Šta je kvas ?

Kvas je tradicionalno istočnoevropsko piće, koje se u početku pravilo fermentacijom starog hleba. Neki izvori kažu da je kvas zdravije piće od vode. Tolstoj u svojim zapisima opisuje kako su ruski vojnici pili kvas pre izlaska na ulice Moskve, tokom epidemije kolere. A pošto kvas štiti od bolesti, slobodno možete podeliti čašu sa nekim.

Kvas se može praviti i od cvekle. Rezultat je manje gurmanski a više medicinski, mada, kvas od cvekle se često dodaje u boršč. Prema autoru kuvara „Ukrajinska jela“, ni jedan tradicionalni dom nije pravi bez flaše kvasa od cvekle, a dodaje se u supe i salate.

Tradicionalna medicina ceni cveklu i kvas od cvekle jer čiste jetru, a osim toga, kvas od cvekle koristi se u okviru terapija za rak širom Evrope. Kvas od cvekle je odličan lek za hronični umor, alergije, osetljivost na hemikalije i probleme sa varenjem.

kvas od cvekle

Zašto je fermentisanje cvekle dobro ?

Fermentacijom cvekle ostvarujete dva lekovita dejstva: ostaju vam svi nutrijenti od sirove cvekle, plus, unosite i dobroćudne bakterije i enzime, koji nastaju kao rezultat procesa fermentacije.

Pored ukišeljene cvekle, fermentisani sok od cvekle, tj. kvas od cvekle postaje sve popularniji na Zapadu.

Kvas od cvekle je tradicionalno piće, pravi eliksir zdravlja u Rusiji, Ukrajini i drugim istočnoevropskim zemljama. Često se može naći u supama, sosevima i prelivima za salatu.

Tradicionalno, kvas od cvekle se koristi za jačanje imuniteta, pročišćavanje krvi, alergije, probleme sa varenjem, protiv umora i kamenja u bubregu. Prema nekim izvorima, kvas od cvekle je dobar i za kožu, čini kosu gušćom i smanjuje pojavu sedih.

Istraživanja su pokazala da laktofermentisan sok od cvekle poboljšava metabolizam i mikrobiološko stanje u digestivnom traktu.

Kvas od cvekle za čišćenje jetre

Kvas od cvekle za čišćenje jetre treba koristiti 3 meseca a onda napraviti pauzu od 3 meseca.Postoje saveti da se ovaj lekoviti kvas koristi kraće (dok se popije jedna tegla kvasa) ali posle tromesečne kure rezultati su mnogo bolji.Kvas od cvekle ne samo a je dobar za čišćenje jetre već i za detoksikaciju celog organizma.

Pošto deluje kao pročišćivač organizma, kada počnete da pijete ovo piće, nemojte preterivati. Umesto da učinite nešto dobro za sebe, pošto će čišćenje jetre i veliko izbacivanje toksina preopteretiti organizam, mogu se javiti nadimanje, zatvor i/ili simptomi prehlade ili gripa.

Počnite sa malim dozama, 30-ak mililitara dnevno i postepeno povećavajte, do čaše od 2 decilitra. Ako imate puno toksina u organizmu, počnite sa još manjom količinom, kašikom kvasa od cvekle.

Povezano>>> Čišćenje jetre prirodnim putem

Recept za kvas od cvekle

Na internetu možete naći puno recepata za kvas od cvekle. Ovo je recept za tradicionalni način pripreme.

Sastojci:

  • dve velike, organske cvekle, iseckane na kockice od 2,5 centimetra. Nemojte ih rendati jer se tako otpušta previše šećera. Ako su cvekle organske, ne treba ih ljuštiti, osim ako to ne želite, a treba da znate da se u toj kori nalaze bakterije koje podstiču fermentaciju. Ukoliko imate obične cvekle, oljuštite ih kako biste bili sigurni da ste uklonili sve ostatke pesticida
  • tri kašike rastvora za kišeljenje
  • filtrirana ili destilovana voda, svež sok od cvekle ili kombinacija soka od cvekle i čiste vode. Voda iz slavine obično sadrži hlor ili druge hemikalije i zato nije dobra, jer će one sprečiti proces fermentacije i uzrokovati truljenje. Ako koristite vodu iz slavine, prokuvajte je i sačekajte da se ohladi
  • ako želite, možete dodati i pola kašikice prirodne nerafinisane soli, morske soli ili himalajske soli. So sprečava formiranje loših bakterija, ali ako stavite previše, kvas će biti neprijatnog ukusa

Stavite cveklu u široku teglu, koja će ispuniti trećinu posude. Dodajte rastvor za kišeljenje, so i vodu/sok od cvekle, tako da ostane 5 centimetara do poklopca. Dobro zatvorite i promešajte, da se so rastvori.

Čuvajte teglu na sobnoj temperaturi, tri do pet dana. Tokom zime, fermentacija može trajati i do 7 dana, zbog hladnije temperature vazduha u sobama. Poklopac držite čvrsto zatvoren, ali svakog dana otvorite teglu na kratko, da ispustite pritisak.

Ako primetite penu, skramu ili buđ, pokupite je kašikom. Svakodnevno probajte svoj kvas, i kada vam se svidi, stavite teglu u frižider, kako biste zaustavili proces fermentacije. Kada primetite mehuriće koji idu prema vrhu tegle, znači da je vaš kvas gotov pa možete početi čišćenje jetre i detoksikaciju organizma.

Saznajte više>>> Sok od cvekle lekovitost za anemiju, pritisak, rak…

Sugestije i predlozi

Ako želite, možete odvojiti kvas od cvekli tako što ćete procediti tečnost u drugu teglu. Što se čuvanja tiče, istraživanja pokazuju da u frižideru, laktofermentisan kvas od cvekle zadržava antioksidantska svojstva čak 30 dana.

I same cvekle možete konzumirati, ili ih iskoristiti za pravljenje nove ture kvasa.Recept je isti samo umesto sveže cvekle stavite fermentisanu ali samo jednom.

Ove cvekle možete upotrebiti kao dodatak tradicionalnom boršču (supi od cvekle), a kvas možete iskoristiti za kišeljenje tvrdo kuvanih jaja.

Kvas od cvekle možete obogatiti nekim ukusom, kao što je suvo grožđe, jagoda, sveže ceđen sok od narandže, jabuka, šargarepa, lavanda, sveži ili suvi listovi nane, cimet ili đumbir.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply