eserihija coli

Ešerihija koli i infekcija urinarnog trakta

Ešerihija koli (Escherichia coli) u mokraći je čest uzrok urinarne infekcije.

Primarne funkcije urinarnog sistema su uklanjanje otpada, regulacija elektrolita i održavanje ravnoteže vode u organizmu.Ovaj proces počinje u bubrezima koji filtriraju krv i stvaraju mokraću.Mokraća prolazi kroz mokraćovode (uretere) na putu do bešike u kojoj se skuplja.Prilikom mokrenja bešika se prazni, a mokraća izlazi iz organizma kroz mokraćni kanal (uretru).

Kao što joj ime nagoveštava, infekcija urinarnog trakta je infekcija bubrega, bešike, mokraćovoda i mokraćnog kanala.Do infekcije najčešće dolazi kada bakterije koje nastanjuju creva dospeju u urinarni trakt kroz mokraćni kanal.

Escherichia Coli u mokraci

Ešerihija koli u mokraći

Ešerihija koli je odgovorna za više od 85% svih infekcija urinarnog trakta.Escherichia coli u urinu ukazuje na infekciju urinarnog trakta ovom vrestom bakterije.Da se escherichia coli ne bi više javljala u mokraći neophodno je preduzeti lečenje urinarne infekcije.

Postoji još nekoliko bakterija koje su česti uzročnici urinarnih infekcija, a u koje spadaju i stafilokokus saprofitikus (Staphylococcus saprophyticus), pseudomonas (Pseudomonas aeruginosa) i klebsiela pneumonije (Klebsiella pneumonia).

U simptome urinarne infekcije spadaju:

  • osećaj pečenja tokom mokrenja
  • česta, jaka potreba za mokrenjem čak i kada je količina urina koja se izbaci veoma mala
  • mokraća neprijatnog mirisa koja je mutna ili krvava
  • temperatura i groznica
  • bol u karličnoj regiji kod žena i bol u rektalnoj regiji kod muškaraca
  • bol u donjem delu leđa, trbuhu, kukovima ili slabinama

Infekcije urinarnog trakta najčešće nisu ozbiljne ali mogu da budu opasne ako bakterije dopru do bubrega.

Nelečena infekcija bubrega (koja se smatra infekcijom urinarnog trakta) može da dovede do trajnog oštećenja bubrega pa čak i do smrtonosnog trovanja krvi.

Učestalost urinarnih infekcija i faktori rizika

Prevalenca infekcije urinarnog sistema je generalno u porastu. Studije potvrđuju da godišnje, konsultaciju kod lekara opšte prakse zbog urinarne infekcije, traži 14 muškaraca i 60 žena od 1.000 pregledanih.

Međutim ova vrsta infekcije ne pogađa podjednako muškarce i žene. Žene imaju infekciju urinarnog trakta 4 puta više od muškaraca, a dosadašnja iskustva potvrđuju da će oko 20% žena imati ovaj oblik infekcije bar jednom u životu.

Uzrok ovome delimično leži u činjenici da žene imaju kraći mokraćni kanal, što ešerihiji koli i drugim bakterijama olakšava prodiranje u bešiku.

Osim toga, otvor ženskog mokraćnog kanala je u blizini anusa u kome bakterije žive.

Escherichia coli u urinu se javlja u sledećim slučajevima

  • Ako bubrežni kamenac ili druga oboljenja dovode do blokade urinarnog trakta.
  • Ako postoji povreda kičmene moždine ili neka druga vrsta oštećenja nerava usled kojih dolazi do nemogućnosti potpunog pražnjenja bešike, čime se omogućava razmnožavanje bakterija.
  • Ako nose urinarni kateter (cev koja služi za drenažu bešike).
  • Ako imaju oslabljen imuni sistem.

Osim toga, muškarci sa uvećanom prostatom i žene koje koriste dijafragmu imaju povećan rizik od pojave escherichia coli u urinu  jer bešika trpi dodatni pritisak i usled toga ne može pravilno da se isprazni.

I anatomske abnormalnosti urinarnog trakta kod muškaraca i žena mogu da budu predispozicija za nastanak urinarne infekcije.

Veću šansu za razvoj infekcije urinarnog trakta i pojavu escherichia coli u urinu imaju i seksualno aktivne žene, kao i one koje koriste kondome sa spermicidima.

Escherichia coli u urinu lečenje

Urinarna infekcija ešerihijom koli koja je rezistentna na antibiotike

Antibiotici su standardna terapija za urinarnu infekciju koju izaziva escherichia coli. Međutim, neki sojevi ešerihije koli, koji se zovu beta laktamaze proširenog spektra (ESBL), otporni su na većinu lekova.

Zapravo, prema članku objavljenom 2012. u časopisu Antimikrobni agensi i hemoterapija, izgleda da ovaj soj ešerihije koli izazva mnogo više urinarnih infekcija nego bilo kada pre.

Praćenjem slučajeva infekcija urinarnog trakta od 2000. do 2010. godine, istraživači su otkrili da je broj urinarnih infekcija koje izaziva ešerihija koli otporna na ciprofloksacin, porastao za 3 – 17,1% u odnosu na sve slučajeve, dok je broj infekcija usled ešerihije koli otporne na trimetropim/sulfametoksazol skočio sa 17,9 na 24,2%.

Interesantno je da su naučnici smatrali da je uzročnik urinarnih infekcija ešerihija koli koja kao prijateljska bakterija normalno živi u crevima, međutim, skorašnja istraživanja ukazuju da stvarni izvor bakterije koja izaziva urinarne infekcije može da bude živina.

Već decenijama se na farmama za uzgoj pilića i stoke životinjama daju antibiotici, najčešće zato da što pre dobiju na težini – međutim, ova procedura može da bude uzrok razvoja ešerihije koli koja je rezistentna na antibiotike.

Neke studije, uključujući i izveštaj iz časopisa Nastanak infektivnih bolesti, otkrile su blisku genetsku podudarnost između ešerihije koli rezistentne na lekove kod pilića i one kod pacijenata sa urinarnom infekcijom.

Jedna od hipoteza istraživača je i ona da ako ljudi jedu piletinu sa rezistentnom ešerihijom koli, bakterija će dospeti u njihova creva, a odatle može da pronađe put do urinarnog trakta i izazove infekciju.

Međutim, postoji mogućnost da otporna ešerihija koli potiče od ljudi, a potom stiže do domaćih životinja preko kanalizacije koja se izliva u okolinu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply