Šta je pilonidalni sinus? Pilonidalni sinus je cista koja podrazumeva abnormalni ‘’džep’’ u koži koji obično sadrži dlake i ostatke kože. Pilonidalna cista se skoro uvek nalazi u blizini trtične kosti na vrhu procepa zadnjice. Ovo stanje se smatra kao urasla dlaka na trtici ili na zadnjici.

Cista na trtici se obično javlja kada dlaka probuši kožu i onda postaje ugrađena – tj. urasla u kožu. Ako se pilonidalna cista inficira, dobijeni apsces je često veoma bolan. Cista može da se isprazni kroz mali rez ili da se ukloni hirurški.

Urasla dlaka na trtičnoj kosti se najčešće javlja kod mladih muškaraca, a problem ima tendenciju da se ponovi. Ljudi koji sede duži vremenski period, kao što su vozači kamiona, su pod većim rizikom od razvoja pilonidalne ciste.

Pilonidalni sinus – simptomi

Kada je inficirana, pilonidalna cista postaje otekla masa (apsces). Znaci i simptomi inficiranog pilonidalnog sinusa uključuju:

  • bol koji može otežati da pojedinac hoda ili sedi
  • crvenilo kože
  • gnojni iscedak ili krv iz otvora na koži
  • neprijatan miris prilikom pražnjenja gnoja

urasla dlaka na trtici

Kada kod lekara?

Ako primetite bilo kakve znake ili simptome pilonidalne ciste, obratite se svom lekaru. Lekar može da dijagnosticira ovo stanje uvidom u leziju.

Ako se hronično inficirana pilonidalna cista ne leči pravilno, možete biti u blago povećanom riziku od razvoja jedne vrste raka kože koji se zove karcinom skvamoznih ćelija.Zbog ovoga se urasla dlaka na trtici mora shvatiti ozbiljno.

Operacija pilonidalne ciste

Inicijalni tretman za inficiranu pilonidalnu cistu je obično procedura koju vrši vaš lekar. Nakon lokalne anestezije, vaš lekar pravi mali rez za ispuštanje sadržaja ciste. Ako se cista ponovi, što se često događa, možda će biti potrebna opširnija hirurška procedura koja uklanja ciste potpuno.

Sinus pilonidalis – operacija:

Nakon operacije, vaš lekar može odlučiti da:

Ostavi ranu otvorenom. U tom slučaju, hirurška rana ostaje otvorena, što dozvoljava da se izleči iznutra. Ovaj proces ima za posledicu duže vreme izlečenja, ali obično snižava rizik od ponavlja infekcije pilonidalne ciste.

Zatvori ranu šavovima. Iako je vreme izlečenja kraće sa ovom opcijom, postoji veći rizik od recidiva. Neki hirurzi će napraviti rez sa strane procepa u zadnjici, gde je lečenje posebno teško.

Oporavak

Oporavak nakon operacije pilonidalne ciste nije uvek jednostavan i često je potrebno da prođe duže vreme da se rana od operacije potpuno zaleči. Briga o rani je izuzetno važna posle operacije pilonidalne ciste. Vaš lekar ili medicinska sestra će vam dati detaljna uputstva o tome kako da promenite zavoje, šta treba da očekujete tokom normalnog procesa ozdravljenja i kada da pozovete doktora. Možda ćete morati da obrijete mesto oko područja operacije kako bi se sprečilo da dlake uđu u ranu.

Pilonidalni sinus prirodno lečenje

Iako je u najvećem broju slučajeva operacija jedina moguća opcija izlečenja pilonidalne ciste, alternativno lečenje je moguće, pre svega za ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija koje može da izazove urasla dlaka na trtici.

Prirodno lečenje pilonidalnog sinusa je moguće uz pomoć sledećih lekova koje gotovo svi imate u svojoj kuhinji.

Beli luk

Beli luk je poznat po svojim potentnim antibakterijskim, antibiotskim i antiseptičkim karakteristikama za koje se zna da se izbori sa sve vrste infekcija ljudskog tela. Dodavanjem belog luka u svoje obroke možete pomoći u smanjenju pojave pilonidalnih cista kontrolom infekcije koja stoji iza ovog problema. Takođe možete jesti nekoliko čena belog luka svaki dan da olakšate simptome.

Esencijalna ulja

Eterična ulja se obično sadrže mnogo antibiotika i antiseptika. Antibakterijska svojstva ovih ulja će pomoći da se reši infekcija koja uzrokuje cistu, dok njihova lekovita svojstva pomažu da se promoviše brzo ozdravljenje, čime se sprečava razvoj ožiljaka u zaraženom području. Ulja koja se obično preporučuju za alternativno lečenje pilonidalne ciste uključuju: ulje čajevca (koje podržava razvoj tkiva u zaraženom području), jojoba ulje (deluje kao prirodni ovlaživač koji umiruje i leči kožu), pepermint ulje (pomaže da se smanji iritacija, svrab i upala u oblasti ciste) i ulje žalfije (pomaže da se uklone štetni toksini koji bi mogli dovesti do stvaranja pilonidalne ciste u datoj oblasti) i dr.

So

Dodavanje dodatnog prstohvata soli u vaše obroke može efikasno da pomogne kod iritacije i upale uzrokovane pilonidalnom cistom. Alternativno, probajte dodati nešto gorke soli u svoju kupku i potopite se u njoj na oko 15 minuta za olakšanje od simptoma koje izaziva urasla dlaka na trtici.

Vosak

Za pčelinji vosak je poznato da sadrži vitamin A koji može izlečiti infekciju i promoviše rast i obnovu ćelija u zaraženom području. Tako da treba dodati dosta hrane bogate vitaminom A u vašoj ishrani. Odlični primeri uključuju slatki krompir, crvenu papriku, šargarepu, zelenu salatu, bundeve, kajsije i iznutrice itd. Takođe možete uzimati redovno dodatak vitamina A za istu svrhu.

Med

Med sadrži moćna antibiotska i antioksidativna svojstva koja mogu efikasno smanjiti simptome pilonidalne ciste, pored sprečavanja recidiva. Pomešajte kašiku meda u čaši mlake vode i popiti svako jutro za oslobađanje od ovog stanja.

Kurkuma

Kurkuma je veoma efikasna u lečenju pilonidalnih cista, uključujući apscese koji proizilaze iz stanja. Dodavanje nešto kurkume u svoje obroke može pomoći kod olakšanja od simptoma ciste.

Ostali prirodni lekovi

Ostali prirodni lekovi za urasle dlake na trtici uključuju ricinusovo ulje i jod, a oba mogu pomoći da se smanji bol i nelagodnost koji su izazvani pilonidalnom cistom, i promovišu brzo ozdravljenje.Ako posumnjate da vam je urasla dlaka na trtici slobodno odmah stavite jod.

Tople obloge

Primena tople obloge preko inficirane ciste može smanjiti otok u izvesnoj meri i nudi olakšanje od bola i neprijatnosti prouzrokovanih ovim stanjem. Alternativno, možete popuniti kadu sa toplom vodom (ne previše vrućom) i sedeti u njoj oko 10-15 minuta da se olakša bol izazvan cistom nastalom zbog urastanje dlake na trtici.

Vežbajte redovno

Redovno vežbanje će poboljšati cirkulaciju krvi i hranljivih materija kroz telo. Povećan protok krvi u području sklonom cistama može zauzvrat pomoći u kontroli infekcije iznutra i pruža olakšanje od pilonidolne ciste i njenih simptoma.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply