Većina žitarica (ovas, raž i pšenica) ima tvrdu spoljašnju ljusku i ona, kada se obrađuje, postaje nuspodukt koji nazivamo mekinjama. Međutim, istina je sasvim drugačija: mekinje su, zapravo, najvredniji i najkorisniji deo žitarica. Pune su hranljivih materija i nude nam izuzetnu pomoć u lečenju raznih oboljenja.

Mekinje spadaju u žitarice koje su pre svega pune hranljivih materija i vlakana koja nam u velikoj meri omogućavaju dobro funkcionisanje debelog creva i utiču na redovno i zdravo pražnjenje. Ova žitarica, ukoliko se redovno konzumira, sprečava nastanak kancera debelog creva.

Postoje razne vrste mekinja, pšenične, ovsene ili zobene i heljdine.O tome kako ovaj proizvod od žitarica utiče na zdravlje i za šta je sve dobra, pročitajte u narednim redovima.

Mekinje i zdravlje

Mekinje se dobijaju obradom pšenice, tokom procesa dobijanja pšeničnog brašna i veoma su korisne po zdravlje zbog čega se često i koriste kao lek. Šta sve leče mekinje? Za početak, ova žitarica je puna magnezijuma, vlakana, ima jako malo masti i ne sadrži holesterol. Najpoznatije su kao lek za opstipaciju/zatvor koje može da izazove nekvalitetna i neredovna ishrana. Kao lek su isto dobre i za gastritis. Ovaj lek se sprema tako što se 6 supenih kašika potopi u vodu, u 1,5 litara vode. Ovaj napitak ostavite da odstoji preko noći i ujutru ga procedite. Tokom sledećeg dana, samo pijte ovu vodu i trudite se da ne pijete nikakve sokove. Kafa i čaj su dozvoljeni.

psenicne mekinje

Pored problema sa crevima, mekinje uspešno otklanjaju i tegobe poput čira a isto tako reglišu i bol u zglobovima.
Ako do sada niste jeli mekinje, počnite postepeno da ih uvodite u ljudsku ishranu. One imaju prijatan ukus, koji ipak nije svima dopadljiv. Obično se dodaju u smesu tokom pravljenja kolača, ili palačinki, i možda je to jedan od najboljih načina da ih polako uvodite u ishranu. Ako odmah pojedete puno mekinja, može doći do dijareje. Mnogi uzimaju mekinje da bi nadoknadili unos vlakana.

Mekinje za probavu

Pomenuli smo već da su mekinje jako bogate vlaknima zbog čega pospešuju rad debelog creva i dosta utiču na probavu. Ova žitarica vam uspešno i vrlo lako čisti creva, pogotovu ako se redovno konzumira. Trik je u nerastvorljivim vlaknima koji ne upijaju vodu i koji vam omogućavaju da vam se creva češće i brže prazne. Ova žitarica je najpoznatija po lečenju opstipacije, čim se pomenu mekinje, prva asocijacija su problemi sa probavom. Zbog ovih dejstava koje ima na organizam, mekinje umanjuju rizik od raka debelog creva, raka želuca i sindroma nervoznih creva.

Mekinje za mršavljenje

Ovsene mekinje su najbolja varijanta za doručak ako želite brzo i uspešno da smršate. Ovas je inače dobar i za srce što znači da ćete uz mršavljenje ujedno i poboljšati svoje zdravlje. Drugačije se zovu zobene mekinje i njima se ranije najviše hranila stoka. Iako su manje više kalorične (u 100 grama ima oko 246 kalorija) one su zbog vlakana dobar dijetetski proizvod. Pored toga što dobro utiču na mršavljenje zbog čega se najčešće jedu ujutru, porcija ovsenih mekinja će vas brzo zasititi. Mekinje se lako i lepo vare u želucu i pretvaraju se u kašu koja kada se izbaci putem stolice, sa sobom povuče i kalorije. To je samo jedan od načina kako pomoću ove kaše mršavite.

Zobene mekinje možete spremati na više načina, jedan od najlakših je da kašiku mekinja sipate u jogurt i to pojedete. Takođe, šaku mekinja možete ubaciti i u omlet dok ga spremate. Takođe, s obzirom na njihovu sitnu strukturu, mekinje se mogu koristiti umesto brašna ili prezle.

heljdine mekinje

Čisač u organizmu

Osnovna prednost mekinja krije se u njihovom visokom sadržaju vlakana (sadrže 6 g dijetetskih vlakana po šolji), kojih često nema dovoljno u ishrani savremenog čoveka (vlakana uopšte nema u proizvodima životinjskog porekla). Različit je kvalitet vlakana u različitim vrstama mekinja, pa je tako u ovsanim najveća količina svarljivih (rastvorljivih) dijetetskih vlakana. U drugim vrstama mekinja (pšenične, heljdine, ražane) ima više nesvarljivih (nerastvorljivih) dijetetskih vlakana. Prva su sposobna da se rastvaraju u vodi delujući kao apsorbent koji guta masti i ugljene hidrate. Praktično, deluju kao usisivač u našem organizmu. Zahvaljujući tome, toksične materije iz creva apsorbuju se polako, a neke se sa vlaknima izbacuju napolje. Mekinje u crevima održavaju određenu kiselost jer doprinose uništenju štetnih mikroorganizama, te obnavljaju mikrofloru (uklanjaju soli teških metala). Sve to pomaže da se normalizuje nivo šećera (glukoze) u krvi, metabolizam i snizi nivo „lošeg” holesterola u krvi. Kratko i jasno – mekinje pomažu u lečenju nervoznih creva, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa B.

Nesvarljiva vlakna, kojih ima u pšeničnim, heljdinim i ražanim mekinjama, ponašaju se kao čistač : poboljšavaju prolazak hrane kroz digestivni trakt, čiste creva, pospešuju varenje, sprečavaju zatvor, izbacuju toksine iz organizma i jačaju imunitet. Zapravo, u ovom slučaju mekinje sprečavaju nastanak ozbiljnih bolesti kao što su rak debelog creva, želuca i dojke, te oboljenja žučne kese. Mekinje su dobre i za regulaciju telesne mase jer odlično ubrzavaju metabolizam. Samo 100 grama pšeničnih mekinja sadrži svega 206 kalorija, ali su zato bogate vitaminom E i onima iz B-kompleksa i mineralima – kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, natrijumom i gvožđem, kao i selenom, bakrom i cinkom.

Pšenične mekinje

Za razliku od ovsenih, pšenične mekinje sadrže nešto manje kalorija, u jednoj porciji od 100 grama ima oko 216 kalorija. Ove mekinje valja jesti zbog procesa varenja i zbog izbegavanja osećaja nadutosti. Konzumiranje ovih mekinja, dolazi do regulisanja i stvaranja ravnoteže u želudačnoj flori. One dosta dobro preventivno utiču na pojavu hemoroida i prekidaju zatvor a isto tako su dobre i za kvalitet kose, lica i noktiju. Konzumiranje ovih vrsta žitarica se preporučuje osobama koje imaju predispozicije za oboljevanje od Alchajmera.

Priprema pšeničnih mekinja je veoma laka, dovoljno je da tri supene kašike potopite u sok, vodu, jogurt ili melko, šta više volite. Ove mekinje možete ubacivati u već gotova jela a isto tako se mogu mešati i sa drugim žitaricama (lepo se kombinuju u sve oblike muslija).

Za mekinje kažu da su jedini pravi prirodni lek za bol u želucu, gorušicu i gastritis. Sve što treba da uradite kada osetite tegobe je da popijete vodu u kojoj su se nalazile mekinje (postupak je objašnjen u gornjem pasusu). Nemojte očekivati da voda ima slatkast ukus, pogotovu ujutru. Ukus ove vode koja je dobra za želudac i gastritis će vam biti malo bljutav, ali prvo olakšanje ćete osetiti nakon nekoliko gutljaja. Potrebno je da popijete 1,5 litara ove vode

Heljdine mekinje i zdravlje

Heljdine mekinje su pune vlakana. Postoje mlevene koje u sebi sadrže i delove ljuske i koje sadrže 25 % rastvorljivih vlakana dok one bez ljuske sadrže 75% rastvorljivih vlakana. Kada se jede heljda, dosta se utiče na visok nivo šećera u krvi kao i na sniženje krvnog pritiska i holesterola zbog čega se često ističe njen dobar uticaj na zdravlje celog organizma. Ova žitarica je posebno dobra za smanjenje povišenog, lošeg holesterola.
Koliko god da je heljda zdrava, vrlo je bitno da se sa istom ne preteruje jer može izazvati alergijske reakcije poput astme i koprivnjače. Simptomi alergije mogu biti slični alergiji na soju i kikiriki.

Da ne budu štetne

Kako bi imale pozitivan efekat na zdravlje, najvažnije je zapamtiti da su mekinje dodatak jelu. Da ne bismo preterali s količinom, najbolje je koristiti ih kao dopunu različitih jela, salata, pečenja: dobro je mešati ih s prirodnim jogurtom i kefirom. Stalna upotreba mekinja u čistom obliku može imati negativne posledice po organizam. Kao i bilo koja značajna promena u ishrani, naglo povećanje tog dodatka u ishrani može prouzrokovati stvaranje gasova, nadutost, mučninu, uticati na apsorpciju nekih mineralnih materija.

Optimalna doza sitnih mekinja na dan iznosi 1 do 3 supene kašike. Ali, norme ili karakteristike potrošnje razlikuju se u zavisnosti od vrste i forme mekinja, a pomenuti podaci mogu se naći na pakovanju proizvoda. Kontraindikacije za uključivanje mekinja u ishranu jesu:  čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kolitis, trudnoća. Istovremeno uzimanje lekova s mekinjama nije poželjno jer mogu apsorbovati neke od aktivnih supstanci.

Dragocene komponente nalaze se samo u prirodnim mekinjama. Parene, granulirane ili mekinje koje su prošle neku drugu termičku obradu gube navedene prednosti. Zato, pažljivo čitajte informacije na ambalaži.

Narodni recepti

Kao dodatak jelima (mekinje možete ranije spremiti): dnevnu dozu mekinja ujutro prelijte ključalom vodom, poklopite
i ostavite da stoji 15 minuta, a zatim procedite. Mekinje su speremljene u čistom obliku i možete ih koristiti tokom čitavog dana – između obroka ili ih dodajte jelima.

– Kada imate gasove, nadimanja, probleme sa žučnom kesom i crevima, zatvor ili dijareju, potrebno je tri puta dnevno pre obroka uzimati po jednu kašiku natopljenih mekinja ili ih dodati u supu i ostala jela.

– Ako želite da izgubite u težini, jedite po dve kašike natopljenih mekinja, ali isključivo 20 minuta pe svakog obroka tri puta dnevno.

– U slučaju upale pluća, bronhitisa, upale krajnika i grla, korišti esenciju od pšeničnih mekinja. Odmerite 400 g mekinja, operite ih i prelijte sa 1,8 litara ključale vode. Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Procedite, a tečnost sačuvajte. Dodajte u taj odvar malo meda i uzimajte tri-četiri puta dnevno po pola šolje, vruće. Možete ga piti i kao čaj tokom dana.

– Za jači imunitet: Jednu kašiku mekinja prelijte s dve šolje ključale vode, kuvajte 30 minuta na laganoj vatri, dodajte jednu kašiku meda i pijte 50 ml tri-četiri puta dnevno. Ovaj sok od mekinja daće vam snagu i energiju, a vaše telo osnažiti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply