniskusa) – identično ovo važi i za tinejdžere koji učestvuju u takmičarskim sportovima. U takvim slučajevima, ruptura meniskusa je, nažalost, česta pojava.

povreda meniskusa

Ruptura meniskusa i rizik od ruptura se povećava sa godinama, a ona se često javlja i kod osoba starijih od 30 godina pri pokretu kao što su čučnjevi ili stajanja, koje može dovesti do povreda kod osoba sa neko sa slabim meniskusima. Osobe koje imaju osteoartritis se nalaze pod velikim rizikom od povrede kolena ili rupture meniskusa. Osteoartritis je poremećaj koji uključuje jak bol i ukočenost zglobova, što je izazvano starenjem, habanjem kostiju i slabljenjem zglobnih hrskavica.

Kod starijih osoba ruptura meniskusa je verovatno posledica degeneracije – što je momenat kada hrskavica kolena postaje tanja i slabija. To je razlog zašto su starijim osobama pokreti otežani i ukočeni. Kada dođe do potpunog istanjivanja zglobne hrskavice u kolenu, meniskusi pucaju.

Povređen meniskus simptomi

Kada dođe do povrede meniskusa, obično se čuje pucketanje oko zgloba kolena. Nakon toga, može doći do:

  • bola, posebno kada se dodirne područje
  • otoka
  • nemogućnosti punog obima pokreta u kolenu
  • osećaja ”zaključavanja” kolena
  • osećaja da koleno nije u stanju da vas podrži.

Isto tako, možete iskusiti osećaj kao da vam koleno klizi, što je obično indikacija da se komad hrskavice olabavio i blokira zglob kolena.

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma i oni traju duže od nekoliko dana ili se javljaju nakon povrede vašeg kolena, trebalo bi da se obratite lekaru.

operacija meniskusa oporavak

Lečenje meniskusa

U početku, trebalo bi tretirati povrede kolena sa konzervativnim tehnikama, uključujući odmor, led, kompresiju i elevaciju. (RICE metoda):

Rest (odmor) – odmarajte koleno, i koristite štake da bi se izbegao bilo kakav oslonac na njega. Izbegavati sve aktivnosti koje pogoršavaju bol kolena.

Ice (led) – hladite vaše koleno svaka tri do četiri sata po 30 minuta.

C – kompresija ili umotati koleno u elastični zavoj za smanjenje upale.

Elevate – podići koleno da se smanji otok.

Takođe možete uzeti lekove kao što je ibuprofen, aspirin, ili bilo koji drugi nesteroidni anti-inflamatorni lek da bi se smanjio bol i oticanje kolena.

Ne treba punu težinu tela oslanjati na povređeno koleno.

Terapija

Vaš lekar, fizijatar, može da preporuči fizikalnu terapiju kako biste ojačali mišiće koji okružuju koleno. Ovo može pomoći da se smanji bol i da poveća mobilnost kolena i stabilnost. Fizioterapeut može da koristi i tehnike masaže da bi se smanjio otok i ukočenost. Statične vežbe se preporučuju za jačanje muskulature i boju cirkulaciju. Takođe, fizijatar može preporučiti i upotrebu interferentnih struja.

Operacija meniskusa

Ukoliko konzervativna terapija ne daje rezultate, pacijent odlazi na artroskopsku operaciju. Pacijent pre operacije mora naučiti hod na štakama kako bi lakše podneo oporavak i mogao biti u pokretu, mora proći sve potrebne analize kao i uzdržavanje od jela, dan pre samog zahvata.

Oporavak

Dužina oporavka se prognozira od dva do šest meseci. Povreda meniskusa zahteva rigrozno poštovanje doktorovih saveta i smatra se jednom od težih povreda tela, jer onemogućava čovekovo kretanje na neko vreme. U oporavku pacijenta, najvažniju ulogu imaju fizijatar, fizioterapeut, pacijentova porodica i pre svega sam pacijent. Pcijent mora redovno ići na zakazane terpaije i raditi vežbe koje mu je prepisao fizijatar. Oporavak se sastoji od fizioterapije i konzervativne terapije. Poštovanjem ove dve terpije, pacijent se može i ranije oporaviti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply