Šta je upala oka (očna infekcija) ?

Upale oka su oboljenja prouzrokovana bakterijama, virusima ili drugim mikrobiološkim faktorima. Postoji više različitih vrsta očnih infekcija sa različitim uzročnicima i raličitim načinom lečenja. Neke infekcije oka su uobičajene, dok su druge retke.

Upala oka, takođe poznata i kao uveitis, najčešće se javlja kod osoba starosti od 20 do 60 godina i podjednako pogađa i muškarce i žene. Obuhvata grupu bolesti koje izazivaju oticanje oka i razaranje očnog tkiva. Uveitis može da ošteti vid i čak dovede do ozbiljnog gubitka vida.

Ime „uveitis“ potiče od dela oka koji zahvata upala, uvea (srednja očna opna). Međutim upala oka uveitis nije ograničen samo na uveu i može da zahvati rožnjaču, mrežnjaču, očni živac i staklasto telo, izazivajući slabiji vid i moguće slepilo ako se ne leči. Uveitis može da traje kratko (akutni) ili dugo (hronični). Ozbiljni oblici bolesti mogu da se ponovo javljaju više puta.

upala oka

Uzrok za upalu oka mogu da budu komplikacije ili bolestii koje napadaju oko, a može biti i posledica zapaljenskih bolesti drugih organa. Reakcija na upalu unutar oka može da dovede do pojave simptoma poput otoka, crvenila i temperature i može da razori tkivo jer se bela krvna zrnca gomilaju na zaraženoj površini.

Uzroci upale oka mogu biti: napad imunog sistema samog tela (autoimuni poremećaj), infekcija, tumori oka ili drugih organa, modrice na oku ili toksini koji mogu da prodru u oko.

Većina nas je imala ili poznaje nekog kod koga se javila upala oka. Osobe koje nose kontaktna sočiva često dobijaju neku od očnih infekcija. Ovo se događa usled nakupljanja bakterija kada se sočiva nose stalno, a ne dezinfikuju se pravilno. Neke od uobičajenih očnih infekcija su konjuktivitis i blefaritis.

Upala oka lečenje

Za lečenje upale oka potrebni su lekovi. Premda neke infekcije nisu toliko opasne, ima i onih koje zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Ako mislite da imate infekciju oka, trebalo bi da se javite oftamologu za savet i lečenje. Očne infekcije mogu da zahvate bilo koji deo oka –  od kapaka do rožnjače pa sve do očnog živca koji se nalazi na zadnjoj strani oka.

Upala oka simptomi

U simptome upale oka spadaju:

 • Hronično crvenilo
 • Uporan svrab
 • Osećaj nelagode u očima
 • Zamućen vid
 • Vodnjikave oči
 • Lučenje iz oka
 • Bol oka
 • Oticanje kapaka ili tkiva koje okružuje oko

Vrste očnih infekcija

 • Konjuktivitis
 • Čmičak
 • Blefaritis
 • Celulitis
 • Keratitis
 • Ulkus rožnjače
 • trahom

Uobičajene vrste očnih infekcija

Očne infekcije mogu biti posledica različitih uzroka i faktora. Lečenje svake vrste očne infekcije može da se razlikuje.

Konjuktivitis: ovo je infekcija oka koja se najčešće javlja i koja izaziva crvenilo i iritaciju oka.

Čmičak: Kod ove infekcije se javlja kvržica na očnom kapku ili folikuli trepavica. Bezopasna je ali bolna, a medicinski naziv je hordeolum.

Blefaritis: Ova infekcija zahvata očni kapak i izaziva svrab, užarenost i iritaciju.

Celulitis: Kod ove infekcije zahvaćeno je okolno tkivo oka i ako se ne leči pravilno, može da izazove ozbiljna oštećenja pa čak i gubitak vida.

Keratitis (ulcer rožnjače): Ova infekcija se uglavnom javlja usled prisustva stranog tela u oku, što dovodi do povrede rožnjače. 2006. širom sveta se pojavio gljivični keratitis zbog rastvora za kontaktna sočiva. Ovaj rastvor je povučen sa tržišta.

Prirodni lekovi protiv upala oka

Upala oka izaziva crvenilo, iritaciju, oticanje očnih kapaka, preterano lučenje i bolove očiju. Kada su simptomi jako izraženi, neophodne su kapi za oči da bi se umanjio bol i počeo proces izlečenja. Ponekad upala oka prođe sama, međutim, to traje nedelju dana ili više. Tokom tog vremena mogu da se probaju prirodni lekovi koji će doprineti da se ublaže simptomi i ubrza lečenje.

Prirodni lekovi za upalu oka mogu da budu efikasni kod većine infekcija, međutim, važno je da se prvo konsultujete sa lekarom, kako ne bi došlo do nekog ozbiljnog oboljenja. Lečenje nekih infekcija je veoma jednostavno, dok neke od njih zahtevaju medicinsku intervenciju. U ovom delu članka bavićemo se nekim kućnim lekovima pritiv upala oka.

Čmičak

Čišćenje. Kada prljavština, fekalna materija ili neki drugi otpad izazove bakterijsku infekciju lojnih žlezda, dolazi do formiranja čmička na oku. Ako vam se pojavi čmičak, trebalo bi da ga očistite i tako uklonite izvor infekcije. Čišćenje se obavlja komadićem vate ili tamponom i toplom vodom.

Tople obloge. Ovo je jedan od najefikasnijih kućnih lekova protiv upala oka kao što je čmičak. Uzmite glatku krpu potopljenu u toplu vodu i iscedite je dobro pre nego što stavite oblogu na zatvoreno oko. Ovo povećava cirkulaciju krvi i ubrzava proces sazrevanja čmička. Posle toga on će se brže iscediti. Tople obloge bi trebalo da stavljate 3 do 4 puta dnevno.

Blefaritis

Za ovu infekciju koristite toplu vodenu oblogu na zatvorenom oku. Tako ćete omekšati sasušeni sekret koji se nakupio na očnim kapcima. Uklonite svu masnoću ili ljuspe koje su se nakupile na trepavicama pomoću vlažnog peškira i nekoliko kapi šampona za bebe. Ovu proceduru, koja se može primenjivati i kod čička, trebalo bi da ponavljate nekoliko puta dnevno. Međutim, važno je da vata/peškir i ruke budu čiste da bi se sprečila dalja infekcija.

Obloge od slane vode protiv konjuktivitisa

Ovo je jedan efikasan kućni lek protiv očne infekcije – konjuktivitisa. U ključalu vodu dodajte so, sačekajte da se ohladi, umočite komadić vate u rastvor i stavite na zahvaćenu površinu. Ovo je veoma jednostavan i efikasan lek protiv konjuktivitisa. Pošto obloga od hladne vode više prija oku, trebalo bi da koristite potpuno hladan rastvor.
Upozorenje: Ako je infekcija zahvatila samo jedno oko, ne koristite istu oblogu na oba oka. Na taj način ćete sprečiti širenje infekcije.

Hladna kupka za oči

Ova kućna terapija može da se praktikuje i za jačanje očiju. Takođe pomaže u vraćanju prirodnog izgleda i sjaja u očima. Napunite kadicu ili lavabo hladnom vodom i uronite lice, nakon toga trepćite očima oko 5 sekundi. Podignite glavu i ponovite ceo proces tri do četiri puta.

Kesice čaja protiv osećaja užarenosti

Kesice čaja potopite u hladnu vodu na nekoliko sekundi, a potom ih stavite na zatvorene oči – tako ćete hlađenjem osetiti trenutno olakšanje od osećaja užarenosti očiju.

Kapi za oči

Kapi za oči u slobodnoj prodaji, poznate i kao veštačke suze, olakšavaju simptome kod upala oka. Ponekad ove kapi sadrže i antihistamine ili neki drugi medikament koji pomaže kod lečenja alergijskog konjuktivitisa.

Prestanite da nosite kontaktna sočiva

Tokom upala oka trebalo bi prekinuti sa nošenjem kontaktnih sočiva. Možete pitati oftamologa koliko dugo ne bi trebalo da ih nosite. Lekar će vas posavetovati da li bi trebalo da bacite sočiva, rastvor i kontejner za sočiva. Sočiva koja se ne bacaju morate dobro očistiti pre ponovne upotrebe.

Voda sa korijanderom

Za seme korijandera kažu da ima svojstva koja pomažu u smanjenju otoka. Potopite seme korijandera u vodu i ostavite jedan sat, a potom vodu koristite za pranje očiju.Ponekad će vam lekar prepisati oralne antibiotike ili antiviralne lekove pošto utvrdi osnovni uzrok očne infekcije. Takođe, može vam prepisati kapi i mast za oči. Ako dođe do promene simptoma ili se oni pogoršaju, odmah se javite lekaru.

Saznajte više>>> Infekcije oka: bakterijske, gljivične i virusne, simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Kako sprečiti infekcije oka

 • Važno je da preduzmete neke mere opreza da biste sprečili infekcije oka. Ovo su neki koraci koje bi trebalo da preduzmete u cilju sprečavanja upala oka:
 • Kada ste sa osobom koja ima crvene oči, ne odirujte svoje dok ne operete ruke.
 • Koristite sredstva za dezinfekciju ruku, vlažne maramice, antiinfektivni sprej na javnim mestima kao što su zdravstvene ustanove, učionice itd.
 • Perite ruke uvek pre upotrebe kontaktnih sočiva ili dodirivanja očiju.
 • Ne delite peškir i posteljinu sa nekim ko ima crvene oči ili neku drugu očnu infekciju. Vodite računa da zaražena osoba često pere ruke.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply