Kako se brzo i efikasno otarasiti bradavica na rukama

Verovatno je svako, bez obzira na starost i društveni status, bar jednom imao problema sa bradavicama na rukama i nije znao kako da ga reši. Svako može da se inficira ovom neprijatnom bolešću čija je manifestacija neravna koža i bradavice. Smatra se da je uzrok bradavica humani papiloma virus HPV.

Osim što prodire u telesna tkiva, ovaj opasan virus može početi i aktivni razvoj u zavisnosti od ostalih faktora koji tome doprinose. Faktori koji podstiču razvoj HPV virusa su:

 1. Nagli pad imuniteta
 2. Stres
 3. Blizak kontakt sa zaraženom osobom
 4. Loša higijena i korišćenje stvari koje je koristila inficirana osoba
 5. Kupanje na javnom bazenu ili odlazak u saunu
 6. Nošenje tesne i nekvalitetne obuće

 

Bradavice su neprijatne izrasline na koži koje se razlikuju od kože. Ova bolest je karakteristična po tome da se ove izrasline mogu javiti na bilo kom delu tela. Bradavice se obično javljaju na licu, nogama, rukama, ponekad na glavi, a često i na genitalijama i kod muškaraca i kod žena. Ovde ćemo opisati kako je najbolje rešiti se bradavica na rukama.

bradavice na prstima

Šta su, zapravo, bradavice? U najvećem broju slučajeva, bradavice su benigne izrasline na koži. Kao što je već rečeno, uzrok bradavica je obično HPV virus koji se manifestuje u vidu bradavica. Najbitnije je znati da bradavice izazivaju različite vrste humanog papiloma virusa.

Kako se virus prenosi?

Na koje se sve načine prenosi virus koji izaziva bradavice na rukama:

 • Direktnim kontaktom sa zaraženom osobom
 • Preko sredstava za higijenu koje je koristila zaražena osoba

Važno: postoje i predispozicije za razvoj virusa, a ti faktori mogu biti: psihička trauma, smanjen imunitet, vegetativna neuroza, kao i prejako znojenje kože ruku.

Koje vrste bradavica lekari razlikuju?

 • Obične bradavice
 • Ravne bradavice
 • Bradavice na stopalima
 • Genitalne bradavice

Period inkubacije obično traje 2-5 meseci.

U daljem tekstu ćemo opisati koji su sve metodi efikasni u uklanjanju običnih bradavica koje se obično javljaju na prstima na rukama.

bradavice na ruci

Veličina, boja i oblik običnih bradavica na rukama

Ponekad bradavice na rukama mogu biti male, ali su nekad i prilično velike – od veličine zrnca prosa do veličine većeg graška ili čak i veće. Upamtite da spajanjem nekoliko velikih bradavica na koži može početi i razvoj tumora. Bradavice na rukama mogu biti konusnog ili kružnog oblika.

Neke bradavice na rukama imaju širu podlogu. S vremenom se boja bradavice menja. Na primer, u početku bradavica može biti boje kože, ali kroz neko vreme može postati i crna ili smeđa. Takvu boju bradavice dobijaju od obične prašine, koja se lako lepi za hrapavu površinu bradavice.

Takozvane mladalačke bradavice se mnogo češće javljaju na prstima na rukama i na nogama. Ove bradavice se retko javljaju na licu, ali nije nemoguće. Ovakvu vrstu bradavica možete imati dosta dugo – nedeljama, mesecima, čak i godinama – a da uopšte ne znate da ih imate jer ne izazivaju nikakvu neprijatnost.

bradavice na rukama lecenje

Koji su najefikasniji načini za uklanjanje bradavica sa ruku?

Ponekad bradavice nestanu same od sebe, bez ikakvog tretmana i upotrebe lekova. Neki stručnjaci su opisivali slučajeve kada su bradavice u potpunosti nestajale uz pomoć hipnoze, ali ovaj metod nije za svakoga. Ovde ćemo govoriti o nekim realističnijim metodama koji su dostupni svakom ko ima ovakav problem. Prema nekim podacima, ovakve izrasline na koži mogu nestati uz pomoć lekova koji sadrže arsenik.

Ipak, najčešće (i što je najvažnije, jer ova metoda ima najviše uspeha), lekari protiv bradavica na rukama preporučuju spoljne tretmane, tj. nanošenje krema za spoljnu upotrebu na kožu. Ponekad je dovoljan samo jedan tretman skidanja da bradavice nestanu.

Lekovi

Moderna medicina koristi dosta preparata kojima je cilj da pomognu u uklanjanju bradavica sa ruku.

Najčešće se koriste salicilna kiselina, Ferezol i trihlorosirćetna kiselina.

Osnovni medicinski tretman za uklanjanje bradavica za koji se smatra da je najbolji za bradavice izazvane virusnim infekcijama uključuje određene antivirusne lekove ili čak i imunizaciju. Takvi tretmani mogu podrazumevati i tzv. destruktivnu hemioterapiju. Takav tretman podrazumeva upotrebu lekova koji sadrže koseline.

Za pripremu se koriste pobrojane hemikalije: salicilna kiselina, trihlorosirćetna kiselina, Ferezol i sl. Oni se mogu koristiti u vidu različitih krema i losiona za kožu. Ovakav metod za uklanjanje bradavica sa ruku može uključivati i spoljnu upotrebu retinoinske kiseline, čije korišćenje dovodi do nestanka ružnih bradavica.

Ove sastojke protiv bradavica na rukama možete kupiti u apoteci. Naravno, svaki od njih koristite u skladu sa uputstvima.

Prirodni lekovi za uklanjanje bradavica

Ako više volite prirodne lekove, onda ćete u narodnoj medicini naći dosta prirodnih lekova i tretmana za uklanjanje bradavica na rukama koji će vam odgovarati, jer su bazirani isključivo na prirodnim sastojcima koje uvek možete lako naći. Pogledajmo najpoznatije metode za lečenje bradavica, od kojih nisu svi medicinski ispitani, ali ljudi koji su ih koristili tvrde da su uspeli da se otarase ružnih bradavica na rukama.

Navodimo nekoliko prirodnih, biljnih lekova za uklanjanje bradavica:

 1. Ulje čajevca protiv bradavica
 • Uzmite malo soli i ulje čajevog drveta
 • Razmutite sastojke u tolpoj vodi. Na pet litara vode ide dve kapi ulja i jedna kafena kašičica soli

Svake večeri pre nego što pođete na spavanje potopite ruke u vodu 5-10 minuta. Radite ovo 5-10 dana uzastopno. Nanosite po nekoliko kapi ulja čajevca na bradavice ujutru i uveče i ponavljajte postupak dok bradavice ne nestanu.

 1. Ricinusovo ulje protiv bradavica
 • Utljajte ricinusovo ulje u bradavicu tako da je potpuno prekrije, uključujući i kožu ispod bradavice
 • Ako želite, umotajte ruku u zavoj
 • Razmutite sodu bikarbonu u ricinusovom ulju kako bi ulje bilo gušće

Ovu mešavinu nanosite svakog dana na bradavice kako bi dala najbolje rezultate.

 1. Narodni lekovi protiv bradavica na bazi sirćeta
 • Izmešajte dve kašike soka od crnog luka sa kašikom običnog sirćeta
 • Sipajte mešavinu u malu, emajliranu posudu
 • Pokrijte je i stavite na tihu vatru oko 10 minuta
 • Sačekajte da se ohladi

Utrljavajte ovu mešavinu u bradavice dvaput dnevno.

Budite oprezni sa ovim receptima kako ne biste izazvali oštećenje zdravog tkiva. Zaštitite kožu oko bradavica korišćenjem masne kreme, zinkove masti ili vazelina.

Evo još recepata za uklanjanje bradavica na rukama u kojima se koristi sirće:

 • Razmutite finu so u jabukovom sirćetu u razmeri 1:4, nanesite na bradavice i umotajte taj deo kože zavojem
 • Možete napraviti i mešavinu od sirćeta i belog brašna
 • Držite ruke u toploj vodi u kojoj je izmešana soda bikarbona, a zatim skinite mrtvu kožu sa bradavice
 • Utrljajte sirće u bradavice svake večeri pre nego što krenete na spavanje

Svaki dan menjajte zavoje i skidajte omekšalu kožu sa bradavica. Kada „koren“ bradavice nastane i vidite rupicu u bradavici, to znači da će i ostatak uskoro nestati.

 1. Crni luk

Jedan od najboljih tretmana za otklanjanje bradavica sa ruku je crni luk potopljen u sirće.

 • Uzmite jedan crni luk i potopite ga u sirće
 • Isecite ga na kolutove i zavojem pričvrstite za ruku, na deo koji se nalaze bradavice i prespavajte tako
 • Ponavljajte postupak svake večeri dok bradavice ne počnu da otpadaju, zajedno za korenom

Sirova pulpa običnog crnog luka, koji sigurno imate u kuhinji, je jedno od najboljih rešenja za bradavice na rukama. Možete napraviti i posebnu mast koju ćete nanositi direktno na bradavice. Za pripremu ove kreme vam je potrebna kašičica svežeg soka od crnog luka i pola kašičice meda koju ćete izmešati sa sokom. Kada koristite ovu mešavinu, pre nanošenja na kožu ja najbolje namazati ruke vazelinom kako bi se sprečilo oštećenje zdrave kože na rukama.

Ove narodne recepte protiv bradavica možete koristiti za uklanjanje bradavica sa ruku i stopala. Recepti sa sirćetom nisu preporučljivi za uklanjanje bradavica na licu, vratu ili grudima.

 1. Beli luk protiv bradavica

Beli luk je odavno poznat kao lek za mnoge bolesti virusnog porekla. Ima jaka natibakterijska i antivirusna svojstva, tako da je odličan protiv bradavica. Ovde navodimo neke od najboljih recepata od belog luka za lekove protiv bradavica.

#1

 • Izgnječite jedan čen belog luka
 • Nanesite ga na bradavice
 • Umotajte u zavoj i pričvrstite flasterom
 • Izgnječeni beli luk treba menjati dvaput dnevno

#2

 • Izmešajte izgnječeni beli luk sa malo masti
 • Nanesite mešavinu na bradavice
 • Umotajte u gazu

#3

 • Izmešajte izgnječeni čen belog luka sa kašičicom sirćeta
 • Dodajte malo brašna da biste dobili gušću smesu
 • Zaštitite kožu oko bradavice gazom
 • Nanesite malo ove paste na bradavice i prekrijte ih gazom
 • Skinite gazu nakon tri dana

U najvećem broju slučajeva, bradavice nestaju već nakon jednog ovakvog tretmana.

#4

Ovo je posebna krema od belog luka za utrljavanje u bradavice. Da biste pripremili kremu od belog luka potrebno vam je:

 • Nekoliko čenova belog luka (za jednu kašičicu kada se izgnječe)
 • Otopljena mast (jedna kafena kašičica)
 • Kada izmešate beli luk i mast, dodajte 4 kafene kašičice sirćeta
 • Ovu kremu od belog luka nanosite na bradavice uveče pred spavanje

Uvek pažljivo prarite upustva, jer narodni lekovi ne znače da se bilo koja bolest i lek shvataju neozbiljno. Bilo kakva greška može načiniti više štete nego koristi.

Osim toga, pre nego što se upotrebe prirodni lekovi je preporučljivo posetiti lekara i to važi za svakog. Vrlo je važno da izbegnete bilo kakve neželjene reakcije na prirodni lek.

Bradavice su kožno oboljenje. One se javljaju u malim grudvicama i slične su tumoru. U najvećem broju slučajeva su benigne. Vrlo je lako inficirati se virusom koji izaziva bradavice, ali da bi se one pojavile, morate imati i loš imunitet, a posebno ugroženu kožu. Drugim rečima, ako imate rane, oslabljen imuni sistem i virus u organizmu, velika je verovatnoća da će vam izbiti bradavice.

Mnogi ljudi koji imaju ovaj problem obično misle kako da se reše bradavica na rukama, licu i nogama kod kuće. Postoji mnogo načina za to i svaki je uspešan kada je u pitanju lečenje ove kožne bolesti.

 1. Krompir protiv bradavica

Ako ne znate kako da se lako otarasite bradavica na rukama, onda je ovaj metod svakako najjednostavniji, jer je jedina stvar koja vam je potrebna krompir, a to sigurno imate kod kuće. Šta bi trebalo da radite sa krompirom?

 • Oljuštite jedan krompir
 • Izrendajte ga
 • Da bi učinak bio što bolji, koristite gornje slojeve krompira
 • Narendani krompir stavite na neki materijal koji ne upija vlagu, npr. plastičnu traku

Nanosite ovaj krompir na bradavice svaki dan dok ne primetite pomak. Nemojte propustiti nijedan dan, jer to može dosta smanjiti efekat.

 1. Svilen konac protiv bradavica

Tačno, običan konac može biti od pomoći jer je često potrebno stegnuti bradavice u korenu.

Da biste ovo izveli, potreban vam je neko da vam pomaže oko konca. Nađite koren bradavice, malo je podignite od kože, a zatim čvrsto obmotajte konac oko bradavice u korenu. Ovako ćete smanjiti dotok krvi u bradavice, zbog čega će one početi da se suše i nakon nekog vremena sasvim nestati.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply